sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Alexei Navalnyi oli valo pimeässä, kunnes...


Alexei Navalnay (4.6.1976-16.10.2024) eli varsin lyhyen elämän, johon mahtui paljon. Rakkaus, avioliitto, lapset, opiskelu lakimieheksi, mutta etenkin kasvu  kotimaansa Venäjän oppositiojohtajaksi. Se oli iso kasvu, sillä jopa Kremlin komeroissa piileksivä maan diktaattori Putin alkoi hermostua. Myrkytysyritys venäläiseen tyyliin, mutta sai mennä vielä vaimonsa Navaljanan kanssa hoitoon Saksaan. Monet toivoivat hänen ymmärtävän jäädä Saksaan: Sieltäkin käsin hän olisi voinut taistella maansa demokratisoitumisen puolesta, mutta ei: Aleksei Navalnay oli mies joka johti joukkojaan etulinjassa. Heitä jotka kaipasivat maahansa etenkin vapaita vaaleja ja myös Stalinin aikaisten näytösoikeudenkäyntien lopettamista. Alekseista itsestään tuli syyttä syytetty palattuaan Saksasta. Hänet pidätettiin jo lentokoneessa. Alkoi painajaisten sarja, jossa saatoimme vain ihmetellä, mitä kauheaa Kremlin piilossa kyyhöttävällä Putinilla oli pelättävänä. Hänellä oli pelissä kaikki, koska vaikka hän kieltää toisten maiden asioihin puuttumisen, hän keksi yllättäen Ukrainan olevan Venäjään kuuluva ja aloitti sodan. Mikään ei ollut loogista tai totta suuren maan valtiaan puheissa. Ja joka uskalsi olla eri mieltä, lähti kidutusleirimäisiin vankiloihin jonnekin kauas Siperiaan.

Osuin lukemaan Kotimaa -lehteä, jossa otsikkona on Yksi seikka Navalnyin viimeisissä ajoissa hämmentää Sofi Oksasta. Sofi pitää epäröimättä Putinin hallintoa vastuussa Navalynin kohtalosta. Jutun on kirjoittanut Ella Mustonen 23.2. ja siitä otan muutaman sitaatin:

Kirjailija ja Venäjä-kriitikko Sofi Oksasen mukaan oppositiojohtaja  Aleksei Navalnyin kohtalo oli kuratoitua kidutusta.

- Hänet haluttiin murtaa henkisesti, ja kun se ei onnistunut, hänen hengissä pitämisensä ei ollut haluttavaa Kremlille, Oksanen totesi Kaksi vuotta sotaa  - Ukraina kestää - tilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla perjantaina.

Hänen mukaansa Putinin hallinto on vastuussa Navalnyin kohtalosta. Oksasen mielestä on hämmentävä, kuinka Navalnyi pysyi henkisesti järjissään.

- Hänen kiduttamisensa oli nälkiinnyttämistä, lääkärin näkemisen estämistä, henkistä ja fyysistä.  Rajoitetaan läheisten näkemistä. Lehdistä, joita hän luki, sensuroitiin käsin pois uutisia, jotka hän näki. Käsityömäistä ja selkeästi hänelle profiloitua, Oksanen kuvaili Navalnyin kohtelua vankilassa.

Salamurhat ovat vanha keino työkalupakissa, ja nimenomaan sellaiset, missä käytetään myrkkyjä. Myrkkylaboratorioihin satsaaminen on tyypillistä Venäjälle.

Oksasen mukaan Aleksei Navalnyin leski Julija Navaljanasta voisi olla uudeksi oppositiojohtajaksi.

*****

Yksi Kremlin ukko on tuhoamassa koko Eurooppaa. Ainakin uhkailee. Ukraina on siitä selvä osoitus. Olen seurannut niin tarkkaan, että satuin lukemaan pahempaa kuin ehkä Hitlerin leireillä ikinä ja se liittyy lapsiin...Ukraina pistää vastan ja meidän asiamme on auttaa maan presidenttiä Wolodymyr Zelenskyitä, jolloin suojelemme demokratiaa, lännen arvoja ja koko Eurooppaamme.

Helsingin Sanomilta ilmestyi juuri kiinnostava Teema -lehden numero 1/2024, jonka nimi on Ukraina. Siinä on paljon muutakin kuin sotaa. Monia voisi kiinnostaa Kulttuurin luvattu maa ja Näin Ukraina kääntyi länteen -artikkelit. Seuraavan Teeman aihe voisikin olla sitten Aleksei Navalnyistä ja hänen hänen leskestään Julija Navaljanasta, joka aikoo jatkaa miehensä työtä.

Tämän päivän Helsingin Sanomien Kulttuurissa on Mihail Šiškinin muistosanat Aleksei Navalnyille otsikolla Oli kynttilä, joka edes vähän valaisi putinilaista pimeyttä.


Hän on poissa. Hän ei ole poissa. Emmehän unohda häntä? Emmehän! 

2 kommenttia:

  1. Me emme unohda häntä ja toivomme, että hänen leskensä ja kaikki muutkin ryhtyvät vaivojaan säästelemättä puolustamaan Ukrainaa ja maailmaa tuolta ... en edes keksi sopivaa sanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivipellon Saila, komppaan sinua täysin. Tässä sanat ovatkin vaikeita...todella vaikeita, sillä tunteet lyövät yli kuin myrsky. onko tällaiseen toivon murhaamiseen sanoja...paitsi, että muistamme hänen olleen itsensä uhraamalla sytyke jollekin uudelle kun vanha saadaan edes pois. Aleksei ja hänen vaimonsa Navalja olisivat voineet toimia ulkomailta, mutta Aleksei valitsi toisin. Puolustamaan Ukrainaa ja maailmaa tuolta idän sairaalta, raukkamaiselta kääpiöltä.

      Poista