maanantai 25. maaliskuuta 2024

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja hiirenkorvat


Etsin eilen jotain kivaa lastenkirjaa, joka olisi sopiva eräälle suloiselle lapselle. Mitä löysinkään: Riikka Jäntti on kuvittanut ja kirjoittanut tekstin jo yhdeksänteen Pikku hiiri -kirjaansa! Ja niiden käännösoikeudet on myyty jo kahteenkymmeneen maahan. Hänen kirjojensa on kerrottu olevan lumottuja kuten vaikka Elsa Beskowin  tai Maija Karman klassikot. Olen ollut hirveän ihastunut viimeaikaisiin lastenkirjoihin ja Pikku hiirtä tuon varmaan lisääkin tänne. Jo kirjan kansi viehättää ja siinä Hiiru taitaa värittää pääsiäismunia....Mennäänpä kurkkaamaan.

Riikka Jäntin Pikku hiiri ja hiirenkorvat (Tammi 2024) vie meidät kokemaan pääsiäisajan tunnelmia, joissa on sekä iloa, että hiukan huoltakin.

Hiiru arvaa, että pääsiäinen on tulossa, koska äiti on laittanut oksia maljakkoon. Niihin odotetaan hiirenkorvia, joka Hiirun perheessä kuulostaa aika hauskalta. Hiirukin alkaa valmistautua. Hän kylvää rairuohoa, maalaa munia iloisilla väreillä ja muistaa suihkutella rairuohoa vedellä.

Palmusunnuntaina soi ovikello. Siellä ovat Antero ja Lyly, jotka ovat tulleet virpomaan.  "Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle." Äiti ojentaa palkaksi pussillisen toffeeta.

Pääsiäisenä Hiiru sai etsiä äidin piilottaman pääsiäismunan, joka lopulta löytyi...

Suklaamunan sisältä löytyi pieni traktori!

Äiti valmistaa pääsiäisruokia ja hiirenkorvatkin olivat jo puhjenneet oksiin. Illalla Hiiru ei oikein saa unta, koska on niin valoisaa eli kevään valoahan se on. Kevät kuljettaa mukanaan myös siitepölyä ja äiti aivastelee paljon.  He päättävät lähteä apteekkiin ja kohtaavat matkalla keltaisen perhosen ja sisiliskon.

Sitten äiti saakin puhelun, joka on hiukan ikävä: Ukki on sairaalassa. Äiti pyytää Hiirua mukaansa Ukkia katsomaan. Hiirusta ei oikein tunnu kivalta, mutta onhan Ukin nyt saatava tavata heidät.


Hiiru piilottelee äidin selän takana, sillä sairaala on outo paikka. Ukki on täynnä letkuja ja putkia ja sanoo, että hänet leikataan huomenna. Hän ei vaikuta yhtään pelokkaalta.

Ulkona äiti keksii, että tehdään kunnon kevätsiivous ja kutsutaan ukki ja mummi kylään. Kotona alkaa huima pöllytys kun kumpikin siivoa, minkä ehtii.


Hiirusta ja äidistä on mukavaa kun on siistiä. Nyt he odottavat ilahtuneina tulijoita ja


pihakoivukin on jo pukeutunut keväiseen juhla-asuunsa: Hiirenkorviin!

Miksi kirjaa oli aikuisenkin mukava lukea? Hiiru tekee tavallisia asioita ja tunnelma on rauhallinen. Niitähän aikataulutetut lapsemmekin tarvitsevat: tavallista rauhallista tunnelmaa,

Tässäpä kiva kirjavinkki jos kotiin on tulossa pieniä pääsiäisvieraita tai tuliaiseksi, jos olette menossa kylään taaperoperheeseen. Hiirulaiset toivottavat kaikille hyvää pääsiäistä!

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

4 kommenttia:

 1. Miten suloinen Hiiru-kirja ! Ja kuvat! Toivon niin, että ukki toipuisi ja pääsisi vierailulle siivottuun kotiin!
  Joskus kadehdin niitä mummoja ja mammoja, jotka saavat pienen naperon syliinsä tai vuoteelle viekkuunsa ja luetaan kirjaa ja katsellaan sen kuvia. Ja vaikka napero osaisi ulkoa joka välimerkinkin, mutta silti tarina olisi aina yhtä jännittävä.
  Tokihan sain lukea ääneni käheäksi aikoinaan, mutta tekisin sitä mielelläni edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka L., niin suloinen, että osta itselles♥♥ Sellaista meillä oli Merin kanssa pitkään♥♥ Jos Reima oli reissussa, multa menikin usein ääni. No, olihan tämä meillekin yllätys. Ei oltu luvattu jälkiruokaa....Joskus tapahtuu ihmeitä♥♥ Sulla on koiruudet ja minusta niiden kanssa voi myös kokea sellaista ihmehellyyttä. Takuulla ymmärrän, sillä itse emme olleet saada vauvaa, kunnes ymmärsin rynnätä Turkuun eräälle kuuluisalle ja silloinkin oli mahdollisuus enää 25 prossaa. Voi kuinka vaikea mun onkaan kohdata sun hiljainen surus, kun aina olet niin iloinen....Toisaalta, meillä kaikilla on salattuakin surua ja olisit kyllä ollut ihana nonna, mumma tai mamma. Ja sitten lapsia saavat sellaiset, joista olemme juuri vähän aikaa sitten lukeneet. Halit Kikka♥♥

   Poista
 2. Kiva kirja. On kyllä pienelle mukava pääsiäisjuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irja Viirret, ja jatkoa seuraa, Tosi kivaa♥♥ Tänään vielä pulkkamäessä, mutta taisin kuulla ensimmäisen kevätsateen. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle♥♥

   Poista