tiistai 8. joulukuuta 2020

Kristina Ohlsson: Korkein tarjous kuolemasta

 


Henry kuoli sairaalassa New Yorkissa heti 70-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen. Hän ja Magda olivat asuneet New Yorkissa monta kymmentä vuotta. Kumpikin oli kotoisin Euroopasta, mutta he eivät olleet tunteneet itseään eurooppalaisiksi pitkiin aikoihin.

En aio piilotella tässä sitä, että Henryn kuolemalla oli tiettyjä positiivisia seurauksia. Magdan ei tarvinnut enää olla hallitsevan puolisonsa varjossa. Minä puolestani sain mahdollisuuden toteuttaa yhden unelmistani: minusta tulisi antiikkiliikkeen osakas. Henry oli toivonut, että ostaisin hänen osuutensa sitten kun hän olisi poissa, ja Magda oli antanut järjestelylle siunauksensa. Rintaperillisiä ei ollut, eikä Magda halunnut pyörittää firmaa yksin.

 

Kristina Ohlssonin Korkein tarjous kuolemasta (Henrys hemlighet, WSOY 2020, suomennos Pekka Marjamäki) paljastaa, että minulta on jäänyt välistä kaksi asianajaja Martin Benner -sarjan kirjoista. Siis täysin noviisina Bennerin suhteen lähdin viimeisintä lukemaan. Ohlssonin kirjoja tosin olen lukenut, joten luotin laatuun. Nyt olikin menossa aivan erityinen sekametelisoppa, mitä tapahtumin tuli, sillä jos sanon yhdenkin sanan liikaa, voin spoilata, jos liian vähän, ette tajua, miksi tämä trilleri kannattaa lukea. Tiedätte, että en ole kovasti huumorin perään dekkareissa, mutta musta, tiedostamaton huumori on kova sana. Siinä missä Sebestian Bergman naurattaa julkeudellaan, siinä Bennerkin, mutta paljon, paljon hienovireisemmin. Hän on hyvin itsetietoinen omasta olemuksestaan ja tärkeydestään. Hän jopa jättää kosimatta naista, jonka kanssa on kuuminta ja hauskinta, vain voidakseen olla vapaa kaikkeen. Nyt Lucy onkin menossa avioon toisen kanssa kaihon varjot silmissään ja Martinista on tulossa sulhasen sijasta morsiamen bestman! Toki Martinillakin on aurinkonsa jota kiertää. Hän on onnettomuudessa menehtyneen sisaren tytär Belle. Martinin aurinko nousee ja laskee Bellen mielentilojen mukaan. Tyttö on suloinen, aika pikkuvanha, mutta niin aurinkoinen. Belle vain pitää Lucysta niin paljon, että on aika hankkia au pair avuksi, sillä antiikkiliiketoimet alkavat vaatia liikaa Martinin aikaa. Joku tuttu suositteli Marcelia, ranskalaista nuorta miestä, joka puhui hyvää ruotsia. Martin ei enää muista suosittelijaa...ehkä Magda, mutta kun Marcel, joka oli komea nuori mies, saapui ensivisiitille, hän hurmasi Bellen saaden Martin valitsemaan Marcelin. Nuori mies onkin tulevissa koitoksissa todellinen onnenkanttamoinen, sillä yllättäen Martinin määrätietoinen elämänhallinta alkoi huveta. Tapahtui liian monta outoa asiaa yhtä aikaa ja kaiken keskiössä tuntui olevan arvokas sakkilauta. Ihmisiä alkoi kadota Martinin ympäriltä, jotkut kuolevatkin ja lopulta Martin sai postitse oman muistokirjoituksensa, joka luvattiin julkaista noin viikon kuluttua Bennerin kuolemasta ellei tämä suostu järkyttäviin ehtoihin. Martinin aikalaskenta alkaa...Maailma tuntuu olevan yllättäen täynnä hotelleja, joissa ei asuta, Hotelleja, joihin jotkut menevät sisään eivätkä koskaan palaa. Alkaa ilmestyä salaisia viestejä, joiden teksti on kaikissa sama:

"...And to him who knocks, the door will be opened."

 Benner ei ole mies, jolla on tapana siirtyä sivuun mistään ellei kyse ole avioliitosta. Hän saa avukseen kovimman luokan roiston Boriksen, jonka kanssa he vuoroin vaihtavat palveluja. Peli menee kovaksi, mutta on aika ajoin hulvattoman hauskakin jännityksen siitä kärsimättä. Parivaljakolla on omat puhelimet vain toisilleen ja Boris ei voi mitenkään tajuta, miksi kaikki uhka tuntuu pyörivän Martinin ympärillä. Boriksen mielestä Martin on näihin kuvioihin liian avuton. Boris ihmettelee myös miespuolista au pairia....Joskus tulee hetkiä jolloin Martinkin katuu:

 Marcel oli ainoa, joka tuli huoneeseen, kun olin nukkumassa. Siinä vaiheessa kello oli kuusi aamulla.

Täällä haisee savulta, Marcel sanoi. - Palaakohan jossain?

Onko palohälytin lauennut? kysyin ja hieroin silmiäni.

Ei se olisi edes voinut, Marcel sanoi. - Otin patterit pois sinä päivänä kun tulimme tänne.

Tunsin havahtuvani heti täysin hereille.

Miksi helvetissä menit sellaista tekemään?

Marcel katsoi minua hämmentyneenä.

Oletko kuullut, millaista ääntä palohälytin päästää? Tosi kovaa. En voi nukkua, jos tiedän että sellainen mökä saattaa herättää minut minä hetkenä tahansa.

Miksi asianajaja Benner on epäiltynä  murhista? Miksi Benner hymyilee sisäänpäin, kun kuulee Lucyn häiden peruuntuneen? Ja keitä ovat Suojelijat? Ja mitä Belle kuiskaa Martinille Lucyn sanoneen Martinista?

*****

Dekkarit Leena Lumissa

6 kommenttia:

 1. Jahas, Benner-sarja siis jatkuu. Eiköhän tämäkin tule luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, minulla pari jäänyt väliin. Ihmeellistä. Benner on ihan kiinnostava henkilöhahmo.

   ♥♥

   Poista
 2. Olen lukenut Benneristä teokset Lotus blues ja Mion blues. Suosittelen niitä, kierrokset käyvät kovilla niin kuin ilmeisesti tässäkin kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, Kiitos vinkistä♥ Hyvin viihdyttävää!

   ♥♥

   Poista
 3. Aikamoinen nimi kirjalla... Miten Magda ja Henry liittyvät kirjan tarinaan, alemmassa osassa heitä ei mainita. Nyt kyllä kiinnostuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, ekkö vain. Ollaan antiikin maailmassa ja tarjouksia tehdään. Henry oli jo alussa, mutta kuolleena. Hän on silti kirjan keskiössä ihan loppuun asti. Kiitos♥

   ♥♥

   Poista