keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Aileen Wuornos& Christopher Berry-Dee: Monster Amerikansuomalaisen sarjamurhaajan tositarina


Nähtyäni elokuvan suomalaisjuurisesta sarjamurhaajasta Aileen Wuornosista, näin kovan kohtalon naisen sekä erään parhaista pääosasuorituksista ikinä. Charlize Theron oli aivan uskomaton roolissaan ja voittikin sillä Oscarin. Mitä taas tulee Aileen Wuornoosiin henkilönä, hänestä on tullut maaginen vetonaula ihan oman persoonansa kautta, sillä voiko sanoa, niiden murhien tähden, jotka hän teki. Hänestä on kirjoitettu lukuisia kirjoja, mutta minä olen lukenut vasta yhden. En voi olla sanomatta, että kuolemantuomio oli hirveä virhe, sillä kun lopussa lukee psykiatrien lausuntoja hänestä, tajuaa sairaan ihmisen joutuneen myrkytetyksi. Ja miten vähän otettiin ensimmäisen murhan jälkeen esiin, että kaikki alkoikin siitä, että kirotun sattuman kautta Aileen liftasi pedon kyytiin. Mies oli toisessa osavaltiossa istunut jo yksitoista vuotta naisiin kohdistuvista väkivallanteoista ja siksi jos hän nyt jatkaisi, hän olisi ehkä ikänsä vankilassa. Niinpä hän matkusti toiseen osavaltioon tekemään ilkeitä juttuja naisille. Tätä kaikkea ei tiennyt Aileniin kuolemaan tuominnut jury. Syyttäjäkin osallistui salaamiseen.

Aileen Wuornoos & Christopher Berry-Dee on mainittu kirjan Monster Amerikansuomalaisen sarjamurhaajan tositarina (Monster: My True Story, Into kustannus 2021, suomennos Heidi Nieminen)tekijöiksi. Aileenin tarinaa kertoo Berry-Dee ja sitten Aileen pitkissä kuulusteluissa. Berry-Dee yllättyi, miten helposti pääsi tapaamaan Aileenia, jota lehdistö nimitti Damself of Death, kuoleman neito. Heti kohta Berry-Dee tekee päätelmän:

Tältä kovasydämiseltä naiselta oli turha odottaa katumusta. Hänen kasvonsa olivat kuin kiveen hakatut ja hän puhui kaunistelematta – vaikka sekavasti – ilman turhia korulauseita.

Berry-Dee oli kiinnostunut, koska muut olivat. Miksi juuri tämä nainen aiheutti kiinnostusta ympäri maailmaa? Eikä monikaan ajatellut, miksi Wuornos oli tappanut. Tosin suuriin sarjamurhaajiin verrattuna, Aileen oli pikkutekijä. Voisipa verrata vaikka Ted Bundyyn, jolla uhreja taisi olla viisikymmentä, jos riittääkään, kun Aileen oli todistetusti tappanut kuusi.

Olen pettynyt siihen, että tämän kirjan toinen kirjoittaja on mies. Hän seisoo muutamien korulauseiden jälkeen kuitenkin raiskaajamiesten puolella ja nimittää Aileenia huoraksi silloinkin, kun olisi voinut mainita tämän oman nimen. Eikä tietääkseni kukaan miehistä, lääkäreitä lukuun ottamatta uskonut Aileenin olevan vakavasti muserrettu ja sairas todella järkyttävän lapsuutensa takia. Hänen äitinsä jätti hänen omille vanhemmilleen ja isoisä käytti tyttöä hyväksi seksuaalisesti sekä hakkasi mennen tullen ja isoäitiä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Sen jälkeen murskattu tyttö heitettiin kadulle. No milläpä hän olisi itsensä elättänyt kuin ilotyttönä. Hinnat olivat selvät ja kaikkeen Aileen ei suostunut. Hän teki kovasti töitä, koska hän oli biseksuaalina rakastunut toiseen naiseen, jota elätti. Mitään ongelmia ei ollut ennen kuin sateessa farkuista leikatuissa sortseissa liftaava Aileen törmäsi petoon nimeltä Richard Mallory, joka oli juuri sulkenut liikkeensä ja vaihtamassa liittovaltiota viikonlopuksi voidakseen pahoinpidellä naisia. Emme saa koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut tai jäänyt tapahtumatta ellei tämä paholainen olisi sattunut Aileenin tielle. Loppuun asti Aileen vakuutti ampuneensa miehen itsepuolustukseksi, mikä kuulostaa järkeen käyvältä, jos huomaa vaikka toisen aikovan murhata itsensä! No, kaikki tapahtui ja sen jälkeen Aileenin herkkyys pelottavia ja häntä rumasti nimitteleviä miehiä kohtaan muuttui. Jokainen peto, oli sen jälkeen mennyttä kalua. Elleivät he, ehkä Aileen? Ainoa ylilyönti lienee yksi saarnaaja, mutta mitä ihmettä hän, naimisissa oleva mies oli housut kintuissa vieraan naisen kanssa autossa!

Naiset pitivät Aileenista aidosti! Jopa hänen vanginvartijansa adoptoi hänet. Aileen teki rakkaansa eteen kaiken, kun tämä vaati saada asua hienoissa hotelleissa uima-altaineen yms. Aileen teki duunia.

Kiinnostavia muuten nuo liitovaltioiden tuomiot. Mallory oli saanut raiskausyrityksestä noin kymmenen vuotta ja Suomessa sitä ei kai saa vaikka olisi kuinka raiskannut. Mallory olisi pitänyt pitää kiinni, mutta kukaan ei silloin tutkinut miten patologinen hän oli tai oli siitä joku lausunto eli uusi tekonsa etc., mutta patriarkaalinen valta viis veisasi. Kun taas oikeudessa Aileenin puolustusasianaja vetosi juryyn kyynelehtien. Ja syyttäjä salasi mikä mies Mallory todellisuudessa oli. Hän ei voinut elää ellei saanut vahingoittaa naisia. Kirjan kirjoittaja kyllä toteaa Malloryn egon sairaaksi, mutta samalla sivulla hän toteaa Malloryn poimineen kyytiin väärän naisen, mistä ei ollut mitään näyttöä ennen tätä hetkeä. Asiahan on niin, että Aileen meni väärään autoon, sillä hänellä ei ollut takanaan pitkää rikostuomiota kuten oli uusia pahoja tekoja suunnittelevalla Mallorylla!

En puolusta murhaa, mutta vastustan kuolemantuomiota! Tämä juttu olisi vähitellen auennut jollekin sinnikkäälle ja kaikki olisi mennyt ehkä ihan toisin. Nyt mitään ei ole enää korjattavissa. Aileen on poissa. Kirjan nimen ei olisi kuulunut olla Monster, vaan Aileen Wuornos, alusta loppuun kaltoinkohdeltu.

Kirjan paras luku eivät ole ne miehet, joista kerrotaan, miten perhe heitä rakasti ja miten he olivat ahkeria etc. Miksi he sitten olivat housut kintuissa metsiköissä repimässä itseään pienempää naista?

Kirjan paras luku on Peruuttamattomasti vaurioitunut. Haluaisin kirjoittaa sen tähän kokonaan, mutta lukekaa itse, miten lapsesta asti raiskattu ja hakattu lapsi näkee maailman murrosiässä, kuin hän olisi voinut sen nähdä toisenlaisesta lapsuudesta ponnistaneen aivan toisin. Suurin syyllinen oli isoisä Lauri Wuornos, mutta eivät olleet puhtoiset myötäjuoksijankaan eli isoäidin jauhot. Hän ei tehnyt mitään pelastaakseen Aileeniin. Kukaan ei tehnyt!

Tämä on sentään hyvä Berry-Deeltä:

Meidän on kysyttävä itseltämme, miksi Lee tappoi ensimmäisen kerran. Hän oli ollut lukuisten miesten kanssa ennen kuin ampui Richard Malloryn. Totuus on, että Mallory oli erittäin vaarallinen ja kieroutunut mies, vaikka useimmat kirjoittajat, tiedotusvälineet, oikeudenkäynnin tuomari, syyttäjä ja poliisi kaunistelivat asiaa tai lakaisivat sen maton alle ajatuksenaan, että tarkoitus pyhittää keinot tuomion aikaansaamiseksi. Olisi suorastaan käsittämätön sattuma, jos sillä ei olisi mitään tekemistä sen kanssa, että hänestä tuli ensimmäinen uhri. Lee oli liftannut sinä päivänä jo monen ihmisen kyytiin ennen kuin tapasi Malloryn. Hänellä oli laukussaan tarvitsemansa takuuvuokrarahat, joiden ansiosta he Tyrian kanssa pääsisivät muuttamaan uuteen asuntoon. Totuus on yksinkertaiesti se, että Mallory kohtasi jonkun, joka tappeli vastaan.

Totuus on se, että Aileen Wuornos taisteli henkensä puolesta. Hän puolusti itseään hirviötä vastaan!

*****

Dekkarit Leena Lumissa

Elämäkerrat Leena Lumissa

*****

Vuoden ensimmäinen kommenttinosto: Saila2. kesäkuuta 2021 klo 19.27

Mikähän siinä tosiaan on, että mies-sarjamurhaaja on sarjamurhaaja, mutta naisvastaava on monsteri-sarjamurhaaja.

*****

Tästä kirjasta on lisäkseni kirjoittanut ainakin Kartanon kruunaamaton lukija/Elegia

11 kommenttia:

 1. Huh huh. Kuulostaa vaativalta kirjalta. Elokuvan olen katsonut, mutta en uskalla lukea tätä kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, juu, jos haluaa oikeudenmukaisuutta! Tässä ei ole kuin yksi kohta, jota oli vaikea lukea eli voisit jättää sen teloituksen lukematta. Luin kahdessa illassa. Elokuvassa näytettiin enemmän, sillä kun Aileen tunnusti ne ampumiset, se oli vain kertomusta itsesuojelusta.

   ♥♥

   Poista
 2. Mikähän siinä tosiaan on, että mies-sarjamurhaaja on sarjamurhaaja, mutta naisvastaava on monsteri-sarjamurhaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, hyvä sinä♥ Tuota en edes tajunnutkaan: Sekin vielä! Olen täällä vähän vereslihalla, sillä tässä on niin paljon noita miesten sopimia juttuja, kuten että ei oteta esiin ensimmäisen uhrin rikollista taustaa, ja se mies oli sentään psykopaatti! ja vaikka mitä, että saadaan vain tapaus suljettua. En pidä kirjan nimestä yhtään, mutta koska olin nähnyt elokuvan, Aileen kiinnosti. Naiset pitivät hänestä ja hän naisista. Hän vihasi vain hänet hyljännyttä äitiä ja kauheaa isoäitiään. Mutta ei tehnyt mitään ennen kuin se hullu äijä osui tielle. Liikkuipa sinulla liukkaasti. Kärvistelin tuota nimeä Reimallekin, mutta en tajunnut, että ei edes Ted Bundysta kirjoitettu tuollaista.

   Kiitos♥♥

   Poista
  2. PS. Saila, vuoden kommentti sinulta♥

   Poista
 3. Kiitos tästä, pitää varata tuo kirja. Elokuvan katsoin ja se oli super rankka. Kuolemantuomiota minäkin vastustan ja tuli Aileenkin kohdalla mieleen, että oliko hän vain väärässä paikassa väärään aikaan? Olisi lopputulos voinut olla ihan toinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru, kiinnostava, joskin miehen Aileenia kohtaan epäreilu. Elokuva oli niin hyvä, että Lumimies saa luvan katsoa sen kanssani toistamiseen. Siitä syntyi kiinnostus, sillä pääosasuoritus oli enemmän kuin Oscarinsa arvoinen. Ellei Aileenia oli teloiitettu ja hän olisi vieläkin sitä odottamassa, nyt en uskoisi enää kuolemantuomioon. Jurylta salattiin Malloryn, ensimmäisen uhrin, tausta, miten hän halusi satuttaa naisia etc. Ja hän oli istunut 11 vuotta vankilassa. Mutta herratuomarit, asianajat ja etenkin tietty syyttäjä, katsoivat, että 'saadaan homma apkettiin'. Vain Aileeniin puolustusasianaja itki. Pyysi itkien Jurya päätymään muuhun tuomioon. Nythän on spekuloitu ja kirjassakin onneksi toinen kirjoittaja pohtii, että olisiko Aileen ikinä murhannut ketään ellei hän sattumalta olisi ,liftannut jokaisen naisen painajaisen kyytiin. Hän siis oli väärässä paikassa väärään aikaan! Mikä kirottu sattuma. Vastaan, että melko varmasti 'kyllä'.

   ♥♥

   Poista
 4. Luin tämän juuri, kiitos sinulle tästä mainiosta kirjoituksesta! <3 Itse en ole tuota elokuvaa nähnyt, mutta mietin että voisin katsoa. Kirjana tämä jäi mielestäni aika vajavaiseksi, mutta kiinnostava lukukokemus kyllä ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, ole hyvä ja kiitos♥ Todellakin yksi parhaita pääosasuorituksia, mitä olen nähnyt. Oli tässä minulle uutta, sillä filmissä ei tuotu mielestäni tietoon ensimmäisen uhrin taustoja. Ainakaan en muista niitä. Ilman tuota yhtä pahista, tätä kaikkea ei ehkä olisi tapahtunutkaan. Aileen kuin suistui siltä heikolta radalta, jossa hän oli siihen asti pysynyt.

   ♥♥

   Poista
 5. Hei! Leffa oli surkea mielestäni. Kirjassa kerrotaan lapsuudesta ja on helppo ymmärtää miksi kaikki meni niinkuin meni. Koulun puolelta tarjottiin apua, mutta isovanhemmat eivät reagoineet. Lauri Wuornos oli julma pedofiili ja käytti ystävänsä hyväksi Aileenia. Laurin vaimo joi alkoholia ja turrutti itsensä, maksa petti. Miesten hyväksikäyttämä, miesten mielipiteitä. En näe Aileenia monsteri a vaan hylättynä, hyväksikäytettynä rakkautta vailla eläneenä naisena. Kurkatkaa Aileen Wuornoksen lapsuuden kuvia, hyvin kaunis tyttö. Hän koitti selviytyä ja miellyttää jopa suhteessa naisen kanssa, tämäkin ihminen petti hänet. Surullinen ihmiskohtalo kuoli petettynä ja hylättynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, minusta leffa oli mahtava, koska pääosanäyttelijä oli niin uskottava. Huikea suoritus. Aileeniin lapsuus oli järkyttävä. Olen googlannut maat ja mannut, joten tajuan miksi hänestä tuli mikä tuli. Aileen ei todellakaan ollut monster. Mietippä ellei hän olisi lähtenyt rahaa ansaitsemaan sinä sateisena päivänä ja osunut liftaaman sellaisen rikollisen kyytiin, joka olki jo aikanaan tuomittu omassa osavaltiossaan, mutta keksikin sitten lähteä joka perjantai toiseen osavaltioon naisia kiduttamaan ja raiskaamaan. Aileenin ensimmäinen rikos ei olut rikos vaan itsepuolustusta!!!Tuollaisen jälkeen voi kokea muutkin miehet ja kun ottaa suomalaisen isoisän huomioon, vain petoina ja raatelijoina. Hän todellakin yritti miellyttää ja naisten kanssa hänellä menikin yleensä hyvin.

   ♥♥

   Poista