sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli


”Tyttö on tumma, tyyypillisen tattarin näköinen. Hänen henkinen rakenteensakin vastaa tyypillistä tattaria: tytön katse on välttelevä, hän on epäluotettava ja pelkurimainen.” Näin vuonna 1943 kuvattiin viranomaisten raportissa 17-vuotiasta tyttöä, joka piti steriloida. Tytön kerrottiin olevan ”tattare.”

Tapio Tammisen teos Kansankodin pimeämpi puoli (Atena 2015) on karua luettavaa naapurimaastamme, mutta myös siitä epäinhimillisyydestä, jonka vallassa me täällä maan päällä vaellamme. Monet vaativat susia tapettaviksi petoina tajuamatta, että eläin ei ole paha, ihminen on luomakunnan ainoa peto: tietoisesti paha.

En yhtään ihmettele, että Tammisen kirja voitti Tieto-Finlandian 2015, sillä niin laajasti hän käsittelee vaikeaa  aihettaan, niin hyvin pitää sen kasassa ja niin taitavasti tuo esiin pieniäkin tapahtumia, joilla on ollut suuria vaikutuksia vaikka siihen, miksi juutalaisia vainonnut ja heidän kärsimykseltään sydämensä sulkenut  Ruotsi yllättäen käänsi kelkkansa juutalaiskysymyksessä 1943. Yksi syy tietysti oli se, että Saksa oli miehittänyt Norjan ja Tanskan, jolloin noista maista pakeni juutalaisia Ruotsiin. Norjan juutalaismäärä ei vielä herättänyt ruotsalaisia, mutta 7 700 Tanskasta tullutta juutalaista herätti jo ruotsalaisen ministerin radiossa toivottamaan juutalaiset tervetulleeksi maahan. Asiaan saattoi vaikuttaa rintamatilanne, jossa Saksa oli kokenut raskaita tappioita. Myös naapurimaiden ahdinko alkoi pelottaa. Samaan aikaan holokaustista alkoi kulkea huhuja ja sitten tapahtui eräs kohtaaminen:

Ratkaisevana yksityiskohtana tässä on pidetty Gösta Engzellin asenteiden muuttumista pakolaisia kohtaan. Maahanmuuton johtavana viranomaisena Engzell sai kuulla ruotsalaisen Göran von Otterin kertomuksen puolalaisen kuolemanleirin tapahtumista. Von Otter oli matkannut yöjunassa Varsovasta Berliiniin elokuussa 1942. Junassa matkusti myös Belzecin kuolemanleirillä vieraillut SS-upseeri Kurt Gerstein, joka pyysi päästä von Otterin puheille kuultuaan, että tämä oli ruotsalainen diplomaatti. Gerstein kertoi von Otterille yksityiskohtaisesti kuolemanleirin kauheuksista ja pyysi tätä välittämään hänen kertomuksensa muulle maailmalle. Von Otterin kautta upseerin kokemukset päätyivät Gösta Engzellille.

Paljon tätä ennen oli kuitenkin tapahtunut jo jotain sellaista, jonka perusteella juuri ruotsalaiset olettivat olevansa arjalaisempia kuin ketkään muut maailmassa.  Koska heillä ei ollut omaa Kalevalaansa, he omaksuivat kuin huomaamatta islantilaisen Edda -runoelman omakseen.  Eddan oli alunperin koonnut islantilainen Snorri Sturluson (n. 1179-1241). Tästä jumaltarustosta sekä Skandinavian mytologisesta historiasta syntyi Odin, joka oli sodan ja taistelun jumala ja ihan ylivertainen, germaanien johtava jumala. Kun tähän kaikkeen vielä sekoitetaan viikingit ja se myöhempi tapahtuma, että Ruotsi menetti Suomen, saamme tulokseksi kansan, josta tuli rotupuhtauden edelläkävijä, maa joka päätti laatia lait, joilla ruotsalainen perimä pidetään puhtaana. Maa haluttiin monin keinoin, joista vain yksi oli pakkosterilisaatiot, vapauttaa epätoivotuista yksilöistä, joita usein epämääräisesti kutsuttiin tattareiksi. Syyksi pakkosteriloinnille riitti vaikka vakava mielisairaus, heikkomielisyys tai huono geeniperimä. Myöhemmin myös irtolaisuus ja muut sosiaaliset syyt riittivät sterilointiin. Tällöin aloitettiin myös kallojen muotojen mittaukset ja muodon tarkistukset. Vaaleus oli valttia, tummuus ei. Silmien piti mieluusti olla siniset.  Myöhemmin myös fyysiset sairaudet riittivät pakkosterilointiin. Sopii ihmetellä ja kiittää, että tässä asiassa Norja, Tanska ja Suomi seurasivat mukana tosi vähäisessä määrin. Ruotsissa riitti innokkaita nationalismin lietsojia ja jopa Tomten –runon kirjoittaja, runoilija, kirjailija ja lehtimies Viktor Rydbergin mukaan hänen kotimaansa oli arjalaisen rodun alkuperäinen tyyssija. Rydberg kertoo kirjassaan Himlens blå, kuinka hänet vihittiin ruotsalaisuuteen, arjalaisen veren puhtauteen. Kaiken kaikkiaan koko tuo aika kesti aina vuoteen 1975, jolloin tehtiin viimeinen pakkosterilointi. Koko asia on järkyttävä, mutta sekin huojuttaa, että steriloiduista oli naisia noin 90 prosenttia, mikä on outoa siinä valossa, että miehille kyseinen toimenpide olisi ollut paljon helpompi tehdä. No, päättäjät ja lääkärit olivat pääosin miehiä.

Äärinationalismi ei ole hävinnyt Ruotsista mihinkään, sen Tamminen todistaa hyvin. Ja ovathan äärioikeiston puolueet naapurimaassamme ihan suorastaan salonkikelpoisia, vaikkapa nyt Rikspartiet. ’90-luvulta on tunnettu valkoiseen ideologiaan erikoistunut lehti Nordland, jonka yhdeksi avustajaksi on kerrottu 190 vuoden tuomiota Yhdysvalloissa istuva David Lane. Ilmeisesti valkoisen rodun ylivaltaa ajavien ei tarvitse olla kunniallisia ja kunnollisia kansalaisia.

Kun äärinationalismi tuodaan tähän päivään se saa muukailaisvihamielisiä piirteitä. Ne jotka nyt vainoavat tänne sotaa pakoon tulleita ja avostelevat etenkin sitä, että maahanmuuttajista suurin osa on miehiä, ovat unohtaneet, että pohjoismaista on aina lähdetty muualle paremman leivän toivossa eli hakemaan parempaa elintasoa, ei vainoja pakoon. Esimerkiksi Ruotsi oli hyvin pitkään maastamuuttajien maa, sillä lähes 1,5 miljoonaa ruotsalaista lähti etsimään parempaa elämää ulkomailta. Ja muuttaneista suurin osa oli juuri miehiä.
   
Noin yleisesti ottaen luin Tammisen kirjaa henkilönä, jota on aina kiinnostanut kansallissosialismi ja juutalaisten kohtalo. Tässä oli siis minulla paljon tuttuakin, mutta myös uutta, sillä Tamminen marsittaa esiin kuvia, tilastoja ja osin sellaista, että kaikki alkoi tuntua ihan uskomattomalta. Ei niinkö, etten uskosi, mutta  Hitlerin papitar Savitri Devi, jonka oma äiti oli taistellut Ranskan vastarintaliikkeessä juutalaisten puolesta, tuntuu ihan jonkun seikkailukirjan henkilöltä reissatesaan maasta maahan, pitäessään palopuheitaan ja etenkin jatkaessaan vielä kolmannen valtakunnan kaaduttua tarkoituksenaan perustaa uusi, uljas neljäs valtakunta!

Tamminen siis kirjoittaa kiinnostavasti ja hyvä niin, sillä ei riitä, että tutkii ja tietää, pitää hallita myös tiedon tarjoilu. Kansankodin pimeämpi puoli jakaantuu kuuten osaan: Skandinavia arjalaisuuden kehtona. Eugeniikka kansankodissa, Pohjoismainen mytologia ja germaanien uskonto, Neljännen valtakunnan rakentajat, Islamofobia ja Kansakunta orgaanisena kokonaisuutena. Alaotsikot ovat vaikka Mikä tattarien rotu? Melkein keitä vain saatiin tattarimääritelmän alle, jos oli tumma, sen jälkeen tuli lisämääreitä: kavala, ahne seksuaalisesti kyltymätön, tyhmä, ovela,älykäs, lyhyt...Oma lukunsa ovat avioitumislait, joissa piti osoittaa tulevan puolison arjalaisuus, rodullinen puhtaus.

Sopii ihmetellä, miksi eugeniikka tuli esiin vasta vuonna 1998 Dagens Nyheterin laajan artikkelin myötä. Historian professori Stig Ekmanin mukaan ruotsalaiselle yhteiskunnalle on leimallista salailun kulttuuri. Jos Ruotsi vaikeni niin Savitri Devi ei. Hän kipuili aikansa äitinsä tekoja Ranskan vastarintaliikkeessä ja ihmetteli, miten tämä saattoi sääliä juutalaisia, mutta löysihän hän riittävän syyn antaa äidilleen anteeksi:

”Äitihän on antanut minulle viikinkivereni. Hän on Pohjois-Tanskan Juutinmaan viikinkien perillinen. Äitini on kertonut, että hänen esi-isänsä tulivat Englantiin 900-luvulla. He eivät olleet kristittyjä, vaan Odinin ja Thorin palvojia. Ja minussa virtaa heidän verensä.”


*****

Tästä kirjasta ovat lisäkseni kirjoittaneet ainakin Mari a ja Suketus

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

Wer sich an die Vergangenheit nicht erinnern kann, ist dazu verdamnt sie zuwiederholen.

Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomitut toistamaan sitä.

- George Santyana -

30 kommenttia:

 1. Tämä kirja on minun lukulistalla. En ole ehtinyt sitä vielä hankkia tai lukea, mutta teen sen nyt keväällä. Hyvä, että tämä voitti Tieto-Finlandian. Luin muuten juuri äsken sen Oneironin; ihan ok kirja, ja nyt ymmärrän, että miksi se valittiin: oli niin eroottinen! :) Mutta parempia suomalaisia romaaneja on ilmestynyt viime vuonna kuin tuo Oneiron!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helena, tein tämän nopeesti, sillä keskiviikkona kirjabloggaajat äänestävät vuoden 2015 parhaat kirjat.

   Hirveää, jos Finladia-voittajassa ei olisi erotiikkaa;) Helena, kyllä minulla Pelon kirja menee Oneironin ohi, mutta Oneiron on lopulta hirväen lahjakas työ. Ainoa mitä olisin itse kustannustoimittajana tehnyt, olisin vähän tiivistänyt. Oneiron on vaativa luettava, mutta kyllä se aiankin minut lopulta palkitsi. En meinannut sitä lukeakaan kun kannessa on sana 'fantasia', mutta tämä ei ollut minulle sellaista hankalaa fantasiaa, vaan kuin se olisi voinut olla totta...Koin siis enemmän maagisena realismina, vaikka ei se kai sitä ole.

   Poista
 2. Tämä teos pitää lukea jossain vaiheessa. Tästä aiheesta tuli elokuvakin joku vuosi takaperin ja katsoin sen. Pakkosterilisaatioon riitti se, että oli köyhän perheen lapsi. Maa ei halunnut lisää elätettäviä.
  No ei suomalaiset olleet sen parempia, vaan lähettivät juutalaisia keskitysleireille. Siitä asiastakaan ei puhuta.
  Oneiron ei ollut minulle voittajakirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, siihen riitti melkein mikä vain. Olisin voinut kirjoittaa tästä vaikka kuinka, mutta...Tamminen tekee sen aika syvästi.

   Suomalaisilta pääsi tietääkseni yksi laiva lähtemään, seuraavan esti Mannerheim. Kyllä ruotsalaiset luvuissa johtavat sekä juutalaisten kohdalla että pakkosteriloinneissa. Ruotsi oli maailman johtava maa eugeniikassa!On siitä ollut lehtijuttuja, mutta Suomessa se oli silti marginaalista.

   Ei se voi kaikille ollakaan. Se on vaativa kirja ja minullakin oli alkuunpääsemissä viakeuksia, mutta sitten tuli flow. R. sanoi ihan nähneensä sen, miten minussa kaikki muuttui;)

   Poista
  2. Suomihan jatkaa tätä perinnettä hienolla genetiikalla, eli odottaville äideille tehdään niskapoimututkimus ja lapsivesitutkimus tarpeen vaatiessa. Mikä tämä tarve on, no se on se, että Suomeen ei syntyisi vammaisia. Oletko muuten nähnyt down-perheillä lapsia?

   Poista
  3. Mai, se on totta. Kuitenkaan se ei ole pakollista, vaan perheen oma valinta.


   Poista
 3. Tämä on kyllä hurjan kiinnostava kirja. Sen aihepiiri, josta on tihkunut tietoa jo vuosia sieltä täältä, mutta josta nyt on kirjoitettu kirja. Ja tietenkin Tamminen kirjoittajana, olen kuullut kehuja hänen aiemmista kirjoistaankin yhdeltä kollegaltani. Aion siis lukea tämän, jos vaan käsiini saan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tässä on varmaan asioita, joista sinäkään et ole kuullut. Helppo arvata, mihin suomalainen rotu sijoitettiin. Ja oikein kuvilla! Hän kirjoittaa tosi kiinnostavasti. Päätin siis nyt lukea tämän keskiviikon takia, sillä ensi vuonna en olisi saanut tätä enää mukaan äänestykseen. Tilaa kustantajalta, mutta nyt et voi sitten tätä äänestää. Taidan olla yksin...R. alkaa lukea tätä kun on ensin saanut Linnuntien loppuun.

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen juttu. Ja ajankohtainenkin taas uudella tavalla, kun tehdään päätöksiä pakolaiskysymyksissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, tässä kirjassa tulevat esiin myös pakolaiskysymykset ja miten juuri pakolaisvirrat ovat kuin sytykettä epäjärjestystä kaipaaville.

   Poista
 5. Tämä tärkeä kirja on ehdottomasti luettava jossakin vaiheessa, nostit teoksestä tärkeitä aiheita valokeilaan...

  Omasta lukuprosessistani tulee rankka, tiedän sen jo nyt.

  Kiitos Leena hienosta jutustasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, suosittelen. Kiitos<3

   Halusin lukea tämän keskiviikon äänestykseen. Nyt voin jatkaa sitten Armon yötä.

   Ole hyvä<3

   Poista
 6. Moi.
  Täytyy lukea, vaikka on karmaisevaa luettavaa. On kuitenkin hyvä tietää naapurimaan touhuista. Kaikki ääripäät ovat vaarallisia. Ovatpa sitten äärioikeistolaisia, islamilaisia tai muita mihin tahansa asiaan fanaattisesti suhtautuvia eli ovat jopa tappamaan, karsimaan ym. oman ideologiansa nimissä.
  Hyvää uutta viikkoa!!
  Lämpimin terveisin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja, onneksi tässä pysytään aika hyvin pois yksittäistapauksista, vain ne myöhäiset kirjeet naisilta, jotka eivät voineet saada lapsia.Ihan samaa mieltä: Hyvä tietää. Tänään Hesarissa luki, että Joensuun katupartiot ovat Soldiers of Odin...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Kuten ehkä muistatkin, mulla on tämä parhaillaan kirjastosta lainassa. En ole varma, kykenenkö lukemaan. Katsotaan. Kaikkea ikävää on niin paljon ilmastossa nyt, että tuntuu aika rankalta käydä tätä lukemaan. Sekin vielä, että juuri tuli tieto, että David Bowie on kuollut. Kamala suru ja menetys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, no en muista. Olen aivan varma, että liika lukeminen vie muistia, mutta onneksi kasvattaa järkeä, lupasi ainakin Waltari. Tämän pystyy lukemaan, sillä on katsottu kuin kauempaa, mutta tosi kiinnostavasti. Suosittelen mieluusti tätä kaikille! Koko Suomen pitäisi lukea tämä kirja.

   Kävinkin sinulla jo lukemassa. Kuoleman ikävä puoli on sen ehdottomuus. Tänään on 3 vuotta kun suuriruhtinatar Olga lähti klo 18.25. Sytytän kyntilän yöksi haudalleen. Ikävä ei vain irrota otettaan, kun on elänyt melkein 15 vuotta toisen kanssa melkein jokaisen tunnin ihan liki.

   Poista
 8. Tätä pakkosterilisaatiota ei tapahtunut vain Ruotsissa, vaan myös Suomessa. Omakohtaista tietämys asiasta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, niinhän sitä tapahtui sekä Suomessa, Norjassa että myös Tanskassa, vain luvut olivat eri. Ruotsissa steriloitiin 63 000 ihmistä.

   Poista
 9. Laitoin Leena viestini toisen blogini nimellä, mutta siis tämä kirja kiinnostaa minua, koska se sivuaa aihetta, josta minulla on omakohtaista tietämystä.

  VastaaPoista
 10. Sisareni meni koulun jälkeen 60-luvun loppuvuosina kesäksi Etelä-Ruotsiin mittaamaan perunoiden symmetrisyyttä johonkin maataloustutkimuslaitokseen. (Kai ne nyt jo ovat riitävän symmetrisiä.) Hän sanoi hyvin vakaasti, että ei olisi ikinä uskonut, miten epätasa-arvoinen maa Ruotsi tosiasiassa on ja miten valtavasti yhteiskuntaluokilla on merkitystä.

  Ollaan siis iloisia ja pidetään kiinni omasta tasa-arvostamme, jossa toki on toivomisen varaa, ja joka näyttää olevan vakavassa vaarassa juuri nyt. Meillä ihmisillä on taipumus tuntea olevansa parempia kuin kanssaeläjänsä, vaikka siihen ei totisesti olisi mitään syytä.

  Kirjan kansi säikäytti, mutta ehkä rohkenen siihen tämän jälkeen tarttua jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, sisaresi oli varmaankin oikeassa. Jotkut tämän kirjan lukevat saattavat hämmästyä/yllättyä, mitä me olimme ruotsalaisille. Oikein kuvilla esitetty huonommuus.

   Täysin samaa mieltä. Nyt on vain just se tilanne, kuten kirjassa sanotaan (tämä vaapaalla muistilla), että kautta aikain suuret kansainvaellukset ovat saaneet aikaan sekasortoa, joista tietyt ryhmät sitten ponnistavat ilmeisesti omaa osattomuuttaan ja pajaa oloaan purkaakseen. Sehän on ihan tutkimustulos, että ihmenen vertauu omavalintaisesti aina vähän omaa kykyään ylemmäs. Jos sitä katsotaan tavoitteena, ei paha, mutta jos sitä katsotaan muiden alentamisena, se on paha.

   Kansi on räjähtävä, mutta kuten R. totesi, että Rotsi on kuningaskunta, joten toivottavasti huomataan myös nuo kruunut...

   Ethän sinä historiallisten asioden kirjailijana voi jättää tätä lukematta!

   Poista
 11. Jopas on hirmu mielenkiintoinen teos. Muualla Ruotsin eugeniikasta on ehkä kuultu aikaisemmin enemmän, ainakin täälläpäin on muutama ihminen siitä kysellyt.
  Mitkähän ne luvut olivat Suomessa?
  Kyllä täytyy löytää tämä kirja käsiinsä ja lukea!
  Kiitos että kirjoitit tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, tämä on. Pitää muistaa myös, että Saksa 'keksi' rodunjalostuksen Ruotsista.

   Luin kirjan viikonlopustani luopuen huomisen äänestyksen takia. En voi muistaa kaikkia lukuja, mutta minusta tuo asia ohitettiin kuten olen jutussa maininnut, että 'Norja, Tanska ja Suomi seurasivat mukana hyvin vähäisessä määrin'. Suomessa lehdistö on tästä toisinaan kirjoitellut. Jokanen kaltoin kohdeldeltu yksilö on tärkeä, mutta silti olen onnellinen, että maamme ei lähtenyt tuohon järjestelmälliseen touhuun mukaan. Ruotsi oli maailman johtava maa eugeniikassa ja se kertoo, että kansakodissa on paljon, josta emme tiedä. Kultturiantropologi Tamminen valottaa tuota salailun kulttuuria hyvin.

   Ruiotisn tiedehistorian yksi suurimmista nimistä Gustaf Retzius vahvisti käsitystä, että suomalaiset ja saamelaiset erosivat rodultan ruotsalaisista ja muista "valkoisista eurooppalaisista"! Tässä valossa suututtaa, että maailmalla minua aina luullaan ruotslaiseksi. Korjaan asian joka kerta sekä saksaksi että englanniksi. Ihan varmuuden vuoksi.

   Tämä on ihan must!

   Ole hyvä!<3

   Poista
 12. Tiedän tästä aiheesta jonkun verran. Kirja on kiinnostava ja varmaan pitäisi lukea. Mutta juuri nyt en vaan pysty. Joskus myöhemmin sitten.
  Kansi on kamalan hyvä!

  Luin tuosta yläpuolelta kommenttivastauksestasi, että sinua luullaan aina maailmalla ruotsalaiseksi. Minua ei koskaan ikinä!;) Voi olla, että tämä kertoo jotain noista ruotsalaisista loistavista markkinoijista ja brändääjistä: blondiuskin on brändätty ruotsalaisuudeksi.;) (No, kyllähän suomalaisiinkin yleensä liitetään vaaleus ja sinisilmäisyys, mutta Suomen tunnettavuus ja brändi ei vaan ole niin kova kuin Ruotsin.)

  Nyt menen juomaan teetä, kuuntelemaan David Bowieta ja katselemaan lumisadetta.
  Olgalle rapsutusajatus sinne jonnekin...sydän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, lue sitten joskus...Hyvänen aika, nyt muistin mitä sinä luet ihan kohta;)

   Ne ovat tosiaankin onistuneet ottamaan itselleen myös blondiuden. Miestäni luullaan maailmalla italialaiseksi ja tytärtäni espanjalaiseksi, joten hekään eivät olisi kelvanneet...

   Mijullakin teehetki: Jaettu kokemushetki. Meri laittoi just Bowien biisejä ja muistoja facesivulleen.

   Kiitos <3 Kynttilä palaa vieläkin kauniisti lumisateessa...

   Poista
 13. Mikä kamala mutta mielenkiintoinen aihe.Savitri Devistä en ollut koskaan lukenut,ja heti googlasin....
  Minua luullaan usein venäläiseksi.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, eikö vain. Hän käytti kahta nimeä, mutta kirjassa tämä Savitri oli se, jota enemmän ja googlestakin löytyi sitten vaikka mitä. Eihän se ole paha...;)

   Poista