sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Ninni Schulman: Viimeiset leikit

Viimeiset leikit kertoo tavallisista ihmisistä Taalainmaalla Siljanjärven rannalla. Miksi niin tavallisista? Ninni Schulmanilla on kyky tuoda kirjoihinsa likapyykkiä, jääkaapin tyhjyyttä, liikakiloistaan kärsiviä naisia, avioliittojen ongelmia, lasten touhuja sellaisina kuin ne oikeasti ovat...kuka pettää ketä ja olisiko vähän ikävä Ninnin Hagfors-sarjaa ja kaikkeen sekaantuvaa Magdalena Hanssonia, jonka mies on tulla hulluksi vaimonsa sekaantumisista rikoksiin. Vaimonhan pitäisi olla pienen kaupunkilehden toimittaja, eikä mikään poliisi. Ja entäs sitten Christer? Häntäkään ei voi unohtaa....

Ninni Schulmanin uusin kirja Viimeiset leikit (Som vi lekte, Tammi 2024, suomennos Sirpa Hietanen) aloittaa Ingrid Wolt -sarjan, jossa päähenkilö hämmentävästi kesällä 1983 sulkee vankilan portit takanaan. Ingrid on jo päättänyt muuttaa pois sieltä, missä hänet tunnetaan entisenä poliisina. Jonnekin ihan erilaiseen ja niinpä uusi koti löytyy Taalainmaalta.  Varmaan rauhan tyyssija? Kuulostaa idylliseltä, mutta aika näyttää, miten poliisina työskennellyt Ingrid voisi kestää rauhaa. Yksi yllätys tulee heti vastaan, sillä hänen monivuotinen parinsa poliisista on uudessa paikassa poliisina: Benny, jonka kanssa hän on tehnyt aikaisemmassa elämässä varmaan tuhat poliisivuoroa parina. Benny ja Ingrid...Nyt Benny on menossa avioon ja vain hänelle Ingrid kertoo menettäneensä tyttärensä huoltajuuden, kotinsa ja ammattinsa.

Schulmanin kyky sekoittaa tavallisiin avioliittoihin ja arkiaskareisiin kasvavaa uhkaa tekee kaikesta kuin painajaista, sillä lapsi katoaa. Eletään 80 -lukua ja pojan arvellaan hukkuneen eli juttu on suljettu. Mattias on 12-vuotias ja katoaa kesällä 1982. Ihan tavallinen kiva poika, jolla on vain aika usein kaverien puutetta. Ja hän on hirveän kiinnostunut toisten ihmisten asioista aivan yli turvarajan. Ingrid on sielultaan poliisi ja koulutukseltaan sekä kokemukselta. Hän ei vain voi päästä poliisiin. Hän on juuri vapautunut entinen vanki. Yhteisö ei tiedä hänen taustaansa ja Benny tietysti vaikenee hyvänä ystävänä.

Uuden sarjan ensimmäisessä kirjassa on mukana paljon lapsia ja heidän vanhempiaan, mutta kertaakaan ei tarvinnut miettiä kuka kukin on. Ninnillä on kyky asemoida henkilönsä selvästi ja lukijalle miellyttävään tempoon. Kirjassa on kyse nähdä ihmisten läpi tai olla näkemättä. Ingridillä on aina ollut vahva intuitio. Vaan mitä entinen poliisi voi tehdä, että saisi Mattiaksen kaverit puhumaan ja myös tietysti heidän vanhempansa. Hänhän on aivan yksin ja saa tavata tytärtäänkin vain valvotusti. Näistä paloista ponnistaa Schulmanin uusin Ingrid Wolt -sarja. Tuttuun tyyliinsä Ingrid ripottelee jännitystomua tarinaan ja lukijan on takuulla luettava seuraavakin kirja. Mikä ilo! Voisin jo kuvitella, että...

Viimeiset leikit on mitä sopivin kirja lomalukemiseksi. Rivien välitkin tihkuvat uhkaa, mutta eivät kerro kuka on tehnyt mitä. Tervetuloa Ingrid Wolt!

*****

Dekkarit Leena Lumissa

2 kommenttia: