maanantai 13. marraskuuta 2023

Maaret Kallio, Susanna Ruuhilahti, Julia Savtchenko: Murkens Luminen nujakka

Tietokirjailijat Maaret Kallio, Susanna Ruuhilahti ovat yhdessä kuvittaja Julia Savtchenkon kanssa luoneet Murkens -kirjasarjan (WSOY 2023),  jossa lasten tunnemaailmaan sukelletaan sadun keinoin. Uusimman Murkensin aiheina ovat tieto ja kiukku. Kaikki ei ole aina niin helppoa ja välillä sitä suutahtaa. Niihin tilanteisiin voi harjoitella anteeksi pyytämisen ja antamisen taitoa tarjoamalla se lasta kiinnostavalla tarinalla

Tällä kertaa haluan esitellä kirjan hahmot, että lapsi tietää jo isän tai äidin lukiessa, kuka kukin on.


.Murkens, Hentola ja Nakkinen. Hentola on porukan herkin, mutta tarvittaessa myös kipakka. Häntä kiukuttaa jos ympärillä on liikaa melua, hälinää ja sotkua. Silloin hän lähtee kuuntelemaan linnun laulua.

Alakuvassa on Tuhis, joka kimpaantuu usein. Hän kuitenkin leppyy ja sovittelee suuttumusta.

Tuhis näkee jo kaukaa miten hienon lumilinnan kaverit ovat tehneet sillä aikaa, kun hän veti kenkiä satoihin jalkoihinsa. Hentola tekee kauniita lumilyhtyjä  ja Nakkinen kantaa ruokaa: "Ainakaan minä en näänny nälkään."

Turhautunut Tuhis tuntee ulkopuolisuutta ja alkaa heitellä tiukaksi tiivistettyjä palloja kohti lumilinnan hienoa huippua. Nyt suuttuu Murkens, mutta Tuhis ei ole kuulevinaankaan. Luminen nujakka alkaa. 

Yhtäkkiä taivas täyttyy sinkoavista lumipalloista. Pommitus tekee tuhojaan puolin ja toisin. Lapaset lentävät , pylväät lakoavat ja koko linna alkaa sortua silmissä.


Sortuneen lumilinnan alta kömpii esiin järkyttynyt Hentola. Kyyneleet valuvat poskia pitkin  ja siniset siivet värisevät kauhusta. 

"Tämä on minulle jo ihan liikaa", hän toteaa ja tekee hiljaa mielessään omat johtopäätöksensä.

Nujakoijat ovat jo aikaa sitten tehneet sovinnon. Sitten he huomaavat, että Hentolaa ei näy missään. Hentolan kodin ikkunasta kuuluu vaimeaa hyräilyä ja Murkens alkaa hiljaisella äänellä kutsua tätä. Hentola saa anteeksipyynnön ja tunnelma on jo mukava.

Sopusaunassa kaikki riidat on käsitelty. Jokainen saa vuorollaan heittää löylyvettä ja samalla toivoa jotakin. Tähtiin lentävät piipun kautta mitä moninaisimmat toivomukset. Ja Saunan jälkeen...

Murkens Luminen nujakka on fantastinen kuvitukseltaan. Julia osaa rakentaa yksityiskohtia, joita niin aikuinen kuin lapsikin mielellään ratkovat. Maaret ja Susanna taas tuovat esiin lapsia ymmärtävän taitonsa. Kirjan lopulla on aukeama Riidan ratkojat, jossa osapuolet tuovat vuorollaan esiin omat tunteensa riidoista ja niiden ratkomisesta.

Hentola saa viimeisen sanan, kun kysytään Mitä teet, kun on riitaa ilmassa?

Hentola: En tykkää riidellä, ja siksi lähden usein pois.

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti