perjantai 2. lokakuuta 2020

Tove Jansson: Muumi Vieraskirja

Muumi Vieraskirja on aivan ihastuttava tuliainen tai lahja kuusen alle tai kirja itselle. Kuvat ja sitaatit ovat Tove Janssonin. Kirjan on toimittanut Päivi Kaataja. Kansi ja graafinen suunnittelu Riikka Turkulainen ja kustantaja WSOY (2020) Oletko valmis?

Kirjassa on kuvien ja muumien kyläilyjen joukossa paljon tyhjää tilaa, jossa ensin kerrotaan oman kodin tiedot ja sitten on tyhjiä sivuja vieraiden täytettäväksi. Mitää varsinaista tyhjyyttä ei synny, sillä sivun kuin sivun alalaidasta löytyy pienellä sitaatteja eri muumikirjoista. Sivulla, jolla kerrotaan omasta kodista ja sen asukkaista, lukee alhaalla kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti Piisamirotan toteamus:

Minun kotini oli vain kolo, mutta minä viihdyin siellä. Tosin filosofista on yhdentekevää, viihtyykö hän vai ei - mutta se oli hyvä kolo joka tapauksessa.

Kun juhlat ja karkelot alkavat vieraat huutavat eläköötä, jolloin elämä vain muuttui hauskaksi. Tanssi alkoi ja pannukakkuja työnnetään ulos kottikärryillä. Rakettaja paukutellaan ja muumipappa lukee muistelmistaan hurjia tarinoita. 

Omasta suosikkikirjastani Muumilaakson marraskuu on napattu kiva sitaatti:

Juhlavieraat polkivat tahtia ja lauloivat tiluliluu, tilulilaa, Mymmeli potkaisi saappaat jalastaan ja heitti kaulaliinansa lattialle, paperiköynnökset liehuivat lämmössä, kaikki läiskyttivät tassujaan, ja nyt Nuuskamuikkunen lpetti soiton huikeaan hihkaisuun! Ja Mymmeli nauroi ylpeänä.

Piisamirotta ohjeistaa ensimmäiseksi tarjoamaan 'hienointa mitä löytyy, myöhemmin on yhdentekevää mitä he saavat, sillä he ovat iloisia joka tapauksessa.'

Sivuja vieraiden täytettäväksi ja joku kiva piirroskuva vaikka tanssimisesta ja löytyypä kuva Tuitusta ja Nyytistäkin istumassa kotilon sisällä...

Kuva ihastuttavalla aukeamalla ja sen vastasivuna teksti Vaarallisesta juhannuksesta:

Paljon tyhjiä sivuja vieraiden terveisille, mutta ne eivät tunnu tyhjiltä ollenkaan, sillä joka sivulla jotain muumimaista. Ja sitten se tietty muumimainen rentous, josta voisimme kaikki ottaa mallia.


Arvatkaapa mitä? Kenen syntymäpäivää vietetään lokakuun kolmantena?

Kirjassa eri muumikirjojen sitaatit käyvät kuin keskustelua. Se on ehkä muumimaista seuranpitoa. Ja kaikki ovat mukana juhlien ja riemuiten väsymykseen asti. Hemuli kantaa vielä vieraskahvit salonkiin. Taikuri tosin halusi paljon pannukakkua ja hilloa, jolloin kaikki lakkasivat vierastamasta häntä, sillä 'sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen, hänen kanssaan voi puhua.'

Hemulin sivun muistelo virailusta muumilaaksoon on yksi suloisimmista ja se pättyy näin:

Kahvi odotteli kuistilla, kaikki järjestyi. Kaikki oli yksinkertaista ja sujui itsestään.

Tämän huikean kirjan lopussa on vielä Muistoja ja merkintöjä, jonne voi kukin merkitä puumerkkinsä, märän tai kuivan, värillisen tai värittömän, tai liimata valokuvia. Muumien perhekuva on päivätty Helsingfors 1878 3.10.

Sitä ennen:Lopulta viimeinenkin vieras vaelsi sillan yli ja hillokellari oli aivan tyhjä.

*****

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Susa, mitä parahin adjektiivi♥ Tätä ilman ei voi olla!

   ♥♥

   Poista
 2. Me ollaan Muumipapan kanssa vaakoja horoskoopissa. Kaunis kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, oi, olette samiksia: Tasapinottavat vaa'at♥

   ♥♥

   Poista
 3. Ostin joskus ehkä kesällä itselleni boksin missä on ne kaikki paksut muumikirjat (siis romaanit, ei kuvakirjoja) ja olen niitä nyt lueskellut sellaisessa järjestyksessä kuin huvittaa. Marraskuussa aion tietysti lukea Muumilaakson marraskuun. Sen edellisestä lukemiskerrasta onkin kauan aikaa.

  Hauskaa viikonloppua, pannukakulla tai ilman. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, meillä ne on ostettu erikseen, Ensin kyllä ne kuvakirjat. Ja tiedäthän tarinan, kuinka ensimmäinen kirja, jonka ostin Lumimiehelle, oli Kuka lohduttaisi Nyytiä? Muumilaakson marraskuu on suosikkini, Näkymätön lapsi traagisin.

   Kiitos samoin♥♥ Ilman pannukakkua nyt, mutta tulossa on sitä hurjan hyvää lohilaatikkoa ja illalla saunaa, sarjaa ja pitkästä aikaa rypäleitä ja homejuustoa eli kai jonkinlainen syyskauden avaus!

   ♥♥

   Poista
 4. Onpa kaunis ja sydämeen osuva. Kävin katsomassa Tove-elokuvan ja Muumien äiti avautui taas ihan uudelle kiinnostustasolle. Elokuvat inspiroivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titta, eikö vain. Minäkin haluaisin, mutta Jyväskylän koronaluvut ovat hypänneet yllättävälle tasolle, joten tämä kotisaari on nyt turvallisempi. Tosin teemme lähtöä länsirannikolle, mutta jos ei mene Vaasaan, luvut vielä hyvät. Minä rrrrakastan elokuvia♥

   ♥♥

   Poista