maanantai 13. syyskuuta 2010

ILMAN KIRJOJA MINUN OLISI VAIKEA ELÄÄ. NE TARJOAVAT...


Ilman kirjoja minun olisi vaikea elää. Ne tarjoavat minulle koko elämän rikkauden, ihmisajatusten rannattoman valtameren. Uupuneina hetkinä ne tarjoavat paon mielikuvituksen maailmaan, huumausaineen, jonka jälkeensä jättämä kohmelo on kohmeloista viattomimpia. Mutta oman kehityksen juuttuessa tavan ja ajatustottumusten kuolleeseen pisteeseen ne tarjoavat räjähdyspanoksia, jotka laukaisevat kehitystä sulkevan ruuhkan ja katkovat mielestä ennakkoluulojen ja auktoriteettiuskon sitkeät kahleet. Ihminen kasvaa henkisesti lukemiensa kirjojen mukana. Kirjat ovat tarjonneet minulle rajattoman vapauden, määrättömän onnen, etsimisen ja löytämisen rajun reimun. Siksi rakastan jokaista kirjaa, joka saa minut tuntemaan, etten vielä ole valmis, että edessäni on yhä määrättömästi etsimistä ja löytämistä, erehtymistä ja ymmärtämistä, hylkäämistä ja omaksumista hengen maailmassa.

- Mika Waltari -
Mika Waltarin mietteitä (WSOY 1982)
kuva Tuure

10 kommenttia:

 1. Muuten jännä tuo sana kohmelo, se tarkoittanee krapulaa. Jotenkin niin ikiaikainen ja proosallinen sana.

  VastaaPoista
 2. Tuure, tämäkin Mikan lause on yksi mun mantroista....ja sille sinä tarjosit nyt sopivan kuvan. Tähän on se tavallaan jatkokin, mutta eri tunnelmaltaan, laitan sen taas, kun tuntuu siltä. Mika Waltari: Paras 4-ever♥

  VastaaPoista
 3. Tuure, kas!, olet sanoihin juuttuja kuten minäkin. Minusta kohmelo on krapulaa parempi sana. Jotkut vanhemmat sanat tuntuvat paremmilta, toiset eivät. Makuasia. Kiinnitän noihin paljon huomiota, kun luen vaikkapa juuri suomalaisia vanhempia runoilijoita tai sitten vanhempaa käännöskirjallisuutta.

  VastaaPoista
 4. Wau! Tyhjentävästi Waltari todennut!

  VastaaPoista
 5. Ilman vaikka mitä muttei ilman kirjoja.Olet oikeassa Leena.Kaunis kuva.
  Kohmelo on hyvä sana.Kertoo paljon olosta jolloin ajatus jumittaa.

  VastaaPoista
 6. Susa, hän osaa ja osuu, muutenkin kuin kuuluisissa romaaneissaan, jotka ovat muuten elämäni tukipilari olleet jo teinistä, mutta en ole arvostellut niitä blogiini. Miten arvostella kirjallista juamalaansa!

  VastaaPoista
 7. Maria, niin se on minullakin. Otaksun, että pärjäisin hyvin vähällä, jos pitäisi, mutta en ikinä vailla kirjoja.

  Juu, kohmelo-sanassa on jotain hyvin osuvaa.

  Kuva on ykköshovikuvaajani Tuuren ansiota!

  VastaaPoista
 8. Waltari osui naulan kantaan.

  Muuten, itäisessä Suomessa, jossa verbaalisuus katsotaan hyväksi merkiksi (parempi puhua kuin tehdä-mentaliteetti) krapulaa sanotaan yleisemmin kohmeloksi kuin krapulaksi. Kirjakohmelokin iskee joskus, silloin on vaan annettava ajan kulua.

  VastaaPoista
 9. Lumiomena, ai, että kohmelo on itäistä perua...ilmankos se tuntui niin luontevalta. Paljon monimuotoisempi sana kuin krapula. Kirjakohmelo iskee joskus, tuttu juttu, mutta nyt sitä ei ole juuri täällä päin. Katso seuraava kirja!

  Aika on hyvä lääke moneen vaivaan...

  VastaaPoista