perjantai 22. maaliskuuta 2019

Tetenarsissit ilona vuodesta toiseen!


Tällainen näky meitä kohtasi vuosia sitten rinteessä, jossa ei ollut ikinä keväisin kasvanut yhtään mitään. Meni vähän aikaa, kunnes muistin, että olin istuttanut kokeeksi edelliskevään tetenarsissit ruukusta maahan. Mitään muuta en ollut tehnyt kuin istuksen ja istutuskastelun. Sen jälkeen unohdin kukat.


Tete ei antanut unohtaa, sillä olen tehnyt ruukuista maahan siirtoa siitä lähtien. Heti kun tarvitsin suuret, saviset ja laakeat ruukut orvokeille, istutin narskut maahan ja vuodesta toiseen ne kukkivat uupumattomasti.


Ne ponnistavat rinteestä lykäten edeltään syksyn lehtiä, joten rinne säästyy kevätharavoinniltakin. Rumimmasta tuli kaunein kiitos näiden pontevien pikkunarsissien. Nyt kun viikolla lähdimme teteä hakemaan, saikin vähän ajella, sillä sittari myi omia merkkejään ja Prismoissa ei vielä narsisseja näkynyt. Plantagenista löytyy eri hintaisia teteryhmiä! Nyt olen istuttanut jo kaksi isointa ruukkua ja ne ovat päivät ulkona, yöt otan vielä sisälle eli koulutus menossa. Yhden ruukun taidan vielä laittaa...


En jaksa muistaa, lähtivätkö nämäkin maahan, mutta hyvä, jos lähtivät. Jos saatte pääsiäisen aikaan tai ostatte itselle, erilaisia kukkaryhmiä, voitte kokeilla niitä kaikkia istuttaa puutarhaan. Tosin minulta ovat uudelleen kukkineet vain tetet ja muscariyhmä, joka viime mainittu kukki vain yhden kevään uudestaan.


Tässä edellisvuotiset ruukusta istutetut muscarit lehdossa. Nämä yrittivät tulla vielä seuraavanakin keväänä, mutta silloin puput söivät kukinnot. Syksyllä laitoin tälle kukkaryhmälle jopa verkon, mutta eivät ne enää nousseet. Nämä tosin eivät ollenkaan niin yllättäviä kuin tetet, jotka nuosevat rinteessä erittäin aikaisin, jolloin myös vetävät katseita, kun muut kukat vasta harkitsevat...


Yrittänyttä ei laiteta ja hintansa väärti!


Tämä on vähän erikoista, sillä en ole koskaan ollut erityisesti keltaisten narskujen ystävä, vaan olen harrastanut vaihtelevalla menestyksellä erikoisnarskuja. Toiset ovat nousseet vuosia ja sitten vähitellen hiipuneet, vaikka olen sekä jakanut että lannoittanut eli nähnyt vaivaa. Eniten taidan pitää runoilijan narsissista, Poeticus Actae, jolla on hurmaava, hento tuoksu ja joka on klassikko, jo vanhoilta pihoilta tuttu. Vahvana kakkosena tulevat pontevat tetenarsissit.


Koska en nyt löytänyt hyviä kuvia runoilijanarsisseista, jotka taitavat olla jossain kansioissa...jossain, laitan tähän vähän myöhemmän narskun eli etupihalla aina Winston Churchilliä.Suunnilleen samoihin aikoihin tetenarskujen kanssa nousevat nämä Merin aikanaan istuttamat krookukset, jotka vain leviävät ja leviävät, kun muut niiden kumppanit nostavat kukan siellä toisen täällä pitkin lehtoa ilman mitään mainittavaa runsaantumista. Osa on jopa kadonnut kokonaan ja jotkut tekevät hauskoja risteymiä.


Tätä nyt odotellessa. Just kurkkasin, että tuossa aurinkoisessa jyrkässä rinteessä on vieläkin paljon lunta. Samassa paikassa on myös nuori onnenpensas ja sen liki hyvin paljon sataneen lumen painosta kärsinyt kartiovalkokuusi, jonka korjaavat toimet pääsevät alkamaan vasta kun juurien nestekierto alkaa. Onneksi aina voi luottaa sisukkaisiin tetenarskuihin!

viikonlopputerveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa


Tetenarsissit ja ihan useampiakin ryhmiä...keväällä 2021.


Ja eikös tämänvärisetkin olisi kivoja♥


Tänä vuonna runsaimmat pehkot ilmestyivät pohjoisrinteeseen. Tässä sitä on ihan ilmaiseksi menneiden pääsiäisten muistoja.

23 kommenttia:

 1. Keväällä keltainen on niin ilahduttava väri! Suloiset sinnikkäät narsissit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, on se! Odotin saavani sinulta selityksen, miksi nämä ovat niin sitkeitä:) Paremmin nämä ovat kestäneet kuin syksyisin maahan istutetut tavalliset Carltonit.

   Poista
  2. Ja: Viikonloppua sinne saarelle Saila♥

   Poista
 2. Ihania kukkia, sekä narsissit että muscarit. Täällähän kasvaa myös villinarsisseja. Muscareita (kiva nimi:) olen nähnyt täällä puutarhoissa, muistaakseni, näyttää niin tutulta. Mukavaa viikonloppua Leena:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, ja myös ziljoona scillaa, kun aika on. Teillä on niitä sekä villinä myöskin salkoruusua ja pikkusyklaamia eli aika ihanaa.

   Kiitos samoin sinulle Jael♥

   Poista
 3. Huh, ihan jo säikähdin, että onpa sinulla narsissikasvustot pitkällä. Meillä kun vasta muutama piippo on näkyvissä. Aina kannattaa lukea teksti loppuun. Täällä tete-narsisseja ja muitakin on jo miltei joka kaupassa. Ostinkin jo muutamia.
  Istutan aina tetet kevään tullen maahan, mutta aika huonosti ne ovat nousseet. Ehkä yhden tai kaksi kevättä ja sitten häviävät. Ehkä syy on istuttajassa tai maassa, missä lie.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, älä unta nää:) Pävä meni jäitä hakatessa, mutta nyt just nostin narskuruukut sisälle, sillä siellä käy kylmä viima eli piti aikaistaa. Lyhyempi koulutuspäivä teteillä nyt. Minäkään en aina 'ehdi' lukea, kun olen jo vastaamassa:) Kumma, että täällä sittarit ja K-kaupat myyvät kauniita narsissipusseja, mutta ei ole vielä ainakaan teteä näkynyt.

   Mikä ihme minua tuossa sitten onnistaa. No, siinä ei tallota, koska hankala rinne. Nyt sitä ei tarvitse enää haravoidakaan, jos vaikka saavat lehmusten lehdistä suojaa ja ravinteita, en tiedä.

   Sinulla onnistuvat sitten ne kaikki muut!

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 4. Eka Tetet ostin tänään Prismasta. Ja nytpä muistin, ne pitää ottaa sisälle yöksi. Kiitti Leena ihanasta vinkistä! Nyt alan minäkin levitellä Tetejä tuonne lähimaastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, kyllä niitä meidänkin Prismaan vielä tulee. Minulla meinasi unohtua yhtenä iltana, mutta onneksi facessa joku muistutti kylmästä yöstä. Ole hyvä! Vinkiksi tämä on tarkoitettukin.

   Poista
 5. Oi, miten ihania sipulikukkia. ♥ Minäkin aina istutan pienten narsissien ja helmililjojen sipulit maahan sitten kun kukat ovat kukkineet. Kauniita yllätyksiä!

  Hyvää viikonloppua! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, eikö♥ Niin minäkin, mutta nämä tetet ovat luotettavia yllättäjiä.

   Kiitos samoin!♥

   Poista
 6. Minulla on sama ’harrastus’. Hankin keväällä erilaisia sipulikukkaruukkuja ja istutan ne ulos kun maa on sula. Kyllä sieltä on ainakin osa aina uudelleen noussut seuraavina keväinä.

  Tetenarsisseja olen hankkinut vasta yhden porrasruukkuun lisukkeeksi. Nyt on välillä vielä niin kipakoita yöpakkasia, että en useampaa vielä uskalla ulos laittaa, koska en niitä viitsi sisälle siirrellä.

  Muscaria on sisällä kukkinut jo yksi ruukullinen valkoisia ja yksi sinisiä. Nyt ostin sisällä kukitettavaksi narsissin ’Attraction’, joka on isokukkainen valko/keltainen. Mitähän seuraavaksi ... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, riippuu varmaan aika monesta eli ajetaanko paikkaan lunta vai tuleeko vain se mikä taivaalta sataa, onko myyrävapaa vyöhyke etc.etc.

   Minä kannan edestakaisin vielä vähän aikaa. Kohta saavat jo jäädä ulos.

   Mahdollisuuksia tulvillaan...on puutarhurin kevät!

   Poista
 7. Tetenarsissit on ihania. Minä olen ostanut myös niitä viimevuosina ja istuttanut sitten etuoven viereen kun ovat nähneet parhaimmat päivänsä parvekkeella. Eilen katselin, että talon edustalla nurmesta pensaan alla alkaa nousta pieniä alkuja. Sieltä ne kohta pulpahtaa esille. Lumikellot ovat jo tulleet, ajattele :)

  Tänä kesänä en saa parvekkeelle narsisseja, sillä parveke on remontissa. Siirryn siis aina välillä tänne sinun luoksesi katsomaan noita ihania kevään kukkia. Tetet on niin suloisia ja aurinkoisia :)

  Toivottavasti olet päässyt jo sauvakävelylle ja rentouttamaan istutusjumeja pois. Ainakin tänään on lauantai ja muuten tiedossa kaikkea hehkeää :)

  Iloa päivään ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, pieniä, luotettavia, sisukkaita, sieviä...Meillä paljon lunta vielä ja jäätäkin.

   Kiva kuulla eli tervetuloa vain!

   Olen, olen. Tänään on kuten tiedät lauantai: saunaa, sarjaa ja herkkuja:)

   Kiitos samoin♥

   Poista
 8. Aina tosiaan kannattaa yrittää, minulla myös tetet ovat nousseet seuraavina vuosina mukavasti kukkaan. Ihania ovat, samoin nuo muscarit ja krookukset. Odotellaan vielä hetki, eiköhän kohta ala värejä puskea keväisestä maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkku, eikö olekin fantatastista! Krookuksia meillä oli joskus tosi paljon, mutta kun huomasin niiden kuin haipuvan, paitsi Merin istuttamat, aloin panostaa scillloihin sekä sinisenä että valkoisena ja esikoihin, jotka molemmat leviävät innolla.

   Kivaa kevään odotusta♥

   Poista
 9. Meidän pihan ongelma on rusakot, peurat ja kauriit sekä fasaanit, jotka käyvät syömässä tai ainakin katkomassa kaikki sipulikukat. En tykkäisi laittaa verkkoaitoja, mutta viime vuonna kiukustuin jatkuvaan rahanmenoon ja laitoimme verkkoaidan kukkapenkin ympärille. Kukat säästyivät, jee :)
  Ihania kevätkuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kaikkia noita on meilläkin, paitsi täällä ei fasaaneja,Luvialla niitä oli senkin edestä. Me panostimme viime syksynä verkotukseen ihan hulluina eli ei esim. yhtään atsaleaa ole ilman verkkoa. Vahingosta viisastuneina niin te kuin me:)

   Kiitos♥

   Poista
 10. Minäkin laitan aina pikkunarsissit kuihtumisen jälkeen maahan, niin saattavat kukkia seuraavanakin keväänä:) Tosin hyvin pienin kukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sesse, moninkertainen ilo! Matalia nämä ovat, mutta kukinnot ovat kauniita ja kiva kun tanakat varret reippaasti kantavat.

   Poista
 11. Näistä kuvista tuli vallan kevät rintaan ja jee tänään paistaa aurinko. Kesää odotellessa jo vallan sukkisongelmien vuoksi.

  Ihanaa sunnuntaita Leena. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kiva kuulla. Meillä hyinen viima. Se ongelma on kuitenkin kiinnostava: Tulen katsomaan kommentteja heti kun saan minut sataprosenttisesti vievän kirjan 'ulos'. Sukkisongelmasta voisi kirjoittaa kirjan! Minä aloittasin sillä, miten monia olen epätoivoissani ostanut ja yhdet hyvät vain saanut, saksalaiset, kun oli konsulentti paikalla. Palataan tähän vielä:)

   Kiitos samoin sinulle Tiia♥

   Poista