torstai 5. heinäkuuta 2012

Puutarhavierailuja Leena Lumissa

Tässä unelmieni raput, jotka ovat Kirstin puutarhasta. Tämä kuva palkissa on ovi puutarhoihin, joissa olen käynyt. Niitä on vasta kolme, mutta suunnittelen jo ensi suven kohdetta. Tässä linkit:


Tämän talon isäntäväki, Toivolat, on juuriaan puutarha-ammattilaisia ja sen huomasi. Isäntä tiesi kaiken eri omenalajikkeiden 'varttamisesta' yms. Ja pionien läpimitat olivat huimat. Kuvien määrää rajoitti tappava helle, jota sinä suvena ei pakoon päässyt. Tällä tontilla on siis ollut ennen, jos oikein ymmärsin, nykyisen isännän perheen kauppapuutarha tms. Toistaiseksi tämä tontti oli ainoa tasainen, sillä sitä Muuratsalossa ovat vain Haikan tontit. Kirstillä ja Jonnalla on useita tasoja ja jyrkkiä rinteitä kuten minullakin.


Kirsti on intohimoinen kauneuden vaalija.  Piha kukkii varhaisesta keväästä syksyyn. Huomatkaa tuo hyvin vatkatun vispipuuron värinen sammalleimu, jonka väri auringon takia onnistui parhaiten tässä kuvassa, muissa aurinko 'söi' väriä, mutta katsokaa muissakin kuvissa, miten Kirsti on leimua käyttänyt. Minä pyrin nyt samaan ja juuri tällä värillä. Tein jo tilauksen Viherlandiaan ensi kevättä ajatellen!


Kirstin puutarhassa - osa kaksi

Jonnan puutarha on kotikadullani, joten pääsin kuvaamaan milloin halusin ja oli kiva saada kuvata rauhassa. Tämä puutarha ja pihamiljöö kokee jatkuvaa innostunutta muutosta. Ainakin sinne tulee kohta harvinainen ruusu, jota ei saa mistään kaupasta ja sen lykkään minä sinne kottikärryllä heti kun kukinta on ohi. Ko. ruususta myöhemmin enemmän. Tällä pihalla käyn ottamassa vielä syyskuvia ja ehkä saan tunnelmakuvia myös pääterassilta, joka oli maalauksen alla tänä keväänä.Silja-rouvan kesäkukkapatio sijaitsee kotikadultani seuraavalla kadulla. Piha ja puutarha pursuvat kukkia, sillä Siljalla on taikaa viherpeukalossaan!


Marjan puutarhassa piipahdimme kuin ohimennen...

Kaikki nämä neljä puutarhaa ovat Muuratsalosta. Keski-Suomi on vyöhykettä IV ja Jyväskylän saaristokaupunkia. Päijänne ympärillä vaihtaa kuitenkin vyöhykkeemme III:ksi, mikä mahdollistaa mm. ihanat hedelmäpuutarhat ja muutamia erikoisuuksia, joita ei yleensä näillä leveysasteilla tavata. Itselläni on menossa koe erään eteläisen ruusun kanssa. Aika näyttää.

Tuulan puutarhassa maagisuutta, kuiskeita...taaperoiden kuurupiiloa.Mitä muuta sitä ihminen kaipaa kuin kirjoja, kukkia ja rakkautta!

Love
Leena Lumi

PS. Pesoran ruususta, Italian kokeilusta ei tullut mitään, mutta nyt on jo kaksi vuotta talvehtinut magnolia Leonard Messel, jonka tiedetään Suomessa pärjänneen vyöhykkeellä I. Viime vuonna teki vain lehdet, mutta nyt taitaa olla tulossa kukkiakin...Tämän kevään 2015 vaikuttavin puutarhaelämys Leena Lumin puutarhassa on ollut kesälumipisara eli suvikello:


Nyt minulle tuli tästä kaunottaresta uusi suosikkikukka♥

19 kommenttia:

 1. ...ja sinulla, leena, on nuo kaikki kolme!!

  suloista heinäkuuta, leena-ihanainen & Co

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos kyllä! Toivon, että sinullakin♥

   Kiitos samoin Aili-IhaNainen!

   Poista
 2. Kiva katella puutarhoja, näin minäkin pääseen, Suomeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ole hyvä, mutta voithan tulla oikeestikin.

   Poista
 3. Ihanaa nähdä kuvia kesäisistä pihoista! Olen törmännyt ja tyrmistynyt ilosta nyt nähdessäni työpaikkani ikkunan alla rannassa valkoisia Iiriksiä täydessä kukassa! En ole missään muualla niitä nähnyt. Kerta kaikkisen upeita! Pitäisiköhän kysäistä kaupunginpuutarhurilta, että mistä hän on ne taikonut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nette, eikö vain. Näin eilen jossakin blogissa valkoista iiristä...Nyt sinä menet ja kaivat niitä sieltä vielä ennen lomaa ja minulle kanssa!

   Otat vähän vaan...Onkohan tämä rikokseen yllytystä...

   Poista
  2. En ehtinyt sitä eilistä puutarhaa edes kommentoida; molemmat ovat upeita! Saas nähdä missä kunnossa minun villikkopuutarhani onkaan kun sinne loppukuusta pääsen!

   Poista
 4. Minulla on sitä valkoista iiristä, mutta on niin pieni puska, vain kaksi kukkaa tänä vuonna.

  Viikonloppuna olisi taas Loviisassa ruusupäivät. Laitetaan harkintaan. Siellä on ihania kaupunkipuutarhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma, se oli sitten sinulla, sillä kollasin eilen sun kuviasi;-)

   Voi miten ihanaa kun teillä on tilaisuus lähteä aina extempore. Meilläkin alkaen sitten keväällä 2014...Olisi kiva käydä sekä taidenäyttelyissä, puutarhatapahtumissa että myös Savonlinnan oopperassa.

   Poista
 5. ja vähän suklaata ja viiniä..
  ihania kuvia ihanista pihoista/puutarhoista..
  Nuo rappuset ovat hurmaavat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, hitsi, kun unohdin nuo tärkeät asiat;-) Sehän on selvä,että niitä pitää olla.

   Minä rrrrrrakastan noita rappuja ja R. kohta kyllästyy, kun jaksan niitä hänelle näyttää;-) Elän silti toivossa...

   Poista
 6. Ihania puutarhavierailuja olet kuvannut : )
  Ja nuo luonnonkiviportaat on aivan huikeat... muutenkin pidän luonnonkivistä pihakivinä. Ja kirjoitin äsken niistä "uuteen" blogiinikin jutun ; )
  Suloista kesän jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, kiitos. Seuraava, jonka pihalle menen onkin ammattilainen;-)

   Arvaa vaan, haluaisinko tuollaisia meillekin...Hela hoito on kolmessa tasossa ja meillä ei ole vielä ehditty ikinä kunnolla paneutua rappuihin. Yksi yritys eli hdet raput pitäisi alkaa rakentua ensi viikolla.

   Uuteen blogiin? Mitä minä olen taas missannut...Tulenkin tsekkaamaan.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Toinen toistaan ihanampia puutarhoja siellä Muuratsalossa. Kiitos kun viet meitä sinne blogisi kautta vierailemaan
  Oikein hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, tämä on oikein viherpeukaloiden saari! Ole hyvä ja kiitos.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 8. Leena, olet täydellisen oikeassa - kirjoja. kukkia ja rakkautta - sekä Hannen lisäämiä suklaata ja viiniä - järjestys vaihtelee ajoittain, mutta aakkostus on hyvä kompromissi :)

  Tänä iltana oman rakkaan kanssa omassa pihassa kukkien keskellä hiukan viiniä ... huomenna sitten kirjoja ja suklaata ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, sinäkin olet täydellisen oikeassa! Muistakaamme tämä kaikkina aikoina;-)

   Sama täällä, sama täällä...tämä on paratiisia nyt♥

   Poista
 9. Kaunis puutarha tämäkin.

  Me olemme saapuneet kotiin. Kerään voimia parvekkeen pesuun, sillä pojat haluaisivat jo päästä teltan pystytykseen ja muuttaa sinne. Yöt sisällä ovat kuumat. On vain niin monta asiaa tässä kotiinpaluussa. Pyykkiä ja tyhjiä kaappeja. Sekä helle, joka hidastaa.

  Hyvää viikonloppua Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, kiitos.

   Oi, luulin, että teillä on etelän yöt: viileät. Minusta meillä on nyt balanssi, kun päivät lämpimät ja yöt viileät: Tämä sopii minulle.

   Toivon ettei tule liian hellettä, sillä sitten minäkin hidastun, eikun lakkaan toimimasta kokonaan.

   Kiitos samoin sinulle, Mine!

   Poista