lauantai 5. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän aattona


Hetki löi. 1939. Hetki löi silloin meille ja niille, jotka jäivät rintamalle kuin niille, jotka ovat sen jälkeen nukkuneet pois.

Hetki lyö. Pian hetki lyö ja aika saavuttaa meidänkin hupenevan joukkomme. Aika hoitaa kaiken: muistot, sodan vammat, meidät.

Hetkien välit ovat olleet täynnä elettyä elämää. On tehty lapsia, taloja, työtä ja osallistuttu monenmoiseen. On menty yhteen ja erottu, on rakastettu, on kaivattu, on naurettu, on rakastettu elämää. On itketty, kun on muisteltu heitä, jotka sinne jäivät, mutta on eletty sodan krempoista huolimatta. On asteltu sitä elämän räsymattoa, jossa tummat raidat ovat tarpeen, että kirkas olisi kirkkaampi, ilo iloisempi. Surun tummuus: Ilon kulissi!

Kiitollisuutta emme saaneet. Eivät riittäneet sotavammat, vaan tulivat uudet asenteet ja tuulet. Joitakin vuosikymmeniä sitten oli ihan tavallista syyttää meitä sotahulluiksi. Siis osa omasta kansastakin syytti sodasta, ei kiittänyt itsenäisestä Suomesta. Eivät lapset tajunneet, että silloin ei kysytä, ei epäröidä, kun isänmaa kutsuu. Silloin lähdetään! Eivät ymmärtäneet kokemattomuuttaan, että milloinkaan tahto ja halu rauhaan taikka aseistariisunta eivät ole estäneet vieraan vallan miehitystä. Historia tuntee vain vahvemman totuuden.

Vaan me sotainvalidit, me emme ole katkeria, sillä meillä on nyt rauha. Niillä, jotka eivät tänään ole kanssamme, mutta olivat rintamalla ja elävät muistoissamme, heilläkin on nyt rauha. Meillä on myös hyvä mieli, sillä nyt koko Suomi seisoo itsenäisyyden takana ylpeänä ja kiitollisena: Hetkemme on lyönyt. Muisto meistä kulkee kirkkaana soihtuna sukupolvelta toiselle ja unhon uneen ovat jääneet menetetyt raajat ja säryt, sillä mitä niistä kun isänmaa on vapaa. Kiitos siitä ja kaveria ei jätetä!

Sotainvalidi vm. 1922

psta ja kiitollisena
tyttäresi Leena


Veteraanin iltahuuto

8 kommenttia:

 1. Hieno teksti. Teksti, joka meidän kaikkien pitäisi lukea ajatuksen kanssa. Itsenäinen Suomi ei ole itsestäänselvyys! Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja K, kiitos♥ Suurilla menetyksillä lunastettu itsenäisyys. Kiitos samoin♥

   ♥♥

   Poista
 2. HIeno postaus:) Hyvää itsenäisyyspäivää Leena. Harmi kun korona on pilannut itsenäisyyspäivän, eli täällä meillä suomalaisten kesken ei mitään siihen liittyvää tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Kiitos samoin♥ Arvelinkin, että ette voi kokoontua. Ei ole täälläkään kuin ennen...

   ♥♥

   Poista
 3. Kiitos Leena tästä upeasta tekstistä. Hienosti kirjoitat, että sotainvalidit eivät ole katkeria. Näin se on, vaikka heillä ihan oikeasti olisi siihen syynsä, kun muistaa miten huonosti heitä kohdeltiin 60- ja 70-luvuilla. Onneksi nyt asenteet ovat muuttuneet. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli A, ole hyvä ja kiitos♥ Onneksi nyt on toisin. Ja onneksi isä ehti kokea arvostuksen, jotka rintamalla olleet ansaitsivat. Kiitos samoin teille sinne Raumalle♥

   Poista
 4. Hyvää & rauhallista itsenäisyyspäivää!💙

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista