torstai 5. joulukuuta 2019

Itsenäisyyspäivän aattona


Hetki löi. 1939. Hetki löi silloin meille ja niille, jotka jäivät rintamalle kuin niille, jotka ovat sen jälkeen nukkuneet pois.

Hetki lyö. Pian hetki lyö ja aika saavuttaa meidänkin hupenevan joukkomme. Aika hoitaa kaiken: muistot, sodan vammat, meidät.

Hetkien välit ovat ollet täynnä elettyä elämää. On tehty lapsia, taloja, työtä ja osallistuttu monenmoiseen. On menty yhteen ja erottu, on rakastettu, on kaivattu, on naurettu, on rakastettu elämää. On itketty, kun on muisteltu heitä, jotka sinne jäivät, mutta on eletty sodan krempoista huolimatta. On asteltu sitä elämän räsymattoa, jossa tummat raidat ovat tarpeen, että kirkas olisi kirkkaampi, ilo iloisempi. Surun tummuus: Ilon kulissi!

Kiitollisuutta emme saaneet. Eivät riittäneet sotavammat, vaan tulivat uudet asenteet ja tuulet. Joitakin vuosikymmeniä sitten oli ihan tavallista syyttää meitä sotahulluiksi. Siis osa omasta kansastakin syytti sodasta, ei kiittänyt itsenäisestä Suomesta. Eivät lapset tajunneet, että silloin ei kysytä, ei epäröidä, kun isänmaa kutsuu. Silloin lähdetään! Eivät ymmärtäneet kokemattomuuttaan, että milloinkaan tahto ja halu rauhaan taikka aseistariisunta eivät ole estäneet vieraan vallan miehitystä. Historia tuntee vain vahvemman totuuden.

Vaan me sotainvalidit, me emme ole katkeria, sillä meillä on nyt rauha. Niillä, jotka eivät tänään ole kanssamme, mutta olivat rintamalla ja elävät muistoissamme, heilläkin on nyt rauha. Meillä on myös hyvä mieli, sillä nyt koko Suomi seisoo itsenäisyyden takana ylpeänä ja kiitollisena: Hetkemme on lyönyt. Muisto meistä kulkee kirkkaana soihtuna sukupolvelta toiselle ja unhon uneen ovat jääneet menetetyt raajat ja säryt, sillä mitä niistä kun isänmaa on vapaa. Kiitos siitä ja kaveria ei jätetä!

Sotainvalidi vm. 1922

psta ja kiitollisena
tyttäresi Leena


Veteraanin iltahuuto

12 kommenttia:

 1. Niin monella tavalla hieno tämä sinun itsenäisyyspäivän postaus.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 2. Hyvää ja valoisaa Itsenäisyyspäivää.
  Kiitos, posti tuli perille.

  VastaaPoista
 3. Hyvää Itsenäisyyspäivää!-Eija

  VastaaPoista
 4. Miten hieno teksti-Oikein hyvää itsenäisyyspäivää Leena:)

  VastaaPoista
 5. Itsenäisyys on arvokas ja kallis asia.
  Kiitollista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripranie, sitä ehdottomasti.

   Kiitos samoin sinulle!

   ♥♥

   Poista
 6. Hyvää itsenäisyyspäivää! 🇫🇮
  Monenlaisen kirjallisuuden lukeminen saa ymmärtämään, miten julmaa on sota ja sorto ja miten tärkeää on vapaus. Siksi soisi seuraavienkin sukupolvien tarttuvan kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululainen, kiitos samoin!

   Olen viime aikoina lukenut enemmän kuin koskaan juuri tästä aiheesta, sillä ei voinut olla koskettamatta, että äitini lähti ensimmäisen kerran kotoaan Valkjärveltä 30.11.1939 tietämättä tulevaisuudesta mitään. Koko perhe ja suku...Lukeminen on erityisen tärkeää historian ymmärtämiseksi.

   ♥♥

   Poista