maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulupöytiin ja fiiliksiin!


Nyt alkaa tunnelmat tihetä! Huomenna on minun viimeinen keikkani ruoka- ja kynttiläostoksille ja loppuviikosta Lumimies hoitaa yrtit, mädin, rypäleet etc. Lauantaina piti lähteä moneen kauppaan, mutta uuvahdin kesken kaiken ja tulimme kotiin Hese-aterian kanssa. Sitten sanoin huilaavani 'ihan vähän' ja siihen simahdin.Heräsin vasta parin tunnin päästä. Perjantaina saapuvat nuoret koirineen pitkän joulun viettoon ja se tarkoittaa, että meillä menu menee aika tavalla entiseen tahtiin eli koko ajan syödään ja samalla seurustellaan. No juu, on kuusen alla paketteja, on. Lapsille pitää olla ja ehkä mekin ollaan jouluna lapsia. Koiruudet etenkin!

Jouluaattona aina haudutettu riisipuuro, sauna vanhan ajan tyyliin aikaisin ja joulupöytään istutaan hämärän pudotessa, vai olisiko se jo pimeä silloin...Ensin on graavisiikatartar, mäti-smetana ja mummonkurkut alkupalana, se tarjotaan pöytään. Sitten on keittiöön tehty noutopöytä, jossa on kinkkua muille paitsi ei minulle, graavisiikaa ja -lohta, sekä Leenan valkosipuliyrttisilakat, rosollia, imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, pateeta, mätiä, lanttulaatikkoa edesmenneen anopin ohjeella, punajuuripiparjuurisalaattia etc. ja teen nykyään aina saman vihreän salaatin joulupöytään sekä aattona että joulupäivänä: rapeaa salaattia, persikkaa, sinihomejuustoa, halottuja rypäleitä. Tämän jälkeen on juustotarjotin, johon nuoret vuosittain keksivät jotain uutta. Meiltä siinä on tänä vuonna kovana juustona Ritaria ja mustapippurituorejuustoa sekä valkohomejuustoa, joka on oma suosikkimme. Suolakeksejäkin on. Lisänä päärynöitä ja rypäleitä. Nuorilta tulee ainakin jotain espanjalaista juustoa etc. Sitten on luovaa paussia ja vaikka lahjojen hidasta availua. Dolce seuraa vasta viimeisellä junalla ja se on useimmiten nykyään Aino Samettinen nougat -jäätelöä. Parasta mitä tiedän! Lopulta keräännymme ihailemaan yläterassillemme katsomaan lumen ihmemaata ja nautimme vielä Glühweinit. Oi Jouluyö!

Leipänä on Satakunnasta tuotua makeaa setsuuria sekä graavisiikatartarilla tietty saaristolaisleipää.

Lohien ja siikojen perkeet tietysti pakastetaan ja niistä valmistuu mahtava liemi uuden vuoden kalasoppaan.

Tapanina on jo pääosin aivan eri ruoat eli tällä kertaa lohilaatikkoa ja jälkkärinä hedelmäsoppaa kermavaahdolla. Hedelmäsopan juju meillä on se, että siinä on vain aprikooseja ja luumuja ja ne ovat todellakin paloiteltu pieniksi, joten tulee mieleen vähän anopin ihana luumukräämi...

Kaikki nämä mainitut reseptit löytyvät Ruokareseptit Leena Lumissa


Joulu jos mikä paljastaa minussa sekä rentouden että nipottamisen, karjalaisuuden että satakuntalaisuuden. Auta armias ellei huomenna löydy just niitä oikeita antiikkikynttilöitä tai en saa oraville kuorellisia saksanpähkinöitä. Vitsi! Ei mitään väliä. Ja olen niin onnellinen, kun saan aattona pukeutua tähän


Marimekkohameeseen, johon onneksi löysin just sopivan värisen neulejakun.


Ihan kohta, ihan kohta...Meri ja...


muut. Joulupäivänä katamme lisälautasia pöytäämme, mutta aatto mennään näin. Huomenna tulee vasta kaksi viikkoa operaatiostani, mutta onneksi tontut ovat luvanneet auttaa kaikessa. Vain lanttulaatikko ja valkosipulisilakat ovat ehdottomasti mun juttu, muuten saavat miestontut hallita keittiötä.


Kaikkein eniten toivon valkoista joulua ja nyt lunta on tullut niin paljon, että eihän se voi enää sulaa pois, eihän! Winter Wonderland on täällä nyt♥ siltikin vaikka jouluruusu puutarhassa ei nyt kukikaan.

Mukavia ja stressittömiä fiiliksiä viikkoonne!

joulusielu Leena Lumi

16 kommenttia:

  1. Just täydelliseltä kuulostaa ja hei kiitos Leena jädevinkistä, Aino nougata se on nyt sitten meillä oltava, luotan makuusi <3 Sydämellistä jouluviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, tuo jäde keksittiin yhtenä jouluna, kun kaikkien alkoi jouluyönä tehdä mieli just jäätelöä ja sitä ei ollut kummassakaan pakastimessa. Silloin päätin, että jäätelöä ei tästä talosta puutu enää ainakaan jouluna. Ja mieti miten helppoa:) Aino nougat samettinen voi addiktoida, mutta elämähän on yhtä riskiä:) Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  2. Kun on tuo pähkinäallergia, niin elämä on aika jännittävää. Sitä voi nimittäin olla myös valmiissa jouluglögissä muskottikukkana.
    Ingmannilta löytyi nyt ihana uusi Suomi100 jäätelö, jossa on valkosuklaata ja mustikkaa, nam. Sopivasti sulaneena aikamoinen herkku.
    Mukavia jouluviikon päiviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, se onkin kova juttu. Minullekaan eivät kaikki pähkinät sovi, mutta hasselpähkinä kylläkin.

      Jestas, olen varma, että jäätelö on myyntimenestys. Jäätelö onkin parahimmillaan just vähän sulaneena.

      Kiitos samoin sinulle<3 (Kohta Syntitaakan ihmeelliseen maailmaan...)

      Poista
  3. Ihanalta kuulostaa tuo joulunne taas;herkkuja, rentoutumista ja yhdessäoloa. Ja hauvelit:) Oikein hyvää joulun alusviikkoa Leena:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, ja minua on luvattu passata:) Koiruudet♥

      Kiitos samoin sinulle Jael♥

      Poista
  4. Kuulostaa todellakin siltä, että teillä syödään :-D Toinen toistaan herkullisemman kuuloisia ruokia. Onneksi satuin syömään juuri, muuten olisi näppäimistö kuolan peitossa.
    Ihanaa joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, syödään kun on porukkaa ja etenkin vävykokelas palautti joululaatikot takaisin. Minä itse välitän eniten valkosipuliyrttisilakoista, mutta jouluna kaikki saakoot mieleistään. Kalaa, kalaa monella sortilla ja mätiä tietysti.

      Kiitos samoin sinulle!

      <3

      Poista
  5. Sitä minäkin. Jouluna kuuluu nauttia eikä suorittaa. Hyvä ruoka parempi mieli. Ja jos voi oikaista, oikaise ihmeessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar, juuri niin. Sitähän olen kirjoittanut monena jouluna, kuten se Hyvästi täydelliset joulut. Onneksi teen lanttulooran jo valmiista survoksesta:) Ja punajuuripiparjuurisalaatin ostan valmiina. Kiitos samoin ja mukavaa jouluviikkoa<3

      Poista
  6. Hei Sisko,
    Teillä on ihana joulu tiedossa. Nauttikaa täysin sydämin ruoista, toisistanne ja joulun tunnelmasta. Sinulla on onneksi apuna nuo tontut, ettet näänny kokonaan. Terveisiä koko poppoolle ja ihanaa joulun alusviikkoa. Lämpimin terveisin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Sis!

      Erittäin siltä tuntuu ja luntakin on todella paljon. Nautitaan heti kun tästä päivästä päästään eli kauppakierros vielä tänään. Niin, tonttuja nyt tarvitaan! Kiitos samoin sinne♥

      Poista
  7. Kuulostaa ihanalta! Monenlaista kalaa ja salaattia. Ja ajan kanssa kaikesta nauttien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, kiitos<3 Ajan kanssa, kiireettä nauttien ja seurustellen. Harvinaisinta herkkua on nuoret saavat hektisestä elämästään aikaa meillä oloon pitkän, kiireettömän joulun ajan. Paras lahja<3

      Mukavia joulunajantunnelmia sinulle<3

      Poista
  8. Ihanalta kuulostaa, itsekin olen suuri kalan ystävä ja sitä löytyy myös meidän joulupöydästä! Ja siis aivan ihana tuo yhteiskuva teistä, en kestä! Nautinnollista joulua! :)

    -Taru

    PS, nyt tuli akuutti Aino Nougat -himo tästä kirjoituksesta, onneksi kaupat ovat vielä auki..! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taru, runsaasti kalaa, jonka perkuista voi keittää kalaliemen ja jäännösfileistä kalasopan. Kiitos♥ Kuva kertoo joskus enemmän kuin sanat:) Kiitos samoin sinulle♥

      PS. Ehkä se ei ole kaupoista vielä loppu:)

      Poista