keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Onnea Suomi 100-vuotias!


Onnea Suomi 100-vuotias!

FinlandiaHetki löi. 1939. Hetki löi silloin meille ja niille, jotka jäivät rintamalle kuin niille, jotka ovat sen jälkeen nukkuneet pois.

Hetki lyö. Pian hetki lyö ja aika saavuttaa meidänkin hupenevan joukkomme. Aika hoitaa kaiken: muistot, sodan vammat, meidät.

Hetkien välit ovat ollet täynnä elettyä elämää. On tehty lapsia, taloja, työtä ja osallistuttu monenmoiseen. On menty yhteen ja erottu, on rakastettu, on kaivattu, on naurettu, on rakastettu elämää. On itketty, kun on muisteltu heitä, jotka sinne jäivät, mutta on eletty sodan krempoista huolimatta. On asteltu sitä elämän räsymattoa, jossa tummat raidat ovat tarpeen, että kirkas olisi kirkkaampi, ilo iloisempi. Surun tummuus: Ilon kulissi!

Kiitollisuutta emme saaneet. Eivät riittäneet sotavammat, vaan tulivat uudet asenteet ja tuulet. Joitakin vuosikymmeniä sitten oli ihan tavallista syyttää meitä sotahulluiksi. Siis osa omasta kansastakin syytti sodasta, ei kiittänyt itsenäisestä Suomesta. Eivät lapset tajunneet, että silloin ei kysytä, ei epäröidä, kun isänmaa kutsuu. Silloin lähdetään! Eivät ymmärtäneet kokemattomuuttaan, että milloinkaan tahto ja halu rauhaan taikka aseistariisunta eivät ole estäneet vieraan vallan miehitystä. Historia tuntee vain vahvemman totuuden.

Vaan me sotainvalidit, me emme ole katkeria, sillä meillä on nyt rauha. Niillä, jotka eivät tänään ole kanssamme, mutta olivat rintamalla ja elävät muistoissamme, heilläkin on nyt rauha. Meillä on myös hyvä mieli, sillä nyt koko Suomi seisoo itsenäisyyden takana ylpeänä ja kiitollisena: Hetkemme on lyönyt. Muisto meistä kulkee kirkkaana soihtuna sukupolvelta toiselle ja unhon uneen ovat jääneet menetetyt raajat ja säryt, sillä mitä niistä kun isänmaa on vapaa. Kiitos siitä ja kaveria ei jätetä!

Sotainvalidi vm. 1922

psta ja kiitollisena
tyttäresi Leena

Veteraanin iltahuuto

Evakon laulu  
"...miksi taistelimme:
Vapaus, suvaitsevaisuus, kaunis turhuus." 

- Mika Waltari -

 Kiitos♥

merikuva Sari Kalliomäki

22 kommenttia:

 1. Kaunis postaus, kiitos tästä. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle Leena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli A, kiitos ja ole hvyä<3 Kiitos samoin sinulle Anneli.Palasin just sairaalasta, eilen tähän aikaan olin vielä leikkauksessa...

   <3

   Poista
 2. Niin koskettavat isäsi sanat Leena, kertovat kaiken! Silmät kyynelissä luin nuo sotaveteraanitunnot. Mietin samalla myös omaa isänisääni, joka jäi aikanaan rintamalle, siinä jäi nuori puoliso yksin lapsikatraan kanssa, isäni vanhminpana lapsena oli seitsemän vanha. Miten moni puoliso ja lapsi menettikään vanhempansa. Raskaimman kautta on vapautemme todellakin taisteltu. Meidän jälkipolvien velvollisuutena onkin muistaa historiamme ja sen eteen tehdyt uhraukset. Ja iloita kiitollisena rauhasta.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannah, kiitos<3 Isän sanat, mun teksti. Niissä kaikki. Katkeraa kalkkia oli, että isäni nuoruus ja osa terveyttä meni siellä. Emme voi vain juhlia ja uhohtaa heitä, jotka tämän meille lunastivat. Meidän sikupolvemme on elänyt rauhan ajan, ihan eri kuin vahenmmillamme.

   Kiitos samoin sinulle!<3

   Poista
 3. 💙 Hyvää itsenäisyyspäivää Leena 💙

  VastaaPoista
 4. Kaunista itsenäisyyspäivää sinulle Leena <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos Leena koskettavasta postauksesta tänä juhlapäivänä♥

  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa teille♥

  VastaaPoista
 6. Hyvää itsenäisyyspäivää teille molemmille!
  Toipumista!

  VastaaPoista
 7. ♥ - itsenäisyyspäivälle ja kaikkeen muuhun! ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥kiitos ja kiitos samoin: Tätä itsenäisyys päivää en unohda♥♥♥

   Poista
 8. tommottos ❤️ Ruattis kans paljon; lehdis, telkus, radios, yhdistyksis...

  VastaaPoista
 9. Kiitollisin mielin muistelen minäkin heitä, jotka ovat olleet itsenäisyytemme vuoksi äärettömän kovissa paikoissa... <3

  VastaaPoista
 10. Tämä oli liikuttava, kiitos tästä ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja juhlavuotta näin jälkijunassakin! <3 -Taru

  VastaaPoista