perjantai 15. joulukuuta 2017

Let it snow, let it snow...


Rauhaiselokaan ei saanut minua pysymään poissa kuvaamasta lunta. Joten pieni katsaus iltapäivän hämärillä, miten ihanan paljon lunta onkaan saatu ja taas sitä sataa. Tässä köynnöshortensian kukka, joista siis moni jo kurottuu kukkimaan yäterassimme reunan yli. Kaikkina vuodenaikoina kaunis ja aloittaa puskemaan vihreää jo huhtikuulla.

Etupihan kartiovalkokuusi, yksi ensimmäisistämme, on kuin jättimäinen sokeritoppa.


Aika uskallettua meiltä jättää syyshortensia Wim's Red näin kauniiden ja mataloiden kehysten suojaamaksi, mutta kun se kaunis turhuus...


Todellisuutemme on nyt tätä. Jokaikinen atsalea, helmiorapihlajat, rautatieomenapuu (nuori), pari onnenpensastakin, magnolia ja jopa pienimmät tammet ovat saaneet suojakseen vähemmän kauniit jänis/kaurisverkot. Syystä, sillä puutarhamme on luontopiha eläimineen kaikkineen.


Verkkoa siellä ja täällä. Tämänkin lampun juurella oli viime keväänä kolme syötyä atsaleaa, nyt ne on istutettu uusiksi, mutta tulikin hiukkasen eri merkkiä, jonka ruskaväri voitti suosikkini Northern Hi-Lightsin vastaavan.


Toivon kauriiden nyt osoittavan vähän kiitollisuutta talviruokinnasta, joten voisivat olla kumartumatta näiden reunojen yli:)

Monen rotuista kurrea asustaa ympäristössämme ja osa on niin hienostuneita, että vain saksanpähkinät kelpaavat. Kovalla pakkasella kyllä menee auringonkukkaakin ja hasselkookoskakkua.

Ja kukas se siellä makkarin ikkunan alla onkaan aamiaisella: pieni metsäkauris. Ja nyt yksin. Viimeksi oli koko perhe.


Ikkunan läpi kuvattuna, mutta siis meillä on matkaa ihailla näitä noin kolme metriä. Lehtomme ja koko puutarhamme on eläinsuojelualuetta rakkaudesta eläimiin, joten tervetuloa vain meille. Tammia on istutettu oraville toistakymmentä, kuusikkoa vaalitaan ja haavikkoa myös. Haapa on hyvin tärkeä puu eläimille.

Pitkässä kuusiaiadassamme asuvat arat mustarastat, jotka ovat maastasyöjiä. Ne eivät aina uskaltaudu lintujen ruokintapaikoille kuin ihan vasta iltahämärissä. Sain maagiset ohjeet eräältä biologilta viedä kuusiaidalle aamusta lohkottuja omenoita, siemensekoitusta ja talipötköstä leikattua kiekkoa: Mustarastaan nokka on liian heikko jäätyneeseen ravintoon, joten kunnon aamupala sisältä on niiden hyväksi. Metsäkauriilla on myös myöhemmin talvella heikkoa selviytyminen, sillä sen kaviot eivät ole laukonpeuran veroiset, eivät yhtä voimakkaat kaivamaan ravintoa jäätyneestä maasta. Ihan urbaania legendaa, että en pysty mihinkään ennen Robertsin suklaakahvia ja Hesaria: Harva se aamu kahlaan aamutakin helmat lumessa viemään aamiaista mustarastaille ennen kuin olen itse saanut suuhuni mitään.


Hän on niin pikkuinen, pikkuinen aivan, mutta pitäisi selvitä jo yksin...

Lempeää talvea toivon meille kaikille, mutta ennen kaikkea metsän eläimille♥

lumiterveisin
Leena Lumi

Let It Snow

32 kommenttia:

 1. Oi ihanuutta. Suloista joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Ihania pihavieraita teillä! Kyllä eläimet tietävät missä on hyvä♥

  Kauniit lumikuvat!

  Kiitos, lempeää talvea ja joulun odotusta Leena ja perhe♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kuin paratiisissa. Ne oppivat pian♥

   Kiitos! Minusta vain pimeät...,mutta tämä aika vuodesta.

   Kitos samoin teille♥

   Poista
 3. Aivan upeita talvisia valokuvia. Eläimet on niin ihania seurattavia. Täällä oravat on sen verran röyhkeitä, että ne vaan istuu ruokinnalla mahat pulleena kunnes ruoka loppuu, eikä pikkulinnut uskalla tulla syömään laisinkaan. Arvaat varmaan, kuka kehittelee esteitä... Minunkin työkaverini vie omenanlohkoja mustarastaille ja hyvin tuntuu toimivan. Ne on ihania lintuja kun laulavatkin melkein läpi vuoden :)

  Olisi niin ihanaa katsella kaurista aamuisin ikkunasta. Suloinen kaveri.

  Ihanaa viikonloppua teille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, kiitos<3 Meillä ne syövät samalta ruokintapöydältä eli meillä on siis sellainenkin:) Minä olen vähän yrittänyt rajoittaa närhien syömistä, kun ne vetävät kupunsa täyteen ruokaa kerralla eli kaikki on niiden jälkeen loppu. Omenanlohkoista ne todella pitävät, mutta biologi suositteli minua lisäämään nyt tuon rasvan mukaan, koska talvi ja kylmä. Leikkaan sellaisesta rumasta talipötköstä pari siivua ja vien kuusiaidan alle, mutta sinne menee siis myös auringonkukkaa ja pähkinää...Yksi päivä ne eivät kuulleet minua, oli aika lämmintä silloin ja ne keskustelivat aivan eri äänellä eli nyt tiedän, mikä on niiden 'puheääni'. Sekin oli hyvin kaunis.

   Onneksi osa talviomeanpuun ompuista on vielä putoamatta eli niitä sitten tippuu vielä lumien päälle. Puolalaisia omenoita saa kilon alle eurolla. Rasvaa kauriitkin kaipaavat, mutta saavat sitä noista lintujen siemenseoksista. ja sitten nappaavat jälkkäriksi omenan tai kaksi. Ja sitten pidän sitä nuorta haavikkoa, jonka pitäisi olla ainakin ristihuulten suosikkia.

   Kiitos samoin teille♥

   Poista
 4. Kiitos leena kauniista kuvista ♥
  Olen suojannut vain puiden rungot. Viime keväänä peura oli järsinyt syreenin ihan lyhyeksi keskeltä saaren pihaa, vaikka talon toisella puolen on valtavan iso syreeniaita, mistä käydä syömässä. Olen laittanut saaressa myös cd-levyjä heilumaan siimalangasta oksille. Täällä kotona meillä on kumeaääninen tuulikello, jonka ansiosta pikkulinnut eivät tule terassinkaiteelle. Mustarastaat ovat täällä tosi kesyjä, samoin sinitiaiset. Ruokaa täällä on tosi paljon linnuille, sillä meillä on vain siellä täällä lunta. Tilhiäkään ei ole näkynyt pihlajanmarjoja syömässä ja marja-aroniat ja tuhkapensaan marjat ja lumimarjat ovat vielä pensaissa syömättä.

  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ole hyvä ja kiitos♥

   Jestas, älä pelottele:) Ei meillä vielä sentään syreenit ole kelvanneet...

   Käytän karjalaisen mammani lehmikutsuhuutoa ellei oravia kuulu aamiaiselle: Näkisitpä silloin R:n ilmeen:) Juu, kurret alkavat sitten tulla...: Koti, jossa ei ole koiraa, on vain talo! Meidän mustarastaat ovat taas arkoja, mutta erittäin vaalittuja. Tilhien tiukukelloset tulivat ja menivät, ainakin niillä oli paljon syötävää tänä vuonna. Meillä osa kirsikoistakin jäi yläoksille, ihan linnuille, sillä puut ovat mahdottoman suuria.

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 5. Lumoavat pihavieraat! Oravat ovat veikeitä ja kaikki niin omanlaisiaan persoonia. Kauriit taas ovat aina niin kauniita, näen niitä harvoin ja ilahdun aina kun näen.

  Ihanaa, että satoi lunta. Meilläkin on! Helsingin keskustassa on ollut ihan vettä, mutta täällä ollaan päästy lumitöihinkin.

  ♥ ajatuksia viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, he ovat! Ja nyt meille on tullut myös sellaisia mustia, joilla on valtavat korvatupsut. Kauriit...kuin joulukuun lapset♥

   Tätä on kaivattu. Kiva, että teillä pysyy lumi. Loska on ikävää.Toivon niin valkeaa joulua...

   ♥kiitos samoin!

   Poista
 6. Oi kun ihania talvi kuvia ja ihanat kauriit siellä talven keskellä.
  Hyvää 3:Adventtia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, valo vähän petti, mutta lumi ei. Kiitos ja kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 7. Voi miten ihana kaunis puutarhasi on lumisessa asussaan. Ja kurre ja kauris:) Leena, meillä on varmaan lämpimin talvi ikinä, ei sada eikä ole kylmää, ja tuo lumi tuntuu niin houkuttelevalta.... Kaunista viikonloppua ihanainen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, vähän pimeää vain, kun kello oli jotain 15-16. Meidän kurret muistavat sinut:) Kaipaan niin sitä, kun kerron käyttäväsi villasukkia! Vieläkin sataa lunta eli tämä on kuin toteutunutta unelmaa.

   Kiitos samoin Ihanainen♥

   Poista
 8. Kyllä heti on niin kaunista, kun maa valkoinen. Kaunista viikonloppua Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, lumi puhdistaa ja valaisee. Kiitos samoin sinulle Tiia<3

   Poista
 9. Voi mikä söpö vieras ja niin kauniissa maisemassa. Onpa teillä paljon lunta. Kade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, nyt just lähden tekemään toista ruokintakierrosta lumisateeseen. Välin olimme kaupoissa ja huh, huh....Rannikolla minäkin koin paljon lumettomia vuosia, 25 peräti.

   <3

   Poista
 10. Niin kaunista! Ja rispettoa teille rakkaudesta eläimiin ja luontoon. Samaa yritämme vaalia täälläkin. Ihanaa joulunaikaa Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airi, lumi on! Kiitos samoin: Monet eläimet tarvitsevat apuamme kun routa jäätää maan. Esim. metsäkauris ei pysty enää kaapimaan niin jäisestä maasta ruokaa kuin vaikkapa laukonpeura. Tulin just metsäkaurispolulta ja lumi valaisi kulkuni. Pidetään huolta heistä, joilla ei ole äänioikeutta, mutta jotka tuovat niin paljon iloa. Kiitos samoin Sinulle ja läheisillesi!

   ♥♥

   Poista
 11. Kauniita lumikuvia olet ottanut. Nyt vain pitää toivoa että jo satanut lumi säilyisi jouluunkin asti.
  Oikein hyviä talvipäiviä sinne saarellenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, ainakin rakaudesta lumeen:) Täällä on lumisade jatkunut, joten vain ihme vie tämän jouluksi pois. Toivon niin valkoista joulua.

   Kiitos samoin teille♥♥

   Poista
 12. Oi, kuinka kaunista! Suloisia eläimiä kuin sadusta! Rauhallista joulun aikaa teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, kiitos. Nyt on kuin sadusta. Tulin just kaurispolulta ja ihan vain lumen valossa.

   Kiitos samoin<3

   Poista
 13. Satumaisen kaunista! Metsänväki nauttii!

  Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, eikö vain! Suloiset eläimet...

   Kiitos samoin teille♥

   Poista
 14. Voi kade, kade, kade. Ei niin, että haluaisin sinulta pois tuosta kauneudesta mitään, mutta lunta tahtoisin jouluksi tännekin. Se valaisee. Tosin talvipäivän seisaus on vain viiden päivän kuluttua. Eli toivoa on. Ei ehkä lumesta, mutta valosta.

  Nauti, sinä kirjojen ja luonnon kaikkinensa ystävä! Joulunalusaika on lämmön aikaa.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, mitä onkaan joulu ilman lunta. Nyt tätä on niin paljon, sillä kuvien oton jälkeen on tullut lisää, että uskon jo valkeaan jouluumme! Sitä toivon kaikille. Minä pidän lumen valosta ja yleensäkin lumesta: "Lumi: pimeän maan ainoa valo." - Bo Carpelan - suom. Caj Westerberg

   Olen nauttinut ja lukenut ja herkutellut. Nyt pieni ryhdistysliike, sillä talomme täyttyy pitkäksi, ihanaksi joulun ajaksi. Mukavaa joulunalusaikaa sinulle♥♥

   Poista
 15. Moi Sisko,
  Teillä on siellä oma paratiisi. Ihanaa. Kyllä tuo kauris on todella pieni. Aivan ihanaa saada seurata niitä. Meillä on lumessa jälkiä, mutta valoisana aikana emme ole nähneet. Ja tuota lunta meillä on vain nimeksi. Sitä tuli 15 cm, mutta sen jälkeen ollut plusasteita ja sadetta. Toivottavasti jouluna olisi edes tämän verran. Ostin tänään 6 kauralyhdettä, yksi meni äidille, muut sirottelen ympäri tonttia. Ennen on ollut vain kaksi, mutta nyt sekosin ja ostin niitä vähän joka paikkaan. Mukavaa joulun alusviikkoa teillekin. Lämpimin terveisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Sis!

   Oam paratiisi paratiisisaarella:) Jotenkin se ei ollut likeltä niin pieni, mutta varmasti kyllä vasta nyt laitettu omillaan toimeen tulemaan, joten voit olla varma, että kuljen kaurispolkuja ahkeraan.Just hän kävi syömässä...Minä luotan nyt valkeaan jouluun, sillä lunta on tullut niin paljon. Kiva, että äidillekin,ja niitä saakin olla paljon. Kiitos samoin teille♥♥

   Poista