torstai 16. tammikuuta 2020

Anna Ekberg: Kadotettu nainen


De Jong suoristautuu tuolissaan ja nielaisee. Rebekka näkee miehestä, että tämä tuntee olonsa vaivautuneeksi, diplomaatit vihaavat kaikkea, mihin liittyy oikeita ihmisiä ja oikeita ongelmia. Päivän ohjelmaan on tullut muutos: Saharan eteläpuolista kehitystä käsittelevän seminaarin ja Italian konsulin ja parin YK-lähettilään kanssa terassilla nautittavien sundowner-drinkkien sijaan mies joutuu viettämään aikaa kuolemansairaan tanskalaisnaisen kanssa, joka tahtoo löytää lapsensa.

Suurin ongelma koko Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on liikakansoitus, de Jong jatkaa ja palaa suosikkiaiheisiinsa tilastotieteeseen ja historiaan, diplomatin suolaan ja pippuriin. – Vuonna 2060 tässä osassa Afrikkaa asuu 2,5 miljardia ihmistä. Vuonna 1950 asukasluku oli 180 miljoonaa. Syntyy liikaa lapsia, joita vanhemmat eivät pysty elättämään ja jotka päätyvät siksi lastenkoteihin. Mutta lasten ei kuulu asua lastenkodeissa...Mitä enemmän lastenkoteja perustamme, sitä useampi lapsi häädetään pois kotoa.

Lapsuudesta lastenkodeissa tulee yhtäkkiä houkuttelevin vaihtoehto. Sen takia suljemme ne.

Anna Ekbergin teos Kadotettu nainen (Havets børn, Minerva 2020, suomennos Katarina Luoma) on kolmas Anna Ekberg –romaani ja aivan erilainen kuin tätä edeltävä Uskottu nainen. Anna Ekberg on pseudonyymi, jonka takaa löytyvät tanskalaiset bestseller-dekkaristit Anders Rennow Klarlund ja Jacob Weinreich. Sarjan ensimmäistä  kirjaa Salattua naista en ole lukenut, mutta Uskottu nainen meni minulla viime vuonna kaikistalukemistani kirjoista kuumaan ryhmään eli oli kahdeksanneksi paras. Vakuutan, että kenelle olen kirjan lainannut, ovat kehuneet. Kehuissa on mukana kutittavaa kauhistelua, sillä juoni on niin ovela ja Lumimiehen mielestä vain osoittaa, miten julmia naiset todellisuudessa voivat olla! Uskotun naisen takia jätin jopa launtai-illan sarjamme katsomatta ja yhdyin isosti Bokliviin, joka vertasi kirjaa HBO:n sarjaan The Affair!

Kadotettu nainen kantaa edeltäjäänsä globaalimpia aineksia eli maailman liikakansoitusta, Afrikan heimosotia, siepattuja lapsia, joista koulutetaan lapsisotilaita sekä rankkaakin rankempaa ihmiskauppaa. Herää kysymys, mitä tällä kaikella on tekemistä tanskalaisen vauraan Rebekan kanssa?

CT-kuvaus oli pahin. Varjoaineen ruiskutuksen tuottama kipu, pyörivien röntgenputkien meteli, tunne siitä, että hänet oli lukittu paikoilleen. Hänen pitäisi olla hermostunut. Lääkärin tapaaminen tämän työhuoneessa? Se ei voi tarkoittaa mitään hyvää, hän ajattelee, muuten lääkäri olisi sanonut hänelle kierroksellaan, että hänen pitäisi vain syödä enemmän vitamiineja, vähän magnesiumia ja D-vitamiinia, ja sitten hän olisi taas terve. Mutta ei, lääkärillä on muutakin kerrottavaa. Keskustelu lääkärin työhuoneessa ja kehotus ottaa mukaan perheenjäsen.

Kehotuksesta ei ole hänelle hyötyä. Hänellä ei ole ketään muuta kuin isänsä, Hans Erik, ja tämä on nyt suurlähettiläänä Brasiliassa ja naimisissa ranskalaisen Yvetten kanssa.

Käy ilmi, että Rebekalla on ALL eli akuutti lymfaattinen leukemia. Lääkärin mielestä Rebekan solumäärä on niin hyvä ja korkea, että paras tapa hoitaa sairautta olisi luuytimen siirto, mutta Rebekka ei millään pyytäisi isältään mitään. Heidän välinsä eivät ole kunnossa. Lopulta Rebekka taipuu ottamaan isäänsä yhteyden. Käy kuitenkin ilmi, että isä ei sovellu luovuttajaksi. Tosin isästä tulee yllättävä apu aivan oudon menneisyyden tapauksen johdosta. Samalla Rebekka palaa Afrikan vuosiin, jolloin hän eli suurta rakkauttaan...

Oliko Rebekka siksi rakastunut Dominiciin? Koska tämä edusti hänen isänsä vastakohtaa? Koska Dominic oli isän vastakohta? Toivoa, ei toivottomuutta. Tekoja, ei monologeja. Kerran kun he olivat rakastelleet ja Dominic oli lepuuttanut päätään hänen vatsallaan, Rebekka oli ajatellut, että hän oli juuri lempinyt itse elämän kanssa.

Siinä missä Uskottu nainen oli piinaava avioliittoromaani ja siinäkin leukemia, vauhti oli paljon hitaampi eli kirjoittajat nojasivat psykologiseen tehoon. Rebekan saavuttua Afrikkaan menneisyys tavoittaa hänet monellakin tapaa. Lukija taas on ennen Rebekkaa mukana lapsisotilaisssa, seksiorjissa ja ihmiskaupassa kaulaansa myöten...

Ekbergin romaanit edustavat Love Crimes –sarjaa ja ovat sen ehdotonta huippua. Nyt on kyseessä kiivastahtinen teos, jossa on paljon tuskaa, kadotettua, kaivattua, salattua, mutta lopulta myös toivoa. Jos vertaisin kirjaa johonkin ihan muuhun kuin kirjoittajan edelliseen, voisin sanoa, että mieleen ei voi olla tulematta Herbjørk Wassmon teos Lasi maitoa, kiitos. Ja erittäin korostetusti ihmiskaupan ja seksiorjuuden tiimoilta. Trillerin finaali on loistava ja lukijalla ei ole mitään mahdollisuutta sen arvaamiseen. Yllätys on jännitysromaanin sahrami!

*****

12 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä. Laitan itselleni kalenteriin muistiin. Variskankaan Martoilla alkaa kässäkirjastoillat, niin tulee käytyä entistä useammin kirjastossa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja K, ole hyvä. Voit lukea ensin vaikka Uskotun naisen, sillä niin monet ovat sitä fanittaneet. Tässä on enemmän vauhtia ja hyvin jännittävä. Uskottu nainen on psykologisempi.

      Poista
  2. Uskotun naisen lukeneena ja siihen ihastuneena tartun varmasti tähänkin!
    Se eka jäi multakin väliin, liian hyytävää mulle, mikäli arvioita on uskominen...

    Ihanaa viikonloppua, Leena! ❤️
    T. Kaisa Reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, tämä on vauhdikkaampi ja enemmän henkilöitä ja puuttuu/liittyy vahvasti mm. seksiorjuuteen ja ihmiskauppaan.

      Kiitos samoin sinulle, Kaisa Reetta!♥

      Poista
  3. Kiitos Leena <3
    Tämä jännittää jo etukäteen, että onko se liian jännittävä minulle. Uskotun naisen jälkeen luin Salatun naisen, ja se trilleri oli niin vauhdikas action pläjäys, että ihan hengästytti lukea, mutta olin tykännyt ihan viiden tähden verran ts. tykkäsin kovasti.

    Lukuiloa viikonloppuusi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai Laakso, ole hyvä♥

      Minä en lukenut Salattua naista, koska eikös siinä ollut joku ihme unohtamisjuttu...Aihe, joka ei kiinnosta ellei se ole sairaus kuten Olen edelleen Alice, joka on minulla myös leffana. Kuten samaa aihetta käsittelevä Away from you, jossa naispääosaa vetää Tživago -tähti Julie Christie. Kuten muistat, Uskottu nainen ei ollut vauhdikas, vaan pelottavan taitava psyloginen jännitysromaani.

      Kiitos samoin sinulle!♥

      (Luen nyt uudelleen vihdoinkin Anna Lihammerin Kun pimeys peittää maan: http://leenalumi.blogspot.com/2015/11/anna-lihammer-kun-pimeys-peittaa-maan.html Ja tämän jälkeen tai ennen tätä kannattaa lukea Kansankodin pimeämpi puoli! Paras tietokirja monellaan.)

      Poista
    2. Luin nyt Kadotetun naisen ja se oli sairaan hyvä. Jälleen viiden tähden kirja. Bloggaus tulee joskus, kun ehdin tehdä sen.
      Olen lukenut Pimeys peittää maan teoksen, taisin jopa vinkata sen sinulle :)

      Poista
    3. Mai, Kadotettu nainen on kova juttu...

      Oi, paljon mahdollista ja sen jälkeen löysinkin sen tietokirjan Kansankodin pimeämpi puoli, joka voitti Tieto -Finlandian, eli paras tietokirja ikinä. Kai tiesit, että rotupuhtausoppi lähti Ruotsista Saksaan. Moni on unohtanut, että Göringin ensimmäinen vaimo oli ruotsalainen.

      (Lue myös Olisi jotain kerrottavaa, se on kuin sinulle kirjoitettu♥)

      Poista
  4. Tosi mielenkiintoiselta kuulostaa tämä kirja!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Leena kirjan esittelystä. Pidin paljon Uskotusta naisesta, eli lukulistalle menee tämäkin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli A, ole hyvä. Uskottu olikin tapaus! Kiitos samoin sinulle♥

      Poista