Ensilumen sataessa on ilo tarjoilla teille kauniin runsas joulunajan
ruokakirja. Kirja, joka kuljettaa meitä kaikkia likemmäs vuodenaikajuhlista suloisinta ja antaa ymmärtää, että usein matka on yhtä kiehtova kuin perille pääseminen. Nyt on se
aika, jolloin aletaan nauttien kääriä lahjoja paketteihin ja miettiä, mitä
tarjotaan joulunaluspäivinä ja jouluna. Jos pöytään kokoontuu isompi joukko,
mukaan mahtuu usein niin perinteisten jouluruokien kuin myös kasvisruokien ystäviä. Ja jotkut eivät syö lihaa, mutta kala heille kyllä
maistuu. Oih, miten ihania asioita pohdittavaksi, kun tässä sivusilmällä
katselen pikkuoravia niiden ensilumessaan...
Teresa Välimäen&Johanna Lindholmin Hyvää joulua (WSOY
2016) on uudistettu laitos vuonna 2014 ilmestyneestä samannimisestä kirjasta.
Kummankin kirjan kuvat ovat Laura Riihelän tunnelmallista valokuvausta ja
näitähän joulufiilistelijä juuri kaipaa: Mielen sytytystä tulevaan juhlakauteen
ja uusia ideoita kauniilla kuvilla. Uudistettuun laitokseen on lisätty Vegaaninen
joulu, jossa mm. portobello-tattipatee, blinivohvelit, viikunacarpaccio ja
balsamicosiirappia, voipapu-tryffelikeitto, punajuuuripihvit, siitakesieni-ragu
ja perunapalsternakkamurskaa...Muuten kirjassa ovat alkuperäisen laitoksen
kaikki runsaat ihanuudet alkupaloista pääruokien kautta jälkiruokiin ja
ruokatuunauksiin, joista viime mainitussa ryhmässä maistelimme viime vuonna
lämminsavulohikeittoa. Ja maailmankaikkeuden ihanin jälkkäri ikinä oli silloin ja nyt punavalkoinen jäädyke! Kuka haluaa olla joulun lumikuningatar kantakoon tämän
herkun joulupöytään. Ehkä myös ihanin jälkiruokakuva ikinä...
Perinteisen jouluruoan ystäville voin kertoa, että löytyy
joulukassleria, ylikypsää glögipossua, uunissa paistettua nieriää ja jouluista
karjalanpaistia ja montaa muuta eli mitään ei ole poistettu, vaan lisätty.
Kaakaon ystävänä haluan nauttia juolun lumisina aluspäivinä
joulukaakaota:
2 annosta
0,5 litraa maitoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl sokeria
2 rkl hasselpähkinä-suklaalevitettä
1 dl kuohukermaa
kanelisokeria
piparkakkumuruja
Kuumenna maito ja vispilöi joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja
suklaalevite niin, että ainekset sekoittuvat keskenän. Vatkaa kerma vaahdoksi
ja mausta se kanelisokerilla. Kaada kuuma kaakao, lusikoi päälle kermavaahtoa ja
viimeistele pinta piparimuruilla sekä kanelisokerilla.
Teresan ja Johannan kirjassa on oma lukunsa ruokalahjoille.
Mukana on mm. saaristolaisleipä, jollaisen saamme joka joulu lahjaksi.
Erittäin hyödyllinen lahja, jota käytämme kun valmistamme graavisiikatartar, mäti-smetanaja mummonkurkut eli joulupöydän alkupalan.
Pääruokien rinnalle on kiva löytää uusia vaihtoehtoja ja
niinpä nyt valmistamme terveellistä&herkullista, paistettua ruusu- ja lehtikaalia:
4 annosta
200 g ruusukaalia
150 g lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
½ granaattiomenan siemenet
Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja kova kanta.
Huuhtele kaalit lävikössä. Puolita ruusukaalit ja suikaloi lehtikaalit.
Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla. Lisää kaalit ja hienonnettu valkosipuli
ja paista niitä käännellen muutama minuutti. Mausta sitruunamehulla, suolalla
ja mustapippurilla sekä ripauksella sokeria. Lisää lopuksi joukkoon
granaattiomenan siemenet ja vie tarjolle.
Vinkki: Kokeile ruusu- ja lehtikaalin mausteena myös
murskattuja fenkolinsiemeniä tai korianterinsiemeniä.
Tämä on terveyspommi, sillä kaali on suorastaan lääkettä!
Samoin oliiviöljy ja granaattiomenat. Kokkailu on silti intohimoa ja luovuutta, joten mietin tätä reseptiä myös babypinaatilla...
Kasvissyöjälle tai lihaa vähentävälle/välttelevälle, maistuu
takuulla ratatoulle,
josta kirjassa on herkullinen resepti.
Pidin/pidän ihan lumisesti Hyvää joulua kirjasta jo ennen
uudistusta, mutta nyt vieläkin enemmän. Olen vähentänyt etenkin punaisen lihan
syöntiä ja siihen ei lasketa, että nautin poroa Kissanviiksissä kerran pari
vuodessa. Meillä mennään joulunakin kalapainotteisesti, mutta yllättäen eräs
asia on muttunut siitä kun kirjoitin Teresan ja Johannan kirjasta vuonna 2014:
Uuden vävykokelaan myötä joulun laatikot ovat palanneet takaisin! Anopin lanttulaatikko on taas supersuosikki, mutta kaipaan jokaiseen jouluun ripauksen
uutta ja sitä ammennan tästä kirjasta, joka on jo kanneltaan syötävän kaunis!
Laura Riihelän kuvat ovat country&cosy ja reseptit
kantavat sekä perinteitä että yllätystä.
Sattumana sopassa kaikille kirjallisille kokkaajille, mutta
muutkin saavat fiilistellä:
Juustokakut laseissa ja mehustettuja vadelmia!
Vuoden jouluruokakirja on tässä♥
*****