Cheesecake, Käsekuchen, tarta de queso, gâteau au fromage –
yksinkertainen juustokakku on herkku, joka herättää ihastusta kaikkialla
maailmassa. Lähes jokaisessa maassa on oma juustokakkuperinteensä, ja
juustokakku kuuluu maailman vanhimpiin jälkiruokiin. Siitä on mainintoja jo
vuodelta 200 eaa. Totta puhuen en tunne ketään, joka ei nauttisi hyvästä
juustokakkuviipaleesta!
Näin kirjoittaa Juustokakut (Cheesecake, Gummerus 2014,
suomennos Tuija Tuomaala) kirjansa johdannossa Brittien Master Chefistä tutuksi
tullut leipojamestari Hannah Miles, joka tarjoilee meille 60 uskomatonta juustokakkureseptiä.
Koemme klassikot, hedelmä- ja marjajuustokakut, karkeilla höystetyt sekä
gourmet –herkutteluun tarkoitetut juustokakut, omat kakkunsa kutsuille sekä
saamme myös tuulahduksen juustokakkuja maailmalta. Minäkin olen aivan hulluna
juustokakkuihin ja kun huomenna lähden ystävälle lounaalle, aavistan, että
jälkiruoaksi on kahvin kera juustokakkua!
Juu, tiedän, tiedän, että pitää mahtua niihin suven kotelomekkoihin,
mutta elämässä on pakko olla myös keitaita. Sitähän voi uskotella, että
mandariinijuustokakku on vain juustoa ja hedelmää, mutta totuus on kyllä, että
juustokakut ovat aikamoisia kaloripommeja, mutta kun niiden rakenne suuhun on
niin täydellinen ja maku on jotain ainutlaatuista.
Klassikoissa on New Yorkin juustokakku, jossa ranskankermaa
on vain desi ja kermaviiliä 3 desiä, tuorejuustoa 600 grammaa, mutta
gourmet-herkutteluosastolta löydämme suklaa-inkiväärijuustokakun, jossa voita
on 150 g, tuorejuustoa 650 g, ranskankermaa 6 desiä ja suklaata puolikiloa! No,
herkkuhetki on herkkuhetki ja sitten voi taas vaikka olla ilman mitään sokeria
muutaman viikon.
Koska en itse leivo, kuin ne pari juttua, jotka tiedättekin,
niin oli kiinnostavaa löytää Helsingin Sanomien 3. huhtikuuta Ruokatorstaista (Ruokatorstai on yksi vakavista riippuvuuksistani) Satu Vasantolan juttu tästä kirjasta.
Erityisen kiinnostavaksi tekstin teki se, että hän oli ryhtynyt tuumasta
toimeen eli kokeillut muutamia kakkuja.
Yksi kokeilunkohde oli sitruunainen mustikkajuustokakku, josta BBC:n
Masterchefin tuomarit John ja Gregg pitivät todella paljon. Gregg jopa niin
paljon, että painoi sen kasvoilleen! Nauhoitus jouduttiin keskeyttämään sotkun
siivoamiseksi, mutta tällöin Hannah Miles arveli, että hän pääsee jatkoon.
Ja näin samasta kakusta Satu Vasantola:
Mustikkakakku oli maultaan lähes taivaallinen, ehkä paras
juustokakku, jota olen koskaan syönyt. Sitruunan ja mustikan yhdistelmä toimii
oivallisesti ja kakun maut olivat kauniisti tasapainossa keskenään.
Tekeminen sen sijaan oli pulmallista. Kirjan mukaan kakun
olisi pitänyt hyytyä jääkaapissa, vaikka täytteessä ei ollut liivatetta tai
mitään muutakaan, joka täytteen olisi hyydyttänyt. No, eipä se sitten
hyytynytkään.
Odottelin seuraavaan päivään ja ryhdyin sitten
pelastustoimiin: kaavin täytteen pois vuoasta, vatkasin joukkoon pari
kananmunaa ja pistin kakun uuniin paistumaan.
Tämä toimi, mutta pian oli ryhdyttävä pelastusoperaatioon
numero kaksi. Kakun pinnalle piti tehdä mustikkakuorrute, josta tuli aivan
liian löysää.
Pelastuskeinot olivat onneksi helpot: lisää mustikoita ja
joukkoon vähän hillosokeria.
Kiitämme tästä Vasantolaa ja liitämme tämän muistiimme,
sillä arvaan, että moni hankkii tämän kirjan ja mustikka-aikaan vielä useampi
kokeilee juuri tätä ohjetta.
Ihastuin itse eniten juustokakkuihin maailmalta ja vähän
aikaa pohdiskelin, kumman teille nyt tarjoaisin skotlantilaisen viskillä
maustetun vadelmajuustokakun vai japanilaisen kirsikankukkajuustokakun ja päädyin
jälkimmäiseen, sillä kakun koristelu on vain niin kaunis, pidän kirsikoiden
mausta ja minulla sattui juuri olemaan maljakossa kirsikkapuun oksia kukassa:
Kakkupohja
55 g (4 rkl) pehmeää voita
0,6 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl matchajauhetta (jauhettua vihreää teetä)
1 kukkuramitallinen rkl ranskankermaa
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
0,5 leivinjauhetta
Täyte
4 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
250 g ricottajuustoa
1 tl vaniljatahnaa tai –aromia
1,2 dl kuohukermaa
450 g kirsikkahilloa
Koristeluun
30 g tummaa suklaata sulatettuna
sokerikukkia
halkaisijaltaan 23 cm:n irtopohjavuoka voideltuna ja
leivinpaperilla vuorattuna
pursotin ja pieni pyöreä tylla (=pursotusterä)
12 hengelle
Kuumenna uuni 180-asteiseksi.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa lisää.
lisää matchajauhe 1 rkl:seen kuumaa vettä ja lisää se pohjataikinaan yhdessä
ranskankerman kanssa. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu
leivinjauhe, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa uunissa 15-20
minuuttia, niin että pinta on saanut väriä ja joustaa, kun sitä painaa
varovasti keskeltä. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa.
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi.
Vatkaa tuorejuusto, ricotta, vaniljatahna ja sokeri
kuohkeaksi seokseksi.
Mittaa kerma kuumankestävään kulhoon hiljalleen kiehuvan
vesikattilan päälle ja lämmitä varovasti. Purista liivatelehdet kuiviksi ja
lisää ne lämpimän kermaan. Sekoita, kunnes liivate on liuennut. Siivilöi kerma,
jotta mukaan ei tule liukenemattomia liivatekokkareita, ja vatkaa se
juustoseoksen joukkoon.
Soseuta kirsikkahillo tehosekoittimessa tai
monitoimikoneessa tasaiseksi. Levitä kolmasosa kirsikkasoseesta kakkupohjan
päälle, mutta jätä reunoille hiukan tyhjää. Sekoita loput soseesta
juustoseoksen joukkoon niin, että seokseen jää punaisia raitoja. Kaada
juustoseos pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia tai
yön yli.
Pane sulatettu suklaa koristelua varten pursottimeen ja
pursota oksia kakun pinnalle. Asettele oksille sokerikukkia.
Nyt ei sitten muuta kuin kokeilemaan tätä tai jotain muuta kirjan monista ihanuuksista!
*****