Hänelle joka kantaa joulua sydämessään koko vuoden, ei yksikään joulun viesti voi tulla liian aikaisin. Olin niin ilahtunut saadessani käteeni ruokakirjan, joka vei minut joulun ajan tunnelmiin, mutta myös niihin ihaniin viikkoihin ennen joulua ja viikkoihin niiden jälkeen: Vuoden eniten taikaa sisältävä kausi on lähestymässä ja mikään ei vie sinua nopeammin juhlaa liki, kuin kirja, joka tuo joulun niin kieleen kuin mieleen.
Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin ruokakirja Hyvää joulua (WSOY
2014) on kuin raikas tuulahdus joulun ruokakirjoihin, sillä nyt ei jämähdetä
niihin ’näin on on aina tehty’ ja ’ei ole joulua ilman rosollia’ poteroihin,
vaan annetaan tunnelmien viedä kokkaajaakin rennosti ja valmistetaan sitä,
mistä joulupöytään kokoontujat aidosti pitävät. Kirjan reseptit ovat
kohtuullisia, joten joulua ei tarvitse nauttia enää loppiasena ja jos mitä jää
yli, siitä tuunataan uusi herkku. Kirjan kuvat ovat valokuvaaja Laura Riihelän
ottamat ja niistä henkii talvisen vuodenaikajuhlamme herkkyys ja kodikkuus. Värimailma
on värisyttävän houkuttava ja graafinen
työ, jonka takaa löytyy Timo Hämäläinen, ansaitsee ison kiitoksen, sillä
taittoon on panostettu ja tekstisivuiltakin huokuu sama utuinen harmonia kuin
Lauran kuvista.
Ruokakirjamaanikkona ja innokkaana kokkaajana olen nyt
muutaman päivän fiilistellyt Hyvää joulua annosten parissa. Olen nauttinut
talviaamuista kera joulukaakaon ja Lumimies halusi puolukkatuorepuuroa, kunnes huomasin lohturuokani riisipuuron valmistettuna niin, että valmistuksessa
oli mukana kanelitanko, siis siellä hautuvan riisipuuron joukossa. Sitä meillä
on huomenna! Kanelia on kautta kirjan melkein ruoassa kuin ruoassa ja se onkin
hyvä juttu, sillä kaneli on paitsi herkullista, sillä on myös monia terveysvaikutuksia,
kuten olemme saaneet lukea mm. Sinikka Piipon kirjasta Elinvoimaa mausteista.
Hyvää joulua kirjan vinkki: Kanelitanko myös vispipuuroon!
Hyvää joulua jakaantuu kymmeneen osioon: Talviaamuihin,
jossa jo vähän viivyimmekin, sillä mikä voittaa joulukaakaon ja hitaat aamut.
Alkuun ja napostelunälkään on mm. paahdettuja kastanjoita, saaristolaisleipää, valkosipuli-rosépippurisilakat,
vaihdan silakkamarinadia nykyisin vuosittain, joten tätä tänä vuonna!,
perunablinejä kylmäsavulohitartarilla sekä lohipastaramia
ja marinoitua punasipulia. Sain niin hyvää marinoitua punasipulia Siinä Yhdessä
Paikassa vähän aikaa sitten, että tässä tämä ohje punasipulin osalta: 1
punasipuli, 2 rkl punaviinietikkaa, 1 tl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja ripaus
sokeria. Kuori sipuli ja leikkaa se erittäin ohuiksi renkaiksi. Sekoita
pienessä kulhossa sipulirenkaiden joukkoon punaviinietikka ja öljy sekä ripaukset
suolaa ja sokeria. Siinä se herkullinen lisuke vaikka juuri lohelle.
Juhlapöydän pääruoat tarjoaa kattavasti niin perinteistä joulukinkkua kuin
ylikypsää glögipossua, uunissa paistettua nieriää, uusia makuja kantavaa
karjalanpaistia kuin herkullista täytettyä munakoisoa, joka on ihan yksi
suosikeistani tässä kirjassa niin ruokana kuin Lauran upeana kuvana. Pääruokien
rinnalle tarjotaan monenmoista piparjuuripunajuurista,
viikuna-salottisipulihillokkeeseen, mutta me valitsemme tänään karpalochutneyn,
joka on myös oivallinen ruokalahja:
1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
200 g pakastekarpaloita
1 dl vaaleita rusinoita
1 omena raastettuna
1 tl anista
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
1 mandariinin mehu
1 dl punaviiniä
1 dl sokeria
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja
lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja kuumena kiehuvaksi. Hauduta
rauhallisesti poreillen 15-20 minuuttia ja jäähdytä. Lusikoi chutney puhtaaseen
purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Chutney säilyy jääkaapissa ainakin 4 viikkoa.
Jälkiruokia on moneen lähtöön suklaa- mustaherukkamoussesta
jäädytettyyn minttusuklaakakkuun. Yksi hurmaavimmista on punavalkoinen jäädyke:
Katsokaa: Kuka tämän herkun kantaa joulupöytään dolcen aikaan, hän on itse kuin lumikuningatar ja vaikutus on taattu. Onko tässä
vuoden kaunein ruokakirjan kuva? Tätä on ihan pakko kokeilla!
Teresan ja Johannan kirjassa valmistetaan myös joulukarkkeja
niin itselle kuin lahjaksi aina pähkinänougatista manteli-suklaapalloihin.
Leivonnaiset kattavat mm. joulun suklaapullat, omena-kanelimuffinit,
murotaikinapossut ja vaikkapa piparidonitsit. Ruokalahjoissa on
taatelipiimäkakkua, joulumysliä ja saaristolaisleipää, jonka itse saan
ystävältäni joka joulu lahjaksi ja siihen sitten teemme tämän Pieniä ideoita
joulun koristeluun luvusta haluan mainita jouluiset huonetuoksut. Useinhan
joulumuistoista yksi vahvin on joulun tuoksu. Se koostuu tietysti monista
luontaisesti jouluun liittyvästä, mutta eihän lisä haittaa tee ja nyt me
täytämme pieniä lasipurkkeja joulumausteilla ja pudotamme purkkiin muutaman
tipan eteriistä öljyä ja koko talo on täynnä joulua!
Juhlasta arkeen - tähteet pöytään on ruokatuunausta, josta on tulossa kuuma ja hyödyllinen trendi: Kukaan meistä ei
halua heittää ruokaa hukkaan, vaan loihdimme tähteistä yllätyksiä. Ainakin
meillä, joilla juuret ovat rannikolla, joulupöytä notkuu kaloista, joten
valmistakaamme ylijääneestä lämminsavulohesta lämminsavulohikeitto:
4 annosta
600 g kiinteää perunaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 pieni fenkoli
1 sitruuna
2 rkl rypsiölyä
noin 1,2 litraa kalalientä tai vettä
3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 dl kermaa
nippu tilliä
300 g lämminsavulohta
(suolaa)
Kuori ja kuutioi peruna, palsternakka, sipuli ja fenkoli.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota
kasviksia siinä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi, sitruunan kuoriraaste ja
tilkka mehua sekä mausteet. Kiehauta ja keitä, kunnes kasvikset ovat melkein
kypsiä. Lisää kerma, hienonnettu tilli ja paloiteltu lämminsavulohi. Kiehauta
keitto, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sammuta levy ja anna keiton
tekeytyä noin 10 minuuttia kannen alla.
Kylmäsavulohikeiton kohdalla tuli mieleeni, että jouluna toiset
käyttävät sahramia tavallista enemmän eli jos sitä on siihen minipussiin hiukan
jäänyt, se voisi sopia tähän keittoon etenkin, jos pitää sahramista paljon.
Tästä kirjasta tuli mukava fiilis ja kävin kaikki ohjeet
läpi sillä silmällä, että nämä on suhteellisen helppo tehdä, ohjeet ovat
selkeät ja Lauran kuvat innoittavat panostamaan tarjoiluun, joka on hurmaavan
country&cosy. Kirjan reseptejä voi käyttää läpi talven, ei vain jouluna.
Kirja menee ruokakirjojen kerääjällä omaan hyllyyn, mutta tämä on myös erinomainen vieminen ystävälle, joka kutsuu joulunalusviikolla joulukahville. Ja mikä joululahjaidea!
Suosittelen, että käyt lähimmässä kirjakaupassa vähän
kurkkimassa Hyvää joulua –herkkuja, hipaiset sivuja, vähän katselet ja ennen
kuin huomaatkaan suussasi maistuvat juuri ne maut, joista sinun joulusi on
tehty. Meillä koko joulu tuunattiin muutama vuosi sitten ja jo oli aikakin.
Vain imellettyä perunalaatikkoa hämäläiselle miehelleni vielä teen, mutta sehän
sopii, sillä kuten Teresa ja Johanna toteavat kirjastaan:
Kädessäsi on kirjan verran joulua, jossa on jotain uutta,
jotain vanhaa ja jotain yllättävää!
*****