Hänelle joka kantaa joulua sydämessään koko vuoden, ei yksikään joulun viesti voi tulla liian aikaisin. Olin niin ilahtunut saadessani käteeni ruokakirjan, joka vei minut joulun ajan tunnelmiin, mutta myös niihin ihaniin viikkoihin ennen joulua ja viikkoihin niiden jälkeen: Vuoden eniten taikaa sisältävä kausi on lähestymässä ja mikään ei vie sinua nopeammin juhlaa liki, kuin kirja, joka tuo joulun niin kieleen kuin mieleen.
Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin ruokakirja Hyvää joulua (WSOY
2014) on kuin raikas tuulahdus joulun ruokakirjoihin, sillä nyt ei jämähdetä
niihin ’näin on on aina tehty’ ja ’ei ole joulua ilman rosollia’ poteroihin,
vaan annetaan tunnelmien viedä kokkaajaakin rennosti ja valmistetaan sitä,
mistä joulupöytään kokoontujat aidosti pitävät. Kirjan reseptit ovat
kohtuullisia, joten joulua ei tarvitse nauttia enää loppiasena ja jos mitä jää
yli, siitä tuunataan uusi herkku. Kirjan kuvat ovat valokuvaaja Laura Riihelän
ottamat ja niistä henkii talvisen vuodenaikajuhlamme herkkyys ja kodikkuus. Värimailma
on värisyttävän houkuttava ja graafinen
työ, jonka takaa löytyy Timo Hämäläinen, ansaitsee ison kiitoksen, sillä
taittoon on panostettu ja tekstisivuiltakin huokuu sama utuinen harmonia kuin
Lauran kuvista.
Ruokakirjamaanikkona ja innokkaana kokkaajana olen nyt
muutaman päivän fiilistellyt Hyvää joulua annosten parissa. Olen nauttinut
talviaamuista kera joulukaakaon ja Lumimies halusi puolukkatuorepuuroa, kunnes huomasin lohturuokani riisipuuron valmistettuna niin, että valmistuksessa
oli mukana kanelitanko, siis siellä hautuvan riisipuuron joukossa. Sitä meillä
on huomenna! Kanelia on kautta kirjan melkein ruoassa kuin ruoassa ja se onkin
hyvä juttu, sillä kaneli on paitsi herkullista, sillä on myös monia terveysvaikutuksia,
kuten olemme saaneet lukea mm. Sinikka Piipon kirjasta Elinvoimaa mausteista.
Hyvää joulua kirjan vinkki: Kanelitanko myös vispipuuroon!
Hyvää joulua jakaantuu kymmeneen osioon: Talviaamuihin,
jossa jo vähän viivyimmekin, sillä mikä voittaa joulukaakaon ja hitaat aamut.
Alkuun ja napostelunälkään on mm. paahdettuja kastanjoita, saaristolaisleipää, valkosipuli-rosépippurisilakat,
vaihdan silakkamarinadia nykyisin vuosittain, joten tätä tänä vuonna!,
perunablinejä kylmäsavulohitartarilla sekä lohipastaramia
ja marinoitua punasipulia. Sain niin hyvää marinoitua punasipulia Siinä Yhdessä
Paikassa vähän aikaa sitten, että tässä tämä ohje punasipulin osalta: 1
punasipuli, 2 rkl punaviinietikkaa, 1 tl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja ripaus
sokeria. Kuori sipuli ja leikkaa se erittäin ohuiksi renkaiksi. Sekoita
pienessä kulhossa sipulirenkaiden joukkoon punaviinietikka ja öljy sekä ripaukset
suolaa ja sokeria. Siinä se herkullinen lisuke vaikka juuri lohelle.
Juhlapöydän pääruoat tarjoaa kattavasti niin perinteistä joulukinkkua kuin
ylikypsää glögipossua, uunissa paistettua nieriää, uusia makuja kantavaa
karjalanpaistia kuin herkullista täytettyä munakoisoa, joka on ihan yksi
suosikeistani tässä kirjassa niin ruokana kuin Lauran upeana kuvana. Pääruokien
rinnalle tarjotaan monenmoista piparjuuripunajuurista,
viikuna-salottisipulihillokkeeseen, mutta me valitsemme tänään karpalochutneyn,
joka on myös oivallinen ruokalahja:
1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
200 g pakastekarpaloita
1 dl vaaleita rusinoita
1 omena raastettuna
1 tl anista
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
1 mandariinin mehu
1 dl punaviiniä
1 dl sokeria
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja
lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja kuumena kiehuvaksi. Hauduta
rauhallisesti poreillen 15-20 minuuttia ja jäähdytä. Lusikoi chutney puhtaaseen
purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Chutney säilyy jääkaapissa ainakin 4 viikkoa.
Jälkiruokia on moneen lähtöön suklaa- mustaherukkamoussesta
jäädytettyyn minttusuklaakakkuun. Yksi hurmaavimmista on punavalkoinen jäädyke:
Katsokaa: Kuka tämän herkun kantaa joulupöytään dolcen aikaan, hän on itse kuin lumikuningatar ja vaikutus on taattu. Onko tässä
vuoden kaunein ruokakirjan kuva? Tätä on ihan pakko kokeilla!
Teresan ja Johannan kirjassa valmistetaan myös joulukarkkeja
niin itselle kuin lahjaksi aina pähkinänougatista manteli-suklaapalloihin.
Leivonnaiset kattavat mm. joulun suklaapullat, omena-kanelimuffinit,
murotaikinapossut ja vaikkapa piparidonitsit. Ruokalahjoissa on
taatelipiimäkakkua, joulumysliä ja saaristolaisleipää, jonka itse saan
ystävältäni joka joulu lahjaksi ja siihen sitten teemme tämän Pieniä ideoita
joulun koristeluun luvusta haluan mainita jouluiset huonetuoksut. Useinhan
joulumuistoista yksi vahvin on joulun tuoksu. Se koostuu tietysti monista
luontaisesti jouluun liittyvästä, mutta eihän lisä haittaa tee ja nyt me
täytämme pieniä lasipurkkeja joulumausteilla ja pudotamme purkkiin muutaman
tipan eteriistä öljyä ja koko talo on täynnä joulua!
Juhlasta arkeen - tähteet pöytään on ruokatuunausta, josta on tulossa kuuma ja hyödyllinen trendi: Kukaan meistä ei
halua heittää ruokaa hukkaan, vaan loihdimme tähteistä yllätyksiä. Ainakin
meillä, joilla juuret ovat rannikolla, joulupöytä notkuu kaloista, joten
valmistakaamme ylijääneestä lämminsavulohesta lämminsavulohikeitto:
4 annosta
600 g kiinteää perunaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 pieni fenkoli
1 sitruuna
2 rkl rypsiölyä
noin 1,2 litraa kalalientä tai vettä
3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 dl kermaa
nippu tilliä
300 g lämminsavulohta
(suolaa)
Kuori ja kuutioi peruna, palsternakka, sipuli ja fenkoli.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota
kasviksia siinä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi, sitruunan kuoriraaste ja
tilkka mehua sekä mausteet. Kiehauta ja keitä, kunnes kasvikset ovat melkein
kypsiä. Lisää kerma, hienonnettu tilli ja paloiteltu lämminsavulohi. Kiehauta
keitto, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sammuta levy ja anna keiton
tekeytyä noin 10 minuuttia kannen alla.
Kylmäsavulohikeiton kohdalla tuli mieleeni, että jouluna toiset
käyttävät sahramia tavallista enemmän eli jos sitä on siihen minipussiin hiukan
jäänyt, se voisi sopia tähän keittoon etenkin, jos pitää sahramista paljon.
Tästä kirjasta tuli mukava fiilis ja kävin kaikki ohjeet
läpi sillä silmällä, että nämä on suhteellisen helppo tehdä, ohjeet ovat
selkeät ja Lauran kuvat innoittavat panostamaan tarjoiluun, joka on hurmaavan
country&cosy. Kirjan reseptejä voi käyttää läpi talven, ei vain jouluna.
Kirja menee ruokakirjojen kerääjällä omaan hyllyyn, mutta tämä on myös erinomainen vieminen ystävälle, joka kutsuu joulunalusviikolla joulukahville. Ja mikä joululahjaidea!
Suosittelen, että käyt lähimmässä kirjakaupassa vähän
kurkkimassa Hyvää joulua –herkkuja, hipaiset sivuja, vähän katselet ja ennen
kuin huomaatkaan suussasi maistuvat juuri ne maut, joista sinun joulusi on
tehty. Meillä koko joulu tuunattiin muutama vuosi sitten ja jo oli aikakin.
Vain imellettyä perunalaatikkoa hämäläiselle miehelleni vielä teen, mutta sehän
sopii, sillä kuten Teresa ja Johanna toteavat kirjastaan:
Kädessäsi on kirjan verran joulua, jossa on jotain uutta,
jotain vanhaa ja jotain yllättävää!
*****
Ihana tuo chutney ohje:) Tuo kuulostaakin hyvältä ruokakirjalta:)
VastaaPoistaJael, eikö vain. Lisäksi on viikuna.salottisipulihilloke, marinoidut herkkusienet etc. Olisit ihastunut kuvaan ja ohjeeseen paistettua ruusu- ja lehtikaalia, jossa on mm. granaattiomenan siemeniä.
PoistaVähän kuin järki ja tunteet eli ammattilaisuutta ja visuaalisuutta, joka tuo tunnelmaa.
Leena, sinä olet loistava kirjoittaja. Saat kuulostamaan tämän kirjan sisällön siltä, että se on pakko ostaa. Jo aikaa sitten olen päättänyt, että en tarvitse uusia ruokakirjoja. Ehkä sitten kuitenkin vielä tämä, jouluihminen kun olen minäkin.
VastaaPoistaMukavaa loppuviikkoa!
Marjatta, kiitos. Tehdään testi: Käyt hipelöimässä ja vähän kurkkimassa tätä kirjakaupassa ja katsotaan, tuletko kaupasta ulos ilman Hyää joulua;) No, minä en koskaan sano 'ei' ruokakirjoille. Niistä voi nauttia sohvalla samalla tavalla kuin sisustus- tai puutarhakirjoista ja aina saa jotain uutta vinkkiä.
PoistaMieti nyt miten ihanaa on ottaa joulunaikaan esiin joulukuun alussa jo JOULUKIRJAT. Tämä kirja mahtuu kyllä keittokirjahyllyyni hyvin, mutta isot joulukirjat ovat ympäri vuoden sisustuskirjahyllyllä, jossa myös ruoka- ja sisustuslehti, marraskuulla nostan lumiset ja jouluiset kirjat päällimmäisiksi ja puutarhakirjat menevät hetkeksi lepäämään alemmas: Jo näin syntyy kotiin mukavaa joulunodotustunnelmaa.
Mikään muu vuodenaikajuhla ei kiinnosta minua kuin joulu.
Kiitos samoin sinulle!
Hauska ehdotus tuo testi! Ok. Sinä olet oikeassa. Tilasin kirjan adlibris-nettikaupasta. Parasta olla menemättä kirjakauppaan, sillä sieltä tulisi monta uutuuskirjaa ostettua.
PoistaMeillä on hyvä kirjasto tosi lähellä ja varaussysteemi toimii, joten lukuromaanit luetaan lainakirjoina. Poikkeuksia toki tulee tehtyä.
Eikö vain;) Kiva kuulla, että minä riitin vakuuttamaan, että pidät kirjasta. Huomaa muuten sitten paitsi runsas terveellisen kanelin käyttö niin palsternakka. Minulle eivät juurekset noin yleensä maistu, mutta ilman palsternakkaa, monet keitot ja lihapadat eivät ole mitään. Pidän taas yrteistä liikaakin ja munakoiso, onko se vain kasvis vai mikä, ei ainakaan juures...Lapsena piti syödä aina porkkanaa ja nyt se menee vain jotenkin hienosti käsiteltynä, makeana babyna eli niitä ihania pieniä. Jossain varoitettiin liiasta rucolan syönnistä, mutta minulla se on nyt myöhäistä, sillä sitä tai basilikaa on kotona aina - tuoreena. Haaveilen siitä hienosta yrttikasvatusjutusta,jossa valot ja se kupu, mutta se on aika tyyris.
PoistaLukuromaanit ovatkin eri. Terveys-,ruoka-, sisustus- ja puutarha- ja runokirjat vaativat joskus omistamista.
Poikkeuksia pitää olla, että saadaan rutiinit rikki.
Toivotaan, että viihdyt kirjan parissa. Huomaa se ihana munakoisokuva ja se virkistetty karjalanöpaisti on myös kokeilemisen arvoinen. Tiedän monia, jotka jouluna kinkun sijasta tuovat pöytään karjalanpaistin.
Vautsi, nälkä tulee lukiessa ohjetta, tuo lohikeitto kuulostaa tosi hyvältä!
VastaaPoistaKarpalochutney olis varmaan ihanaa, mutta ainakaan täällä meillä päin ei tunnu oleven karpaloita juuri laisinkaan. Suo, josta periteisesti olemme keränneet karpalot, on aivan veden peitossa, märkäpuku tai melkein sukelluspuku pitäisi olla, et pystyisi vähäiset karpalot keräämään.
Sait minut innostumaan kirjasta, pitääkin käydä kirjakaupassa seuraavalla kaupunki reissulla. Kiitos Leena vinkistä!
Ihanan raikasta syysaamua sinulle...meillä pakkasta -3*C ja maa valkoisessa kuurassa, kaunista aamu <3
Tuitiina, se on mahtavaa.
PoistaTuotahan voi soveltaa vaikka mihin. Samoin teen kaikkien sieniohjeiden kanssa. Nyt on hirveä himo oppia pikkelöimään sieniä ja niitä voi kokeilla vaikka kantarelliin, mutta aika alkaa olla suppisten. Jotenkin suo ja lumiset karpalot ovat niin suomalaista...
Käyppäs nyt kokeilemassa, miltä kirja tuntuu;) Ole hyvä.
Kiitos samoin! Meillä ei ollut pakkasta,mutta aamu on kaunis ja kuulas, ihan harmittaa, kun on pakollinen kaupunkipäivä: Jäisin mieluummin tänne saarelle. Kuura kaunistaa kaiken.
♥
Oi! En melkein kestä. Olen ihan heikkona joulukirjoihin ja tämä vaikuttaa erinomaiselta. Upeita kuvia ja ohjeita ja hieno kansikin - hyvällä tavalla erilainen ja silti ruokaisa ja jouluisa.
VastaaPoistaKatja, sama täällä;) Erittäin taidokas ja sopivasti jouluinen, joten maistuis varmaan sullekin! Jouluihmiset ovat ihan oma rotunsa...
PoistaAi miten ihastuttavia kuvia olet valinnut! En osta mitää- lupaus taitaa tämän opuksen kohdalla rikkoontua, sillä niin ihanalta sait sen tuntumaan.
VastaaPoistaUpeaa lokakuun alkua sinulle <3
Hanne, nämä nyt sain. Olisin valinnut munakoison, joulukaakaon ja pari muuta lisäksi. R:n suosikki oli paistettua ruusu- ja lehtikaaliakuva. No pitäähän sun nyt saada nähdä kirjan kaikki upeat kuvat ja sitten tässä on just paljon tuollaista vinkkiä, jolla saadaan uutta virtaa entisiin resepteihin: Minä alan nyt hauduttaa riisipuuroa kera kanelitangon ennen cityyn lähtöä eli syömme siellä sitten myöhäisen 'lounaan'.
PoistaKiitos samoin sinulle♥
Ihanaa, pian ihan pian voi jo aloitaa. Päivän pelastus oli täällä, joulu <3
VastaaPoistaAnne, joulu pelastaa kaiken! Kiva kuulla;)
Poista♥
Näyttää aika herkulta:)
VastaaPoistaPioni, tämä on, tämä on!
PoistaJouluaiheiseen kirjallisuuteen - etenkään näin lokakuussa - ei kyllästy ikinä. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaImmu, lokakuukin saa erityistä hohtoa joulukirjoista. Ole hyvä!
PoistaNäyttää jo kansikuvasta katsoen kauniilta ruokakirjalta ja reseptit ovat taatusti erinomaisia ts niiden mukaan syntyy kaikkea hyvää ja maistuvaa.
VastaaPoistaArleena, täysin samaa mieltä. Suosittelen!
PoistaAivan ihastuttava postaus!
VastaaPoistaMinulle ei riitä yksi kirja...tarvitsen niitä peräti kolme ja ihan ilman hypistelyä....postauksesi on päätökseni sinetti!
Hirmuisen hauskaa 'böö'-kuun loppua!
Nami-Hiiri, kiitos <3
PoistaIhan tosi;) Kiva kuulla. Minullakin on nyt tämän kirjan kanssa vähän ongelmaa, kun minäkin tarvitsisin vielä toisen - intohimoisesti kokkaavalle ystävälleni joululahjaksi. Hän haluaa aina vain ruokakirjoja. Mutta niitä kerään minäkin.
Kiitos samoin sinulle!