keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Hyvää joulua


Hänelle joka kantaa joulua sydämessään koko vuoden, ei yksikään joulun viesti voi tulla liian aikaisin. Olin niin ilahtunut saadessani käteeni ruokakirjan, joka vei minut joulun ajan tunnelmiin, mutta myös niihin ihaniin viikkoihin ennen joulua ja viikkoihin niiden jälkeen: Vuoden eniten taikaa sisältävä kausi on lähestymässä ja mikään ei vie sinua nopeammin juhlaa liki, kuin kirja, joka tuo joulun niin kieleen kuin mieleen.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin ruokakirja Hyvää joulua (WSOY 2014) on kuin raikas tuulahdus joulun ruokakirjoihin, sillä nyt ei jämähdetä niihin ’näin on on aina tehty’ ja ’ei ole joulua ilman rosollia’ poteroihin, vaan annetaan tunnelmien viedä kokkaajaakin rennosti ja valmistetaan sitä, mistä joulupöytään kokoontujat aidosti pitävät. Kirjan reseptit ovat kohtuullisia, joten joulua ei tarvitse nauttia enää loppiasena ja jos mitä jää yli, siitä tuunataan uusi herkku. Kirjan kuvat ovat valokuvaaja Laura Riihelän ottamat ja niistä henkii talvisen vuodenaikajuhlamme herkkyys ja kodikkuus. Värimailma on värisyttävän houkuttava  ja graafinen työ, jonka takaa löytyy Timo Hämäläinen, ansaitsee ison kiitoksen, sillä taittoon on panostettu ja tekstisivuiltakin huokuu sama utuinen harmonia kuin Lauran kuvista.

Ruokakirjamaanikkona ja innokkaana kokkaajana olen nyt muutaman päivän fiilistellyt Hyvää joulua annosten parissa. Olen nauttinut talviaamuista kera joulukaakaon ja Lumimies halusi puolukkatuorepuuroa, kunnes huomasin lohturuokani riisipuuron valmistettuna niin, että valmistuksessa oli mukana kanelitanko, siis siellä hautuvan riisipuuron joukossa. Sitä meillä on huomenna! Kanelia on kautta kirjan melkein ruoassa kuin ruoassa ja se onkin hyvä juttu, sillä kaneli on paitsi herkullista, sillä on myös monia terveysvaikutuksia, kuten olemme saaneet lukea mm. Sinikka Piipon kirjasta Elinvoimaa mausteista. Hyvää joulua kirjan vinkki: Kanelitanko myös vispipuuroon!

Hyvää joulua jakaantuu kymmeneen osioon: Talviaamuihin, jossa jo vähän viivyimmekin, sillä mikä voittaa joulukaakaon ja hitaat aamut. Alkuun ja napostelunälkään on mm. paahdettuja kastanjoita, saaristolaisleipää, valkosipuli-rosépippurisilakat, vaihdan silakkamarinadia nykyisin vuosittain, joten tätä tänä vuonna!, perunablinejä kylmäsavulohitartarilla sekä lohipastaramia ja marinoitua punasipulia. Sain niin hyvää marinoitua punasipulia Siinä Yhdessä Paikassa vähän aikaa sitten, että tässä tämä ohje punasipulin osalta: 1 punasipuli, 2 rkl punaviinietikkaa, 1 tl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja ripaus sokeria. Kuori sipuli ja leikkaa se erittäin ohuiksi renkaiksi. Sekoita pienessä kulhossa sipulirenkaiden joukkoon punaviinietikka ja öljy sekä ripaukset suolaa ja sokeria. Siinä se herkullinen lisuke vaikka juuri lohelle. Juhlapöydän pääruoat tarjoaa kattavasti niin perinteistä joulukinkkua kuin ylikypsää glögipossua, uunissa paistettua nieriää, uusia makuja kantavaa karjalanpaistia kuin herkullista täytettyä munakoisoa, joka on ihan yksi suosikeistani tässä kirjassa niin ruokana kuin Lauran upeana kuvana. Pääruokien rinnalle tarjotaan monenmoista piparjuuripunajuurista, viikuna-salottisipulihillokkeeseen, mutta me valitsemme tänään karpalochutneyn, joka on myös oivallinen ruokalahja:

1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
200 g pakastekarpaloita
1 dl vaaleita rusinoita
1 omena raastettuna
1 tl anista
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
1 mandariinin mehu
1 dl punaviiniä
1 dl sokeria

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja kuumena kiehuvaksi. Hauduta rauhallisesti poreillen 15-20 minuuttia ja jäähdytä. Lusikoi chutney puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Chutney säilyy jääkaapissa ainakin 4 viikkoa.

Jälkiruokia on moneen lähtöön suklaa- mustaherukkamoussesta jäädytettyyn minttusuklaakakkuun. Yksi hurmaavimmista on punavalkoinen jäädyke:

Katsokaa: Kuka tämän herkun kantaa joulupöytään dolcen aikaan, hän on itse kuin lumikuningatar ja vaikutus on taattu. Onko tässä vuoden kaunein ruokakirjan kuva? Tätä on ihan pakko kokeilla!

Teresan ja Johannan kirjassa valmistetaan myös joulukarkkeja niin itselle kuin lahjaksi aina pähkinänougatista manteli-suklaapalloihin. Leivonnaiset kattavat mm. joulun suklaapullat, omena-kanelimuffinit, murotaikinapossut ja vaikkapa piparidonitsit. Ruokalahjoissa on taatelipiimäkakkua, joulumysliä ja saaristolaisleipää, jonka itse saan ystävältäni joka joulu lahjaksi ja siihen sitten teemme tämän Pieniä ideoita joulun koristeluun luvusta haluan mainita jouluiset huonetuoksut. Useinhan joulumuistoista yksi vahvin on joulun tuoksu. Se koostuu tietysti monista luontaisesti jouluun liittyvästä, mutta eihän lisä haittaa tee ja nyt me täytämme pieniä lasipurkkeja joulumausteilla ja pudotamme purkkiin muutaman tipan eteriistä öljyä ja koko talo on täynnä joulua!

Juhlasta arkeen - tähteet pöytään  on ruokatuunausta, josta on tulossa kuuma ja hyödyllinen trendi: Kukaan meistä ei halua heittää ruokaa hukkaan, vaan loihdimme tähteistä yllätyksiä. Ainakin meillä, joilla juuret ovat rannikolla, joulupöytä notkuu kaloista, joten valmistakaamme ylijääneestä lämminsavulohesta lämminsavulohikeitto:

4 annosta

600 g kiinteää perunaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 pieni fenkoli
1 sitruuna
2 rkl rypsiölyä
noin 1,2 litraa kalalientä tai vettä
3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 dl kermaa
nippu tilliä
300 g lämminsavulohta
(suolaa)

Kuori ja kuutioi peruna, palsternakka, sipuli ja fenkoli. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia siinä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi, sitruunan kuoriraaste ja tilkka mehua sekä mausteet. Kiehauta ja keitä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää kerma, hienonnettu tilli ja paloiteltu lämminsavulohi. Kiehauta keitto, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sammuta levy ja anna keiton tekeytyä noin 10 minuuttia kannen alla.

Kylmäsavulohikeiton kohdalla tuli mieleeni, että jouluna toiset käyttävät sahramia tavallista enemmän eli jos sitä on siihen minipussiin hiukan jäänyt, se voisi sopia tähän keittoon etenkin, jos pitää sahramista paljon.

Tästä kirjasta tuli mukava fiilis ja kävin kaikki ohjeet läpi sillä silmällä, että nämä on suhteellisen helppo tehdä, ohjeet ovat selkeät ja Lauran kuvat innoittavat panostamaan tarjoiluun, joka on hurmaavan country&cosy. Kirjan reseptejä voi käyttää läpi talven, ei vain jouluna. Kirja menee ruokakirjojen kerääjällä omaan hyllyyn, mutta tämä on myös erinomainen vieminen ystävälle, joka kutsuu joulunalusviikolla joulukahville. Ja mikä joululahjaidea!

Suosittelen, että käyt lähimmässä kirjakaupassa vähän kurkkimassa Hyvää joulua –herkkuja, hipaiset sivuja, vähän katselet ja ennen kuin huomaatkaan suussasi maistuvat juuri ne maut, joista sinun joulusi on tehty. Meillä koko joulu tuunattiin muutama vuosi sitten ja jo oli aikakin. Vain imellettyä perunalaatikkoa hämäläiselle miehelleni vielä teen, mutta sehän sopii, sillä kuten Teresa ja Johanna toteavat kirjastaan:

Kädessäsi on kirjan verran joulua, jossa on jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain yllättävää!


*****

22 kommenttia:

  1. Ihana tuo chutney ohje:) Tuo kuulostaakin hyvältä ruokakirjalta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, eikö vain. Lisäksi on viikuna.salottisipulihilloke, marinoidut herkkusienet etc. Olisit ihastunut kuvaan ja ohjeeseen paistettua ruusu- ja lehtikaalia, jossa on mm. granaattiomenan siemeniä.

      Vähän kuin järki ja tunteet eli ammattilaisuutta ja visuaalisuutta, joka tuo tunnelmaa.

      Poista
  2. Leena, sinä olet loistava kirjoittaja. Saat kuulostamaan tämän kirjan sisällön siltä, että se on pakko ostaa. Jo aikaa sitten olen päättänyt, että en tarvitse uusia ruokakirjoja. Ehkä sitten kuitenkin vielä tämä, jouluihminen kun olen minäkin.

    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiitos. Tehdään testi: Käyt hipelöimässä ja vähän kurkkimassa tätä kirjakaupassa ja katsotaan, tuletko kaupasta ulos ilman Hyää joulua;) No, minä en koskaan sano 'ei' ruokakirjoille. Niistä voi nauttia sohvalla samalla tavalla kuin sisustus- tai puutarhakirjoista ja aina saa jotain uutta vinkkiä.

      Mieti nyt miten ihanaa on ottaa joulunaikaan esiin joulukuun alussa jo JOULUKIRJAT. Tämä kirja mahtuu kyllä keittokirjahyllyyni hyvin, mutta isot joulukirjat ovat ympäri vuoden sisustuskirjahyllyllä, jossa myös ruoka- ja sisustuslehti, marraskuulla nostan lumiset ja jouluiset kirjat päällimmäisiksi ja puutarhakirjat menevät hetkeksi lepäämään alemmas: Jo näin syntyy kotiin mukavaa joulunodotustunnelmaa.

      Mikään muu vuodenaikajuhla ei kiinnosta minua kuin joulu.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
    2. Hauska ehdotus tuo testi! Ok. Sinä olet oikeassa. Tilasin kirjan adlibris-nettikaupasta. Parasta olla menemättä kirjakauppaan, sillä sieltä tulisi monta uutuuskirjaa ostettua.
      Meillä on hyvä kirjasto tosi lähellä ja varaussysteemi toimii, joten lukuromaanit luetaan lainakirjoina. Poikkeuksia toki tulee tehtyä.

      Poista
    3. Eikö vain;) Kiva kuulla, että minä riitin vakuuttamaan, että pidät kirjasta. Huomaa muuten sitten paitsi runsas terveellisen kanelin käyttö niin palsternakka. Minulle eivät juurekset noin yleensä maistu, mutta ilman palsternakkaa, monet keitot ja lihapadat eivät ole mitään. Pidän taas yrteistä liikaakin ja munakoiso, onko se vain kasvis vai mikä, ei ainakaan juures...Lapsena piti syödä aina porkkanaa ja nyt se menee vain jotenkin hienosti käsiteltynä, makeana babyna eli niitä ihania pieniä. Jossain varoitettiin liiasta rucolan syönnistä, mutta minulla se on nyt myöhäistä, sillä sitä tai basilikaa on kotona aina - tuoreena. Haaveilen siitä hienosta yrttikasvatusjutusta,jossa valot ja se kupu, mutta se on aika tyyris.

      Lukuromaanit ovatkin eri. Terveys-,ruoka-, sisustus- ja puutarha- ja runokirjat vaativat joskus omistamista.

      Poikkeuksia pitää olla, että saadaan rutiinit rikki.

      Toivotaan, että viihdyt kirjan parissa. Huomaa se ihana munakoisokuva ja se virkistetty karjalanöpaisti on myös kokeilemisen arvoinen. Tiedän monia, jotka jouluna kinkun sijasta tuovat pöytään karjalanpaistin.

      Poista
  3. Vautsi, nälkä tulee lukiessa ohjetta, tuo lohikeitto kuulostaa tosi hyvältä!
    Karpalochutney olis varmaan ihanaa, mutta ainakaan täällä meillä päin ei tunnu oleven karpaloita juuri laisinkaan. Suo, josta periteisesti olemme keränneet karpalot, on aivan veden peitossa, märkäpuku tai melkein sukelluspuku pitäisi olla, et pystyisi vähäiset karpalot keräämään.
    Sait minut innostumaan kirjasta, pitääkin käydä kirjakaupassa seuraavalla kaupunki reissulla. Kiitos Leena vinkistä!

    Ihanan raikasta syysaamua sinulle...meillä pakkasta -3*C ja maa valkoisessa kuurassa, kaunista aamu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuitiina, se on mahtavaa.

      Tuotahan voi soveltaa vaikka mihin. Samoin teen kaikkien sieniohjeiden kanssa. Nyt on hirveä himo oppia pikkelöimään sieniä ja niitä voi kokeilla vaikka kantarelliin, mutta aika alkaa olla suppisten. Jotenkin suo ja lumiset karpalot ovat niin suomalaista...

      Käyppäs nyt kokeilemassa, miltä kirja tuntuu;) Ole hyvä.

      Kiitos samoin! Meillä ei ollut pakkasta,mutta aamu on kaunis ja kuulas, ihan harmittaa, kun on pakollinen kaupunkipäivä: Jäisin mieluummin tänne saarelle. Kuura kaunistaa kaiken.

      Poista
  4. Oi! En melkein kestä. Olen ihan heikkona joulukirjoihin ja tämä vaikuttaa erinomaiselta. Upeita kuvia ja ohjeita ja hieno kansikin - hyvällä tavalla erilainen ja silti ruokaisa ja jouluisa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, sama täällä;) Erittäin taidokas ja sopivasti jouluinen, joten maistuis varmaan sullekin! Jouluihmiset ovat ihan oma rotunsa...

      Poista
  5. Ai miten ihastuttavia kuvia olet valinnut! En osta mitää- lupaus taitaa tämän opuksen kohdalla rikkoontua, sillä niin ihanalta sait sen tuntumaan.
    Upeaa lokakuun alkua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, nämä nyt sain. Olisin valinnut munakoison, joulukaakaon ja pari muuta lisäksi. R:n suosikki oli paistettua ruusu- ja lehtikaaliakuva. No pitäähän sun nyt saada nähdä kirjan kaikki upeat kuvat ja sitten tässä on just paljon tuollaista vinkkiä, jolla saadaan uutta virtaa entisiin resepteihin: Minä alan nyt hauduttaa riisipuuroa kera kanelitangon ennen cityyn lähtöä eli syömme siellä sitten myöhäisen 'lounaan'.

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  6. Ihanaa, pian ihan pian voi jo aloitaa. Päivän pelastus oli täällä, joulu <3

    VastaaPoista
  7. Jouluaiheiseen kirjallisuuteen - etenkään näin lokakuussa - ei kyllästy ikinä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Immu, lokakuukin saa erityistä hohtoa joulukirjoista. Ole hyvä!

      Poista
  8. Näyttää jo kansikuvasta katsoen kauniilta ruokakirjalta ja reseptit ovat taatusti erinomaisia ts niiden mukaan syntyy kaikkea hyvää ja maistuvaa.

    VastaaPoista
  9. Aivan ihastuttava postaus!
    Minulle ei riitä yksi kirja...tarvitsen niitä peräti kolme ja ihan ilman hypistelyä....postauksesi on päätökseni sinetti!
    Hirmuisen hauskaa 'böö'-kuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nami-Hiiri, kiitos <3

      Ihan tosi;) Kiva kuulla. Minullakin on nyt tämän kirjan kanssa vähän ongelmaa, kun minäkin tarvitsisin vielä toisen - intohimoisesti kokkaavalle ystävälleni joululahjaksi. Hän haluaa aina vain ruokakirjoja. Mutta niitä kerään minäkin.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista