Sanotaan että ’olet mitä syöt’ ja tätä mieltä minäkin olen
aina ollut. Olen edelleenkin, mutta nykytietämyksen valossa voisi sanoa ’voit
juuri kuten voi suolistofloorasi eli mikrobiomisi!’ Jos sinulla on paljon hyviä
bakteereja, sinulla ei ole vatsa- eikä painonhallintaongelmia, et kärsi
masennuksesta ja sinun ei tarvitse koko ajan pohtia mitä syöt, miten syöt ja
miten vähän tai paljon syöt. Mitä enemmän saamme tietoa hyvistä suolistobakteereista,
sitä enemmän ihmettelemme, miksi kaiken aikaa meillä lisääntyvät vatsaongelmat:
keliakia, Chronin tauti, haavainen paksusuolentulehdus...Miksi kansa lihoo,
vaikka se tuntuu elävän terveellisemmin kuin koskaan ja miksi syövät
lisääntyvät ja rasvamaksaa löytyy heiltäkin, jotka eivät käytä alkoholia ja
ovat tunnettuja terveytensä vaalimisesta. Tieto lisää tuskaa, mutta yrittänyttä
ei laiteta: Pelastetaan hyvät suolistobakteerimme ja aletaan relata.
David Jonssonin tietoteos Vatsan viisaus ja suoliston salat
Hyvinvointi alkaa ravinnosta (Magsmart, Minerva 2017, suomennos Anna Maija
Luomi, kuvat Frida Wismar) paljastaa paljon siitä, mikä
meillä on pielessä vaikka luulemme syövämme juuri oikein. Saamme tietää, miten
paljon olemme menettäneet hyviä, immuunipuolustusta tukevia bakteereja kiitos
runsaiden antibioottikuurien, kiitos raffinoidun ruoan, kiitos väärän
tietämyksen ja kiitos vaikka äkkiväärien dieettiemme! Nyt monelle tulee mieleen
perimä ja suvun sairaudet, mutta perimästä johtuu vain osa:
Miltä ihmisruumis näyttää ja miten se voi ei siis johdu vain
perimän kautta tulleista geeneistä vaan myös elämän aikana ”hankituista”
bakteerigeeneistä – lyhyesti sanottuna siis ihmisen sisäisestä ekosysteemistä.
Meidän tavoitteemmehan olisi syödä tasapainoisesti,
ääriajatuksia karttaen ja voida vähän myös herkutella, mutta olla sinut oman
kroppamme ja etenkin vatsan kanssa.
Valitettavasti ideaalitilannetta tuskin syntyy ilman tietoa
ja panostusta, mutta kuten kartan ääridieettejä, kartan jopa vatsan hyvissä
bakteereissa äärijuttuja ja poimin esiin ne faktat, jotka ovat niin järkeen
käyvät, että ihmettelee, mikä on saanut ihmisen etääntymään niin kauas
luolaihminen esivanhemmistaan.
Hyviä bakteereja me tarvitsemme voidaksemme välttää mm.
suolistotulehdukset, ylipainon, veren rasva-arvojen nousun,
valtionrasvoittumistaudin ja siitä johtuvat sairaudet, kuten aivoinfarktin sekä
sydän- ja verisuonitaudit, diabeteksen ja rasvamaksan puhumattakaan monista
syövistä, joista paksusuolen syöpä ehkä tässä tärkeimpänä. Jonssonin ensiapu on
se monasti kuultu eli kuidut, mutta hän painottaa vesiliukoisia kuidunlähteitä,
jotka ovat kuin tervehdyttävä geeliä suoliston limakalvoille! Kirjassa on
niistä paljon ja jokainen voi poimia suosikkejaan listalta ja pitää huolen, että
syö niistä muutamia joka päivä.
Kaikkihan tietävät laktoosi-intoleranssin, mutta nyt on
ilmennyt yhä enemmän gluteeni-intoleranssia eikä nyt puhuta keliakiasta eikä
vilja-allergiasta. Muutos on hiipinyt salaa ja osa siitä on gluteiinin
aiheuttamaa tulehdusta. Nyt voisi ajatella, että kaikki gluteiini sitten vain
pois ja se olisi siinä, mutta mitä sanoo ravitsemusasiantuntija:
Kun ruokavaliosta poistetaan gluteeni, suoli paranee ja
mikrobiomi palaa lähestulkoon normaaliksi. Suojelevien bifidobakteerien määrä
on gluteiini-intoleranssista kärsivillä ihmisillä tästä huolimatta matala, ja
lapsilla, joille kehittyy gluteiini-intoleranssi, on vain vähän
bifidobakteereja jo ennen sairastumista.
Tämä saattaa selittää gluteiini-intoleranssin tai keliakiaan
sairastumista. Sairaus puhkeaa usein vatsasairauden tai antibioottikuurin
jälkeen, kun suojelevien bifidobakteerien määrä on laskenut häiritsevän
matalalle.
Koko kirjan luettuani pääsin siihen yksinkertaistettuun
lopputulemaan, että ääridieetit eivät ole hyvästä, mutta sokeri on kaiken pahan
alku ja juuri! Niin paljon tästä on saanut lukea, että ihmettelee, miten
ihmeessä meidän vanhempamme ovat saaneet ja saavat surutta ja vailla sairautta
ja vaivoja nauttia joka teellä/kahvilla makeita leivonnaisia. Oma äitini ei
voisi kuvitella kahvipöytää ilman montaa sorttia ja se on aina, ei vain ns.
juhlassa. Varmaan me sitten olemme sukupolvea, joka olemme onnistuneet köyhdyttämään
hyvien bakteeriemme kantoja enemmän kuin vanhempamme, jotka vielä nappasivat
porkkanan penkistä, vähän pyyhkäisivät vaikka ruohoon ja sitten söivät sen
nauttien. Ei jäädä kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan otetaan se tieto joka
saadaan. Vatsan viisaus ja suoliston salat tarjoaa todella paljon tietoa bakteereista,
mutta myös mm. vatsafiksun toimintalistan, joka ei ole jyrkkä ei millekään
hiilihydraateille, sillä kysymys on vähentämisestä toisaalla ja toisaalla
siitä, että otamme mukaan jotain uutta ja tervehdyttävää kuten hapatetut ruoat,
probiaattilisät, vesiliukoiset kuidut ja sokeripitoisia ruokia korkeintaan kahdesti
viikossa ja silloinkin pieniä määriä. Tässä se on: Ota tai jätä!
Minä otan, vaikka onkin tiedossa, että ihmisen suurin herkku
on rasva-sokericoctail. Ihminen on sille sairaan perso ja minä ihan
ensimmäisenä, sillä kyllä Aino Samettinen Nougat maistuu samoin Fazerin Sininen
rouhitulla hasselilla! Olen kuitenkin kulkenut pitkän tien siitä, kun eräs
urheiluintoinen lääkäri totesi minulle sokerin olevan valkoinen kuolema...Minä
tietysti nauroin ja hänkin on jo paljon peruuttanut, mutta sille faktalle emme voi
mitään, että sokeri nostaa elimistön tulehdusarvoja, jolla taas on suora yhteys
maksan vaurioitumiseen. Paljon pahempaa on kuitenkin ehkä se, että sokeri on
syöpäsolujen herkkua. Rasvaa syöpäsolut eivät voi käyttää ravinnokseen, mutta
sokerista ne oikein elpyvät!
Sokeri on kuitenkin monelle parempi vaihtoehto kuin keinotekoiset makeutusaineet, joista osa on jo eräissä länsimaissa kielletty. Kirjakin tarjoaa mahdollisuutta tarttua sokeriseen herkkuun, mutta vaikka vain kerran viikossa. Ei niin paha, jos on jääkaapissa Fazerin Sininen murskatulla hasselilla ja ottaa sieltä vaikka kerran viikossa viivan tai kaksi. Viiva= neljä palaa.
Mikään rasvan ylistys teos ei ole, mutta se kertoo, miten
ihminen voi haitatta kohtuudella nauttia myös vaikka rasvaisesta ateriasta.
Avainosassa ovat suolistobiomien muuttaminen, johon tarjotaan ohjeet ja probioottilisät,
jotka ovat vain osa tätä aihetta. Helpoimmin hyviä bakteereita saa hapattamalla
kasviksia ja syömällä jogurttia ja viiliä, mutta halutessaan probiootteja voi
nauttia myös pillereinä.
Hieno tietoisku on sivu, jonka otsikko on Syö älykkäästi ja
auta kylläisyyttä edistäviä hormoneja, jossa kerrotaan miten syödä, että
saavutetaan kylläisyyden tunne ilman ylensyöntiä. Tätä seuraa myös luku
Hoikentavat ja terveyttä edistävät bakteerit.
Kirjan yksi osio on omistettu vatsalle eli Vatsaongelmat –
hiljainen epidemia ja siinä käsitellään paljon ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS).
Ja tähän liittyy sitten FODMAP-ruoka...
Tuhdin tietokirjan lopussa on ruokareseptejä eli Vatsafiksua
ruokaa – reseptejä terveyteen.
On inkiväärilohta, juureksia ja hummusta.
Mausteinen bataattikeitto punaisten linssien kera.
Ja terveyshilloa, joka sisältää 500 g pakastemustikoita ja
–vadelmia sulatettuina, 100 g pakastemangoa sulatettuna (tai vaihtoehtoisesti
cantaloupe-melonia), 0,5 dl chiasiemeniä, 2 rkl psylliuminsiemeniä. Sekoitetaan
sauvasekoittimella ja valmista!
Terveyshilloa voi sitten nauttia vaikka banaanilettujen kera
eli ei terveellinen elämä ole herkutonta, mutta se on valintojen summa!
*****