torstai 5. tammikuuta 2017

Valitusta Valiosta!


Nyt kun toipuilen flunssasta ja pidän myös hitaita viikkoja, niin on tullut kokeiltua muutamia Valion uutuustuotteita, joissa vihdoinkin luki sokeroimaton. Tätä olen odottanut, sillä miksi ihmeessä sitä sokeria pitää änkeä marjaisiin ja hedelmäisiin jogurtteihin, mehuihin ja ns. mehukeittoihin. Olen edelleen varsin tyytyväinen Valion jogurtteihin, kunhan vielä saataisiin enemmän valikoimaa vähäsokerisiin ja myös sokeroimattomin, mutta ei tällä tavalla, mitä nyt koimme. Kuvassa näkyy kolme tuotetta, joista Gefilus mehu viisi hedelmää on ollut meillä käytössä jo pitkään ja se sisältää vain hedelmän omaa sokeria. Se on siis ihan hyvä, mutta nyt ostimme kokeeksi Valion kausimehua Sokeroimaton Sitruuna-Vanilja Keitto sekä sokeroimaton Karviais-Boysenmarja Keitto, jossa viime mainitussa lukee vielä hyvin näkyvästi, että Maku aidoista marjoista! Kummassakin on vain 10 KCAL/100 g.


Karviais-Boysenmarja maistui hyvältä, Sitruuna-Vanilja ei yllättäen ollutkaan makuuni, mutta kun ne nyt oli ostettu, ne myös käytettiin. No sitten aloin ihmetellä miksi sain ikäviä vatsaoireita ja aloin lukea lukulasien avulla sitä pientä pränttiä mitä purkkien takana oli ja kas vain, siellä olikin, että makeutusaineena oli käytetty mm. aspartamiinia. Siis sitä ainetta, joka on monissa Euroopan maissa, mm. Itävallassa, kokonaan kielletty. Ainetta, joka on minulle yhtä myrkyllistä kuin sorbitoli, xylitoli, maltitoli ja mannitoli. Sorbitoli piilotetaan usein koodin E420 alle. Olin aika yllättynyt, sillä nämä kaksi ovat uutuustuotteita ja varmaan löytyisi käyttäjiä, mutta tiedän monen kärsivän näiden keinomakeutusaineiden takia vatsavaivoista. Eräskin nuori nainen kävi todellisen tutkimusrumban läpi, kunnes kävi ilmi, että hän, kuten minä, kantoi laukussaan Fishermans's Friend sokeritonta, jonka makeutusainetta en enää varmasti muista, mutta se oli xylitol tai sorbitol. Tuosta pastillista ei voi syttää Valiota ja sitä saa kyllä sokerillakin, mutta en kuljeta enää mitään yskänpastilleja laukussani, enkä muutenkaan pidä karamelleista. Nyt herääkin kysymys näistä mehukeitoista, että kuinka moni ei huomaa lukea tuoteselosteen pientä pränttiä ja ihmettelee vaivojaan. Minä ihmettelen Valiota! Taitoa tehdä herkullisia, kotimaisia tuotteita olisi, mutta ei auta, kun aina on lisätty jotain 'myrkkyä' joukkoon. Syksyllä äitini etsi kermaa, jossa ei olisi karrageenia ja sitä löytyi Arlalta! Siis mekin käännymme nyt Arlan puoleen ja ellei kauppamme tarjoa Arlan tuotteita, vaihdamme kauppaa. Joku systeemi pitää Suomea, herkullisten marjojen, jogurttien ja jäätelöiden maata, edelleen iltajunassa, sillä minulla on myös laktooosi-intoleranssi, josta toki selviän hienosti muistamalla ottaa laktaasikapselin ennen vaikka jonkun Valion herkullisen jäätelön nauttimista, mutta mikä ihme siinä on, että monen viikon reissulla Saksassa ja Itävallassa en tarvinnyt yhtäkään laktaasikapselia ja nautin joka päivä jogurttia sekä Apfelstrudelin kanssa kermaa tai jäätelöä eikä mitään oireita.

Ja usein vielä näin että sekä kermalla että jäätelöllä, 'mit Sahne und Eis'!


Näistä kolmesta tuotteesta jää käyttöön edelleen Viisi hedelmää mehu, jonka maku ja koostumus sekä lisäaineettomuus ovat kiitettävät. Olemme kovia tekemään soppaa omista mustikoista, mutta nyt mustikoita täynnä ollut toinen pakastin alkaa uhkaavasti olla huvennut, joten mehukeitoille olisi kysyntää. Säästämme viimeiset mustikkamme käytettäviksi tuiskupäivinä haudutetun riipuuron kera. Mehuja meillä ei kulu paljoakaan, sillä juomme yleensä vettä, mutta joskus tekee mieli jotain pirstsakkaa mehua ja itse en ala enää niitä tehdä, Niitä vuosia oli kymmeniä ja mukana oli vielä kuopuksen gluteeniton ruokavalio aikana, jolloin kaupasta ei saanut mitään hyvää gluteenitonta, joten ehkä olen paussini ansainnut. Kun alan luoda keittiössä, se on sitten jotain herkullista ruokaa. Ihan tavallistakin sellaista, kuten edellispäivänä, kun keitin jouluna pakastetuista kalanpäistä ja perkeistä kalaliemen ja eilen sitten tein kalasopan käyttäen siikaa ja lohta sekä...

Mitä suolistoon ja vatsaan tulee, minulla on tulossa blogiini aihetta koskevaa kirjallisuutta. Eilen huomasin, että monet kirjat ilmestyvät vasta viikolla neljä, joten olen hyvällä omalla tunnolla ahminut Joy Fieldingin vanhoja dekkareita, mutta olen lukenut myös pari uutta ja tosi hyvää kirjaa: Perästä kuuluu!

Torstai on kuitenkin toivoa täynnä. Tänään meillä on kova pakkanen ja käyn täyttämässä kaikki lintu&oravalaudat muutamaankin kertaan. Iltapäivällä aiomme katsoa yhden katsomattoman elokuvan, sillä televisiosta emme löydä nyt mitään katsottavaa. Missä ovat ne ajat kun tuli Silta, Broadchurch, Downton Abbey, Syrjäinen maa, Perilliset, Happy Valley ja The Affair...

akkujaan tankkaava
Leena Lumi

PS. Lisäksi näissä uusissa tuotteissa on käytetty asesulfaami K:ta, josta Elegia on löytänyt tällaista tekstiä:

"Acesulfame K contains the carcinogen methylene chloride. Long-term exposure to methylene chloride can cause headaches, depression, nausea, mental confusion, liver effects, kidney effects, visual disturbances, and cancer in humans."


PPS: Näillä meillä nyt mennään:


Siis tuo Valion Gefilus on jäänyt mehuksi silloin, kun mehua kaipaa ja omia mustikoitamme säästelemme käyttämällä nyt Marlin Tarhurin Metsämarjakeittoa, joka on säilöntäaineeton ja sisältää runsaasti D&C -vitamiineja sekä sinkkiä. Käytämme normaalikalorista vaihtoehtoa. Vaikka kuinka tutkin tuoteselostetta, että löytänyt siitä mitään epäsopivaa.

Kuvat eivät ole mitenkään erityisen hyvät, mutta jos klikkaat ne suuremmiksi, näet purkit ja niiden tekstit.

PS. On huhtikuun 28. päivä ja aloin heti aamusta innokkaasti tehdä puutarhatöitä. Välillä janotti ja kävin parikin kertaa hörppäämässä Valion uutuusmeheua Appelsiini-persikka -gefilusmehu, joka on niin hyvänmakuista. No, siitä meni sitten pari tuntia kun alkoivat vatsakivut. Niitä oli nyt ollut muutaman viikon ajan, enkä tajunnut syytä, sillä olin poistanut käytöstä tuotteet, jotka sisältävät sorbitolia, xylitolia, aspartamiinia, mannitolia, maltitolia sekä E420, joka on Sorbitolin 'salakoodi'. Nyt päivästä tuli niin vaikea, että aloin miettiä, mikä oli muuttunut, enkä keksinyt muuta kuin tämän valion uuden mehun:Olimme tarkasti tutkineet, että siinä ei ollut yllä mainittuja minulle sopimattomia lisäaineita. Otin purkin tarkkaan syyniin, kun olin saanut vatsakivut pois. Nyt googlasin ravintokuidun, jonka nimi on oligofruktoosi. Mitä löysinkään: Monet olivat saaneet siitä vaikeitakin vatsavaivoja eli jälleen kerran Valio teki tämän minulle ja monelle muulle! Pitää palata Viiden hedelmän mehuun toivossa, että siihen ei ole nyt purkkien uudistuksen myötä, lisätty jotain myrkkyä kuten vaikka aspartamiinia, joka on toisissa maissa jo kielletty aine!

39 kommenttia:

 1. Noh, melko usein nämä sokerittomat tuotteet on jollain makeutettu. Me pysytään näistä kaukana, ei sovi meille sokeri, eikä myöskään makeutusaineet. Verensokerit heittelee kummastakin ja ollaan muutenkin vältelty sokeria. Kannattaa nuo ainesosaluettelot käydä aina läpi, varsinkin näistä sokeroimattomista. Mulla tuo ainesosien syynääminen tulee selkärangasta keliakian takia, sillä sen takia pitää tarkistaa. Me käytetään marjoja, eikä onneksi koeta menettävämme mitään mehukeitoissa. Ne on muutenkin meille liian makeita, marjoissa taas on ihanaa kirpakkuutta, syödään niitä rahkan tai jugurtin kanssa.
  Hyvä huomio gluteenittomista tuotteista, niiden kehitys on viime vuosina ollut huimaa. Vielä parisen vuotta sitten kaikki oli kuivaa ja pahaa känttyä, mutta nykyään voi niistä jopa nautiskella, silloin harvakseltaan kun jotain sellaista kaipaan.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia&Tommi, olisin takuulla lukenut ainesosat jo kaupassa mutta flunssa ja lukulasien kotiinjääminen ehkäisivät tuon toimen. Minä luin ennen KAIKEN, sillä kuopuksella oli vilja-allergia 16 vuotta! Nyt on siskolla keliakia...Onhan meillä marjoja, toinen pakastin kerättiin täyteen mustikoita ja toinen oli melkein vain mansikoita, mutta ne alkavat nyt huveta...Olisi kiva joskus päästä vähän helpommalla. Parasta on sokeriton jogurtti/rahka ja siihen omat mansikat!

   Tiia, hienoa, että sinäkin saat nyt kaupasta herkkuja! Kuopus ei ikinä saanut mitään hyvää. Kaikki oli kuin jotain...en viitsi edes sanoa. Nyt on vaikka mitä. Tytär järjstelee just snttäreitään viikonlopuksi ja on tänään ostamassa mm. gluteenittomia, sillä hänen ystävällään on nyt ilmenyt keliakia.

   <3

   Poista
 2. Ymmärrän Leena hapetuksen, vaikka minua nuo ei koske. Laktoosiongelmia on ja liika Xylitol aiheuttaa vatsanpuruja, mutta ei pieni määrä. Olisi hyvä, jos kaikille olisi tarjolla kaikenlaista ja onhan se hurjaa, että lasten syömisissä jogurteissa on sokeria paloittain eli kasakaupalla. En tiedä tuleeko säilöntäongelmia vai mistä se kiikastaa? Onko muualla maailmalla näitä puhtaasti sokeroimattomia paljon, en ole tarpeeksi perehtynyt. Harmittaa sinun puolesta.

  Toivottavasti siellä voidaan jo paremmin? Täällä ehkä hieman parempaan suuntaan tänään eli ei olla enää pohjalla, mutta ei vuorellakaan.

  Muiskuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, mikä hapetus? Minulle xylitol on ihan samassa kuin sorbitoli, aspartamiini etc. En takuulla ole ainoa. Miksi sitä sokeria pitää sinne änkeä, kun marjoissa on niiden oma maku. Ei kai nyt sentään...? Olen tavannut samasta kärsiviä, joten takuulla tulee vaikuttamaan menekkiin.

   Vielä yskittää, mutta muuten leffakunnosa ja voin jo lukeakin. Kiva kuulla, mutta varmaan vielä sisäpäivä, sillä ainakin meillä on kova pakkanen. Makkarissa on kostutin ja se helpottaa paljon.

   Pus, pus<3

   Poista
 3. Mielenkiintoinen aihe,sillä kutwn tiedät minullakin on laktoosi-intoleranssi,ja sen lisäksi saan mahapuruja monesta muustakin jutusta.En ole koskaan ostanut tuollaisia mehuja,en myöskään Suomessa asuessa,sillä niissä on aina jotain E-sitä ja E-tätä.Harmi että osa juomista sai vatsan sekaisin.Olen aina ostanut vain.maustamatonta jugurttia,ja itse lisännyt sitten muut ainekset,tosin Lidlin makujugurtteja olen syönyt Suomessa ollessa,kun ne ovat niin hyviä.Minä taas en saa maitotuotteista oireita Suomessa koska Suomi on laktoosittomien tuotteiden luvattu maa.Parempia vointeja toivotellen Leena❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, ne jutut pitää vain kantapään kautta oppia. Lidlin jogurtit ovatkin hyviä: Noudamme sieltä usein erityisesti kirsikkajogurttia. No juu, sikäli on hyvä, että meillä on paljon ja hyviä laktoosittomia tuotteita, mutta miksi Suomessa on niin paljon laktoosi-intoleranssia ja mutkin kuin minä sietävät maitotuotteita esim. Keski-Euroopassa.

   Kiitos Jael ja hyvää viikon jatkoa♥♥

   Poista
 4. Nämä ruokaherkkyydet ovat aika yksilöllisiä, mutta ihmettelen tuon aspartaamin käyttöä. Nykyisin suosin steviaa. Hiukan erikoinen ja makeampi. Herkkusuuna kaikki makea käy, joten tammikuu on aina ollut puhdistuskuukausi sokerista. Saatan kyllä pitää karkittomia kuukausia pitkin vuotta ja mies osallistuu mukavasti kaverina.
  Kokeilimme pelkkää hedelmämehua, mutta eräs purkki maistui niin homeiselta, että meni maku ja palasimme vanhaan osaksi stevialla makeutettuun marlin vital mehuun. Siinä tulee mukavasti vitamiinit mukana. Vesi on paras juoma, mutta mies ei juo tarpeeksi ja tarvitsee mehuja. Nyt se on oppinut juomaan minun iltajuomaani eli kuumaa hunajavettä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, tottakai ne ovat, mutta kun sattumalta olen jonkun mielestä kuin muka terveystiedon maisteri, kun oli aikanaan pakko kuopuksen takia kaikki opetella, niin kyllä moni muu on kokenut samaa. Tosin ensin saanut maksaa yksiyisellä koko testirumban. Onneksi minulla selvisi verikokeella ja pitkällä keskustelulla hyvin pätevän erikoislääkärkin kanssa. Minulle ei maistu karkki, sain sitä kauppiaan tyttärenä lapsena tarpeekseni, mutta tietty suklaa kylläkin menee vähän liiankin hupaa ja kyllä jotkut jäätelöt ovat vaan niin hyviä...Minulla yhtä kiva mies:)

   Eikö sunkaan mies juo tarpeeksi? Ei munkaan:) Pakko muistutella ja siksi pidäme tuota Viittä hedelmää nyt kaapissa, että päivässä olisi kummallekin ainakin yksi lasi sitä. Aamulla suklaakahvi, iltapäivällä tee ja ruoalla tavallisesti vesi, herkkujen kanssa vesi/viini. Ai niin, ette ole sitten kaakaota löytäneet. Sitä oikein herkullista on sellaisissa pusseissa....:)

   <3

   Poista
  2. Aina on Van Houtenia (pusseissa) kotona ja saaressa. Jostakin syystä siitä on tullut sellainen saarijuoma. Joskus, kun on karkkilakko meneillään, niin kaakao tai hunajavesi maistuu tosi hyvälle.
   Meillä ei ole todettu laktoosi-intoleranssia, mutta ostamme kuitenkin laktoosittomia tuotteita, koska vatsa voi paremmin.
   Ihmettelin, kun luin jugurteista, että niihin lisätään perunatärkkelystä, että ne olisivat paksumpia, ja vatsa ei tykkää. Sitten lisätään probiootteja, että vatsa sietää. Loppumaton kierre.

   Poista
  3. Mai, just kirjoitin sen huomiselle kauppalistalle. Minulle se on lohtujuoma. Kun on Hhard day's night, teen sitä tuplan!

   On kiva, että on paljon hyviä laktoosittomia tuotteita.

   Tuotakaan en ole huomannut. Ennen soitin sanasta tärkkelys aina valmistajlle, 16 vuotta, sillä sehän saattoi olla vaikka venhätärkkelystä ja sitä meidän kuopus ei olisi kestänyt. Kunpa voisi luopua jogurteista, mutta kun pdiän niistä ja olen syönyt niin kauan kuin niitä on ollut. Nyt menossa tosi vähäsokerinen vaihtoehto ja siihen lisäämme omia mansikoita, niin kauan kuin niitä nyt vielä on. Teisitkö muuten, että mansikka on yksi parhaita marjoja vatsalle mustikan ohella. Piipon kirjasta luettu ja testattu.

   Juu, ei helppoa ja valikoima on runsas. Huomenna olen oikein skarppina:)

   <3

   Poista
 5. Tarkkana täytyy olla, koskaan en osta kermaa alle 40% juuri tuon karrageenin takia, enkä koskaan ygurttia alle 2%, sisältää vain "jauhoo" ja vettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, äiti käyttää kermaa kahvissa, ja hänellä on ollut kova työ löytää nyt ilman karrageenia oleva kerma.

   Samat sanat minulta kevyttuotteille, joten älä luule, että siksi mainitsin nuo kalorit!

   <3

   Poista
  2. (minäkin juon kahvit kerman kanssa ❤️ noin jo 60 vuotta!!)

   Poista
 6. (laktoosittomia tuotteita ei terveet tarvitse, onko viikkolehtien keksintöjä et niin monet?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, jos sulla on laktoosi-intoleranssi ja se on erikoislääkärillä testattu, sinä takuulla sen tiedät. En ala nyt tässä kuvailemaan...:) Mulla on se, pojallani on se, mutta myös miehelläni, joka ei ole sukua, muuten vain rakas.

   <3

   Poista
  2. (en nyt sinusta... tuosta laktoositon ja viljattomasta tullut kallista muotia - niille joiden ei tarvitse. Itse osaan nekin ruuat laittaa, niille jotka tarvitsevat, silloin ei edes voita voi, ihan muut)

   Poista
  3. Hannele, ymmärrän. Varmistin vain:) Viljaton on nyt trendi, mutta kun Merillä oli se vilja-allergia 16 vuotta oli kyse hengestä ja kasvusta. Minun oli pakko lukea kaikki, mitä käsiini sain. Nyt just alan valmistaa edesmenneen anopin ohjeella tiikerikakkua oikeista jauhoista. Sisarellani on nyt keliakia, joten hänelle tämä ei sopisi näin.

   Poista
 7. Minulle tulee myös noista keinotekoisista makeutusaineista oireita. Ei siis ihan pienestä määrästä, mutta esim. yhdessä vaiheessa herkuttelin toisinaan Werther'sin kovilla toffeenameilla (niitä oli kiva imeksiä samalla kun lueskeli), joita täältä saa pienissä askeissa. Muutaman namin voi ottaa, mutta jo puoli askia saa aikaan ihan kaameat vatsakrampit. En aluksi osannut yhdistää niitä nameihin, koska söin niitä sen verran harvoin, mutta asia paljastui lopulta. Aika stydiä kamaa, kun ei tosiaan tarvitse paljon vetää saadakseen karmeat krampit. Sokeroimattomat Werther'sit on makeutettu Acesulfame K:lla, jota kannattaa välttää kuin ruttoa!

  "Acesulfame K contains the carcinogen methylene chloride. Long-term exposure to methylene chloride can cause headaches, depression, nausea, mental confusion, liver effects, kidney effects, visual disturbances, and cancer in humans."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, nyt kävi ilmi, että minä saan hyvin pienestä määrästä sorbitolia vessapäivän: Osti uutta yskänärsytystä rahoittavaa yskänlääkettä, jota otin flunssan aikana kaksi kertaa päivässä 15 ml, olisi saanut ottaa 3 kertaakin. Sitten se rumba alkoi ja kun aloin lukea tuoteselostetta, siellä luki tuo sorbitoli eli se voi olla minulle se pahin tai sitten olen nyt sille herkistynyt rajusti.

   Minulla taas oli tapana imeskellä niitä sokerittomia, hyviä Fisherman's Friendejä lukiessa...Kunnes sitten kuulin, mitä yhdelle neitokaiselle oli niistä aiheutunut ja sain selville syyn omiin oireisiini.

   Näissä on molemmissa mainitsemaasi acesulfam K:ta!!!! Pakko lisätä tuo vielä tekstiin. Hyvänen aika sentään, lainaan tuota tekstiäsi: Kiitos<3

   Poista
 8. Tarkkaan täytyy kaikki katsoa. Itsellä ei tuotteissa saa olla mitään keinotekoista makeutusainetta. Saan niistä helposti migreenin. Puolison tuotteissa ei saa olla soijaa ja soijalesitiiniä lisätään todella monern paikkaan.
  Valion karrageenijupakka oli omaa luokkaansa. Lisäsivät sitä jopa luomukermaansa. Onneksi on Arla. Valio kait poisti sen karrageenin luomukermastaan, kun siitä oli niin kova kohu, mut mun luottoni Valioon meni täysin.
  On ihan uskomatonta mitä myrkkyjä ihmisille syötetään. Mitäs enää meistä, mutta nuoret ja pienet vauvat altistuvat koko ikänsä näille myrkyille. Meillä sentään lapsuudessa on syöty hyvää kotiruokaa puhtaista raaka-aineista ja saasteita oli silloin muutenkin vähemmän.

  Me ei vielä tiedetä läheskään kaikkien tuotteiden terveydelle aiheuttamista haitoista. Pelkästään tavallisista fleece puseroista irtoaa pienen pieniä muovirakeita jokaisen pedukerran yhteydessä. Niitä ei mitkään vedenpuhdistamot pysty poistaan joten ne kulkeutuvat vesistöön ja sieltä normi kiertokulun päätteeksi ihmisiin.
  Nytkin on suuti osa ihmisistä flunssassa, me mukaan lukien. Mihin on kadonnut ihmisten normaali vastustuskyky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, tästä lähin kaupassa menee enmmän ja enemmän aikaa.

   Nyt en nähnyt lähi-Prismassa viimeksi ollenkaan karrageenivapaata kermaa. Olisko vodenvaihde ne vienyt loppuun vai alkaako kaikki taas alusta. Taidamme huomenna yrittää sittaria.

   Juu, me ollaan jatkoajalla, me Vellilän villeimmät:) Me saimme hyvää ruokaa ja tällaisista ei ollut pelkoa.

   Emme tiedäkään ja tieto lisää tuskaa, mutta haluan silti tietää.

   Kaikki tuntuvat olevan flunssassa. Minä olen vieläkin ihan vetämätön. Ei ollut flussaa neljään vuoteen eikä mitään rokotuksia, mutta nyt se sitten tuli. Ensin R. joka ei normisti ole koskaan kipeä...

   Alan nyt tehdä edesmeneen anoppini ohjeella tiikrikakkua oikeasta voista. Kylmääkin kylmempi päivä. Käyn vain tankkaamassa eläinten syötöt. Huomenna jo -3 luvattu ja silloin kauppaan ja lukulasit mukaan!

   Paranemisiin teille!<3

   Poista
  2. Kiitos Leena! <3
   Mun vanhempani ovat ottaneet joka vuosi rokotteen ja saivat saman räkätaudin kuin me, kun olivat jouluna meillä :)
   Me ei olla koskaan otettu niitä flunssarokotteita eikä oteta.

   Poista
  3. Mitä makeutusta käytät, kun teet mustikkasoppaa?

   Poista
  4. Hanne, ole hyvä! <3

   Tuota on kuultu paljon.

   Meillä on ollut sama ajatus etenkin kun minä tulin siitä yhdestä niin sairaaksi...R. otti työaikana, mutta nyt ollaan ajateltu, että ei otettaisi, vaikka tässä meni pari viikkoa ja just joulun aikaan sairastaessa. Toisaalta tulos olisi voinut olla sama rokotettuna.

   Oikeaa sokeria ja vanhanajan vaniljaa eli ihan kuten länsiranikolla on aina tehty.

   Poista
 9. Mina olen kova karkinsyoja ja varsinkin Wertersin. Kerran erehdyin ostamaan vahingossa sokerittomia ja kylla oli vatsa kipea. Ei enaa ikina sokerittomia karkkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu, kannattaakin katsoa, että ovat sokerilla! Nyt alan tehdä tiikerikakkkua oikeasta voista ja oikealla sokerilla.

   <3

   Poista
 10. Odotan mielenkiinnolla niitä kirjaesittelyitä. Selittämättömät vatsaoireet tuntuvat olevan hurjan yleisiä nykyään. Itsekin olen ns. herkkävatsainen. Jaan muuten kanssasi tuskan siitä, että mitään kiinnostavaa katsottavaa ei tunnu löytyvän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, tuo monikko suoliston osalta taisi olla minulta liioittelua, sillä otin siihen vahongossa mukaan yhden ns. dieettikirjan. Sen sijaan voi tässä ja nyt suositella sinulle apua antavia teoksia: Tri Amrei Pfeiffer Vaivaako vatsa. Luonnonmukaisia hoito-ohjeita stressivatsalle sekä Paula Heinonen Vihdoinkin hyvä lo. Suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Minulla on nämä, mutta en ole tuonut blogiini. Se uutuus tulee blogiin. Näiden lisäksi olen saanut valtavasti apua Sinikka Piipon kirjoista, joita on monia ja ne löytyvät blogistani viimeistä lukuunottamatta. Se taisi olle se Suomalaiset marjat, jossa oli hätkähdyttävä tieto mansikan suomasta avusta. Nytkin laitoin omia mansikoita vhäsokeriseen, lisäaineettomaan jogurttiini.

   Ei yhtikäs mitään ja lisää kanavia on tulossa! Minä en tajua, että jos joku katsoo televisiota, mitä hän sieltä löytää.

   Kia, herkkävatsaisuuden voi saada hallintaan, joten älä anna periksi!

   Poista
  2. PS. Kia, tässä Leena Putkosen Superhyvää suolistolle, hyvin uusinta tietoa.

   Poista
  3. PPS. Kia, tässä Terveys- ja hyvinvointikirjat Leena Lumissa.

   Poista
 11. Hyvä kirjoitus, kiitos! Herkkävatsaisena siedän ihme kyllä aspartaamia, mutta en muita keinotekoisia makeutuksia. Flunssassa saa kyllä tarkkaan syynätä ettei vahingossa osta keinomakeutettuja kurkkupastilleja, ei nimittäin ole kiva kuumeessa istua pöntöllä vähän väliä. Miten ihmisten masut sietää asidofilus,bifidus ja mitä niitä onkaan lisättyinä jogurtteihin? Minun vatsa menee heti niistä ruikulille, ja samaten miehen vatsa, joka muuten sietää ihan mitä vain. Olisi kiinnostavaa tietää tosiaan, miksi keski-euroopassa matkanneet aina kertovat, että kumma, kun ei ollut vatsavaivoja. Nekin, jotka Suomessa kärsivät vaivoista esim. erilaisia leipiä syötyään (en tarkoita tässä ruista, jota harva herkkis-masuinen sietää)eivät saa vaivoja keski-euroopassa. Tuo sitruunakeitto kuvassa kiehtoo, kai se on tuo kirkas keltainen väri, ja sana sitruuna aina saa veden kielelle. Pitäsköhän kokeilla kuitenkin vaikka aspartaamia en usein syö. Paranemisia sinne ja hitaiden viikkojen rauhaa! Sanna-Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna-Maria, kiitos. Ja minä siedän sakkaroosia, mutta en aspartamiinia. Aspartamiinilla kerrotaan olevan muitakin terveyshaittoja kuin vatsaongelmat ja siksi se on monissa Euroopan maissa myrkkynä kielletty. Itävallan tiedän ihan siksi, että matkamme suuntautvat melkein aina sinne. Googlaa ja katso mitä löydät aspartamiinista.

   Minulle on oikein herkkävatsaisuuden takia susoiteltu bifidoa etc. eli mihin olenkaan matkalla. Tuo Viisi hedelmää mehu on tosi hyvä ja se on GG mehu eli sisäältää Lactobacillus rhamnosus GG eli niitä maitohappobakteereja, joita on kehotettu nauttimaan, mutta en ole vakuutunut, joten pidän tuossakin mehussa pausseja. Ns. vatsajogurtti Activia tuntui ensin hyvältä ja sitten ei. Tässä syy, miksi vaihtelen.

   Keski-Euroopassa nautin melkein päivä kuin päivä minkä tahansa herkullisen kirsikkajogurtin eikä mitään laktoositonta tai bifidoa tms. Ei mitään vaivoja!

   Tuo sitruuna-vaniljakeitto kiehtoi täälläkin, mutta siinä on aspartamiinin lisäksi asesulfaami K:ta, josta Britanniassa asuva bloggajakollegani kertoi saavansa isot vaivat. Tässä hänen antamaansa tietoa tuosta aineesta:

   "Acesulfame K contains the carcinogen methylene chloride. Long-term exposure to methylene chloride can cause headaches, depression, nausea, mental confusion, liver effects, kidney effects, visual disturbances, and cancer in humans."

   Me otimme nyt viimeisiä mustikoitamme säästellessä käyttöön Marlin Tarhurin Metsämarjakeiton, jossa lukee, että säilöntäaineeton, runsaasti D&C-vitamiineha ja sinkkiä. Ja tämä on se normaalikalorinen vaihtoehto, sillä kaikki keinotekoinen makeutus pelottaa. Vaikka kuinka luin tuoteselosetta, en vielä onninstunut löytämään mitään epäsopivaa ja joka aamu on nyt tämän kanssa vedetty päivän pillerit eli vitamiinit ja luontaistuotteet alas. Siis MARLI!

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Kiitos Leena tuo kirjoitus noista mehuista, se nosti minun karvat pystyyn kauhusta. Olen harrastanut mustikkakeittoa ja pikkuhiljaa sen juomisen jälkeen rupesin yököttää. Lopetin sen käytön ja nyt monen viikon jälkeen vaiva on poistunut. Luin nyt tarkkaan tuoteselosteen ja siellähän se syyllinen löytyi. Voi miten helpottui mieleni kun vika oli siinä mustikkakeitossa. Meillä ostetaan vain sokerittomia ja nyt luovumme noista keitoista. Sääli kun mikään maitotuote ei sovi minulle kun ei ole maitosokerin kestoa laisinkaan. Nyt täytyy keksiä jotain muuta. Voi miten iloinen olen kun minä höppä ymmärsin nyt lukea kaikki präntit, oli hyvää valistusta minulla ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, eikö vain!Mikä siinä sun mustikkakeitossa oli lisäaine? Tai mitkä? Niitähän on yleensä useita.

   No, jos tuote on sokeriton, sitten siihen on lisätty aspartamiinia, sorbitolia tai vaikka mitä. Oikeasti makeuttamaton tuote olisikin tervetullut.

   Eikö auta edes jos otat laktaasikapseli tai kaksi ennen maitotuotteen nauttimista? Minä olen niin perso jäätelölle, että pieni ja kätevä laktaasirasia kulkee mukana jopa käsilaukussani:)

   Älä unohda kovia juustoja! Esim. Kreivi on jo hyvin maukas ja on monta muutakin vaihtoehtoa.

   Kiva kuulla♥

   Poista
  2. Kirjoitan mikä on se maitotuotteiden hankaluus . Suussa aftoja, valtaisat ilmavaivat ( onkuin konekiväärin sarjatulitus). Tapletit voivat vähän helpottaa mahan kurinaa sekä ilmavaivaa ja lääkärin mielesttä minun mahaan ei maito tuotteita. Käytän soijaa ,kauramaitoa ja mantelimaitoa, ei mitään mahavaivoja niistä. Kesällä syön joskus jäätelön niin ripuli . Leipäjuustosta tykkään maha ei kestä yhtään. Mutta kaikki ihanat kovat juustot käy. Mustikkakeiton tutkin kirjoituksesi jälkeen ja siinä oli aspartania joten en ole maistanut enään yhtään ja maha on nyt ok. Keitän oman mehun pakaste marjoista ja se on hyvää soija jugurtin kanssa. Kiitos avasit silmäni ja mun maha kiittää myös, luen tarkemmin nyt ne selosteet.

   Poista
  3. Sirkkis, meillä on tuttu, jolla on yhtä paha ja hänellä laktaasikapselit eivät auta yhtään.

   Siis se aspartamiini, se voi aiheuttaa muutakin kuin vatsavaivoja, koska on monessa Euroopan maassa kielletty.

   Keitin eilen kuningatarsoppaa omista mustikoista ja lopuksi viimeiset vadelmat sinne. Mustikkaa onneksi on vielä vähän.

   Minuakin on auttanut, kun jätin KAIKKI keinotekoiset makeutusaineet pois. Viimeisin slaagi oli yskänärsytystä poistava yskänlääke: Siinä oli sorbitolia!

   Ole hyvä vain ja muista professori Piipon vinkki: Mansikka auttaa vatsaa voimaan hyvin. En ole ollut oikein mansikasta kovin innostunut, mutta nykyään olen!

   <3

   Poista
 13. A1 ja A2 tyypin lehmät. Siksi et saanut oireita ulkomailla. Saksassa ja Keski-Euroopassa yleensäkin enemmän tyypin A2 lehmiä. Linkki vielä aiheesta.https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.252830

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimetön, ihan tosi! Olen luullut, että kyse on siitä, miten maito käsitellään ennen myyntiä...

   ♥♥

   Poista