tiistai 25. syyskuuta 2018

Clare Mackintosh: Anna minun ollaToisinaan alitajuntani on minulle ystävällinen. En aina näe vanhempieni putoamista, toisinaan näen heidän lentävän. Näen heidän astuvan tyhjyyteen, levittävän käsivartensa ja kaartelevan matalalla viistäen aaltoja, jotka lennättävät pärskeitä heidän nauraville kasvoilleen. Niinä kertoina herään lempeästi, ja hymy viipyilee kasvoillani, kunnes avaan silmäni ja tajuan, että kaikki on juuri niin kuin silloin, kun suljin silmäni.

Clare Mackintoshin jännitysromaani Anna minun olla (Let Me Lie, Gummerus 2018, suomennos Päivi Pouttu-Deliére) on brittikirjailijan kolmas dekkari ja napakymppi. Siihen ei ole mitään lisättävää, ei mitään pois otettavaa. Superlatiivit loppuvat. Juonipaljastuksia on syytä varoa, mutta luin ja ihmettelin, miten tämä voi olla vieläkin parempi kuin Minä näen sinut tai esikoistrilleri Annoin sinun mennä, joka oli lukuvuoteni 2017 toiseksi paras dekkari.  Pidin heti Clare Mackintoshin tyylistä, kuulin hänen ’äänensä’, rytmi oli minulle kuin tehty ja tietysti paljon psykologian pimeitä kuiluja. En ole ainoa Clare -fani, sillä häntä myydään mielettömästi ja luetaan jo yli 35 kielellä!

Clare Mackintoshin valttikortit lienevät omakohtainen kokemus poliisin työstä kahdentoista vuoden ajalta ja tarinan taju. Hän ei vahingossakaan anna Sussexin poliisipiirin operatiivisten toimintojen ylittää rikosdraamaa. Toisaalta hänen tarinansa perustuu jälleen tositapahtumaan, josta hän on saanut aiheensa. Ilmeisen vahvana kirjoittajana hän tietysti myös uskaltaa tuoda mukaan poliisitutkintaa.  Tutkija on eläkkeelle jäänyt Sussexin kreivikunnan yksi arvostetuimmista rikosetsivistä, joka nykyään toimii poliisin vastaanoton siviilityöntekijänä. Nuoremmat poliisit eivät edes tunne hänen karismaansa...Miten paljon nautinkaan Murray Mackenziestä: Vanhojen hyvien aikojen etsivä, jolla on intuitio! Niinpä hän kuin huomaamattaan vailla mitään virallista lupaa, alkaa tutkia Caroline ja Tom Johnsonin tapausta heidän aikuisen tyttärensä Annan pyynnöstä. Juttu on suljettu itsemurhina, jotka tapahtuivat noin puolen vuoden välein toisistaan eli ei rikokseen viittaavaa, mutta Annalle ei anna rauhaa nimetön viesti, jossa lukee:

”Itsemurhako? Mieti vähän.”

Siinä onkin miettimistä, sillä perhe oli näennäisen onnellinen ja myös varsin vauras. Isoisä oli aikanaan perustanut autoliikkeen, jota nyt johtivat yhdessä Tom ja hänen veljensä Billy. Caroline hoiti toimistotyöt. Mikä ihme heidät olisi ajanut hyppäämään kalliolta mereen, suoraan hyiseen kuolemaan? Oliko Carolinen menneisyys eläinaktivistina raivostuttanut jonkun? Entäs hänen intonsa puolustaa naisten oikeuksia? Tai eläinkokeiden vastustaminen? Onko Tomilla salattu menneisyys? Näitä Anna pohtii ja alkaa käydä suruterapiassa, jossa lopulta terapeutin, Markin, pitää ensin katkaista hoitosuhde ja sitten pyytää Anna treffeille. Nyt heillä on parin kuukauden ikäinen Ella –vauva. Kaikki olisi niin täydellistä vain jos nimettömät viestit lakkaisivat tulemasta ja ellei Anna uskoisi niihin.

Murrayn perheonni ei ole näin auvoista, sillä hän tapaa vaimonsa useimmiten Highfieldin mielenterveysongelmista kärsivien osastolla. Sarah oli jo heidän ensitapaamisellaan kertonut olevansa rajatilapersoona, mutta vakuuttanut, että se kuulostaa pahemmalta kuin on. Nyt Sarah on vapaaehtoisesti potilaana, mutta muutakin on koettu...Nyt on oikeastaan niin päin, että Sarah, joka pelkää jopa uloslähtemistä, haluaa olla mieluummin Highfieldissä kuin kotona, vaikka lääkärinkin mielestä hän voisi mennä kotiin.

”Kotona olisi rauhallisempaa...”

”Tiesin, että se tapahtuisi taas”, Sarah oli sanonut Murraylle...

Se. Määrittelemätön, hallitseva tekijä heidän elämässään. Sen takia hänen oli vaikea ystävystyä kenenkään kanssa ja vielä vaikeampaa säilyttää ystävyys. Se oli kaiken aikaa pinnan alla Murrayn ja Sarahin elämässä. Se oli aina odottamassa.

Hyvinä jaksoina Sarahin ollessa kotona ja iloinen, Murray alkaa kertoa vaimolleen jutusta, jota tutkii. Jos Murraylla on intuitio, niin Sarah on selvännäkijä. Hän tietää jo miehensä kertomista, kuka valehtelee ja mikä kaikki voisi olla mahdollista.

Olen juuri lukenut yhden vuoden parhaista ellei parhaan dekkarin. Tarinan, jossa polisii väittää kalliokuolemia itsemurhiksi ja Anna murhiksi molempien ollessa väärässä. Anna minun olla on jännittävällä tavalla sekä pelottava trilleri että parisuhderomaani, sillä niin paljon Annan ja Markin, Murrayn ja Sarahin sekä kaiken käynnistäjänä Carolinen ja Tomin avioliitot vaikuttavat kaikkeen.

En usko, että olit suunnitellut sitä. Sinulla oli tapana sanoa sellaisia asioita. Näin hetken jolloin päätös muodostui mielessäsi. Kyllä, ajattelit selvästi, että halusit oikeasti sitä. Tällä tavalla asioiden piti mennä.

”En enää halua olla naimissa kanssasi.”

"Hän rakastaa sinua", sanoit. "En kestä ajatella, että hän saisi tietää totuuden."

Sen olisi pitänyt saada minut lopettamaan. Mutta se ei saanut.

*****

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet ainakin Annika/Rakkaudesta kirjoihin  Mai/Kirjasähkökäyrä  Kirjakaapin kummitus

*****

14 kommenttia:

 1. Hyvä kuulla, että tulossa on napakymppi dekkari :)
  Tämä on kirjaston varauslistalla ja varasin sen hieman myöhässä, joten täytyypi odotella jonkin aikaa, mutta hyvää kannattaa odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, jos yhtään tunnen makuasi, tämä olisi sinullekin sellainen. Tai ainakin Claren paras:)

   <3

   Poista
 2. Mää en oo vielä lukenut Mackintoshin kirjoista ainuttakaan. Selvästikin niin pitää tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LauraKatarooma, voit hyvin aloittaa vaikka tästä!

   <3

   Poista
 3. Ihanaa! Minäkin olen näistä nauttinut. Laitan heti varaukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa V, eikö! Minulle tämä on paras, katsotaan kuinka sun maku menee.

   Poista
 4. Ah! Mä olen kuunnellut kohta kaikki Mackintoshit putkeen. Tykkään kovasti hänen kerronnastaan ja tämä viimeisin tuntuu kaikkein parhaimmalta, vaikka kuuntelua on takana vasta parin tunnin verran. Tarina otti heti imuunsa!

  Jotenkin ihanaa myös se, että kaikki kirjat ovat kunnolla omia uniikkeja tarinoitaan, henkilöitään (myös poliisit!) myöten.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, tämä on paras minullekin.

   Todella kiitettävää, että ovat kaikki niin erilaisia ja nimenomaan 'poliiseja myöten'. Murray on...<3

   Poista
 5. Napakymppi minustakin! Luen nyt aivan liian hitaaseen tahtiin, mutta kirjat jaksavat onneksi aina odottaa ;)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, ehdottomasti. Minäkin luen hidastetusti, se antaa enemmän.

   Poista
 6. Leena, kirjoitan ust yhteispostausta Mackintosgin kirjoita ja uskalsin lisätä jutun loppuun linkit kaikkiin sun postauksiin (teksti menee näin:
  #Häntä, joka tahtoo lukea kirjoista syvällisempiä, yksittäisiin teoksiin paneutuvia arvioita, suosittelen pistäytymään erityisesti Leena Lumin blogissa Täällä, täällä ja täällä!"

  Onko OK?

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, on ok♥

   Tulenkin piipahtamaan. Odotin jo Michelleä, mutta kaikki aikanaan.

   ♥♥

   Poista
  2. Kiva, kiitos <3 Michelle tulee lähempänä joulua, tässä välissä vielä muutama muu! :)

   <3

   Poista
  3. Kaisa Reetta, ole hyvä♥ OK, jään odottamaan. Olen matkalla, mutta sain just yhden idean...:)

   Poista