Hei, minä olen nimeltäni Gaby ja rakastan avokadoja. Kyllä,
tämä pitää paikkansa. Minulla on sataprosenttinen pakkomielle avokadoista. Olen
täysin koukussa. Ne päivät, jolloin en syö avokadoa jossakin muodossa, ovat
harvassa.
Vietin lapsuuteni Arizonassa, mikä tarkoittaa, että söimme
guacamolea venelasteittain. Kun sitä oli ruokalistalla, emme koskaan kysyneet,
tilataanko guacamolea vai ei, vaan kuin paljon sitä tilataan.
Kokki ja ruokatoimittaja Gaby Dalkinin kirja Kaikki
avokadosta – 80 herkullista ja terveellistä reseptiä (Absolutely Avocados,
Minerva 2013, suomennos Anna Mija Luomi) on riemastuttavan innostunut ja
innoittava ylistys yhdelle terveelliselle ja herkulliselle trendihedelmälle, avokadolle.
Gaby on selvästi nauttinut kirjan tekemisestä sekä reseptien kokeiluista. Gaby kokosi avokadoruokien koemaisteluun
perhettään ja ystäviä. Ote on yhdistelmä Kalifornian rentoutta ja
lounaisalueiden särmikkyyttä, terveellistä ja kevyttä, paheellista nautintoa
sekä intohimoa, kaikkea sopivassa suhteessa. 419 avokadon ja lukuisten
herkullisten ruokahetkien jälkeen meillä on käsissämme avokadoruokakirja, josta
ammentaa mieluisia reseptejä kokeiltavaksi.
Kaikki avokadosta esittelee alussa kaikki avokadolajikkeet,
mutta vaikka ohjeissa olisi mainittu joku tietty lajike, ruoan voi valmistaa siitä, mitä Suomessa on
saatavilla. Hass on avokadolajikkeista yleisin. Gaby myös opastaa avokadon
ostamiseen eli millainen on hyvä avokado, neuvoo avokadojen säilyttämisen sekä
kertoo vähän terveysvaikutuksista, joista voidaan mainita vaikka monityydyttymättömät
rasvat, K-vitamiini, folaatti, kalium, E-vitamiini, luteiini (tärkeä
silmille!), magnesium, C-vitamiini ja B6-vitamiini. Avokadon
terveysvaikutuksista saat paljon lisätietoa Sinikka Piipon kirjasta Puhdasta ravintoa, jossa mm. mainitaan avokado lemmennostattajana, mielialan ja muistin
parantajana, sydämen ja verisuonten terveyden ylläpitäjänä sekä hyvänä apuna
painonpudotukseen huolimatta kalorimäärästään, sillä avokado sisältää
hiilihydraattia nimeltä mannoheptuloosi, joka tasaa verensokeria ja hoikentaa.
Gaby Dalkinin avokadokirja on sopivankokoinen kokkaajalle ja
keittokirjahyllyyn. Melkein kaikista resepteistä on kuvat. Osa ohjeista sisälsi
ainesosia, joita ei ihan lähikaupasta löydy, mutta niitä voidaan mielikuvitusta
käyttämällä vaihtaa toisiin. Avokadosta valmistetaan kaikkea aamiaisesta
pääruokiin. Ja lopussa tarjotaan tietysti dolce eli ruokailun mukavasti
pyöristävä jälkiruoka.
Ohjeet ovat nopeita valmistaa. Esim. lounaisen Amerikan
munavuoka vie aikaa yhteensä 55 minuuttia ja siinä on mukana jo kypsennysaika
ja annoksia tässä vuokaruoassa on yhdeksän.
Me valmistamme nyt migasia, joka valmistuu 22 minuutissa ja
annoksia on kahdeksan.
3 maissitortillaa
0,5 dl kasviöljyä
8 isoa munaa
0,5 dl kevytmaitoa
2 rkl voita
1 dl pilkottua tomaattia
0,5 dl säilöttyä keskivahvaa jalapenoa
1 dl raastettua cheddaria
0,5 dl silputtua tuoretta korianteria
2 dl tuoresalsaa
1 Hass-avokado
Karkeaa suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan.
Leikkaa tortillat parin kolmen sentin neliöiksi.
Lämmitä öljy suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Kun
öljy alkaa poreilla, lisää tortillaneliöt sen joukkoon ja paista ne pikaisesti
rapeiksi, noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Nosta rapeat tortillat
reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.
Sekoita munat ja maito yhteen suuressa kulhossa. Sulata voi
toisessa suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää tomaatit ja vihreät
chilit. Lämmitä sekoittaen noin minuutin ajan. Lisää rapeat tortillat pannulle
ja sekoita kaikki yhteen.
Vähennä lämpöä hieman ja kaada munaseos joukkoon. Sekoita
munaseosta koko ajan, kunnes munat alkavat olla pehmeitä ja kokkelimaisia.
Lisää juusto ja korianteri ja sekoita. Nosta migas pois pannulta tarjoilulautasille.
Lisää tuoresalsaa migasin päälle.
Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota hedelmäliha
kuoresta ja pane se leikkuulaudalle. Leikkaa avokado ohuiksi suikaleiksi ja
asettele suikaleet migasin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile
välittömästi.
Koska itse pidän siitä ihmeestä, että perunasta saa melkein mitä vain
herkkua, vrt. kantarelli-pinaattifrittata, niin minulla tulee kokeiluun ensimmäisenä avokadoruokanani ikinä, avokadotäytteiset
perunankuoret, joista Gaby varoittaa, että ruoka
on niin hyvää, että kokki voi syödä itse kaiken!
Jälkiruoaksi valmistamme avokadobrowniet:
1 Hass-avokado
4 dl sokeria
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
4 rkl suolatonta tai vähäsuolaista voita
2 munaa
1 rkl pikakahvijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl karkeaa suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl suklaahippuja
2 rkl tomusokeria (valinnainen)
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 33 cm x 22 cm uunipelti
tai astia.
Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota
hedelmäliha kuoresta ja pane se vatkaimen kulhoon. Vatkaa, kunnes avokado on
sileää. Kaavi tarvittaessa avokado pois reunoilta. Lisää kidesokeri ja vatkaa
ainekset kunnolla yhteen.
Sulata kaakaojauhe ja voi vesihauteessa sileäksi tahnaksi.
Nosta seos liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Lisää kaakao-voiseos avokadon joukkoon ja vatkaa ainekset
kunnolla yhteen.
Lisää munat yksitellen, kaavi taikina tarvittaessa
reunoilta. Lisää espressojauhe, vaniljasokeri ja suola.
Lisää jauhot ja sekoita, kunnes jauhojuovia ei enää näy.
Sekoita kaapimella suklaahiput joukkoon.
Levitä taikina uunipellille ja paista 30-35 minuuttia.
Browniepalojen tulee olla tiiviitä ja kosteita. Anna jäähtyä ainakin tunnin
ennen paloittelua ja tarjoilua. Sirottele halutessasi tomusokeria pinnalle
juuri ennen tarjoilua.
Kaikki avokadosta kirja viimeistään saa uskomaan, että
maailman ravitsevin hedelmä, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin
tarjottaviin, on kokeilemisen väärti. Jos jää avokadokoukkuun, se on vain
terveydeksi!