Hei, minä olen nimeltäni Gaby ja rakastan avokadoja. Kyllä,
tämä pitää paikkansa. Minulla on sataprosenttinen pakkomielle avokadoista. Olen
täysin koukussa. Ne päivät, jolloin en syö avokadoa jossakin muodossa, ovat
harvassa.
Vietin lapsuuteni Arizonassa, mikä tarkoittaa, että söimme
guacamolea venelasteittain. Kun sitä oli ruokalistalla, emme koskaan kysyneet,
tilataanko guacamolea vai ei, vaan kuin paljon sitä tilataan.
Kokki ja ruokatoimittaja Gaby Dalkinin kirja Kaikki
avokadosta – 80 herkullista ja terveellistä reseptiä (Absolutely Avocados,
Minerva 2013, suomennos Anna Mija Luomi) on riemastuttavan innostunut ja
innoittava ylistys yhdelle terveelliselle ja herkulliselle trendihedelmälle, avokadolle.
Gaby on selvästi nauttinut kirjan tekemisestä sekä reseptien kokeiluista. Gaby kokosi avokadoruokien koemaisteluun
perhettään ja ystäviä. Ote on yhdistelmä Kalifornian rentoutta ja
lounaisalueiden särmikkyyttä, terveellistä ja kevyttä, paheellista nautintoa
sekä intohimoa, kaikkea sopivassa suhteessa. 419 avokadon ja lukuisten
herkullisten ruokahetkien jälkeen meillä on käsissämme avokadoruokakirja, josta
ammentaa mieluisia reseptejä kokeiltavaksi.
Kaikki avokadosta esittelee alussa kaikki avokadolajikkeet,
mutta vaikka ohjeissa olisi mainittu joku tietty lajike, ruoan voi valmistaa siitä, mitä Suomessa on
saatavilla. Hass on avokadolajikkeista yleisin. Gaby myös opastaa avokadon
ostamiseen eli millainen on hyvä avokado, neuvoo avokadojen säilyttämisen sekä
kertoo vähän terveysvaikutuksista, joista voidaan mainita vaikka monityydyttymättömät
rasvat, K-vitamiini, folaatti, kalium, E-vitamiini, luteiini (tärkeä
silmille!), magnesium, C-vitamiini ja B6-vitamiini. Avokadon
terveysvaikutuksista saat paljon lisätietoa Sinikka Piipon kirjasta Puhdasta ravintoa, jossa mm. mainitaan avokado lemmennostattajana, mielialan ja muistin
parantajana, sydämen ja verisuonten terveyden ylläpitäjänä sekä hyvänä apuna
painonpudotukseen huolimatta kalorimäärästään, sillä avokado sisältää
hiilihydraattia nimeltä mannoheptuloosi, joka tasaa verensokeria ja hoikentaa.
Gaby Dalkinin avokadokirja on sopivankokoinen kokkaajalle ja
keittokirjahyllyyn. Melkein kaikista resepteistä on kuvat. Osa ohjeista sisälsi
ainesosia, joita ei ihan lähikaupasta löydy, mutta niitä voidaan mielikuvitusta
käyttämällä vaihtaa toisiin. Avokadosta valmistetaan kaikkea aamiaisesta
pääruokiin. Ja lopussa tarjotaan tietysti dolce eli ruokailun mukavasti
pyöristävä jälkiruoka.
Ohjeet ovat nopeita valmistaa. Esim. lounaisen Amerikan
munavuoka vie aikaa yhteensä 55 minuuttia ja siinä on mukana jo kypsennysaika
ja annoksia tässä vuokaruoassa on yhdeksän.
Me valmistamme nyt migasia, joka valmistuu 22 minuutissa ja
annoksia on kahdeksan.
3 maissitortillaa
0,5 dl kasviöljyä
8 isoa munaa
0,5 dl kevytmaitoa
2 rkl voita
1 dl pilkottua tomaattia
0,5 dl säilöttyä keskivahvaa jalapenoa
1 dl raastettua cheddaria
0,5 dl silputtua tuoretta korianteria
2 dl tuoresalsaa
1 Hass-avokado
Karkeaa suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan.
Leikkaa tortillat parin kolmen sentin neliöiksi.
Lämmitä öljy suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Kun
öljy alkaa poreilla, lisää tortillaneliöt sen joukkoon ja paista ne pikaisesti
rapeiksi, noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Nosta rapeat tortillat
reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.
Sekoita munat ja maito yhteen suuressa kulhossa. Sulata voi
toisessa suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää tomaatit ja vihreät
chilit. Lämmitä sekoittaen noin minuutin ajan. Lisää rapeat tortillat pannulle
ja sekoita kaikki yhteen.
Vähennä lämpöä hieman ja kaada munaseos joukkoon. Sekoita
munaseosta koko ajan, kunnes munat alkavat olla pehmeitä ja kokkelimaisia.
Lisää juusto ja korianteri ja sekoita. Nosta migas pois pannulta tarjoilulautasille.
Lisää tuoresalsaa migasin päälle.
Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota hedelmäliha
kuoresta ja pane se leikkuulaudalle. Leikkaa avokado ohuiksi suikaleiksi ja
asettele suikaleet migasin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile
välittömästi.
Koska itse pidän siitä ihmeestä, että perunasta saa melkein mitä vain
herkkua, vrt. kantarelli-pinaattifrittata, niin minulla tulee kokeiluun ensimmäisenä avokadoruokanani ikinä, avokadotäytteiset
perunankuoret, joista Gaby varoittaa, että ruoka
on niin hyvää, että kokki voi syödä itse kaiken!
Jälkiruoaksi valmistamme avokadobrowniet:
1 Hass-avokado
4 dl sokeria
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
4 rkl suolatonta tai vähäsuolaista voita
2 munaa
1 rkl pikakahvijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl karkeaa suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl suklaahippuja
2 rkl tomusokeria (valinnainen)
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 33 cm x 22 cm uunipelti
tai astia.
Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota
hedelmäliha kuoresta ja pane se vatkaimen kulhoon. Vatkaa, kunnes avokado on
sileää. Kaavi tarvittaessa avokado pois reunoilta. Lisää kidesokeri ja vatkaa
ainekset kunnolla yhteen.
Sulata kaakaojauhe ja voi vesihauteessa sileäksi tahnaksi.
Nosta seos liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Lisää kaakao-voiseos avokadon joukkoon ja vatkaa ainekset
kunnolla yhteen.
Lisää munat yksitellen, kaavi taikina tarvittaessa
reunoilta. Lisää espressojauhe, vaniljasokeri ja suola.
Lisää jauhot ja sekoita, kunnes jauhojuovia ei enää näy.
Sekoita kaapimella suklaahiput joukkoon.
Levitä taikina uunipellille ja paista 30-35 minuuttia.
Browniepalojen tulee olla tiiviitä ja kosteita. Anna jäähtyä ainakin tunnin
ennen paloittelua ja tarjoilua. Sirottele halutessasi tomusokeria pinnalle
juuri ennen tarjoilua.
Kaikki avokadosta kirja viimeistään saa uskomaan, että
maailman ravitsevin hedelmä, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin
tarjottaviin, on kokeilemisen väärti. Jos jää avokadokoukkuun, se on vain
terveydeksi!
Kiitos resepteistä, olen jo koukussa.
VastaaPoistaAllu, ole hyvä. Ehkä minäkin kohta...
PoistaOih ihanat avokadot:) Täällä on just alkanut avokadojen aika ja hinnat jo pudonneet,olivat vielä muutama viikko sitten ihan sikakalliita.
VastaaPoistaYksi poikani ensimmäisiä kiinteitä ruokia oli just avokado!
Avokado on ihanaa raakajälkkäreissä ,smoothieissa,jätskissä,mutta tuo avokadobrownieitten ohje hieman mietityttää;avokado ei ihan kauheasti tykkää kuumentamisesta....
Jael, ihan just saapuu meille avokadoa;) Toivottavasti on edullista ja hyvää.
PoistaIhan tosi! Meillä taas J. söi jo ihan pienestä raakaa paprikaa monta päivässä: Oli pakko rajoittaa leikki-ikäisellä. Edelleen syö hulluna paprikoita.
Hyvältä tuo brownie näyttää kuvasa, miten sitten on todellisuus...
Avokadosta on monenlaiseen ruokaan. Tosin olen käyttänyt vain salaateissa ja tahnana/kastikkeena kalalle.
VastaaPoistaArleena, minusta kuulostaa hyvältä just salaateissa ja smoothiessa, joita tosin viime mainittua en harrasta. Tässä sinulle suosituskirja!
Poista♥nam, varmasti ihania reseptejä! Oikein hyvää elokuista iltaa Leenalle♥
VastaaPoistaRiitta Sinikka, niin monet kehuvat ja nyt tämä kirjakin vielä: Pitää alkaa itsekin kokeilla.
PoistaKiitos samoin Riitta Sinikalle♥
Olen tiukasti avokadokoukussa, joten tämä kirja pitää hankkia luettavaksi. Rakastan guacamolea, ja salaateissa syön avokadoa viikoittain. Se pitää kyllä sanoa, että viime vuoden ruokablogihitti avokadopasta ei ollut yhtään minun juttuni - syön omat avokadoni mieluiten aina kylmän ruuan yhteydessä. :)
VastaaPoistaKiitos kirjan esittelystä! <3
Sara, se on terveellistä ja väittävät, että herkullista. Minun aikani menee lähiruoan, sienten ja marjojen hyödyntämisessä ja nauttimisessa, mutta tänään alkaa parin päivän tyttöparty ja muutama avokado odottaa salaattiin pääsyä.
PoistaAvokadopastaa en innostunut tekemään, mutta siitä sai lukea paljon ja kaikkialta.
Ehkä avokado tuoreena ja salaateissa...
Ole hyvä.
♥
Leena, minusta avokado on parhaimmillaan salaatissa, kun siinä kaverina on vielä jotain hyvää juustoa. Pehmeää fetaa, vuohenjuustoa, laadukasta mozzarellaa tai leipäjuustoa... Salaatinkastikkeeksi vielä jotain balsamicopohjaista, toimii!! (Itse käytän tosin useimmiten ihan perus öljypohjaista kastiketta, hyvä sekin on. :)
PoistaKokeile, luulen että ihastut! <3
Pidän avokadon miedosta mausta paljon. Talvella sitä tulee syötyä ihan sillään, halkaistuna ja sitruunamehilla ja ehkä pienellä pippurituiskauksella maustettuna. Hyviä öljyähän se sisältää ja on siksi terveellinenkin. iitos mukavasta kirja-arviosta! :)
VastaaPoistaKaisa, et ole aino;) Minä olen noviisi, joka aloittaa tänään! teerveellisiä öljyjä kaikki. Ole hyvä.
PoistaAvokadot ovat onneksi tulleet muotiin ja kunnollisia saa helposti joka marketista. Ne ovat herkullisia kaikissa muodoissa. Vähän soijakastiketta (avokadon) silmään ja välipala on valmis.
VastaaPoistaCheri, minä ostin marketista. Kiitos vinkistä!
PoistaAh, avokado!
VastaaPoistaKoukoussa ollaan - tänä kesänä näitä on tullut syötyä tukoittain ja tämän kirjan voisin ostaa jopa itselleni, vaikka en muutoin olekaan oikein ruokakirjojen ystävä.
Suurinta herkkua on avokadosmoothie aamuisin - terveeellistä ja herkullista, helppoakin! Siinä kolminaisuus, joka kannattelee omaa keittiötäni ;)
Ihanaa viikonloppua hirmukokkaaja!
sydänsydänsydän
Valkoinen kirhavi, arvasin, että tämä on sun juttu;)
PoistaMinä olen taas maaninen ruokakirjojen kerääjä.
No, tietty se smoothiekin on tässä kirjassa mukana. Just nuo kolme pitää täyttyä, mutta joskus jätän terveellisyyden pois...Helppous on minulle elinehto - keittiössä.
No juu, olen aika kokkaaja: myönnän. Sitten olen taas aika heikko leipomisessa eli se ei tiikerikakkua pidemmälle kanna. Varmaan kiinnostuksen puutetta.
Kiitos samoin sinulle!
♥♥♥♥♥♥♥♥
Voisin tehdä molemmat ruokaisat, mutta browniet kuullostaa minulle aika erikoiselta ;-) Kiva kun esittelit tämän kirjan, taidan käydä kurkkimassa sitä livenä jossain. Tänä viikonloppuna on onneksi aikaa tehdä oikeaa ruokaa, joten jotain herkullista ja erilaista aijon kokata. Viikko meni kummallisesti tähteitä syöden. No pitäähän tähteetkin syödä pois, heh heh =)
VastaaPoistaBirgitta, Browniet taitaa olla joku klassikko, mutta ehkä ei avokadoa siinä mukana. Kuvassa näyttävät onnistuneilta, mutta miten lie käytännössä...
PoistaMeillä menee usein viikko niin, sillä valmistan viikonloppuisin useimpia ruokalajeja ellemme käy ulkona syömässä. Mitään en pysty heittämään hukkaan: Kodin opetus puree yhä;)