On aika armastaa suvea siitäkin huolimatta, että lämpö on
taas vaihtunut kylmään. Suomen suvi on kuin naisen mieli ja sillä on sama
oikeus vaihtua yhtä tiuhaan. Tätä me myös tarvitsemme, sillä tämä rauhoittaa
hektistä menoamme edes mustarastaan lurituksen verran. Ollaan läsnä ja nautitaan eikä niin
kovasti odoteta juhannusta, hyttysiä ja ruokailua toppatakki päällä. Tosin
mitään vikaa minusta ei ole nauttia ruokailusta untuvatakki yllä, sillä siihen
olemme lokakuissa karaistuneet. Armastetaan suvea juuri nyt ja tässä. Uidaan
kuin linnunmaidossa ja tunnetaan suussa jo ensimmäiset kotimaset mansikat.
Hakeudutaan seuraan, jossa nautiskellaan kiihkeästi ja herkutellen suvesta
keleistä viis.
Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki ovat tehneet
hurmaavan suvikirjan Armas aika Nautiskelijan kesä (S&S 2017), jossa
kesästä otetaan paras irti niin tunnelmilla kuin niiden mausteilla eli
suviherkuilla. Porukka armastaa yhtä rennosti suvea kuin intohimoisesti joulua
kirjassa
Armas aika Intohimona joulu. Teksteistä vastaa Antti, kauneuden takaa
Paavo ja valokuvat ovat Ullan. Armas
aika Nautiskelijan kesä on hyvän porukan bileet, joissa kaikki nauttivat
auringon nousuun. Herkuissa löytyy villivihannesten ystäville, kotimaiset
mansikat ovat makea sana, kalaa luonnollisesti nautitaan, mutta
vegaanivaihtoehtojakin löytyy.
Ullan kuvat voisi syödä jo sillään, mutta yritetään nyt
hiukan käyttäytyä ja odotetaan mitä tarjotaan. Ehkä saamme yrttifalafeliä,
mutta ainakin aamiaista, jotain retkelle, nuotiotulella muurikkamuikkuja ja
jotain kera paholaisenkastikkeen ja tietysti nopeaa syötävää, kuten vaikka
mökkisalaattia, joka nautitaan heti mökille tultua ennen kuin aletaan savuttaa
kosteita tulipesiä ja virittää hyttyskarkottimia.
Aamulla tuli santsattua lohiwaldorffia sillä niin hyvää se
oli. Maista sinäkin!
200 juuriselleriä
3 punasipulin vartta
200 g kylmäsavulohta ohuina siivuina
4 kokonaista maustepippuria
150 g smetanaa
0,5 dl kermaa
ripaus sokeria
Raasta selleri isoksi raasteeksi. Saksi sipulinvarret
pieneksi silpuksi. Leikkaa kylmäsavulohi 1x1 cm:n neliöiksi. Murskaa
maustepippurit morttelissa.
Sekoita kaikki ainekset. Lisää hiukan suolaa ja laita
jääkaappiin maustumaan.
Illaksi on luvassa smetanasilakkarullia
palsternakkapyreellä, mutta nyt hyödynnämme eilisen kalasaaliin ja valmistamme
kylmän kalasalaatin jääkaapissa odottavista kypsytetyistä muikuista. Mikä kala
vain käy, mutta kun harvoin pääsee Saimaan muikuille, niistä nyt nautitaan.Helppo
muikku!
Iltapäiväteellä nautitaan tarte tatinia ja luetaan vanhoja
lehtiä ja kirjoja. Ulkona sataa ropisee kodikkaasti ja maailman helpoin
omenapiirakka maistuu. Iltateelle on luvaksi karjalanpiirakoita, joka onkin
melkein parasta mitä voi olla etenkin kun luvassa on päälle munavoita: Minä
teen sen!
Intohimosta kirjoihin ja etenkin ruokakirjoihin, voin ’arvostella’
porukan Halonen, Kauppinen, Kokki –kirjaa toteamalla, että kaikki on
kohdillaan. Paljon reseptejä, jotka on asemoitu selvästi teksti toiselle ja
kuva vastasivulle. Tunnelmakuvia on kiitettävästi ja mistä erityisesti pidän,
on että jokaisen ruoan edessä on lyhyt tarina. Pidän kirjoista, joissa ruoka on
’kudottu’ tarinaan, mutta pidän myös kirjoista, joissa tarina maustaa
ruokareseptejä.
Armas aika –kirjassa monet tarinat kutoutuvat matka- tai
lapsuusmuistoihin, joista sitten resepti on säilynyt. Minun mielestäni kirjan koskettavin kuva liittyy mökin kellarista löytyneisiin jauhoisiksi nahistuneisiin
perunoihin, joista syntyy taivaallinen sosekeitto kera purjon, voin, veden,
täysmaidon ja suolan.
Mikä kuva...Tulee hiukan nostalginen olo, sillä keittokulhon näköinen sokerikko ja kermakko
on minulla muistona mammastani, joka kantoi astiat kahdessa lähdössä mukanaan
Karjalasta...
Nyt suut makeiksi! Ja Antti kertoo ensin:
Tästä kakusta tietää, että kevät on vaihtunut kesäksi.
Ensimmäisistä makeanpunaisista raparperinvarsista saa täydellisen hillokkeen
britalle.
Brita on niitä kakkuja, joissa ei tarvitse osata levitellä
kermavaahtoa tasaisesti tai asetella koristeita viehkosti. Sen kuin läiskit
kerrokset kasaan ja tarjoat saman tien. Kun kaikki tarpeellinen on valmista, on
itse britan kokoaminen nopeaa ja lopputulos aina suussasulavan herkullinen.
Raparperibrita
Raparperihilloke:
1 l paloiteltuja raparperinvarsia
2,5 dl sokeria
tilkka vettä
Pohja:
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
Kermatäyte:
2dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Laita raparperit ja sokeri kattilaan.
Lisää tilkka vettä, siirrä kattila lämpimälle levylle ja
laita kansi päälle. Anna hillokkeen kiehua niin kauan, kunnes raparperit
alkavat hieman hajota.
Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Hilloketta voi tehdä valmiiksi pakastimeen. Se säilyy myös
lasipurkissa jääkaapissa viikkoja.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri valkeaksi vaahdoksi.
Lisää keltuaiset, maito ja jauhot, joihin on sekoitettu
leivinjauhe, ja vatkaa taikina tasaiseksi.
Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ohueksi kerrokseksi.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri ja vatkaa muutama minuutti, kunnes marenki on
kiiltävää.
Levitä marenki tasaisesti pohjan päälle.
Paista pohjaa 175 –asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.
Leikkaa pohja kahteen osaan. Levitä puolet hillokkeesta ja
kermatäytteestä toiselle pohjalle.
Nosta toinen pohja täytteen päälle ja lisää loppu hilloke ja
kermatäyte.
Koristele vaikka syötävillä kukilla ja tarjoa heti.
Paavon vinkki:
Ensimmäiset mansikat ovat ehdoton koristemauste britalle, ja
tuoreet basilikanlehdet raikastavat kokonaisuuden.
Tässä kirja, joka maistuu ja tuoksuu suvelle, järvelle,
merelle, tuulelle, pysähtyneille kesäpäiville, hunajakukille, perhosen
siipipölylle, lokin kaarrolle, suvisateelle, keskiyön auringolle kuin myös heinäkuun
hämärtyville illoille. Oi aika ihanin!
Kiitos Ulla kuvista♥
*****