keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Steve Turner: Koko Beatles -tuotanto. Kaikkien laulujen sanat ja syntytarinat


Tunnen monimuotoista pienuutta, joskin myös nostalgiaa, luettuani ensimmäisen täydellisen kokoelman Beatles –yhtyeen säveltämistä, sanoittamista ja levyttämistä 120 koko maailman tuntemasta laulusta! Nyt olen lukenut monen, monen tutun laulun sanat ja saanut kuulla niiden taustoista, jotka ovat olleet varsin monimerkityksisiä, vaikka Beatlesin biisejä on pidetty jopa kevyinä ja kesyinä. No, osa etenkin alkuaikojen levyistä saattoi olla sitäkin, mutta mitä oudoimpia juttuja tulee esille, mitä pidemmälle luemme...ja sitä kesyttömimmäksi biisit paljastuvat. Jos kesyttömyyttä mitataan hippimitalla, Beatlesit olivat tulevan aikakauden pioneereja, vaikkakin vielä piilottivat vapaan rakkauden aatteen sanoituksissaan monilla kikoilla.

Armoitettu Beatles –fani voi kysyä itseltään vaikka: Mikä oli Beatlesin ensimmäisen levyn avauskappale? Erikoisuuksien metsästäjä voi ihmetellä, mitä tekemistä Charles Mansonilla oli Beatles –biisin Blue Jay Way kanssa? Tai kenelle Beatlesin eniten myydyin single Hey Jude on tehty?

Steve Turnerin teos Koko Beatles –tuotanto. Kaikkien laulujen sanat ja syntytarinat (The Complite Beatles Songs. The Stories behind every track written by the Fab Four, Minerva 2016, suomennos Katri Tenhola ja Jere Saarainen) kertoo lyhyesti Paul McCartneyn, John Lennonin, George Harrisonin ja Ringo Starrin privaattielämästä pitkin kirjaa, sillä pääpaino on biiseillä, joista jokaikisestä on kirjassa sanat ja kertomukset niiden synnystä. Kukaan ei voi kuitenkaan välttyä kokemasta sitä valtavaa eroa, joka oli lahjakkaalla lauluntekijäparilla, Johnilla ja Paulilla. Kummallakin oli työläistaustainen koti, mutta Paulin koti oli kannustava ja lämmin vaikka isä McCartney kasvatti äidittömät teinipojat kunnan omistamassa vuokratalossa. Paulista tuli optimisti ja se näkyy hänen sanoituksistaan ja sävellyksistään, joista monet syntyivät nopeana inspiraationa pianon ääressä. John sen sijaan joutui ensin isänsä hylkäämäksi, oli ainoa lapsi, jonka sitten äitikin luovutti omalle sisarelleen. Nämä kaksi kovaa lauluntekijää oikein piiskasivat toisiaan suorituksiin ja kilpailivat keskenään fiiliksillä, joista syntyi ikiklassikoita. Tiimi oli McCartney/Lennon, mutta toki George ja Ringo olivat mukana: vain he neljä yhdessä olivat The Beatles!


Beatlesien esikoisalbumi äänitettiin kolmessa erässä EMI:n Abbey Road –studioilla Lontoossa, ja sen tuotti George Martin.

Äänityspäivänä 11. helmikuuta 1963 oli kylmä. Lontoon kadut olivat täynnä lunta ja vesiputket jäässä, sillä talvi oli Britannian hyisin sitten vuoden 1947. Johnilla oli paha flunssa, ja hän selviytyi äänityksistä kurkkupastillien, teen ja tupakan voimin. Kyseessä oli sama päivä, jona amerikkalainen  runoilija Sylvia Plath tappoi itsensä muutaman kilometrin päässä Abbey Roadista. Hän työnsi päänsä kaasu-uuniin aamun varhaisina tunteina, kun lapset vielä nukkuivat.

Tästä alkoi kiihkeä beatlemania, jossa kaksi hyvin erilaista lauluntekijää täydensivät toisiaan.

Yhtyeen ainoa avioliitossa oleva oli John, joka sai Cynthia Powellin kanssa Julianin. John halusi tehdä vakavampaa musiikkia, mutta meni aikaa ennen kuin ’viestilaulut’ alkoivat. Silloin oltiin jo sekä hippiajassa että idän hindulaistunnelmissa. Alussa laulujen tekeminen oli pelkästään hauskaa ja nopeaakin.  Demo lauluun Do you want to know a secret syntyi Johnin akustisesta kitarasta hänen istuessaan vessan pöntöllä ja äänityksen lopussa voi kulla, miten vessa vedettiin. Paul taas oli juhlien keskipiste ja hänellä oli vaistomainen tapa ymmärtää, miten kuulijan piti saada tuntea, että laulu oli tehty juuri hänelle, siksi sanoituksissa oli paljon ’sinä, minä, sinun’.


Kuvassa Paul tyttöystävänsä 17 –vuotiaan näyttelijä Jane Asherin kanssa. Jane oli älykäs, hienotunteinen, viehättävä eli täydellinen Beatles –tyttöystävä. Janen yläluokkaisessa, taiteellisessa kodissa, Paulille avautui aivan uudenlainen maailma, jossa hän sai paljon tukea sekä uusia ajatuksia. Janen isä Richard Asher oli endokrinologiaan ja hematologiaan erikoistunut lääkäri ja Janen äiti Margaret Asher, syntyjään Eliot, opetti oboen soittoa Guildhall School of Music and Drama – oppilaitoksessa. Perheessä keskusteltiin kaikesta: popmusiikista tetterista, psykologian uusista tuulista etc. Paulin maailmankuva alkoi avartua, mikä puolestaan näkyi hänen kappaleissaan. Iki-ihana All My Loving on Paulilta Janelle...


Tässä kuvassa Gorge Harrison, joka avioitui Pattie Boydin kanssa tammikuussa 1966. Paul ja Ringo siis jatkoivat sinkkuina, vaikka ainakin Paul oli Janensa kanssa hyvin toisissaan.

Voisin nostaa täältä nyt esiin moniakin levyjä, mutta hyvin tunnetuista kannattanee ehkä mainita Yesterday, joka syntyi kun Paul heräsi Ashereiden yläkerrassa ja meni suoraan pianolle ja alkoi soittaa sitä, sanoista ei vielä ollut tietoa, mutta kirjassa niitä käsitellään tarkasti ja kerrotaan, että biisi nousi heti Yhdysvalloissa sijalle yksi ja siitä tekivät omat versionsa ainakin Frank Sinatra ja Marianne Faithfull. Levyllä on montakin erikoisuutta, mutta yksi on se, että siinä bändillä on mukana jousikvartetti ja se on vielä yli puoli vuosisataa myöhemmin yksi radion soitetuimmista kappaleista Yhdysvalloissa.

Kuusikymmenluvulla Beatles liitettiin erityisesti Britanniassa kiinteästi jouluun:


Vuosina 1963-64 yhtye teki Lontoon teattereihin erityisiä joulukeikkoja. Kuusi bändin albumeista julkaistiin joulumarkkinoille, ja neljästä singlestä tuli joulun listaykkösiä. Christmas Time (Is Here Again, on faniklubin jäsenille tehty ainoa alkuperäiskappale. Se ilmestyi 1967.

Bändimme kesti LSD –huurut tavallaan aika kiltteinä poikina, vaikka osa biiseistä onkin saanut innoitusta huumeista. Myös hippiaate ja ajalle muodikas hindulaisuus alkoivat vaikuttaa kappaleisiin. Nyt John Lennon pääsi kuin omalle maalleen ja syntyivät Within You Without You, The Word, Rain ja Strawberry Fields Forever. Kaikesta nelikko selvisi, mutta sitten kuvoihin tuli Yoko Ono, jolloin John Lennon jätti vaimonsa. Paulilla oli aina ollut erityisen läheiset välit Johnin poikaan Julianiin ja niinpä hän oli nyt huolissaan, miten Julian selviää. Julianille hän teki kappaleen Hey Jude. Kirjassa Julian kertoo, miten vaikea hän suhteensa oli isäänsä, miten hän sai kuulla Johnilta käsittämättömiä loukkauksia, joista oli mahdotonta selviytyä. Paulin mielen kohotus Julianille, Hey Jude, on Beatlesin kaikkien aikojen menestynein single.


Kuvassa Johnin poika Julian Paulin sylissä.

Beatles –fanin unelma lienee käydä Liverpoolissa sekä saada kirja Koko Beatles –tuotanto, joka sisältää kaikkien laulujen sanat ja niihin liittyvät syntytarinat sekä mielettömästi kuvia. Teos on suurikokonen ja siinä on 352 sivua, joten makuulta tätä ei lueta. Mukava löhönojatuoli on vahva suositus. Nostalgiatrippi on vahva! Rivien välit kertovat Georgesta, joka tunsi jääneensä varjoon, Johnista, joka oli kuin hukassa, kunnes löysi Yokonsa, jota kutsui äidiksi!, monista kuuluisuuksista, joita bändi ihaili ja/tai joille he tekivät kappaleita. Don't Let Me Down, jossa John kaksi kuukautta ennen avioitumistaan paljastaa Onolle haavoittuvuutensa. George...While My Guitar Gently Weeps...Kirjan lopussa on Diskografia, Kirjallisuus eli Beatleseista kertovat kirjat, Kappalehakemisto, Tekijätiedot ja Kappaleiden tekijätiedot. Minuun suurimman vaikutuksen tekivät tietysti tarinat laulujen takana.


Ach, ja sitten tietty Paul...

Into the light of the dark black night.

*****

Tästä kirjasta on lisäkseni kirjoittanut ainakin Maija/Kirjojen keskellä

27 kommenttia:

  1. On varmaan kiinnostava kirja! Vastikään tv:stä tullut minisarja Cilla Blackista oli myös ihana aikamatka 60-luvun Liverpooliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, arvaa vaan:) Luin jokaikisen laulun sanat, luin niiden taustat ja kuuntelin monet, monet biisit. Oih, kunpa olisin huomannut sen. Olen niin kiireinen nyt, kun vain yksi viikonloppu kahdestaan ja viikollakin 'joulukävijöitä', yritän myös päästä joululomalle...

      Poista
  2. Hmmm...olisikohan tässä lahja isälleni, joka aina vain palaa Beatles-klassikoihin. Mutta rakastaa myös kirjoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. valkoisiahiutaleita, hänelle, sinulle, kaikille, sillä Beatles ei katso ikää. Kun yhtye lopetti, minä vasta pääsin ensimmäisen kerran kotihippoihin, mutta nämä levyt soivat aina vain...Tässä isälläsi menisi viikkoja ja olisi aina kirja, johon palata.

      Poista
  3. Katselin tätä kirjakaupassa, mutta en ollut varma siitä kenelle sen antaisin.Ehkä luen sen itse kirjastosta haettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar, minulla olisi monta, joita tämä kinnostaa, mutta taitaa nyt jäädä meille. Kyllä tämän kuukaudessa lukee:)

      Poista
  4. Täytyy varmaan joskus lainata tämä kirjastosta ja selailla. En välttämättä ihan kokonaan innostu lukemaan (vaikka mistä sen tietää!), mutta varsinkin jotkut Beatlejen "sekommat" biisit sanoituksineen kiinnostaa kovasti. En ole mikään suuri Beatles-tuntija, mutta tuon Hey Juden tiesin, samoin Strawberry Fieldsin, mutta Mansonia ja Blue Jay Wayn yhteydestä ei hajuakaan. En ole edes varman tunneko ko. biisiä!:)

    Aina kun on tämä jako ja kysymys kumpi John vai Paul, niin tämän kirjoituksesi perusteella veikkaisin, että sinun valintasi on Paul..?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, lainaa ihmeessä. En viitsi nyt spoilata tuota Mansonia, mutta hän kuuli väärin erään Blue Jay Wayn kohdan ja sai siitä idean, että...Minäkään en ollut ikinä tuosta biisistä kuullut mitään. Nyt on luettu kaikki ja osa kuuneltukin - taas. Beatlesien sanoituksia on tutkittu paljon, sillä ne olivat helposti monimerkityksisiä, vaikka kuulostivat niin kilteiltä.

      No...Sain just tänään tätä Merille chatissa selittää ja kuvittele nyt, me ei olla nyt s-postilla:) Siis muhun vetoavat toisinaan herrat kuten Paul Lennon ja Hugh Grant ja sitten taas ne rouheat kuten Daniel Graig, Richard Burton ja Jonathan Rhys-Myers, ehkä kaikki kolme Walesista, en ole varma. Mutta kyllä näiden ohi julkkiksissa menee Ralph Fiennes. Ju, valitsen Paul, ja sinäkin sen jälkeen, kun luet, mitä hän oli sanonut mm. Julianille kun hän oli lapsi vasta ja olihan Paulilla syynsä olla huolissaan Julianista...,mutta myönnän laulajana, sanoittajana etc., että kumpikin suuria lahjakkuuksia sekä Paul että John. Paul hallitsi muuten erittäinkin korkeat äänet, joten näin hänet jo söpönä poikana laulamassa anglikaanisessa kirkossa kuoropoikana...:) Avaa vaan tuo linkki, jossa nimi Paul, sillä siinä hyvä tallennus, osa liian huonoja videoista ja katso hänen silmiään ja siinä on selvästi mitä suloisin springerspanieli, joka saattaa silti...ei Sanna, me ollaan avoimessa kommenttikentässä:) Paul♥

      Poista
    2. :D
      Mä en suoraan sanoen tiedä kovin hyvin mitkä Beatlesien biiseistä on enempi JOhnin ja mitkä Paulin käsialaa. (Ja sitten vielä ne jotkut Ringon ja Georgen...) Mutta sen tiedän, ettei Ralph Fiennesiä parempaa helpolla löydy.;)

      Ehkä Walesin vedessä on jotain....

      Nyt menen klikkaamaan tuon linkin.

      Poista
    3. Ah, mähän olen tuon katsonut, useasti.:)

      Poista
    4. Sanna, en minäkään sillähe tekivät niin tiivistä yhteistyötä ja 'jammailivat' sekä sanat että melodiat. Kuuntelin eilen ekaa kertaa tuota While my guitar gently weeps ja sen pitäisi olla Georgen, kuuntele se, voiko olla totta? Minusta hyvä ääni, mutta kun hän ei päässyt ylä-ääniin, kuten John ja etyenkin Paul, niin George tunsi jäävänsä usein syrjään. Ringollahan taas oli rumpunsa...

      Juu, ei ole Ralphin voittanutta.

      Siellä täytyy olla...

      No just joo, mun hengennostatusbiisi läpi elämän ellen soita Tina Turnerin (tai Gloria Gaynorin) I will survive tai jotain Abbaa...Täytyy muistaa tulla tänne klikkailemaan ja katsomaan silloin tällöin<3

      Poista
  5. Tämä on todella monipuolinen kirja!
    Olen lueskellut tätä jo aika kauan, sillä välillä on ihana myös kuunnella noita biisejä, joista tässä kerrotaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, kyllä meni lujaa. Upposin niin, että nyt oli pakko tarttua dekkariin.

      Minultakin meni kauan. Tätä ei voi lukea nopeasti. Jos tuot kirjan blogiisi, anna vinkki, kiitos♥ Luin jokaikisen biisin!

      Poista
    2. Leena, nyt ehdin blogata tästä :)
      http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/2016/12/koko-beatles-tuotanto.html

      Poista
  6. Oi, Beatles. Bändiin liittyy niin paljon muistoja... <3 Suvussamme on pari kovaa fania, joiden fanitus on siirtynyt meikäänkin. Lapsena muistan hyppineeni sängylläni ja huutolaulaneeni She loves youta kasetin mukana. Ala-asteen englanninkirjassa oli Hello, goodbye jota luokan kanssa laulettiin yhdessä. Yesterdayn olen ensimmäisen kerran kuullut muistaakseni siskoni laulaessa ja soittaessa sitä pianolla...Äidilläni oli myös levy, jossa oli huiluversioita beatlejen biiseistä. :D Myöhemmin hankin sitten yhtyeen levyjä. Yksi parhaista bändeistä ikinä, en keksi toista yhtyettä jolla olisi yhtä paljon hittejä, LOISTAVIA kappaleita. Pakkohan tämä kirja on lukea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henni, niinpä...<3 Tämä siirtyy, kuten Abbakin, varmaan geeneissä. She loves you on edelleen kiva myös nähdä videolta. Oijoi, äitisi tiesi!<3 Suosittelen ja klikkaile auki myös tuota Paul, josta soi Hey Jude ja hyvää live-esiintymistä häneltä.

      <3

      Poista
  7. Oih, olen hipelöinyt tätä kirjaa jo monesti. Beatles vinyylit soivat täällä aika usein ja aina vaan hämmästyy miten upeita muusikoita miehet olivat yhdessä ja yksinään.

    Ehkä pitää ottaa vihdoin yhteyttä joulupukkiin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, saa sortua:) He ovat jo nyt monen ikiklassikon luojia. Paljon muistoja...

      Aika on♥

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Hannele, kiinnostavaa. Minä taas ostin Bob Dylanista kertovan elokuvan. Voi niitä aikoja kun laulettiin aamunkoittoon Dylanin biisejä. Porukassamme oli pari taitavaa kitaristia, joten ikimuistoisia hetkiä.

      Poista
  9. Beatles kuuluu vahvasti nuoruuteeni. Silloin tytöt huokailivat erityisesti Paulista. John taas vetosi enemmän poikiin.
    Tuossa kirjassa on varmasti mielenkiintoista tietoa heidän tekemisistään.
    Voi pikku Julian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, sama täällä. Paul on kuin suloinen springerspanieli♥

      Paljon!

      Niinpä...

      Poista
  10. Satuttiin oleen Lontoon hotellissa kun siellä ne 60-vuotis juhlat ja Paul esiintyi suoralähetyksessä BBC

    VastaaPoista
  11. Aah Beatles, tähän bändiin ei koskaan kyllästy. Melkoinen nostalgiapläjäys tämä kirja.

    VastaaPoista