torstai 8. joulukuuta 2016

Lihapiirakka - se vanha,kunnon peltilihis


Oi niitä aikoja! Muistan, kun äiti teki aikanaan silloin tällöin uunipellillisen lihapiirakkaa. Siitä vähän vauhtia ja sitten bilettämään. Yöllä kotiin ja kylmää peltilihistä hiukoon! Nyt äiti on unohtanut ohjeen, mutta onneksi huomasin Helenan tehneen tätä Karille ja sain luvan reseptiin ja vielä kuvankin: Kiitos Helena Lylyharju reseptistä ja kiitos Kari Martiala kuvasta♥

1 kg voitaikinalevy

Täyte:

2 dl keitettyä puuroriisiä
2 keitettyä kananmunaa
1 dl kermaviiliä
300 g kypsää jauhelihaa
1 sipuli kuutioituna ja kuullotettuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta (ei jauhetta

Lisäksi tarvitaan:

1 kananmuna voiteluun.

Voitaikinalevy kaulitaan leivinpaperille.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mieluiten käsin, jos sinulla on muovikäsineet.

Levitä täyte toiselle puoliskolle taikinalevyä, niin että ympärille jää 1 cm levyinen tyhjä reunus.

Voitele tyhjät reunukset vedellä.

Käännä taikinalevyn toinen puolisko täytteen päälle, reunoihin saakka.

Painele sivut kiinni.

Pistele haarukalla ilmareikiä pintaan ja voitele munalla.

Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia.

Täytettä voi maustaa maun mukaan vaikkapa kurkkusalaatilla tai tomaattipyreellä.

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

29 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä ,vaikka en lihaa syökään ;D Muistan että toisen mummoni luona oli joskus lapsuudessa lihapiirakkaa,tai oikeastaan pasteijaa niin että se laitettiin lautaselle ja kuumaa lihalientä kaadettiin päälle. Se on kai joku venäläinen tapa,vaikka ei meillä mitään venäläistä ollut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, mutta ehkä söit nuorena? Venäläisessä keittiössä erilaiset piiraat ovat kunniassaan. Venäläinen keittiö kiinnostaa minua ja tuntuu, että äitini karjalaisena on elänyt sen keittiön, jossa maut ja reseptit ovat ylittäneet rajoja.

      En tosin usko, että lihapiirakka olisi mikään venäläinen juttu, mutta en tiedä...Söin hirveän hyviä piiraita Viipurin torilla silloin kerran.

      Poista
    2. Mieheni suku molemmin puolin on Karjalan evakkoja ja mummot tekivät aina karjalanpaistia samana päivänä kun paistoivat karjalanpiirakoita ja piirakoita syötiin sen liemen kanssa. Minäkin tuota ehdin miniänä maistamaan kun anoppini teki samaa. Ymmärsin että Jael tarkoitti venäläiseksi tavaksi nimenomaan sen lihaliemen kaatamisen piirakoiden päälle. Ei ole mun juttuni niiden yhdistäminen :-)

      Poista
    3. jane, mun äiti on Kannakselta, Viipurin likeltä...Oijoi, niitä piirakoita ja just niin oli mammalassakin, että silloin oli myös se karjalanpaisti. Ach, sitäkö hän tarkoitti! Minä en muista tuota liemijuttua kylläkään, mutta muuten olen elänyt liki karjalais-länsisuomalaisessa ruokakulttuurissa, jossa onkin sitten tosi, tosi isot erot. En esim. siedä, että kalasoppa on valkoista, siinä ei voi olla maitoa, sen pitää olla kuin kalastajien rantakala, mutta tietty vähän fiinimpää pöydässä. ja graavikala on taas meidän joulupöydän kunkku! Kaipaan silti kovasti niitä mamman karjalanpiirakoita...Joskus saan Luvialla hyviä, kun äidin naapurissa asuu ehkä Suomen paras piirakanpaistaja ja tämä on tosi!

      Poista
  2. Meillä harvoin äiti teki levypiirakkaa, mutta mieheni kanssa "löydettiin" tämä retroherkku muutama vuosi sitten. Nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jane, hyvänen aika, pitisikö sanoa, levypiirakka:) Juu, tämä on retroa ja on mielessä ollut viimeaikoina muitakin retroruokia, joten katsotaan, mihin ehtii. Äiti kuvittele pyysi tämän ohjeen, hän on kuulemma hukannut omansa ja viime kerrasta on aikaa. Nam nam!

      Poista
  3. Kuten aiemmissakin kommenteissa tuli ilmi: oikeaa retroruokaa. Lapsuuden makuja. :) Toimii hyvin myös lohen kanssa tai kananmuna-riisipiirakkana, jos ei halua lihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, lapsuutta juuri, teinivuosiakin. Ai niin, pidän kovasti kananmuna-riisipiirakasta myös!(Syön muuten just tässä mansikoita ja kermavaahtoa, tuli ostettua vahingossa vähän liikaa kermaa viikonlopulle, kun laskin väärin:)

      Poista
  4. Meillä tämä kuului Uuteen Vuoteen. Pellillinen lihistä ja limsaa. Namskis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän on just sopivaa jouluruokien jälkeen vaikka välipäiviin tai kuten teillä uuteen vuoteen. Hyvää!

      Poista
  5. Munkin äitini teki aivan ihanaa lihalientä ja -piirakkaa, kun osaiskin tehdä sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, niinpä...Kokeile sinä ensin:) Äidin ohjetta ei löydy ja tiedän, että viiliä hän ei olisi käyttänyt, mutta katsotaan, kun hän näkee tämän ohjeen.

      Poista
  6. Minkä kokoinen on tuo voitaikina levy ? Alkoi niin tehdä mieli :)

    VastaaPoista
  7. Kyllä, lapsuuden herkku! Teemme äidin kanssa nykyisin lihapasteijoita, joissa on tietenkin samaa makua ❤

    VastaaPoista
  8. Viipurista varmaan sitten tulmutkin se mummun tarjoama lihapiirakka liemineen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, no sieltä! Äitini on siitä likeltä eli Valkjärveltä.

      Poista
  9. Niin tuttu , vaikka en olekkaan aikoihin tehnyt, nyt heräsi kyllä halu tehdä sellainen. otin tuon reseptin talteen, kiitos siitä!

    VastaaPoista
  10. Meidän perheessä tästä on jotenki tullu sellainen joulu- ja juhlaruoka, syödään lihaliemen kanssa alkupalana. Mummi tekee sitä aina välillä. Tosi hyvää!
    Valoisaa joulunodotusta ja terkkuja Jenkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuure, hieno ja herkullinen perinne!

      Kiitos samoin sinulle hyvää alkanutta vuotta♥

      Poista
  11. Kiitti ohjeesta. Ihan pakko huomenna kokeilla.

    VastaaPoista
  12. Äitini tekee edelleen herkullista peltilihapiirakkaa. Aina se maistuu yhtä hyvälle. Taikina on kyllä muuttunut rahkataikinaksi, se taitaa olla vähän kevyempää kuin voitaikina ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, sinä onnellinen! Sitähän voi sitten syödä ihan reippaasti:)

      Poista