torstai 22. lokakuuta 2020

Jaakon huikean hyvä kantarelli-kanakeitto


 annos 4-5 h

Aloita laittamalla 200°c uuniin 4 kanankoipireittä nahkoineen kulhoon. Päälle vain mustapippuria rouhittuna myllystä. Kanat pois uunista n. 45-50 minuutin päästä.

Kanojen ollessa uunissa pilko noin 700 - 1000 g porkkanaa kuutoiks tai puolikuun muotoisiksi porkkanan koon ja oman mieltymyksen mukaan ja heitä astiaan kylmään veteen. Pilko samalla noin 1 kg purjosipulia ja jätä se sivuun odottamaan freesausta. Muistithan pestä purjon huolellisesti. Seuraavaksi pilko noin 800 g palsternakkaa samaa kokoluokkaa kuin teit porkkanoista. Nekin kylmään veteen (kandee laittaa samaan astiaan, jossa porkkanat on, sillä lisätään samaan aikaan ) Sitten purjon kanssa puukko heilumaan. Freesaa purjo pannulla voissa, hiukan öljyä sekaan, mutta voita niin että hirvittää...Sitten purjo kattilaan juuresten kera kiehumaan.

Seuraava vaihe onkin ottaa vähintäin 5 litran kattila ja pistää sinne vettä noin puoleen väliin ja ensiksi levy täysille ja kun alkaa kiehua voi tiputtaa tyyliin 2, että se kiehuu pikkuhiljaa.

Veteen reilusti currya ja sitten koivista nypitään liha erikseen astiaan kylmään ja kaikki luut ja kuoret yms. laitetaan kiehumaan kattilaan 3 tunniksi. Niin ja kaada joukkoon myös kanojen paistoliemi...

3 tunnin päästä maista, onko liemessä makua, jos liian mauton niin currya lisää tai vaan suolaa... No nyt sitten siivilöi liemi ja kaada takas kattilaan ja lisää porkkanat, palsternakka ja purjo kiehumaan kunnolla.

Kantarelleja tarttet noin 1-1.5 l. Leikkaa isoimmat ja kyl pienimmätkin kahteen osaan. Freesaa nekin voissa jotta niistä lähtee neste pois ja kaada pannulta siivilään. Nämä lisää keittoon vasta noin 5 minuuttia ennen loppua.

Ainoa yrtti mitä tarvit on tuore kirveli ja jollei ole tuoreena, kuivattukin käy. Sen voi laittaa samaan aikaan kuin porkkanat ja palsternakan hyvin hienoksi hakattuna.

Jos et saa tuoretta kirveliä, niin freesaa se purjosipulin kanssa niin maut aukeevat paremmin. Tuoretta ainakin 3-5 desiä koska on todella miedon makuinen. Itse laitoin n.5 dl.

Lopuksi heti sienten jälkeen 2 prk Creme Bonjour kantareli -tuorejuustoa ja huolellinen sekoitus.

Nestemäärää säätämällä voit vaikuttaa, tuleeko enempi keittomainen vai hiukan muhennosmainen. Niin ja niille kanoillekin voi näyttää hiukan puukkoa ennen joukkoon lisäämistä riippuen minkälaisia palasia on revittäessä tullut.

Hyvää ruokahalua! toivottaa Jaakko Rintanen

PS Tätä on ollut riemu nauttia, katso juttu, ja kyllä nyt jäi Marstrandin halstrattu kampela ja eräs Salzburgin risotto jälkeen poikani herkun! Kiitos Jaakko!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

13 kommenttia:

  1. Jaakon keitto kuulostaa hurjan hyvältä 🥣❤Minulle tosin ilman kanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, söin kaksi tuhtia lautasellista! Sinä olet maltillinen vegaani eli onneksi syöt kalaa ja muita mereneläviä: Muistan ikuisesti kun söimme zarzuelaa meidän terassilla♥ Kiva kun ruokabloggaajalle kelpasi.

      ♥♥

      Poista
    2. En ole vegaani, vaan kasvissyöjä. Vegaanithan eivät syö mitään eläinperäistä.Itse syön kaikkea paitsi lihaa.

      Poista
    3. Ja oi se sun ihana zarzuela-keittosi, se oli kyllä taivaallisen hyvää, ja itse paikka eli se teidän tetassi ❤❤

      Poista
    4. Oi Jael, minulla ei ole hajuakaan kaikista noista eri nimiityksistä. Tiedän henkilön, joka ei syö edes kananmunia!

      Juu, nautimmme zarzuelaa parhaaseen aikaan ja se kuvakin siinä kasarissa taisi olla sun ottama. Ilta hämärtyi ja sytyimme kynttilän...

      ♥♥

      Poista
  2. Näyttää herkulta ja makoisalta.
    Kiitos ohjeesta♥
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, näin hyvää en taida olla syönytkään ennen!

      Ole hyvä♥

      Kiito samoin♥ Saamme Luna -koiruuden hoitoon pariksi päiväksi eli kivaa.

      ♥♥

      Poista
  3. Jaakko taitaa olla hyvä kokki, edelliselläkin kerralla muistelin teidän syöneen jotain hänen tekemää herkkua.
    Kiva, että reseptikin oli Jaakon "äänellä". :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, yes, hän on! Sitä tartar -kastiketta kalalle oli nytkin mukana su aterialla Jaakon valmistamana. Sovimme näin eli jotenkin se tuntui hyvältä jutulta:)

      ♥♥

      Poista
  4. Lisäys: niin sitä merisiikaahan se oli tartarkastikkeella ja melonisalaatilla. "Muistelin"... Just joo, äskenhän siitä luin edellisestä postauksesta.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, juuri niin. En olut pitkään aikaan syönyt merisiikaa paistettuna, se oli tosi hyvää. Merisiika on ykköskalamme ja myös joulupöydässä näin.

      ♥♥

      Poista
    2. Näyttää herkulliselta!!

      Poista
    3. A-M, paas tehden! Tämä herkku herättää kuolleetkin♥ Teen perinteisesti Pyhäinpäiväksi gulassia, mutta sitähän ei tiedä vaikka isänpäiväksi laittaisin tulemaan tätä herkkua.

      ♥♥

      Poista