Valitsemme jälleen Blogistaniassa vuoden 2014 parhaat kotimaiset, ulkomaiset, lasten- ja tietokirjat. Koska olen itse lukenut viime vuonna lastenkirjoja muilta vuosilta ja muutenkin vähän, en osallistu nyt Kuopukseen, mutta kolmeen muuhun kylläkin.
Lukijoille haluan tähdentää, että huomatkaa, kun katsotte vuoden 2014 parhaitani, lukuvuoteni paras kirja eli Jänis jolla on meripihkanväriset silmät on vuodelta 2013! Lisäksi eräs huomattava tietokirja, johon palaan vielä myöhemmin toisessa yhteydessä, oli edellisvuodelta. En ole osannut ennakoida lukemisiani Blogistanian äänestystä miettien, vaan olen valinnut lukemiseni kulloisenkin hetken mukaan ja joskus etenkin tietokirjalle haluaa suoda enemmän aikaa.
Valitsen Finlandia-ehdokkaani näin:
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys 3
Maaria Päivinen: On nälkä, on jano 2
Tanja Pohjola: Lintu pieni 1
Valitsen Globalia-ehdokkaani näin:
Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet 3
Silvia Avallone: Teräs 2
Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa 1
Valitsen Tieto-ehdokkaani näin:
Agneta Rahikainen: Edith Runoilijan elämä ja myytti 3
Ella Räty&Hanna Marttinen: Suomalainen metsäpuutarha 2
Lena Muhina: Piirityspäiväkirja 1
Lukuvuosi 2014 oli yllättävän laadukas: toivokaamme tämän aallon jatkuvan!
Love
Leena Lumi
PS. Tosimoka, jota en aio salata: Olisin voinut osallistua Kuopukseen Aution Varjopuutarhalla, josta pidin niin paljon, että luetutin sen myös opetusalan ystävälläni ja sen jälkeen sen luki hänen 15 vee tyttärensä. Huikea kirja, joka ei ansainnut minulta tätä. Olen niin pahoillani..., että unohdin.
PPS. Lukekaa täältä Kaisa Reetan arvio kirjasta Jänis jolla on meripihkanväriset silmät!
Meillä menikin tämä äänestys ihan eri tavoin. Mietin Neljäntienristeystä ihan loppuun saakka, mutta sitten en kuitenkaan... Sama juttu Murakamin kanssa: olen aiempina vuosina äänestänyt Murakamia, joten nyt poikkesin omasta kaavastani. Oli kyllä hyvä kirjavuosi.
VastaaPoistaKatja, kävin just sulla kommentoimassa, että 'tätä ei ole ennen tapahtunut'. Tosin Petterson olisi voinut olla, mutta kun se ei minulle saapunut tilauksesta huolimatta...Vaikka kärsinkin 'jäniksen' myöhästymisestä omasta syystäni, en ole yhtään pahoillani, että Murakami on ykköseni, sillä kirja oli just mun juttu. Todellakin: Syksyllä tapahtui jotakin ja sitten tuntui, että ei ole muuta kuin hyviä kirjoja ja vieläkin parempia kirjoja.
PoistaVoi, Edith on todella hieno kirja. Minun kärkikolmikostani se kuitenkin jäi, koska olin lukenut todella paljon tietokirjauutuuksia. Hyvä kun Edith sai äänesi!
VastaaPoistaMaria, niin minustakin. Meillä oli kuitenkin Neljäntiesristeys sama.
PoistaSinä herätit minut tajuamaan oman mokani: Olin lukenut Varjopuutarhan ja pidin siitä todella paljon. Olisin voinut laittaa vain sen Kuopukseen 3 pisteellä.
Meidän listoille ei tänä vuonna osu yhtään samaa, mutta lukulistalla minulla on nuo sinun ehdokkaasi olleet jo ennen tätäkin melkein kaikki.
VastaaPoistaErja, ei minulla ja Katjallakaan;) Oudot ovat lukijan polut...
PoistaTeräs näkyy useammallakin listalla, pitänee tutustua. Tieto-ehdokkaistasi en ole lukenut yhtäkään!
VastaaPoistaArja, tuo onkin kiva kuulla, sillä Teräksessä on todellakin sitä jotakin...
PoistaOnha se kiinnostavaa, että ihan kaikki eivät lue ihan samoja.
Minultakin Näkemiin taivaassa sai pisteen. Se itse asiassa kamppaili Murakamin kanssa viimeisestä Globalia-pistesijasta. Lemaitre voitti, koska uusin Murakami ei tehnyt niin suurta vaikutusta kuin edeltäjänsä (1Q84).
VastaaPoistaAnnami, minulta Näkemiin taivaassa ei olisi voinut olla poissa. Toivoisin sille paljon blogisavuja.
PoistaMinä olen noviisi Murakamin lukijana, mutta uskon, että tein oikein odottaessani juuri sitä Murakamia, jossa aihe kiinnosti riittävästi.
Mukavaa, että Lemaitren hieno kirja sai sinultakin pisteen. Teräs kuuluu kevään lukusuunnitelmiini. :)
VastaaPoistaMarikaOksa, mieti, jos jokainen osallistuja olisi lukenut Lemaitren,niin...Todella upea teos, joka ei unohdu, kun kirjan kannet ovat sulkeutuneet. Sinulla on sitten kiinnostavaa luettavaa tiedossa, sillä Avallonessa on sellaista realismia italialaisittain, että viehätyin täydesti, vaikka en helpostikaan taivu italialaiseen kirjallisuuteen.
PoistaMielenkiintoisia kirjoja listoillasi!
VastaaPoistaNyt, kun aikaa liikenee jo lukemiseenkin, on mukava saada hyviä vinkkejä :)
Hanne, kiitos!
PoistaTässä niitä on jo aika monta ja kun kollaat muissa blogeissa niin saat lukemattomia lukemattomia;)
Listoillasi on todella monta kirjaa, jotka aion lukea (oikeastaan kaikki joita en ole vielä lukenut, ihan mainiot listat siis!). Ja Neljäntienristeys tutulla paikalla omaan listaan verrattuna. :)
VastaaPoistaPihi nainen, kiitos <3 Neljäntieristeys minusta ansaitusti.
PoistaYksi sinun listallasi oleva eli Särkyvää, oli minulle sekä houkuttava että ei, en vieläkään tajua, mikä se 'esto' siinä oli. Härätkö...?;)
Varjopuutarhan unohdin minäkin! Avallonea ja Murakamia suunnittelin äänestäväni, mutta loppumetreillä muut ajoivat ohitse. Finlandia-äänestyksessä Lintu pieni oli myös vahvoilla, mutta muut kärkikolmikostasi odottavat vielä lukuvuoroaan. Uskon, että elämyksiä on tulossa.
VastaaPoistaJonna, se olisi ollut jo 6 pistettä, jos se olisi ollut sullakin ekana. Tämä asia meni nyt konditionaaliksi...Minulla nuo olivat must, vaikka luenkin paljon käännöskirjallisuutta.
PoistaLintu pieni oli hämmästyttävän vahva.
Kuule, tämä alkuvuosi on nyt yhtä vahvojen kirjojen juhlaa eli olen aika riemuissani, mutta mukana myös myöhään löydettyjä.
Neljäntienristeys sai siis sinultakin pisteet. Jännittää kyllä kovasti, kuka vie voiton.
VastaaPoistaElina, tottakai: Olen edelleen hämmentynyt siitä, miten Kinnunen sen teki;)
PoistaJotenkin minua kiinnostaa nyt ihan eniten Globalia...Siellä saattaa olla eniten yllätyksiä ja hajontaa.
Pakko myöntää, että pidän näistä Blogistanian äänestyksistä etenkin siitä hetkestä, kun Katja Ketun Käitlö voitti ja teos ei ollut sitä ennen edes Finlandia -ehdokkaana. Siinä riitti uutista. Myös Gaute Heivollin Globalia -voitto oli upea juttu. Kirja oli Etten palaisi tuhkaksi.
Kehtaanko sanoa etten ole lukenut näistä mtn.. No kehtaan koska olen nykyään niin laiska, mutta jäniskirja kiinnosti tarinansa ja jo nimensäkin vuoksi:) Kiitoksia sivistyksestä taas kerran Leena:)
VastaaPoistaMustis, kehtaanko sanoa, että en kaikkien näiden vuosienkaan jälkeen tunne kirjamakuasi...Sokkona suosittelisin sinulle 'jänistä' sekä jos runous kiinnnostaa myös Rahikaisen Edithiä, joka on varsin erilainen elämäkerta, mitä Edithistä on tähän asti totuttu lukemaan.
PoistaOle hyvä <3 Ilo on minun, sillä tämä on minule melkein missio;)
Kiitoksia:)
Poista<3
PoistaLintu pieni oli minustakin herkkä, viehättävä ja kaunis kirja, loppuvuoden mieleenpainuneimpia. Ja Neljäntien risteys oli taas alkuvuoden parhaita. Siihen väliin mahtuikin sitten paljon kirjoja, joista osan olen unohtanut ihan kokonaan. Mikäköhän olisi minun kolmikkoni...en ole asiaa miettinyt, kun en kirjabloggaa. Ainakin siellä olisi ykkösenä Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät...sitten Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset...ja esimerkiksi Miira Luhtavaaran runokirja Ruohikon luut. Nämä oli nyt näitä kotimaisia.
VastaaPoistaKivaa muuten, että olet taas täällä :)
Kirjailijatar, eikö vain. Aloin lukea sitä lähinnä Viipurin takia, mutta kirja onkin lahjakas, kiinnostava...nyt sitä jää ihan odottamaan, mitä Pohjola seuraavaksi kirjoittaa.Neljäntienristeys on minulle ikuinen mysteeri, sillä en tajua,mistä Kinnunen sen ammentaa, sen joka on kuin taikaa, vaikka asiat ova hyvinkin arkisia. Mutta naisen pään sisällä hän on kuin kotonaan.
PoistaOlen nyt alkamassa löytää Simonsuuren runoja...ja tietysti odotan...;)
Kiitos <3 Toivotaan kuitenkin, että vaikka tämä nyt näyttää varsin vauhdikkaalta, osaisin olla siten, että bloggaaminen on vain osa elämää, ei itse elämä.
Neljäntienristeys, On nälkä, on jano ja Edith ovat lukulistallani, kärkisijoilla, kun vain ehtisi lukea ne ja kaikki muut. Pitääpä tarkistaa myös jänis meripihkanvärisine silmineen.
VastaaPoistaLinnea, kaikki vahvoja kokemuksia, sillä Edithistäkin on nyt kirjoitettu ehkä todemmin ja rohkeammin kuin koskaan.Maaria on aina vahva maku ja Kinnunen taas jotenkin loitsi minut...Odotan kovasti parin bloigkollegan kommentteja 'jäniksestä'. Minulta se vietiin käsistä ja ostin uuden, oman 'jäniksen'. Jotkut kirjat vain on pakko omistaa.
PoistaOn nälkä, on jano sai minultakin kaksi pistettä :) Se tai mikään muukaan uusi tai vanha kirja ei kuitenkaan vienyt voittoa Sami Lopakan Marrakselta, joka oli koko lukuvuoteni paras kirja ja sai siis kolme pistettä <3
VastaaPoistaVillis, hieno juttu! Kiinnostavaa: Ehkä minun pitäisi kokeilla sitä. Kiitos vinkistä <3
PoistaPS. Mitäs jos lukisit Maarian kirjasuosituksen Metsäkauris...
Voi Leena meillä oli sama ykkönen Neljäntienristeys ja sama kolmonen Lintu pieni :)
VastaaPoistaMai, kiva kuulla, että jonkun kanssa edes näin paljon samaa;)
PoistaTiedätkö, en ole lukenut yhtään (!) niistä kirjoista, joille annoit ääniä, mutta nyt haluan lukea (melkein) kaikki! <3
VastaaPoistaSara, elämän rikkautta, että on eri lukumakuja. Tiedätkö, minusta tuossa on monta, joista uskoisin sinun pitävän: Lintu pieni, Neljäntienristeys, Teräs ja Näkemiin taivaassa. En muista, pidätkö Murakamista, mutta minä olin ensimmäiseen Murakamiini aivan ihastunut.
PoistaPääsin jo aikaisemmin tänne ihanaan blogiisi piha ja puutarha-sivuston kautta, löysin myös listan parhaista leffoistasi, joista n. puolet oli omallakin listallani ja aion tsekata loputkin listasi leffoista.... Niin takaisin kirjoihin... suretti lukea uutinen, että kirja Teemu Selänteestä on Suomen myydyin kirja, vielä kun katkerana muistan lukeneeni haastattelun, jossa Teemu kertoi että ei ole koskaan lukenut kokonaista kirjaa... Onneksi viiden myydyimmän listalla oli Neljäntien risteys sekä Valtosen kirja... Itsekin olen lukenut noista vasta Neljäntien risteyksen, koska nykyään luen kirjaston kirjoja ja usein vähän viiveellä, Finlandia-ehdokkaita haalin jo heti julkistuksen jälkeen. Alan lukea myös sinun suosittelemiasi kirjoja
VastaaPoistaAnja, kiitos, että pidät <3 Puutarhakirjoihin pääsemme kohta puoliin ja vähän sen jälkeen sitten itse puutarhaan ja toivottavasti myös kuvaamaan. Leffat ovat minulla nyt pinnalla, sillä mietimme lähdemmekö katsomaan ruotsalaista Turistia, jota on kovasti kehuttu. Käivn tänään katsomassa trailerin yms. ja sitten törmäsin sellaiseen elokuvaan kuin Still Alice, joka perustuu loistavaan kirjaan Edelleen Alice. Vaikka kirja kertoo muistisairaudesta, minusta se ei ole toivoton...eli mietinnyt, onko tuo filmi käynytkään Suomessa...
PoistaNo arvaa vaan, luinko minä sitä listaa kauhusta väristen;) Onneksi sentään Neljäntienristeys sielllä oli myös myynyt hyvin. Muistan oikein hyvin, miten Teemu oikein kehuskeli tuolla asialla ja mieleeni tuli, että mitäköhän tuollaisenkin miehen kanssa voisi keskustella. No, hän on kuitenkin saavuttanut oman unelmansa ja tehnyt sen ainakin ulospäin kauniisti, vaikka ei vieläkään lukisi kuin myyntilehteä autoista.
Minulla ei ole oikein ikinä sama maku F-raadin kanssa. Suuri poikkeus oli Riikka pelon kirja Jokapäiväinen elämämme. Aikaisemmista pidin lähinnä Bo Carpelanin teoksista. Olen silleen tylsä, että luen vain kirjoja, joista pidän. Elämä on lyhyt ja sitten se on ohi, joten ei aikaa kirjoille, jotka eivät kiinnosta. Tosin tietysti tykkäämisessäkin on eri voimakkuuksia, mutta silti.
Tervetuloa valitsemaan krijoja <3 Nyt esitellyt ovat ollet kaikki kolme yhtä huumaa, mutta neljäs, joka tulee kohta, toivon, että sen ainakin luet ja olisi kiva kuulla mitä sitten pidit. Nyt kyllä on pakko sanoa, että mitä olen tammikuussa lukenut ovat kaikki hot, paitsi jos runot eivät kiinnosta, niin sitten tuo Kuzmina ei varmaan sinua kiinnosta, Katsos kun en tunne sinun makuasi - vielä. Tutuille välillä räätälöin kirjalistoja...;)