maanantai 17. kesäkuuta 2024

Riikka Jäntti: Pikku hiiri, tuuliviiri


 Halusin yllättäen .lukea Riikka Jäntin ensimmäisen Hiiru -kirjan ja se löytyi vielä kovakantisena. Kirja nauratti kovasti, sillä Casperhan sai ensimmäisen hiirikirjansa ennen suositeltua ikärajaa kuten eräs tyttökin. Kiinnosti vähän, mutta 2,5 -vuotiaan keskittymiskyky voi hävitä syystä tai toisesta. Yhtenä päivänä hän kovasti etsi omista kirjoistaan hiirikirjaa ja halusi, että 'äiti, luetaan.' Tyttö, jonka mainitsin on muutaman kuukauden vanhempi ja alkoi juuri nyt myös kiinnostua näistä hauskoista 3+ -suositelluista kirjoista. Pikku hiiri, tuuliviiri, osui niin kohdilleen kummallakin taaperolla, että 'hyvä minä!'


On aamu ja tarhaan lähdön aika. Hiiru heräsi ihan iloisena, mutta kun äiti aloitti pukemaan häntä, Hiiru huusi 'ei!'!

Ei!

Äiti auttoi Hiirua pukeutumaan ja kun vaatteet olivat päällä, vauvaperheille tuttu tuoksahdus tuli äidin nenään...

Äidille tuttu juttu, sillä uhmaikä on alkanut. Vastaus melkein kaikkeen on 'ei!'

Matka tarhaan sujui sopuisasti ja tarhassa kaverit jo odottivat Hiirua. tehtiin monenlaisia tarhapäivän juttuja, jonka jälkeen syötiin lihapullia Ja sitten nokosille.


Kun äiti tuli noutamaan Hiirua, ei Hiiru halunnutkaan kotiin...

Äiti tiesi jo mihin varautua ja puki Hiirun tyynen rauhallisesti. Kotimatkalla käytiin kaupassa ja kotona Hiiru sai pelata vähän tietokoneella. 

    

Pelaaminen oli niin hauskaa, että puhkesi taas pieni uhmakohtaus, kun piti lähteä syömään.

Parsakaali aiheutti jälleen tahtojen taistelun. Sitten äiti kysyikin, että 'otatko pillimehun?

Hiirulta oli tulla sana 'ei'!, kunnes hän tajusi, että nyt sanotaankin 'joo'. Vadelmamehu oli herkullista. Hyväntuulisena Hiiru pukeutui yöasuunsa, kunnes äiti totesi olevan aika pestä hampaat. Äiti alkoi olla jo aika uupunut, mutta niin vain hampaat saatiin pestyä.

Vihdoinkin koitti iltasadun hetki. Rauha oli saapunut terhakkaan Hiirun kotiin ja kaikki oli niin hyvin.

Juhannuksena istumme kaikki isolle sohvalle ja luemme omalle 'aina iloiselle Casperille' tämän tarinan. Veikkaan, että tästä tulee suosikki heti. Tosin naurultamme on vaikea ehkä olla, sillä Casperin ensimmäinen 'ei!' tuli hänen saatuaan parasta ikinä ensimmäisen kerran. Ihanaa, että se on videolla: hänkin saa joskus nauraa itselleen. Huomasimme, että ennen 'eitä' tuli pieni paussi, joten selvästi teki mieli sanoa, että 'herkkua', mutta sieltä tulikin jyrkkä 'ei' vaikka parasta ikinä oli jo syöty. 

Riikka Jäntin kirjat ovat kuin tosielämästä ja aikuisetkin nauttivat niistä. Toki vielä alle kolmevuotiaalle aikuinen lukee. Niin, paitsi sinä päivänä, kun hän istui selkä suorana sohvalla ja ilmoitti lukevansa ihan itse. No sekin meni sitten ohi ennen iltasatua, jota luettiin yhdessä äidin kanssa.

Kirjat ovat Tammen kustantamat ja Jäntin kirjoja on käännetty jo monille kielille. Tiedän jo, minkä haluaisin seuraavaksi...

Hys, Hiiru nukkuu.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Ninni Schulman: Viimeiset leikit

Viimeiset leikit kertoo tavallisista ihmisistä Taalainmaalla Siljanjärven rannalla. Miksi niin tavallisista? Ninni Schulmanilla on kyky tuoda kirjoihinsa likapyykkiä, jääkaapin tyhjyyttä, liikakiloistaan kärsiviä naisia, avioliittojen ongelmia, lasten touhuja sellaisina kuin ne oikeasti ovat...kuka pettää ketä ja olisiko vähän ikävä Ninnin Hagfors-sarjaa ja kaikkeen sekaantuvaa Magdalena Hanssonia, jonka mies on tulla hulluksi vaimonsa sekaantumisista rikoksiin. Vaimonhan pitäisi olla pienen kaupunkilehden toimittaja, eikä mikään poliisi. Ja entäs sitten Christer? Häntäkään ei voi unohtaa....

Ninni Schulmanin uusin kirja Viimeiset leikit (Som vi lekte, Tammi 2024, suomennos Sirpa Hietanen) aloittaa Ingrid Wolt -sarjan, jossa päähenkilö hämmentävästi kesällä 1983 sulkee vankilan portit takanaan. Ingrid on jo päättänyt muuttaa pois sieltä, missä hänet tunnetaan entisenä poliisina. Jonnekin ihan erilaiseen ja niinpä uusi koti löytyy Taalainmaalta.  Varmaan rauhan tyyssija? Kuulostaa idylliseltä, mutta aika näyttää, miten poliisina työskennellyt Ingrid voisi kestää rauhaa. Yksi yllätys tulee heti vastaan, sillä hänen monivuotinen parinsa poliisista on uudessa paikassa poliisina: Benny, jonka kanssa hän on tehnyt aikaisemmassa elämässä varmaan tuhat poliisivuoroa parina. Benny ja Ingrid...Nyt Benny on menossa avioon ja vain hänelle Ingrid kertoo menettäneensä tyttärensä huoltajuuden, kotinsa ja ammattinsa.

Schulmanin kyky sekoittaa tavallisiin avioliittoihin ja arkiaskareisiin kasvavaa uhkaa tekee kaikesta kuin painajaista, sillä lapsi katoaa. Eletään 80 -lukua ja pojan arvellaan hukkuneen eli juttu on suljettu. Mattias on 12-vuotias ja katoaa kesällä 1982. Ihan tavallinen kiva poika, jolla on vain aika usein kaverien puutetta. Ja hän on hirveän kiinnostunut toisten ihmisten asioista aivan yli turvarajan. Ingrid on sielultaan poliisi ja koulutukseltaan sekä kokemukselta. Hän ei vain voi päästä poliisiin. Hän on juuri vapautunut entinen vanki. Yhteisö ei tiedä hänen taustaansa ja Benny tietysti vaikenee hyvänä ystävänä.

Uuden sarjan ensimmäisessä kirjassa on mukana paljon lapsia ja heidän vanhempiaan, mutta kertaakaan ei tarvinnut miettiä kuka kukin on. Ninnillä on kyky asemoida henkilönsä selvästi ja lukijalle miellyttävään tempoon. Kirjassa on kyse nähdä ihmisten läpi tai olla näkemättä. Ingridillä on aina ollut vahva intuitio. Vaan mitä entinen poliisi voi tehdä, että saisi Mattiaksen kaverit puhumaan ja myös tietysti heidän vanhempansa. Hänhän on aivan yksin ja saa tavata tytärtäänkin vain valvotusti. Näistä paloista ponnistaa Schulmanin uusin Ingrid Wolt -sarja. Tuttuun tyyliinsä Ingrid ripottelee jännitystomua tarinaan ja lukijan on takuulla luettava seuraavakin kirja. Mikä ilo! Voisin jo kuvitella, että...

Viimeiset leikit on mitä sopivin kirja lomalukemiseksi. Rivien välitkin tihkuvat uhkaa, mutta eivät kerro kuka on tehnyt mitä. Tervetuloa Ingrid Wolt!

*****

Dekkarit Leena Lumissa

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Meditoidaan vähän...

En ole kertonut teille, että en pysty keskittymään, koska talvituho vei magnoliani, jota olin hoitanut kuin lasta. Uusia on ostettu kaikkien menehtyneiden puiden tilalle ja on ollut tyyristä sekä voimia vievää. Vain magnoliaa ei enää tule, ei! Illalla yritän lukea kirjaa ja en pystykään. Pakkaan jo juhannukseen ja kivojen kotolaisten opastukseen. 

Nyt päätin rauhoittua, mikä ei ehkä kuulosta minulta, mutta kun näin tämän Jarmo Mannisen neidonkenkäkuvan Calypso bulbosa kuuma ja kylmä nuorottelivat. Tässä on nyt pysäkki. Miksi aikaa? Sen näkee sitten.

Katsokaa vain tätä kuvaa ja unohtakaa kaikki muu. Henki alkaa kulkea ja kaikki onkin ihan hyvin. Olen niin botanisti ja eläimistäkin pidän, joten nyt on kasvin vuoro. Ja kirjan!

Palaamisiin♥  Katsokaa kauan ja tarkkaan ihmettä maan♥

kuva https://www.instagram.com/jarmo.manninen/

Leena Lumi

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Hyvästi mesimarjat, haarapääskyt, taivaanvuohet, ruiskaunokit, varpuset...


Räystäspääskyt suut apposen ammollaan ruokaa odottamassa. Räystäspääsky Delichon urbicum. Suomessa pesii kolme pääskyslajia, haarapääsky, törmäpääsky ja räystäspääsky. Ne ovat kaikki eri sukua. Lapsuudesta muistan miten yleisiä nämä olivat. Nyt räystäspääsky sirkuttaa yhä harvemmin....Kuva Pekka Mäkinen


Haarapääsky Hirundo rustica tarkassa lähikuvassa. 

Kuva  https://www.instagram.com/vilppula_wildlife/

Hyvästi mesimarjat, taivaanvuohet, ruiskaunokit, varpuset...

Leena Lumi

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Keltainen polkumme ei kuki täysillä vieläkään....

Hiukka järkyttää, sillä kalliomme yli kulkeva laattakivipolku ei anna vielä kovin ihania yllätyksiä. Ei edes kesäkulleroita eli mennyttä suvea on tämä.

Vain niittykullerot ja suuret kuunliljat ovat vahvoilla.

Eikös keltakurjenmiekkojen kuuluisi jo kukkia....

Onneksi nuo luonnonkullerot edes...ja Merin akilleijaraput

 Akileijoilla on joka vuosi joku uusi yllätys: paikka missä kukkivat, värit ja hybrdit.


Siellä puutarhassa, missä akileijat kukkivat, asuvat keijut!


Tätä aikaa odotellessa huomasin juuri, että kaksi kolme viikkoa tästä, valmistimme jo viime vuonna kanelista kirsikkajoululikööriä. Siitä on tullut niin kysyttyä, että...Ei tarvita ison jouluaaton aterian päälle juustotarjotinta, kun sen voi korvata kaatamalla kauniiseen lasiin joululikööriä. Äitikin sanoi, että parempaa kuin mikään vilun karkottaja.

Ystävä kävi alppiruusupuistossa ja minä kun en ole niin kovin fanittaja niille, pidän kuitenkin tästä tummasta männyn takana.


Tästä tummasta ja villinoloisesta pidän. Kiitos♥♥

Lauantaiehtoon rauhaa♥♥

Leena Lumi

torstai 6. kesäkuuta 2024

Eilinen puutarhavälähdys



Helmiorapihlaja antaa parastaan,


Luonto antoi kaksi täynnä kukkia, kun vei kolmannen puista.

Atsalea Ruususen uni

Atsalea Northern Hi-Lights tai Illusia, ryhmässä tässä kohden on kaksi, joista toinen on vaihtunut.

Se minusta paras ja ihan framilla, oli kärsinyt talvesta ja teki vain muutaman kukan.

Ei ollut tämä nyt näin eli talvi vei omansa ja jätti vain pari kukkaa.


Merin syreenit kuin vaahtoava kukkameri♥♥

puutarhaterveisin
Leena Lumi

kuva Syreenit Meri Nieminen

Leena Lumin puutarhassa


Ruokakatoksen verhot valmistumassa. Pari syntymäpäivälahjaksi saatua uutta ruokaryhmää, joissa voimme jatkaa entiseen tahtiin eli kahden hengen pöydät ja Casperille omansa.


Tällainen verho sinne on valmistumassa eli yläverho villiviinistä ja kappa tulee köynnöshortensiasta. Mutta ei tätä vielä....

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Menoviikko yllätti....

Menoviikko yllätti. Odotin radiohiljaisuutta ja katselisin vain atsaleoiden aukeamista...ja vähän lukisin. Tällainen introvertti ei kestä kolmea päivää menemistä, seurustelua, mutta katsotaan nyt. Huomenna sentään kotinurkissa eli likellä pyörimässä. 

Mukavaa tulevaa suviviikkoa kaikille kera valkeavaahtoisten kukkien♥♥

Nyt kirja käteen ja yritän vielä vähän aikaa, mutta en aamukolmeen enää.

Kuva Meri Nieminen 

lauantai 1. kesäkuuta 2024

Joutsen


On vaivalloista edetä tiettömällä tiellä,
hidasta käyntiä joutsenen
muistuttaa kulkumme siellä

ja kun pohja katoaa kuolemassa, 
tukemme päivittäinen,
sen laskeutumista pelokasta

helmaan lempeiden vesien,
ennestään tuttujen - hyvien
se vuoksen virtaan vuolaampaan
lipuu kerta kerralta tyynemmin
yhä ylväämmin, levollisemmin ,
arvokkuudella kuninkaan.

- Raine Maria Rilke -
Tahto tahtojen (Like) suomennos Eve Rehn (ent. Kuismin)