perjantai 23. elokuuta 2024

Syyskesä jatkuu vielä...


 Tänään kuvasin ensimmäiset keltaiset lehdet. Syksyn esimakua, mutta näin tekevät meillä vain lehmukset tähän aikaan vuodesta.  Muuten on vihreää ja kesäistä. Toivottavasti ensi yönä luvattua sadetta.

Olen ollut säilönnän hurmoksessa. Ja kantanut vesiä sekä aloittanut kukkapenkkien siivoukset. Kohta niihin jo istutetaan kevätkukkien sipuleita.

Puutarhailu on rankka laji. Yhtenä aamuna en ollut päästä sängystä ylös ja vasen lonkka ihan tulessa. Lääkäriin ja syy kipuun YLILIIKUNTA. No, selitin, että meillä nyt on puutarha kolmessa tasossa ja viisteisiä rinteitä. Alkoi paniikki nousta, sillä ensi viikolla Lohjalle. Sain pistoksen, mutta vieläkään ei tunnut normaalilta.

Aloitan nyt lukemaan uutta kirjaa ja jatkan lähtöön asti. Tuskin saan teosta ulos ennen kuin olemme kotiutuneet. Pääasia on olla Casper Julianin kanssa, kun miehet tekevät yhtä juttua talossa etc. En halua nyt kiirehtiä. Jospa nappaan Meriltä kuvan tai muutaman.

Mikä nauratti viimeksi ja toivottavasti tämä ilo on sallittua jakaa:

Kun Obamat nousivat lavalle presidenttiehdokas Harrisin puolesta se ei tietenkään voinut olla tylsää! Mikä mahtava pariskunta♥♥ 

Piti ja piti pitää lomaa, mutta vaikka olenkin jotain lukenut, olen senkin edestä touhunnut paljon muuta. Viimeksi kyynelehtinyt raakkutuhoa. Metsää hamutaan, koska puun hinta on nyt kova. Mitä sillä väliä, jos tulee hirveää jälkeä ja harvinaisia jokihelmisimpukoita tuhoutuu....Minulle ja monelle muulle on väliä.

Tyhjennän pääni ja olen jo melkein matkalla kohti pientä, rakasta Casperiamme♥♥

Ehkä laitan vielä jotain sillä emme lähde ihan viikon alusta....Then holiday!

Elämää vuodenaikojen murroksessa....

Leena Lumi

keskiviikko 21. elokuuta 2024

Kesäpäivään vertaisinko sinua? Olet suloisempi ja tyynempi...


Kesäpäivään vertaisinko sinua? 
Olet suloisempi, tyynempi,
tuulenpuuskat ravistavat nuput toukokuun
ja kesän laina kestää liian lyhyeen.
Joskus taivaan silmä loistaa tulessa
ja kultaotsa peittyy usein pilveen,
ja kauneuttaan kaunis joskus kadottaa,
sattuman tai luonnonkierron riistossa.
Vaan ikikesäsi ei kuihdu koskaan,
ei kadota kauneutta, sinulle kuuluvaa,
ei kuolema voi kerskua että käyt sen varjossa
kun ikuisissa säkeissä liityt aikaan.
       Niin kauan kuin on henki tai silmät nähdä,
       niin kauan tämä elää, elämäsi lähde.

Suomentanut ja toimittanut Kirsti Simonsuuri, Gaudeamus 2010
Kuva Gustav Klimt 

tiistai 20. elokuuta 2024

Helähtää vilun celesta, syysilta, saunavastan kostea, sakenee....

Helähtää vilun celesta.

Syysilta, saunavastankostea, sakenee
vihreä hämärä...istun
madonsyömällä laiturilla, yksin, ja sorsapoikue
ui keltaisen ruovikon suojaan,
sen vanavesi ohenee, katoaa, ja järven pinta
on tyyni taas. Kuin platinaa.

Kajahtaa, kaksi laukausta.

Niin kuin airot läjähtävät veteen,
tältä tutulta rannalta
on silmänräpäyksen matka Tuntemattomalle,
veden kalvossa kelluu sininen sulka,
poikue räpiköi pakoon
henkensä hädässä. Äiditön.

Helähtää, vilun celesta.

Istun madon syömällä laiturilla, yksin,
kuuntelen laukauksia kaukaa, haistelen
ruudin ja saunan savuja.
Surun heleys tummuvaa taivasta vasten,
tuuli, liikkumaton. Kuin vaate iholla.

- Arto Meller -
kuva Seijastiina

lauantai 17. elokuuta 2024

Isin kanssa mustikassa....

Casper isin kanssa mustikassa. Taika -koiruus tutkii posteja ja äiti tietysti kameran takana. Metsäretket ovat ihan parasta perheaikaa♥♥ Mustikat ovat luonnon terveyttä parhaasta päästä. Viikonloput ovat nyt yhtä marjaa ja kantarelleja, vähän myöhemmin suppilovahveroita. Illalla saunaan ja altaaseen

Ihanaa viikonloppua

torstai 15. elokuuta 2024

Wim's Red on yön aikana siirtynyt puuteripinkkiin

Tämä hurmaava syyshortensia vie minua jo ties monettako vuotta. Taitaa olla Grandi Floran jälkeen eniten pitämäni. Tätä tullaan seuraamaan ja aikanaan parhaat kuvat siirtyvät tänne


Syyshortensia Grandi Flora ja ikää ainakin 40 vuotta. Näitä oli tässä kaksi ja on kaikkien tapahtumien jälkeen edelleen. Tämä kuva ei tältä vuodelta. Lisää voit katsoa täältä

Syyshortensia Vanille Freisen kanssa ei ensin tullut mitään, mutta sitten hän alkoi ymmärtää, mitä odotan. Lisää kuvia täältä

 Puutarhamme on iso ja taas on uusia istutettu. Lähdemme kuitenkin etelää kohti auttamaan satavuotiaan talon gruntin rappauksessa ja tapaamassa Casperia...toki myös Meriä ja Samia! Yritän lukea, mutta puutarha vie kuin varkain. Tänään oli ihana ilta. istuimme grillaamassa  ja syömässä ulkona ihan hiljaisuudessa. Se tuli tarpeeseen. Huomiseksi on luvattu sadetta, mutta se on vain puutarhalle iloksi. Tartun kirjaan kohta ja mietin, miten sen sitten teille kerron...kun ehdin. 

Sateella on kiva nukkua ikkuna auki ja kuunnella luonnon musiikkia. Jaksan aina ihmetellä miten jotkut kulkevat johdot korvissa ja jättävät luonnon äänet väliin. Kukin tavallaan.

Yö jo odottaa...erästä kulkijaa. Matka pitkä on/ ja aivan tähdetön./ Jostain kuuluu kutsu muiston kaukaisen.../ hän siellä tähdet sytyttää/ eksyä en voi...en voi/ hellyys vastaan käy/ tähtiin pukee kulkijan...Pakahdun!

Leena Lumi

keskiviikko 14. elokuuta 2024

Three in one Vichy

Harvoin kirjoitan kosmetiikasta, mutta nyt tuli tarve. Luottotuotesarjani apteekin Vichy on tuonut myyntiin tämän näköisen uutuuden. Siinä on yhdessä pullossa päivävoide, joka hoitaa ihoa, UV -total eli 50 suoja ja vielä kevyt meikkivoide, jota vain yhtä sävyä, mutta se oli heti oikea. Yleensä sopivaa sävyä on vaikea löytää, mutta olisiko tämäkin useammalle sopiva sävy... Aikamoinen päivän alun helpotus. Lisäksi sarjaan kuuluu kaksi muuta samannäköistä tuotetta ilman meikkivoidetta ja oikea valitaan ihotyypin mukaan. Ihoni on hyvin herkkä eikä siihen voi laittaa mitä vain. Tämä on toiminut tosi hyvin.

Kokeilkaa! 

Leena Lumi

perjantai 9. elokuuta 2024

Eilen 4000 askelta terassihortensian ja erityisen värisen krysanteemin perässä

En ole kauheasti krysanteemi-ihminen, mutta olen ollut. Kyllästyin siihen kun ne ruukuissa nuupahtivat niin nopeasti. Sainkin eilen vinkin Jyväskylän vanhimman taimitarhan omistajalta eli istuta ne maahan. Hän sanoi sen eilen, mutta tämä hurmaava, haalean  korallinpunainen on viime vuodelta ja se toimi hyvin. No tietysti etsin tätäkin väriä, vaan ei missään. Pääetsintäkohteeni oli kuitenkin saada yksi suuri terassihortensia, sillä nyt oli ensimmäinen kerta, kun keväällä istutetut kaksi ovat melkein mustia. Jopa marraskuun lopulla olen rapultani kohdannut kuin 3 vuodenaikaa;

On marraskuuta ja ovea ympäröi jo havukranssi, useamman vuorokauden kynttilä lyhdyssään ja hortensia on löytänyt viimeisen värinsä. Tätä ilmanko nyt sitten pitää olla, kun kerta kaikkiaan ei myydä enää terassihortensioita. En takuulla laita vielä callunoita, en vielä.

Ostin sitten etupihan kuusen juuren suojaan ison pallomaisen krysanteemin, koska lyhtykoisoja ei ollut tähän tänä vuonna tullut ja omiakin tuli vain vähän. Ostin nuppuisen, joten yllä oleva ei ole sama kuin alakuvassa. Ja värikin on eri. Mietimme siis vielä...

Pieniä ruosteenvärisiä ostin kolme. Kiva sitten myöhemmin kuvata, miten tämä meni. Tässä hän eilen. Pian ovat kukat auki, sillä tänäänkin satanut kunnolla.

Alppiorvokit eli syklaamit, joita kaksi, ostin etupihani upeimman valkoisen atsalean eteen. Atsalean kukinta on jo ohi, mutta sitten seuraa ruskaväri. Vävykin sanoi, että hän haluaa meidän saaremme ruskaan. Minulla melkein kaikilla kasveilla on myös ruskaväri. Syreenit ovat poikkeus.

Muuten vain ostin pienen ruusuorkidean. En niistä isoista osaa iloita, mutta nämä pienet. Edellinen oli valkoinen ja kesti kauan. 

Ja tässä eniten seuratuin syyshortensia Grandi Floran ohella. Wim's Red pitää valkoista väriään vain muutaman viikon ja sitten alkaa hiipiä vaaleanpunaista

ja finaali on monta viikkoa pakkasiin asti tumman viininpunainen. Vaaleanpunaisen ja tummimman punaisen väliin mahtuu monta sävyä. Tässä Wim's Redin punainen näytös:


Sitten punastus ennen lumia....


Levollista viikonloppua ♥♥♥

Leena Lumi

 Leena Lumin puutarhassa

maanantai 5. elokuuta 2024

Stacy Willingham: Välähdys pimeässä


Olen lukenut dekkarin, joka kantaa sekä menneiden aikojen että tulevien tuulia. Meni tovi kun luulin lukevani Frimanssonia tai Highsmithiä. Kirjan tarina kantaa niitä aikoja, jolloin uhrit ja heidän perheensä olivat pääroolissa. Ei poliisitoiminta, vaan hehkuvan kuuma pelko, uskaltaako enää lähteä pimeällä ulos, jos on nuori tyttö. Elämme toukokuuta 2019, jolloin psykologi tohtori Chloe Davis joutuu palaamaan lapsuuteensa vuonna 1999 heinäkuussa. Hän on 12- vuotias, kun kuusi teinityttöä katosi louisianalaisessa pikkukaupungissa. Nyt Chloen elämä tulee kaksijakoiseksi, sillä toki hänkin muistaa jotain tuolta kesältä, mutta on yrittänyt haudata karmivat muistot. Pimeää ei pääse pakoon. Se on kuin joku pimeimmän nurkan imu, joka vetää puoleensa.

Stacy Willinghamin dekkari Välähdys pimeässä (A Ficker in the Dark, Tammi 2024, suomennos Einari Aaltonen) kuljettaa meidät Chloen elämän ja perheen kautta täydellisessä tempossa kohti ratkaisua, jota en tohdi monenkaan arvaavan. Niin tehtiin aikanaan kun luettiin dekkareita. Näyttämö on valmis, kun Chloe eräänä päivänä nykyajassa tapaa miehen, joka vie häneltä jalat alta. Daniel on niin komea, että Chloe itsekin epäilee kaiken johtuvan siitä. Hän on ollut lapsuuden  kauhukesästä alkaen hyvin pidättyväinen, eikä ole istunut edes työtoveriensa kanssa iltoja. Nyt hänet saadaan iltaa viettämään ja niin siinä sitten käy, että ei mene kauaakaan, kun ovat jo kihloissa ja hääpäivän saa kalenteriin merkitä Chloe. Daniel Briggs on lääke-edustaja, jolla ei tunnu olevan sukulaisia ainakaan likellä. Chloen päätehtävä on nyt häiden suunnittelu työn ohessa, sillä hän ei halua jättää potilaitaan, joiden joukossa on ollut myös...Ainoa asia mikä Chloeta harmittaa on hänen veljensä Cooperin pidäkkeellisyys Danielia kohtaan. Eikä hän sitä paljon perustele.

Äiti on jo vanha ja asustaa Riversiden hoitokodissa. Chloe käy esittelemässä Danielin äidilleen. Äiti ei paljon enää puhu eikä kuuluisa hymy irtoa. Kaikkien olo on väkinäinen. Kaiken huipuksi kahdenkymmenen vuoden takaiset tapahtumat alkavat toistua. Tyttö katoaa. Tyttöjä katoaa. Chloen mielenterveys alkaa heilahdella. Psykologina hän saa kirjoittaa reseptejä ja kirjoittaakin yhden tulevan miehensä nimelle, jolloin kukaan ei voi syyttää häntä itselleen niitä kirjoittavan. Xanaxinia, joka saa päivät keveimmiksi ja auttaa nukkumaan yöt, 

Silti todelliset hirviöt piileskelevät päivänvalossa. He ovat kuka tahansa tuttusi, jolle saatat avata oven ja alkaa tarjota omenapiirakkaa. Daniel on tarkka vartioimaan tulevan vaimonsa menoja, vaikka itse liihottaa kaupungin yössä ja tekee pitkiä työmatkoja viikonloppuisinkin. Yllättäen äidin hoitokodista soitetaan, että äiti ei suostu syömään. Chloen ja äidin välit eivät ole olleet kovinkaan lämpimät, mutta nyt hän ja Cooper ryntäävät äidin luo ja sitten sinne änkeää vielä Danielkin. Chloe haluaa olla hetken äidin kanssa kahdestaan ja vaikka äiti ei enää puhu, hän saa sormiaan napauttamalla viestinsä perille.

Kirja on New York Times -bestseller, eikä syyttä! Aion jatkossakin lukea Stacy Willinghamin dekkarit. Olen lukenut paljon rankempia ja myös hiukan tylsiäkin, mutta tyyli on makuuni ja selkeät kappaleet. Washington Post:" Poikkeuksellisen älykäs ja viihdyttävä." Viihdyttävä on tässä hyvä sana, sillä se ei tarkoita hauskaa, joka pilaisi trillerin ainakin minulta. Willingham on vain tosi älykäs tarinan kuljettaja ja uskaltaa ottaa riskejä henkilöhahmoissaan, joita on juuri sopiva määrä.

Vilkaisen Aaronia ja hän nyökkää tietävästi. Mietin oliko hänellä ollut oma Lena. Varmaan kaikilla on oma Lenansa jossakin vaiheessa elämää. Ihminen joka ilmestyy kuin tähdenlento ja katoaa yhtä arvaamatta.

***** 

Välkähdys pimeässä nosti Stacy Willinghamin myyntilistojen  ja kansainväliseksi tähdeksi. Willingham on opiskellut juornalismia ja luovaa kirjoittamista, ja hänen myyntilistojen kärkeen nousseita kirjojaan on käännetty 30 kielelle.

*****

torstai 1. elokuuta 2024

Huikean tunnelmallista elokuuta!

Elokuu on yksi kolmesta suosikkikuukaudestani. Aavistus kypsyvien hedelmien makeaa tuoksua lähestyy jo hedelmäpuutarhasta, linnut ovat selviytyneet, hämyiset illat mukavimpia kuin julman kirkkaat, pusikoissa rapisevat siilit, yökiitäjät liitävät öisin, päivisin säihkyvät sudenkorennot, syyskesän värit alkavat valloittaa. 

Nautitaan näistä ajoista, ja toivotaan, että kestää marraskuun lopulle moni kiva syyskesän juttu. No onhan minulla se kuva, jossa hortensia kukki rapulla, ulko-ovessa oli jo havuvalokranssi ja isossa lyhdyssä muutaman vuorokauden kynttilä.

Lumottujen kuukausien yhteiskuva. Täytyykin alkaa kollata esille ledvaloja, ledpalloja, monenlaisia ledjuttuja.

Vahvojen värien viikonloppua ilman mitään hoppua. Onhan vasta elokuun alku. Se kaunis ja maaginen meille suotakoon.

Ai että mitäkö syödään? No ehkä jotain missä tarvitaan kantarelleja:

Näin hyviä saimme viime vuonna, mutta olemme nyt tehneet vähemmän upeisiin ja hyvää on jos valmistaa

kanttarelli-pinaattifrittataa. Mikä herkku!

Kaikkea herkullista ja kivaa viikonloppuun kaikille. Minun on päästävä nyt erittäin jännittävän kirjan kanssa sänkyyn. Jäi vielä sellaiseen kohtaan, että olen itse mukana jutussa, eksyksissä hämyisessä tarinassa.

Leena Lumi