tiistai 23. elokuuta 2011

Syyshortensia - syyskesän iltojen valonkantaja


Syyshortensiasta, paniculata 'Grandiflora', on moneksi, mutta yksi on varmaa: Ilman tätä kaunotarta, minulla ei olisi puutarhaa.  Syyshortensiani ovat jo yli kolmekymmentä vuotta vanhoja, mutta ne vain kasvavat ja kasvavat ja kukkivat pitkään joka vuosi elokuulta lumiin. Olen istuttanut vastapäätä etupihan syyshortensioita kuutamohortensian, mutta se on vielä pieni ja tänä vuonna ei avannut kukkiaan viime vuoden vertaisesti. Alapihalle, kaarisillan lähelle, olemme istuttaneet mustilanhortensian. Kun katsotte näitä kuvia, huomaatte kuvausvuosien eron ja sen miten paljon tämä upea pensas kasvaa vielä näin vanhanakin. Kuvausvuodet alkavat 2010 muistaakseni...


Etupiha on talon käyntikortti ja siinä meillä kasvaakin kaksi komeaa syyshortensiaa, kuutamohortensia sekä mm. pilvikirsikka. Mikäli tulee tänä vuonna hyvä ruska, otan kuvan tänä vuonna juuri tästä samasta kohdasta.


Tässä sama about vuotta aiemmin, sillä en näe pilvikirsikkaa...Ja sama nyt. En meinannut saada hortensiaa millään mahtumaan kuvaan;-) Tässä on siis kaksi hortensiaa, toinen takana ja niiden muoto on sateenkaari. Toisen sisällä on pihavalo ja hortensioiden alle mahtuu korituoli. Marraskuulla, kun kuolleet kukat on leikattu pois, valaisemme nämä pensaat pienillä pehmeäsävyisillä, kirkkailla led-valoilla. Silloin näistä pensaista tulee konkreettisesti valonkantajia.


Syyshortensia on hämärtyvien iltojen valonkantaja myös luonnostaan! (Tapetti, joka ikkunasta näkyy on Boråsin Linné -mallistoa ja nimeltään Salainen puutarha.)


Ja tässä hortensioiden siimestä parvekkeelta kuvattuna. Oikealle jää nuori kuutamohortensia ja takana olevat mongolianvaahterat.


Hortensioiden vartija eli Hänen Majesteettinsa Applehill's Thora alias Olga. Etualalla nuori kuutamohortensia, joka kovilla helteillä siirrettiin japanilaiseen puutarhaan, sillä tästä ei ollut etupihalle. Jokin pensaan kasvutavassa...leveys, rentous...sopii paremmin talomme pohjoispuolelle.


tässä kuutamohortensian kukka, joka ei ole kunnolla auennut, mutta onneksi näitä on paljon. Olen kuutamohortensiassa aloittelija, mutta syyshortensiassa konkari. Tosin en tee näille valonkantajilleni muuta kuin leikkaan kuolleet kukinnot pois marraskuulla. Joskus harvoin innostun antamaan dodolannoitetta. Siltikin monet sanovat, että hortensiani ovat suurimpia, mitä ovat ikinä nähneet. Minä perustan vain niiden lumosta, valoisuudesta ja pitkästä, runsaasta syyskukinnasta, koolla ei niin väliä.

Syyshortensia pakkasen vierailun jälkeen. Tällöin otan muutamia oksia ja sidon ne yhteen. Kuivatan kuin yrtit kukinnot alaspäin ihan vain keittiön verhotangolla. Kun ne ovat kuivat, laitan maljakkoon ja siinä ne pysyvät kauniin vaaleanpunaisina aina huhtikuulle, jolloin onkin aika korvata hortensiat muscareilla.


Tässä Joanan erinomainen kuva syyshortensiasta. Kiitos kuvasta, Joana!


Välivaiheita matkalla kohti täyttä kukintaa.


Tässä Sarpun herkänkaunis hortensiakuva. Kiitos kuvasta, Sarppu!


Ja tässä näette vähän mittasuhteita eli syyshortensiat ja niiden palvoja.


Ja tässä näette, mihin pakkasen nappaamasta syyshortensiasta on: Kuva on tehty blogini arvontaan, kun puolen miljoonan kävijän raja ylittyi.

*****


Tässä rakkaat hortensiani viikon rankkasateiden painamina. Tässä on nyt kyllä tapahtunut muutakin, mutta se on vahvuudeksi: Jos katsotte aikaisempia kuvia, huomaatte, että hortensioiden edessä, auringon tulosuunnassa, seisoo valtava hopeakuusi. Sen me sydän väristen kaadatimme tänä keväänä, sillä en salli, en salli, että hortensiani eivät saa valoa. Näillä ihanuuksilla on siis nyt menossa murros. Sama koskee niitä vastapäätä olevaa kuutamohortensiaa, joka vasta nyt saa kunnolla valoa.


Kukintojen väri on jo näin lumoava, sillä yöt ovat olleet jo kylmiä. Näitä kohta leikkaan kimpuiksi, jotka kuivatan keittiön verhotangolla= syyshortensiakappa! Joskus loka-marraskuulla laitan ne sitten isoon maljakkoon, jossa ne ilahduttavat hyvin värinsä säilyttäen aina huhtikuun lopulle asti.Hortensia on sisustuksellisin kukka ikinä! Odotan nyt pilvikirsikan vahvaa ruskaa ja sitten yritän saada nämä pensaat samaan kuvaan etupihan ei ollenkaan hillittykasvuisen pilvikirsikan kanssa.


Tässä minä ja tyttäremme koiruudet Taika ja Dina syyshortensioiden 'valossa' syyskuussa 2013.

Love
Leena Lumi

Leenan Lumin puutarhassa

PS. Mitenkään en voi olla lisäämättä hortensioiden viemänä tänne kuvia tämän vuoden terassihortensiasta, joka meni äidille:


Ja samassa yksilössä myös vihreitä kukkia:


Onko elämää ilman hortensioita♥


Tässä äidin hortensia heinäkuun alussa eli sama kukka tarjoaa jo kolmatta väriä. Aika mahtavaa! 


Yllä sama hortensia sisareni kuvaamana syyskuussa 2014! Nyt siis jo neljäs väri!
Tämän voi sitten istuttaa puutarhaan ja olen kuullut, että aika monella se sitten kukkii seuraavana suvena. Ja sitten palaamme otsikon mukaiseen kasviin eli syyshortensiaan:


Elokuu 2014 ja ensimmäinen kuvani iPadilla on tietty kuva syyshortensian vasta avautumassa olevasta kukasta: Kuin joku vedenalainen korallikasvi... 


Toinen otos taas on kuin helmiä, joista osa on revähtänyt auki. Koska suvi oli kuumin ja kuivin vuosikymmeniin, niin nyt sitten sataa senkin edestä, joten saas nähdä, mitä hortensiat tykkäävät.Nyt tähän kohtaan tulee uusi välisoitto syyshortensiasta, sillä niin moni on hurmaantunut uutuuteen Hydrangea paniculata Vanille Fraise. Yllä oleva kuva täältä  Omani istutin eilen ja siitähän tulikin aikamoinen puutarhacase ja vähän jalat ilmassa eli ei järjenhäivääkään siirtää suurta, kukkivaa kuutamohortensiaa tähän aikaan vuodesta, mutta minkäs teet eli Voihan Vanille Fraise!


Omani on vasta nupuilla, joten on jännä nähdä, ehtiikö aueta. Ensiavuksi kuvanälkään tuli mm. yllä oleva Cherin kuva, joka on täältä Kiitos♥Syyskuu 2015 ja miten valtavilta yli 35 vuotta vanhat syyshortensiat vasemmalla näyttävätkään ja miten pieneltä oikalla oleva viime syksynä istutettu Vanille Fraise! Oikean puolen mongolianvaahteroissa ei ole vielä yhtään ruskaa.


Tässä vanhukset  taustalla ja nuori Vanille Fraise edessä ennen punastusta.


Ja tässä ensimmäinen Vanillen hento punastus. Yöt eivät ole vielä olleet kylmiä, joten toivossa on vahvempaakin väriä. Katsotaan, toivotaan.Koska lähdimme jo lokakuun alussa Keski-Euroopan kiertolaisiksi ja palaamme vasta kuun loppupuolella, minulta jäivät nyt omien hortensioideni parhaat punastukset näkemättä ja teille kuvaamatta. Tässä korvikkeena Cellen hotellimme Fraun puutarhan hortensioita.Syyshortensia Wim's Red on 2016 siirtynyt etupihalle Vanillen tilalle. Kuvaan tätä nyt ahkerasti ja päätinkin tehdä Wim's Redistä oman tarinan Leena Lumin puutarhaan nimellä Wim's Red syyshortensia - hortensiavaihtelun kliimaksi Vanille on siirretty alapihalle, vähän edellä mainitusta kuutamohortensiasta ylemmäs ja vaikka suojaverkot loppuivat kesken, ja jänikset sen järsivät, pensas kukkii nyt upeasti. Taidan yrittää seurata näitä molempia, että nähdään, mitä värieroja tulee. Nyt tähän mennessä eroa on se, että Wim's Red on ainakin vielä jämäkämpi oksiltaan. Aika näyttää. Palataan!Syksy 2017 ja vaikka edessä näkyykin viime syksyn istutus Wim's Red, takana valvovat valkein kasvoin 3,5 metriä korkeat ja yli 30 vuotta vanhat syyshortensiat, paniculata 'Grandiflora'. Ne punastuvat vasta ensimmäisten pakkasöiden myötä.

34 kommenttia:

 1. Oi että! En voi kuin huokailla. Hortensiat ovat eräitä lempikukkiani, jotenkin ne ovat kukista kaikkein kirjallisimpia, en tiedä miksi. Sinun hortensiasi ovat upeita, upeita niin!

  Meillä on kaksi syyshortensiaa ja nyt sunnuntaina istuttamani Endless Summer. Saa nähdä, miten se selviää, mutta syyshortensiat ovat meillä nyt kolmatta syksyä (istutimme ne syyskuussa 2009, jolloin olimme juuri muuttaneet taloomme) ja ne voivat erinomaisesti. Aika pieniä ne vielä ovat, mutta kukkivat vuosi vuodelta kauniimmin.

  Kiitos tuosta vinkistä kuivattaa hortensian kukinnot pakkasen jälkeen. En tiennyt, että ne säilyvät noin hyvin. Nyt tiedän, mitä meidän eteisen lipastomme päälle tulee maljakkoon koko ensi talveksi.

  <3

  VastaaPoista
 2. Hortensiat totisesti ovat puutarhan kuninkaita (tai kuningattaria) - sopivat hyvin hänen majestettinsa Olgan taustakukiksi : )

  VastaaPoista
 3. Voi että, voiko kauniimpia ollakkaan.
  Olgakin nauttii ihan selvästi kauneudesta.
  Lämpimiä elokuun viimeisiä päiviä ja iltoja.

  VastaaPoista
 4. Yksi ihanimpia kasveja. Ostin itsekin, mutta kun puutarhurini on nyt käsi-invalidi, en saa sitä istutettua maahan.

  VastaaPoista
 5. Katja, kiitos! Minustakin hortensiat ovat jotenkin kirjallisia. Olen näistä järisyttävän onnellinen.

  Kyllä sinun pienet siitä vielä kasvavat. Kuvittele nyt, että nämä ovat jo yli 30 vuotta vanhoja. Toivottavasti nämä ovat ikuisia...

  Ole hyvä vain. Minulla on oikein iso maljakko ihan vain kuivattuja hortensian kukintoja varten. Älä ota niitä sateella, vaan kuivalla kelillä heti kun pakkanen on näitisti puraissut. Sitten vain roikkumaan kukinnot alaspäin ja kun ovat kuivat, niin maljakkoon. Meillä on keittiössä kohta, joka oikein huutaa hortensioita somistukseksi.

  VastaaPoista
 6. Olen vakaasti päättänyt lähteä matkalle kohti unelmien puutarhaa joka kukkii runsaasti ja niin pitkään kuin mahdollista, ja tässä on kyllä yksi niistä (hyvin hyvin hyvin) monista kasveista joita tulen pihallemme hankkimaan!

  VastaaPoista
 7. Voi hitsit Leena, aina olen ajatellut ettei Hortensia ole mitenkään minun kukkani, mutta perjantaina sain tätä valkoista syyshortensiaa ja se vei heti sydämeni ja sitten Sinä kirjoitat tästä! Uskomatonta ja miten kaunis piha Sinulla onnellisella onkaan..

  VastaaPoista
 8. Erjuska, juuri niin. Ja nimenomaan: Ne kelpaavat jopa Hallitsevalle Valtiattarelle!

  ***

  Minttuli, vaikea tässä nyt on kursailla;-) Olen nimittäin itse ihan mykistyneenä ihailusta jälleen kerran.

  Kiitos samoin sinulle!

  ***

  Allu, minä näin sen taimen jossain kuvassa. Eikö se ole vieläkään maassa! Sinä voit sen isuttaa itse. Ei meillä Lumimies mitään istuta vaan minä. Hän tonkii vain kompostit ja hoitaa pensasruusut, joista minä aina saan piikkejä.

  VastaaPoista
 9. Leena!

  Ihania ovat hortensiasi, se on myönnettävä rehellisesti. Onko sinulla myös sininen hortensia?

  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle, Leena<3

  VastaaPoista
 10. Satu, avaan kohta sivupalkkiin Leena Lumi's Flower Power, voit sieltä käydä valitsemassa kasveja. Jatkan sitä sitten ensi vuonna. Ja kerron vain mikä niissä viehättää etc. eli enemmänkin tunnelmointia.

  Olen jokaiseen lehtihaastettluun sanonut, että minulla ei ole puutarhaa ilman akileijaa, lemmikkiä ja syyshortensiaa. Siinä ne kolme ensimmäistä.


  Satu, yhden asian sinulle lupaan: Puutarhamatka kohti omaa Salaista Puutarhaasi, tulee olemaan elämäsi ikimuistoisin!

  VastaaPoista
 11. Mustaleski, anna palaa vain, sillä olet jo menettänyt sydämesi tälle viehkolle kasville. hanki heti mieluten kolme tainta ja istuta. Vielä ehtii!

  Telepatiaa...

  Rakastan puutarhaani liikaakin. Omat juureni ovat jo enemmän kuin hiusjuuria puutarhassani.

  VastaaPoista
 12. Aili, kiitos. Tosin minulla tuskin on tähän menestykseen osaa tai arpaa.

  Minulla oli Endless Summer ja siinä saa itse päättää kumman haluaa, siniset vai vaaleanpunaiset kukat. Istutin tavalliseen multaan ja tuli ne hempeän punaiset kukat, jotka olivat niin uskomattomat, että vieraita ihmsiiä tunki seisomaan meidän etupihalle. Siirsin sen pois ja siirrosta se ei pitänyt.

  Minua kiinnostaa nyt, mikä on se hortensian näköinen pensas, jossa on limenväriset kukat. Näin sen suvella jonkun blogissa, mutta en enää muista kenen...

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 13. Oi, miten ihania nuo ovatkaan ! Nyt on kyllä ihan pakko muistaa tuo kuivatusvinkki, jos näiden sateiden jälkeen vielä kukan pysyvät kasassa :-(
  Meidän pihalla syyshortensia aloittaa kukintonsa vihreänä, mutta muuttuu siitä sitten valkoiseksi - oliko jollain sellainen, että oikein pysyy vihreänä ?

  VastaaPoista
 14. Eriquo, en voi kieltääkään;-) Meillä on satanut ihan mielettömästi, mutta aika terhakkaita ovat kukat vielä.

  No, meillä sama. Jollain oli sellainen ja se oli kaunis, mutta se ei ollut ainakaan syyshortensia ja se kukki vähän kesemmällä...Haluaisin sellaisenkin.

  VastaaPoista
 15. Voi mahtava mitäkä hortensiat...aiva upeat...☺

  VastaaPoista
 16. Irmastiina, niin, aika uskomatonta...ilmankos tähän puutarhatouhuun jää niin koukkuun.

  VastaaPoista
 17. Oi, miten kauniita!! Jäin pitkäksi toviksi kuviesi lumoihin.
  Minullakin on syys- ja kuutamohortensiaa, uusimpana myös köynnöshortensiaa, mutta eiväthän nuo ole vielä ollenkaan tuollaisessa kukoistuksessa ja kokoluokassa. Tosin hienosti ovat kasvaneet ja tuntuvat viihtyvän:)
  Puutarhailuun todellakin koukuttuu, ihanasti!

  VastaaPoista
 18. Hannah, kiitoskiitoskiitos!

  Köynöshortensiaa löytyy monta, monta. Tein siitä jo oman jutun ja se kuten tämäkin menevät oikeaan palkkiin otsikon Leena Lumi's Flower Power alle. Lisäksi siellä on akileija,kärhöt, kartiovalkokuusi ja lemmikki. Jatkan sitten ensi vuonna.

  Köynöshortensia aukeni tänä vuonna hyvin, mutta ei tee sitä aina. Pidän siitä silti ihan hirveästi, sillä tekee lehden jo huhtikuulla ja on kuitenkin vihreä ja kiemurtaa kauniisti siellä missä pitääkin tai kiipeää.

  Kaikki tämä on tuuria ja luonnon ansiota ja saaremme hyvää ilmastoa.

  Tässä koukussa mieluusti roikun!

  VastaaPoista
 19. Voi hyvänen aika mitkä hortensiat, juuri katselin sellaista pientä kippanaa puutarhakaupassa ja mietin että olisi kiva. Täytyy kyllä ensin tutkailla millaisen maan se vaatii, kun täällä on ihan omanlaisensa ympäristö. Mutta on se mielettömän hieno ja kukkii silloin kuin muita kukkia enää vähän.

  VastaaPoista
 20. Miten ihanan kauniita nuo syyshortensiat ovatkaan,ja sopivat niin hyvin sinne kauniiseen puutarhaasi.

  VastaaPoista
 21. Sarppu, sitähän sanotaan, että hapan maa, mutta minä en siihen enää usko. Nämä minun on istutettu ihan tavalliseen puutarhamultaan ja kuulin juuri äidiltäni, sieltä päin, missä sinäkin asut, että hän oli lannoittanut hotensiansa kanankakalla, ei siis dodolannoitteella ja täydellinen kukinta eri merkkkisissä hortensioissa. Kyllä käytäntö usien opettaa, että kasvi tietää, mitä se tarvitsee, ollakseen kaunis, voidakseen hyvin.

  Tiedän, että se pieni kippana on masentavan pieni, mutta jostainhan on aloitettava. Toivottavasti minun ei tarivtse enää alusta...

  VastaaPoista
 22. Jael, Eve oli meillä silloin juuri hortensioiden ja luumujen aikaan...

  Nämä alkoivat silloin avoautoajelupäivänä, jolloin tuo sivupalkin kuvakin otettiin, eli kyllä jo ihan suvella ja tätä kestää kauan. Ainoa paha, jos tulee joku todella paha ja pitkäkestoinen RANKKAsade.

  VastaaPoista
 23. Herranjestas!!! ♥
  *sanaton*

  VastaaPoista
 24. Leena, TÄMÄ on toinen josta aina uneksin. MINÄ en saa kasvamaan hortensioita en köynnöksenä enkä ilman.KÄÄK...mikä mättää???
  Mutta nämä sinun yksilösi ovat niin kauniita, kateellisena täällä katselen tuota valtavan suloista pehkoa. Huoh...
  Ja tosiaankin kukat ovat kestäviä, ja ne menevät sisällä talven yli, niin kuin kirjoitit. Huokailee Tuija.

  VastaaPoista
 25. Tuija, se ei voi olla totta!

  Koita sitten oikeaoppisesti eli osta dodomultaa ja istuta siihen ja lannoita kesäkuulla dodolannoitteella kerran viikossa.

  Varmista myös ettei mitään isoa koivua likellä ja nämä tarivtsevat myös aurinkoa. Oma kuutamohortensiani taitaa olla nyt avaamatta kunnolla nuppujaan, koska takana olevat mongolian vaahterat varjostavat, mutta niihinhän tulee lehti vasta juhannuksena. En tajua, joten kääk!, täälläkin;-)

  Älä nyt anna periksi. Olen nähnyt miten pienestä ja surkeasta alusta on moni aloittanut ja kyllä se siitä sitten. Minä muuten suojaan nämäkin pensaat nuorina jänisverkoilla...Ei vara venettä kaada.

  Toivon, että tulee syksy, jolloin postaat hurmaavista syyshortensioista!

  VastaaPoista
 26. Olen tutustunut syyshortensioihin vasta muutettuani nykyiseen asuntooni muutama vuosi sitten. Taloyhtiömme pihassa on monta pensasta (piha on muutenkin erittäin kaunis ja viihtyisä), yhtä iäkkäitä kuin sinunkin pensaasi.

  Ne kukkivat nyt täyttä päätä ja tuoksu on kertakaikkiaan huumaava. Olen myös vallan ihastunut siihen kuinka kukat vaihtavat väriään syksyn edetessä...

  VastaaPoista
 27. Katri, tämä pensas on syyyspihan aatelia ja miten vaatimaton se lopulta onkaan!

  Mukavia syyskesän päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 28. Aivan ihania! Minä todella rakastan hortensioita, ja yritän ostaa niitä joka kesä kesäkukiksi, mutta takapihamme on niille liian paahteinen. Nyt olen huokaillen ihastellut vähitellen vaaleanpunertuvia syyshortensioita parin naapurin pihoilla. Minun _täytyy_ istuttaa näitä itsekin! Ja ensi kesänä kokeilen laittaa kesäkukkahortensiat etupihalle.

  VastaaPoista
 29. Karollina, siis nämä ovat juuri sitä. Kiitos!

  Olen aina odottanut hurjasti niitä hennosti punertuvia kukkia, mutta tänä vuonna osasin jo iloita niistä 'raakoina' eli vähän vihertävinäkin.

  Ehkä sinä olet kesäihminen ja laitat itsesi ja kotisi käyntikortiksi etupihalle juuri noita kesäkukkahortensioita. Minä syksyn palvojana näitä syyshortensioita haluan. Mutta on minulla etupihalla myös kuutamohortensia, joka viime vuonna kukki kuukautta ennen näitä isoja kaunottaria ja vielä jatkoi niiden kanssa. Siis näiden hortensioiden kukinta-aika on todella pitkä.

  Yritän vielä ottaa verrokkikuvan tuolle vanhimmalle eli etupihan kuvalle, jossa näkyy myös pilvikirsikka, koska sekin on kasvanut todella paljon ja saa uniikin ruskavärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istun katselen olen Onneni kukkulalla katsoessani lumoavan Leena Lumen kauniita hortensioita, niin kauniita kuin olla ja voi ei voisi olla kauniimpaa hortensian lumoa!<3
   He ovat kuin hortensia puita rakkauden salaisessa puutarhassa<3

   Poista
  2. Sirkka, kiitos samoin koin sinulla! Ja vielä rypäleillä ja päärynöillä höystettynä. Miten joku kukka voikaan olla niin lumoava...Hienosti sanottu että 'kuin hortensiapuita rakkauden salaisessa puutarhassa.'

   Poista
 30. Kiitos leena. Linkistäsi tänne sivulle sieltä tuoreemmalta hortensia viestiketj, 2016.
  Tänään kävin ostamassa taas yhden syysh. lisää eli grandiflora. Hankkija puutarhapihalta. Meillä ei ole blogia missään emmekä ees ehdi olemaan netissä vaan aikamme menee puutarhassa ja pihahommissa, heh t.multasormi perhe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multasormi perhe, ole hyvä<3 Nämä jättisuuret ovat juuri grandifloraa ja ovat monesta selvinneet. Voi, voi, mutta eihän sitä tiedä, vaikka minäkin alkaisin olemaan enemmän puutarhassa. Tämä bloggaaminen vie hirveän paljon aikaa, vaikka on se paljon antanutkin. Mukavia istutuksia! ihanaa jakaa näitä hortensiakokemuksia<3

   Poista