Tiedätkö että laventeli tyynnyttää tunteet ja yhdistää järjen ja tunteet? Tiedätkö että unettomuuteen auttavat kamomilla, anis ja laventeli? Tiedätkö että stressiä lievittävät salvia, laventeli, kamomilla ja sitruunamelissa? Tiedätkö että masennukseen tehoavat sitruunamelissa, salvia, fenkoli, timjami, meirami, minttu, rosmariini ja inkivääri?
Kasvitieteen professori Sinikka Piipon kirja Elinvoimaa mausteista – Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö (Minerva 2011) aiheuttaa minulle huimausta kuin olisin nauttinut liikaa sitruunaruohoa, sillä minun piti lukea tätä viikko ja vedinkin kirjan yhtä kyytiä ja olen nyt yhtä tietoa tulvillani ja ylitse virtaava, kuin olin Piipon aikaisemman teoksen Suomalaiset marjat kanssa. Siitähän on tullut minun terveysraamattuni!
Tässä kirjassa on selitetty kaikki, siis kaikki mitä eri mausteet vaikuttavat terveyteemme, mitä sairauksia ne estävät, miten niitä voi käyttää, missä niitä esiintyy tai miten niitä voi kasvattaa itse, mikä on turvallinen käyttömäärä, miten niitä voi säilöä ja mitä mahdollisia haittoja on niiden liikakäytöstä. Kirjassa esiintyy runsaasti faktaa 44 maustekasvista! Myös kuvapuoli on ansiokas ja kirjan lopusta löytyvät sanasto, hakemisto sekä kirjallisuutta aiheesta. Alussa on kuitenkin Mausteiden historiasta, joka alkaa jo sumerilaisten ajoista, noin 3000-2400 eKr. Kuningas Hammurabin lailla (noin 1800 eKr.) oli määräyksiä käytettävistä rohdoista, joita olivat sahrami, korianteri, kaneli, valkosipuli ja mintut. Hyvin varhaisina aikoina Intia oli…
Siis luin tuon historian todella kiinnostuneena, sillä muistin jo lukion historiasta ja taisi olla Grimbergin Kansojen historiassakin paljon mausteista ja jopa maustesodista. Mausteet olivat vaikeasti saatavia ja kalliita, joten ne kuuluivat pääosin yläluokalle. Piippo kertoo että:
Egyptiläiset käyttivät paljon aromaattisia aineita lääkinnässä ja kosmeettisissa voiteissa, parfyymeissa, öljyissä, ruoanlaitossa, desinfioinnissa ja etenkin palsamoinnissa.
Ja kreikkalaisten ja roomalaisten ajalta:
Mausteet olivat osana voiteissa, parfyymeissa, ihojauheissa, suitsukkeissa ja lääkeaineissa ja niillä oli suuri merkitys vastamyrkyissä, ihmelääkkeinä ja rakkausrohdoissa. Niitä lisättiin kylpyvesiin ja niillä saatiin valo lamppuihin. Ensimmäisinä eurooppalaisina roomalaiset käyttivät mausteita ruoanlaittoon.
Ja Suomesta:
Turun linnassa tiedetään jo 1549 kasvatetun piparjuurta, persiljaa, meiramia ja minttua. Myös Viipurin luostarissa tiedetään viljellyn Keski-Euroopassa tunnettuja lääke- ja maustekasveja.
Historian jälkeen putoamme huimaaviin tuoksuihin, maustesammioihin, mutta haluamme tietää, emme ylinauttia, joten ensin saamme lukea Mitä mausteet ovat ja sen jälkeen Mausteiden vaikuttavat aineet, joka onkin sitten jo suoraa sanaa terveydestä. Teksti vilisee semmoisia sanoja kuin linalooli, pulegoni, delta-3-kareeni, eudesmoli, antosyaaniini, tujoni, tymoli, apigeniini, katekiini…,mutta ei mitään hätää, sillä jokaisen tieteellisen sanan ja nimen takaa löytyy aivan tuttuja tuotteita kuten laakeri, kaakao, kumina, valkosipuli, kapris, kardemumma, mäkimeirami…Päätin hyvin lyhyen harkinnan jälkeen antaa teille selventävin esimerkein kuvan, mitä kirjasta löytyy edellä mainittujen asioiden lisäksi eli minusta se oleellisin. Toivon, että professori Piippo sallii yksinkertaistaa näin:
Rosmariini
Rosmariini mm. torjuu tulehduksia, ehkäisee munasarja- ja paksusuolisyöpää, ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, alentaa rasva-arvoja, suojelee maksaa, saattaa ehkäistä 2-tyypin diabetesta, torjuu herpes-virusta.
Salvia
Salvia lievittää astmaa, on limaa irrottava, hillitsee hikoilua, pitää sydänsolut kunnossa, tukee henkistä tasapainoa, hoitaa ikeniä, lujittaa luustoa, torjuu tulehduksia, kuntouttaa maksaa ja saattaa ehkäistä 2-tyypin diabetestä.
Kardemumma
Torjuu suolistosyöpää, torjuu herpes simplex-virusta, antiseptinen, hoitaa kipuja ja tulehdusta, lievittää astmaa, limaa irrottava, rauhoittaa, virkistää, alentaa verenpainetta, alentaa LDL-kolestrolia, suojelee maksaa, parantaa aivojen toimintaa, suojelee silmiä ikärappeumalta, saattaa estää 2-tyypin diabetestä.
Kaakao ja kanelit
Kaakao ja kanelit ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja, jotka estävät syöpää ja voivat myös ehkäistä liian korkean hormonitason haittoja (rinta- ja eturauhassyöpää), estävät allergioita, suojaavat sydäntä ja maksaa, auttavat kuukautiskipuihin, alentavat verensokeria ja torjuvat diabetesta.
Lisäksi kaneli auttaa ärtyneen paksusuolen oireyhtymässä sekä torjuu heliko-bakteeria.
Paprika
Suojaa ympäristömyrkyiltä, kasvattaa stressin sietoa, vaikuttaa luuston kasvuun sekä ihon ja limakalvojen terveyteen, estää harmaakaihia ja ehkäisee ennenaikaista vanhenemista.
Näin siis Sinikka Piippo esittelee kuvineen 44 maustetta ja mausteyrttiä!
Se mistä erityisesti pidin kautta kirjan ovat neliöidyt tietoiskut otsikolla Hyvä tietää. Tässä Hyvä tietää rosmariinista:
Muinaisessa Kreikassa opiskelijat pitivät rosmariiniseppeleitä, sillä kasvilla oli muistia parantava maine. Yrttiä käytettiin häissä ja hautajaisissa, ja se oli uskollisen rakkauden vertauskuva. Benediktiinimunkit toivat rosmariinin Eurooppaan 800-luvulla, ja sen viljely yleistyi etenkin luostareissa. Kihtiä ja puutuneiden jalkojen vaivoja hoidettiin 1500-luvulla unkarinvedellä (Aqua Reginae Hungariae, Unkarin kuningattaren vesi), jossa oli rosmariinia, minttua ja laventelia. Ranskan sairaaloissa poltettiin rosmariininoksia katajan kanssa huoneilman puhdistamiseksi vielä toisen maailmansodan aikana.
Ja pidin myös siitä, että kunkin kasvin kohdalla oli Varoituksia. Tässä esimerkki laventelista:
Alhaista verenpainetta sairastaville laventeli voi aiheuttaa lievää huimausta ja väsymystä. Suurina määrinä se on narkoottinen myrkky. Laventeli voi lisätä rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. Liiallisena se voi heikentää muistia. Laventelia ei suositella raskauden alkuvaiheessa. Linalooni ja linalyyliasetaatti voivat aiheuttaa kosketusallergiaa.
En voi mitään sille, että kirjasta tuli mieleen kaksi muistumaa, joista ainakaan toiselle ei saisi nauraa. Paprikahan on mielettömän terveellistä ja siitä löytyy Piipon kirjassa terveysvaikutuksia sivukaupalla. Paprikoiden tuliset lajithan ovat chilejä. Nekin ovat terveellisiä, mutta hyvin kohtuullisesti käytettyinä. Kerran eräs ystäväni päätti syödä chiliä oikein kunnolla, hän kokkasi siitä jotakin ja ennen kuin puoliyö koitti hän oli sairaalassa, sillä peräsuoli oli palanut…(en naura, en naura…;-) Toinen kerta oli se, kun pyysin hajamielistä miestäni tuomaan kaupasta tähtianiksia, joilla haluan koristella sekä glögit että talon joulun aikaan. Armaani tuli kotiin useamman nomparellipussin kanssa…
Sipuleita en voi ohittaa, sillä ei sitä reseptiä, johon en tuplaisi valko- ja keltasipulin määrää. Keskityn nyt kuitenkin himolajiini eli valkosipuliin, jonka on todettu vähentävän mm. peräsuoli-, paksusuoli-, maha-, rinta-, eturauhas-, ruokatorvi-, iho- ja aivosyöpien esiintymistä. Valkosipulissa oleva diallyydisulfidi estää leukemiaa in vitro. Se vähentää mahasyöpäriskiä puolella, peräsuolisyöpää jopa enemmän.
Pitkäaikaisessa käytössä valkosipulin uskotaan lievittävän masennusta, stressiä, hermostuneisuutta, auttavan väsymykseen, parantavan keskittymiskykyä ja nopeuttavan toipilaiden kuntoutumista. Valkosipuli myös alentaa verenpainetta, parantaa ääreisverenkiertoa ja aivojen verenkiertoa sekä hillitsee ikään liittyviä verisuonimuutoksia.
Kirjan luvussa Mausteiden ja mausteyrttien viljely, keruu, säilöntä ja käyttötavat, esitellään se hurmaava suomessa kehitetty Zenrow-pöytäpuutarha, joka on ihan pakko saada. Nyt antaudun mainokselle!
Kiitän professori Piippoa hyvin antavasta tietopaketista sekä hurmaavista kuvista! Suosittelen nyt isosti tätä teosta kaikille, jotka haluavat välttää ennenaikaisen kuoleman ja jotka haluavat myös ehkäistä monia, monia sairauksia sekä samalla nauttia herkullisesta ruuasta – kera mausteiden! Ja mikä uskomattominta: Vain gramma päivässä riittää.
niinhän se, varoituksetkin tarpeen, kuulin että piparminttuteekin liikana raskasta munuaisille.. Mutta mausteet ja yrtit piristävät!
VastaaPoistaHannele, olen viimeaikoina lukenut, että esim. rohdosten yhteiskäytöstä on tullut maksavaurioita. Tässä Piipon kirjassa on jokaisen kohdalla, mitä liikakäyttö aiheuttaa ja suositus onkin vain se yksi gramma.
VastaaPoistaMinulla oli elämässä aika, jolloin join vain ruusunmarjateetä hunajalla. Ah, nyt sitä pitääkin hankkia taas...
Täällä laventelin suuri ystävä kiittää taas tästä! Jopa laventelin tuoksu rauhoittaa ja on se muutenkin niin ihana tuoksu. Juonkin laventeliteetä joskus iltaisin, vaikka suosikkiteeni onkin jasmiinitee. Sitä en voi valitettavasti itse kasvattaa.
VastaaPoistaHelena, ole hyvä. Minä olen yrittänyt laventelia kasvattaa puutarhassa, mutta vain yhden talven on kerran selvinnyt. Täytyy tyytyä ruukkuistutuksiin.
VastaaPoistaLaventelipussit komeroissa tuovat ihastuttavaa tuoksua...Minulla tuoksui teini-iässä kaikki laventelillta tai omenankukilta.
Ihana postaus Leena.Sainkin kommentoitua tänne ,
VastaaPoistaJos tulisit tänne ja näkisit meidän maustekaupat täällä olisit täysin ekstaasissa;D
Jael, tässä kirjassa on kuva israelilaisesta maustekaupasta, mutta kun sain Piipolta tuon ranskalaisen kaupan kuvan, en voinut laittaa kahta samantyyppistä. Minä kyllä kuvasin sen itse, joten sinä näet sen.Siinä on mausteet paaaljon isommissa jutuissa kuin tuossa Ranskan kuvassa.
VastaaPoistaEhkä tulenkin. Sitten kun on siellä o varmasti kylmä ja keksitään, miten jaksan sen lennon, kun en niin rakasta lentomatkustamista...Lumimies sinne haluaa, joten kai täytyy antaa periksi. Sitten joskus;-)
Aivan mahtava postaus taas Leena! Ja mikä kirja, himoitsen sitä ja joku päivä tuollainen on vielä hallussani, sanon ma.
VastaaPoistaVai semmoisia tähtianiksia... :D
Ja juu, kyllä Jaelin asuinseuduilla voi kuvitella mausteista löytyvän! olisipa hienoa päästä joskus kurkkimaan. :)
olipas mielenkiintoista luettavaa. Kaneli ja kardemumma on mun herkkuja ja nyt huomasin miksi ne maun lisäksi vielä kannattaa pitää herkkuina =)
VastaaPoistaMustikaktyttö, tämä kirja lähtee arvontaani. Eihän sitä koskaan tiedä...
VastaaPoistaJuu, semmoisia;-)
Oli tuurissaan nyt, että kaikki meni helpommin tuon ranskalaisen maustekuvan kanssa. Siinä Israelin kuvassa ne mausteet olivat kuin jossain isoissa säkeissä tai olivatko ne koreja...
***
Birgitta, samat on himot! Ihmettelin jopa professori Piipolle, että mikä minua vaivaa, kun kanelinhimo on koko ajan päällä. Keitän oikeaa riisipuuroa kerran viikosssa oli suvi tai talvi ja sitten sen kanssa sitä kanelia. Kaikki omenaherkut runsaalla kanelilla ja kiisseleihin myös kanelitankoja etc. yritn myös vähän semmoista intialaista tyyliä, että haudutteuihin liharuokiin kanelitankoja, mutta ei se kyllä heti ottanut tulta, ruuan, lihan ja sienten perusmaku vähän kuin muuttui oudoksi.
Niin, ne korvapuustit...Lumimies leipoo maailman parhaita korvapuusteja runsaalla kardemummalla.
Hieno juttu, minulla on vanha lääkekasvikirjakin, mutta aivan ihanaa oli lukea tästä nämä, kiitän Lumi:)
VastaaPoistaMustaleski, tällaiset aiheet ovat kiinnostavia.
VastaaPoistaOle hyvä!
Mukavaa loppuviikkoa!
toivottaa
Lumi
Leena;Teidän täytyykin tulla sitten kevättalvella kun on ihanan viileää mutta vihreää ja suoria lentojakin...
VastaaPoistaKanelin kanssa ei sovi liiotella sillä siinä on kumariinia.
Jael, no minä en ainakaan tule minkään mutkan kautta ja roiku jossain lentokentällä...
VastaaPoistaÄlä nyt pelottele minua, kun se voi pelastaa diabetekselta ja vaikka miltä ja se maistuu mun suussa hyvältä. Kyllä elimistö tietää, mitä tarvitsee, mulla on takulla joku puutos, kun koko ajan tekee mieli kanelia. Ja kyllä ne kardemummapullatkin maistuisivat.
(Kävin just Mialla. Kauheeta ja Mialta ihastuttavan rehellistä. Hän on sellainen, että saa todella tietää toden.)
Tämä olisi taas minun kirjani.. kiitos hienosta esittelystä Leena. Itselläni on jokunen yrteisstä ja villivihanneksista kertova tietoteos, mutta tässä näyttää olevan loistava kuvitus, joka houkuttaa.
VastaaPoistaHieno kuva kukkivasta rosmariinista, siitä minun yhdestä lempiyrtistä. On siinä se tuoksu joka hurmaa.
♥
Saksalaisnunna Hildegard von Bingen osasi arvostaa yrttejä jo 1100-luvulla. Kurkuman pitäisi muuten olla kamalan terveellistä, mutta en edes tiedä, mistä kasvista sitä saadaan.
VastaaPoistaVoi että, tämä olisi juuri minun kirjani! Täytyy kyllä laittaa kirjastosta varaukseen jos ei ole hyllyssä kun käyn.
VastaaPoistaInnokkaana ruoanlaittajana myös mausteiden maailma kiehtoo ja erityisesti viime aikoina olen kaivannut tietoa mausteiden vaikutuksesta terveyteen, kuten voit ehkä kuvitella ;)
KIva postaus !
VastaaPoistaMausteiden, kuten kaiken muunkin kanssa kohtuus on tärkeää. Ja milloin elimistö on toista mieltä se kyllä ilmoittaa - ja meidän on syytä uskoa !
www.nami-hiiri.com
Minttuli, ole hyvä. Ilolla näitä tietokirjojakin jaan.
VastaaPoistaRosmariini on minullekin se 'juttu'. Olen kasvattanut ruukussa keväällä ostetusita taimista, mutta eivät kovin hyviltä näytä. Ihmetteln, miksi en saa niitä kukimaan etc. Nyt yritän ottaa sisälle talveksi ja katson mitä tapahtuu. Istutin saviruukkuihin, ja miteitn, että olisivatko jossain vaiheessa olleet liian kuivassa...
Basilikaa haluan kasvattaa ympäri vuode ja siksi tuo minipuutarha valoilla kiinnostaa nyt kovasti.
Tässä kirjassa on sitten KAIKKI, mitä mausteista tarivtsee tietää!
♥
Piti vielä sanoa, että basilikan sanotaan olevan hyvää kuukautisvaivoihin ja migreeniin.
VastaaPoistaAllu, kyllä tuossa historiaosuudessa oli paljon asiaa, mutta se oli niin laaja, että kannattaa nyt hankkia tämä kirja.
VastaaPoistaKurkumasta oli sivuja niin paljon, että en edes pystynyt laskemaan!
Tässä lyhyesti:
KURKUMA, KELTAJUURI
Curcuma-sukuun kuuluu noin 40 trooppisen Aasian lajia. Kurkuma on monivuotinen, pysty ruoho, jolla on lyhyt juurakko ja siinä lukuisia sivuversoja...Vaatii trooppisen ilmaston...
Kurkuma on maultaa lämmintä, hieman kitkerää ja vähän kuivaa, ei polttavaa. Meillä sitä myydän jaheena. Kurkuma lisätään ruokaan 3-5 minuuttia ennen sen valmistumista. Sitä on mausteena ja keltaisena väriaineena curryssa, sinapissa, margariinissa, juustoissa, likööreissä, hedelmäjuomissa, pikkelseissä, chutneyssa ja lihatuotteissa. Sahramin korvikkeena sitä on leivonnaisissa ja leivissä, sekä öljyissä, levitteissä, keitoissa, kastikkeissa, salaateissa, munatuotteissa, jsokus jopa voissa. Kurkuma estää ruokia pilaantumasta...
Kurkuma on yksi terveellsimmistä masuteista niin mielen kuin kehon vaivoihin!
Suojelee maksaa myrkyiltä, auttaa sappikiviä hajoamaan. Käytetään maksa- ja sappivaivojen, sappikivien ja sappirakon tulehduksen hoitoon, parantamaan ruoansulatusta, ripuliin, koliikkiin...
Se alentaa kolestrolia ja triglyseridejä, estää LDL-kolstrolin hapettumsita, mahdollisesti alentaa verenpainetta.
Kurkuma estä estrogeeniriipuvaisia syöpiä sitomalla estrogeeniresiptorit, miä on merkittävää rintasyöpien yhteydessä. Se saattaa estää nitrosoamiinien syntyä ruoissa.
Kurkumiini estää myös peräsuoli ja haimasyöpää ja etäsipesäkemuodostusta. Kurkuma on tehokas Alzheimerin taudin ehkäisijä. Estää tulehduksia. Lievittää niveltulehduskipuja sekä nivelrikkoa:
120 mg kurkumiinia päivässä auttaa kuntoutumista reumaattisesta niveltulehdksesta.
Kurkumiini suojelee silmiä kaihilta ja silmätulehduksilta...
Allu, tämä on pitkä...ehkä sun nyt pitää hankkia tämä kirja;-)
Susa, voin kuvitella;-) ja sinullahan on vielä ruokablogikin, joten sikälikin voisit ottaa sinne enemmän mausteetkin mukaan, jopa esitellä niitä!
VastaaPoistaKirja on arvonnassa mukana...
***
Nami-Hiiri, ehkä elimistö myös tietää, mitä se tarvitsee: Minun huutaa koko ajan kanelia ja kardemummaa, toki myös basilikaa.
***
Allu, kiitos! Tämä vain yllyttää minua ostamaan tuon kotipuutarhan;-)