maanantai 8. elokuuta 2011

Lemmikit

Asuimme vuosia saarellamme ja tein innokkaasti puutarhaa, kunnes yhtenä vuonna, alkusuvesta, kaikki oli lemmikkien merenä. Mitä oli tapahtunut?


Aloin miettiä edellistä suvea ja muistin miten kiireistä oli ollut. En ollut ehtinyt yhtä hanakasti kuin normaalisti siivomaan kukintansa lopettaneita niittykukkia pois, vaan ne olivat saaneet rauhassa kuivua, siementää ja kuolla niille sijoilleen. Yllä oleva kuva oli Even suosikkikuva ja annoinkin hänelle siihen käyttöikeuden. Kuvassa onkin jotain runollista...

Niinpä tajusin, että jos haluan tällaisia forget-me-not -polkuja, jätän kasvit pystyyn vielä kauaksi aikaa kukinnasta eli en siivoa niitä pois.


Niitä puskee sitten aivan kaikkialta ja ne näyttävät varsin viehättäviltä sekä valkoisten narsissien (Poeticus Actae) kanssa kuin myös tummemman sinisten kukkien eli tässä muscarien kera.


Tässä muscarien kanssa.


Tässä forget-me-not -raput ylös ja sieltä kasvaa näköjään kultatyräkkiä, joka yhdessä lemmikkien kanssa muodostaa hyvin yhteensopivan sinikeltaisen värityksen...entisen kotimaakuntani Satakunnan värit.

Ja tässä lehtomme alaosaa lemmikkien aikaan.

Ja vielä forget-me-not -lehtoa kera toisen lemmikin...Hänen Majesteettinsa Applehill's Thora, perheen kesken Olga Unforgettable.

Vergissmeinnicht!Tässä näytönsäästäjäkuvani eli siinäkin lemmikkejä. Kukapa ei pitäisi kukasta, joka kantaa niin hurmaavaa sinistä, ei vaadi mitään hoitoa, vaan pyytää pientä välinpitämättömyyttä ja vaatimattomuudessaankin kantaa unohtumattomuutta.

Tämän kuvasarjan olen lisännyt juhannusviikolla 2012. Kuvat ovat mieheni aamuvarhain ottamia. Nuo kiemurtavat oksat kuuluvat kolmelle vanhalla mongolianvaahteralla. Niiden alla lemmikit viihtyvät, mutta paljon muuallakin. Tätä metsikköä tyttäremme piti pienenä viidakkona tai sadematsänä, sillä puut kaartuvat upeasti. Nyt niitä kiertävät jo siniset alppikärhöt, jotka tulevat kukkaan ennen kuin tämä suuri pensas on edes kunnolla lehdessä. Kärhöistä voit lukea enemmän täällä

Ja tässä sama kuva leikattuna, niin että vanha korituoli ei näy. Mietin usein, onko mitään sellaista sinistä kuin on lemmikkien sini.

Yritän lopettaa tätä tarinaa, mutta se vain jatkuu ja jatkuu eikä salli unohduksen lumen sataa ylleen...sellaisia kukkia ovat lemmikit, pyytävät olemaan unohtamatta monilla kielilllä: forget-me-not, vergiss-mein-nich, förgätmigej, no me olvides, ne-m'oubliez-pas, njezabudka (nje zabu menja)...

Love 
Leena Lumi

PS. Jos jatketaan nyt vaikka kuvilla, joissa lemmikki muiden kukkien kanssa:
Tämä kuva on keväältä 2013 ja nyt kun on menossa toukokuu 2014, ei penkissä näy näitä punaisia, eikä edes suurin odotuksin istutettuja oransseja, mutta onneksi kerrotut oranssit onnistuivat muualla, mutta kun niiden kanssa ei nyt ole lemmikkejä....Täytyy ehkä tehdä joku juttu oransseista tulppaaneista tai yleensä vain tulppaaneista...
Tässä lemmikit yhdessä särkyneen sydämen ja valkoisen tulppaanin kanssa.

Leena Lumin puutarhassa
Tässä lemmikeistä kuva kuin maalaus! Kuvaaja on Pekka Tarmio. Kiitos Pekka♥


Toukokuu 2016 ja lemmikit kukkivatja lemmikit peittävät etupihamme tylsän nurmikon sijasta: Ihanaa!Hoitolemmikin kanssa lemmikeissä 2015Magnolia kukkii 2017 taustanaan lemmikkien meri.


Ja orava samana vuonna samalla taustalla.


2018 pieni Ikea-setti lemmikeissä, edessä kukintaansa aloitteleva atsalea. Vuosi oli kuivin ja kuumiin toukokuulta alkaen ja se näkyi kaikessa paitsi ei varjoliljoissa ja sormustinkukissa. +30 asteisia päiviä oli noin kuutisenkymmentä eikä veden pisaraakaan.

31 kommenttia:

 1. Muistellaan Eveä: Vergissmeinnicht

  VastaaPoista
 2. Oi ihanuutta! Meidänkin pihamme lähellä kasvaa lemmikkejä, mietin miten saisin ne leviämään meidänkin tontille...

  Myös karvainen lemmikkinne on suloinen <3

  VastaaPoista
 3. Allu, juuri niin teemme!

  ***

  Maria, kiitos! Minäkin olen näihin kukkiin ihan hullaantunut.

  Saat tätä lumoa niin, että siirrät sitä nyt teidän tontille ja kastelet kerran. Uskon, että lähtee siitä ja ellei, ota varoiksi keväällä pari lemmikkimätästä lisää. Olen antanut lemmikintaimia pesuvatillisia ystäville ja kyllä leviävät, kunhan eivät pidä liian tarkkaa siivoa Kuussa Jossa Lemmikit Kukkivat...ja kuolevat.

  Lemmikki on jotenkin myös käytännöllinen, sillä se täyttää suloisesti kaikki tyhjät aukkopaikat kukkapenkeissä. Kuka uskoisi, että puhun näin hyötynäkökohtaisesti/järkevästi peräti.

  Hänen Majesteettinsa on...ihanuus vailla vertaa. Ja minä olen hänen hoviväkensä toinen puolikas, Lumimies on toinen.

  VastaaPoista
 4. Lemmikki on kyllä kaikessa yksinkertaisessa kauneudessaan upea kukka ja harvoin näkee sitä noin hienosti levinneenä, kuin satukirjasta, kuten teidän puutarhassa.

  VastaaPoista
 5. Susa,nimenomaan lemmikki tuo satumaisuuutta, jota akileija, keijukukka sitten täydentää. Jonain hurmaavina päivinä, kun tuulee kuten nyt, hellästi, luulen eläväni satua todeksi.

  VastaaPoista
 6. Lemmikki on yksi min unkin suosikeistani..Jo sen nimi eri kielillä on niin ihana..
  Herttainen, pieni kukkanen, jota ei voi olla rakastamatta..
  pihallani on myös lemmikeitä. täytyypä entisestään kiinnittää huomio tuohon "tärkeään vaiheeseen".
  ihana puutarha teillä..

  VastaaPoista
 7. Ihania lemmikeejä... edellisessä pihassamme niitä kasvoi ja tänä keväänä olen niitä tännekkin yrittänyt siirtää...keväällä saan nähdä onnistuinko...☺

  VastaaPoista
 8. Hanne, se on 'tärkeä vaihe', mutta olisin uskonut olevani niin boheemi, että en olisi niitä liian aikaisin 'siivonnut' vaan kun en sitten.

  Kukat opettavat meitä, miten olla rennosti.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 9. Irmastiina, luultavasti onnistuu, sillä lemmikki ei ole yhtään kranttu. Ainoa, mistä se ei pidä on tuo liian tiptop puutarhan pito, jossa trimmeri jyrsii kaikki villikukkien taimet pois. Meillä ei ole enää sitä pelkoa;-)

  VastaaPoista
 10. Oi, ja sinä saat asua tuollaisen kauneuden keskellä! <3

  Alimmassa kuvassa sanalla lemmikit on hauska kaksoismerkitys. :)
  Voi miten kauniin, viisaan ja lempeän näköinen Hänen Majesteettinsa on! <3

  VastaaPoista
 11. Leena!

  Unohtumattoman ihana tuo lemmikkipuutarhasi, ja yhtä unohtumaton Olga-rouva siinä keskellä lepäämässä<3

  Oikein suloista ja kesäistä elokuun alkuviikkoa sinulle, Leena IhaNainen<3

  VastaaPoista
 12. Tuo ihanasti hieman villiintynyt puutarhasi on kyllä lumoava!Minulla on siitä monta kuvaa kamerassani,ja ihailen niitä aina välillä. Tänään näytin niitä naiselle,joka pitää torin lähellä kauppaa,jossa on se Peppi Pitkätossu-taulu,ja joka rakastaa muumeja.(kerran postasin siitä)hän vain huokaili ja sanoi,että pakko on joskus perheensä kanssa päästävä käymään Suomessa;D kun on niin kaunista!
  Ihana Olga,rapsutuksia hänen majesteetilleen.

  VastaaPoista
 13. Sara, tunnenkin olevani etuoikeutettu ja osaan arvostaa. Tämä on niin lumoavaa ja sitten vielä kaikki ne eläimet: pikkulinnut, siilit, lumikko, haukka, jänikset, lepakot, perhoset, oravat ja ehkä kettukin...

  Hänen Majesteettinsa on meidän perheen Valo, Äly ja Sielu.

  Kiitos!

  ***

  Aili!

  Kiitos! Minäkin pidän. Voiko kukaan olla pitämättä lemmikeistä!

  Kiitos samoin sinulle, Aili UpeaNainen!

  VastaaPoista
 14. Jael, ja minä aion villiinnyttää sitä lisää ja luoda myös kärhöillä semmoista viidakkomaista tunnelmaa.

  Kiitos!, mutta mikään ei ollut kohdillaan, vaikka oli 2.7.! Kaksi kertaa 26 vuoden aikana kaikki on ollut toisin heinäkuun toisena päivänä: Eka kerran kun oli puutarhajuhlat ja samalla R:n synttärit ja toisen kerran kun sinä olit meillä. Nythän saimme hyvän syyn revanssiin! Tulet ottamaan parempia kuvia...

  Olgaa nauttii rapsutuksista ja kiittää!

  VastaaPoista
 15. Lemmikki ja LEMMIKKI, kauniita molemmat.
  Minä pidän myös tuosta sinisestä luonnonkukasta tosi paljon ja kuljetin taimina pihaani aikoinaan ja annoin sitten levitä.
  Silitykset Punaturkille.

  VastaaPoista
 16. Minttuli, juuri niin ja toinen niistä on meidän Aurinko, Kuu ja Tähdet. Kiitos!

  Ihanaa, että pihallasi on villikukkia. Ne ovat jotenkin niin...lumoa ja satua. Ja erityiseksi lemmikin tekee sen erityinen sininen.

  Punaturkki kiittää! Hän norkoo nyt kun LM paistaa grillillä lettuja;-) Tämä on tuhon tie, kun siitä kuningatarhillosta tuli niin hyvää!

  VastaaPoista
 17. Lähes sanaton ihailusta! Vau.

  VastaaPoista
 18. Upeat lemmikkipilvet!
  Plussaa niille vielä siksikin, että kukkivat niin pitkään keväällä, kun moni muu kukka ei vielä kuki.
  Voi, toivon, että omani ehtivät siementää ennen siivoustani.

  VastaaPoista
 19. Irene, no sinä sen sanoit! Unohdin vallan mainita tuon pitkän kukkimisajan. Monet hyvin ihastuttavat kukatkin voivat kukkia vain 2-3 viikkoa.

  Minä en saanut mitään siivousvimmaa, kun oli niin kuumakin ja kirjojen kanssa täysi työ ja kaikki muu näiden päälle, joten kaiken pitäisi olla mennyt nappiin ja toivon samaa sinulle.

  VastaaPoista
 20. Lemmikkejä ♥
  Tahdon lemmikkejä ☺

  VastaaPoista
 21. Poimin lemmikkejä aina äidille takapihaltamme kun olin pieni :--)

  VastaaPoista
 22. Ihailen puutarhasi lemmikkejä, ovat niin suloisia. Ihailen myös tarmoasi, on listoja ja on suunnitelmia.

  Rapsutuksia Olgalle!

  VastaaPoista
 23. Pepi, niitä on helppo järkätä sulle. Jos et muualta saa, tuon niitä sulle ensi keväänä;-)

  ***

  Tuure, suloista!

  ***

  Mia, ekö vain!

  ***

  Marjatta, tarmoni on yleensä korkea piikki käyrässä ja sitten tulee pudotus. Arvioisin, että alastulo on marraskuussa...Lemmikit ovat takuujuttu eli aina suloisia.

  Olga kiittää!

  VastaaPoista
 24. Ihana, en edes m u i s t a koska olen lemmikkejä viimeksi nähnyt! Ja huomasin, että se on yksi niistä sinisistä joista pidän!

  Sinivuokon ja kaikkien sinikellojen lisäksi ♥

  VastaaPoista
 25. Pepi, ei voi olla totta! Muistuta minua tästä keväällä, niin järkätään jotain. Lemmikinsininen sai minut ostamaan 15 vuotta sitten järkyttävän kalliin sohvan. Se ei tunnu oiken sopivan enää mihinkään ja taitaa tulla minulle tähän kirjastoon - pian.

  Sinivuokko on toinen mieheni suosikkikukista. Se on se hänen sininen.

  VastaaPoista
 26. Oi, ihania kuvia lemmikeistä. Taas minulle muistui mieleeni Tasha Tudor ja hänen ihanat kirjansa ja piirustuksensa.

  Minäkin olen taas varmistanut, että ensi keväänäkin lemmikit kukkivat.

  Olga sopii kuvioon oikein hyvin.

  VastaaPoista
 27. Unelma, oi, se hurmaava kuva Tashasta, siinä ne lemmikit ja narsissit.

  Niistä unelmoiden...mutta ensin paljon hellää lunta.

  Olga Lemmikkien Kuningatar, Pustoni Ylimmäinen Vartijatar, Mamin Oma ja joskus Grande Diva!

  VastaaPoista
 28. Tuo sinun koiruus on kyllä niin onnellisen näköinen ettei voi kun hymyillä punatukkaiselle!
  Ilona

  VastaaPoista
 29. Ilona, hän on Positiivari ja Sissi! Kaikki olisi hyvin paitsi korkea ikä (yli 13 vee) ja ne lonkat...Nämä kosteat kelit ovat hänelle pahasta. Erityisesti tämä päivä oli vaikea. Toiovn todella nyt kuivia kelejä, vaikka puutarhuri minussa rakastaakin sadetta.

  Mukavaa viikkoa sinulle! Meilaan sinulle heti kohta, kun saan tietää Lumimiehen matkaohjelman, sillä se vaikuttaa...kaikkeen. Siis olisi asiaakin, mutta...ihan kohta.

  VastaaPoista