torstai 24. toukokuuta 2012

Sanna Pelliccioni&Loviisa Kangas: Punajuuri - Ruokaohjeita ja ideoita

Omistan intohimoisen suhteen punajuureen! Niinpä ollessani kerran serkkuni pöydässä ja saadessani alkukeitoksi punajuurikeittoa, pyysin lisää ja mielessäni ajattelin, että ’kunpa voisin syödä vain tätä ja jättää pääruoan väliin.’ Kellarissani on aina purkki etikkapunajuuria, niitä pieniä, pyöreitä, makeita. Kun elämä kolhii, menen kellariin haarukka mukanani ja syön suoraan purkista punajuuria, elämän eliksiiriä! Kaupasta ostan lisukkeeksi valmista punajuurisalaattia, jossa on piparjuurta ja eihän joulupöytää voi olla ilman rosollia…

Sanna Pelliccioni ja Loviisa Kangas ovat tehneet hurmaavan kirjan Punajuuri – Ruokaohjeita ja ideoita (Gummerus 2012), jossa he monin tavoin tuovat esiin tämän herkullisen ja terveellisen juureksen monipuolista käyttöä. Kirjan alussa Sanna toteaa punajuuren taipuvan pastaan, piirakkaan, keittoon ja kuskusiin ja saapa siitä tumman suklaan kera jopa suussa sulavaa kakkua. Sitten ääneen pääsee Sannan äiti, Anneli Niemelä, joka hauskasti kertoo lapsuudenkokemuksistaan punajuurenviljelyssä maatalouskerholaisena:

Ja sitten jännittävää odotusta. Vihdoin alkoivat sirkkalehdet ponnistautua ylös mullasta, sitten ensimmäiset kasvulehdet, ja kun taimet olivat muutaman senttimetrin mittaiset, päästiin harvennusvaiheeseen…


Viikkojen kuluessa työ alkoi palkita tekijäänsä. Taimet kasvattivat punaisen ruodin, vahvat tummanvihreät lehdet ja mehevän juurimukulan. Kuivina kausina…

Punajuuri kaikissa muodoissaan maistuu minulle. On maistunut pienestä pitäen jopa siinä määrin, että valkoisen posliinipotan…

Tämä Annelin kertomus Pohjois-Pohjanmaalta on niin hauska, sillä olen itse vuonna kirves ja kivi hoitanut 4H-palstaa Satakunnassa ja muistan hyvin saviheinän kitkemisen, kastelut ja sitten sadon odotuksen. Meidän piti pitää sadosta myös tarkkaa kirjanpitoa…Siis punajuuri on myös nostalgiaa, mutta tuokaamme se tähän päivään ja innostakaamme myös muita tähän terveyspommiin, joka sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Siinä on myös paljon vitamiineja, kuten B-vitamiinia, joten ei mikään ihme, että punajuuren syönti kellarissa rentouttaa niin ihanasti. Punajuurta on käytetty myös lääkkeenä mm. hammas- ja päänsärkyyn sekä maksa ja munuaisvaivoihin. Onpa siitä ollut apua myös ihottumissa, flunssassa ja hermostohäiriöissä.


Sannalla ja Loviisalla on selvästi ollut hauskaa kirjaa tehdessään ja se hauska leviää myös lukijalle. Sanna kirjoittaa innoittavasti ja Loviisan kuvat täydentävät herkullisesti. Punajuurella värjätyt langat ovat niin upeita, että…Saamme 10 punaista faktaa ja sen jälkeen alkavat alkuruoat ja lisukkeet, joista minä valitsisin Kreikkalaisen punajuurisalaatin. Voisin tarjota teillekin, mutta kun söin jo kaiken. Suolaan upotetut punajuuret vuohenjuuston kera ovat myös maistuvat. Katso kannen kuva! Muumimammasäilöjä minussa heräsi kun pääsin Punajuurihilloon, jonka reseptin on kehittänyt Šašlikin taitava kokki:

400 g punajuurta
1 dl valkoista balsamietikkaa
40 g tuoretta piparjuuriraastetta
2 dl hillosokeria
ripaus suolaa
3 rkl rypsiöljyä kuullottamiseen


Kuori ja kuutioi punajuuret pieniksi kuutioiksi. Pane öljyä teräskattilaan lämpenemään hellalle. Kuullota punajuuria öljyssä muutama minuutti.


Lisää balsamietikka ja keitä 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää piparjuuri ja hillosokeri ja jatka keittämistä noin 15 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Lisää hieman suolaa.

Purkita pestyihin, uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Punajuurihillon voi tarjota esimerkiksi savustetun kalan kanssa, kaalikääryleiden tai lihapadan lisukkeena.


Vakuutan, että on herkkua, sillä punajuuren ja piparjuuren liitto on kirjoitettu tähtiin!

Alkupalojen ohella kirja tarjoaa siis hillot ja säilykkeet, mutta myös keitot, juomat (mm. Beetroot Margarita), laatikot, leivät ja levitteet, lisukkeet, makeat leivonnaiset, naattiruuat, pastat, risotot ja kuskusit, pihvit ja pyörykät, piiraat, pikkusuolaiset, punajuurta á la, salaatit ja vegaaniset ohjeet. Kirjan taitto ja graafinen asu on hurmaavan raikas ja siitä vastaa Sanna, jonka oman suosikkireseptin mukaan valmistamme viikonlopuksi Risotto Rosaa:

1 sipuli
2 keskikokoista punajuurta
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
450 g risottoriisiä (esim. Arbusi)
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kuumaa kasvislientä
1 dl parmesaaniraastetta


Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.


Kuumenna öljy kattilassa tai tilavassa paistokasarissa. Kuullota silputtu sipuli ja kokonaiset kuoritut valkosipulinkynnet öljyssä. Lisää riisi ja kuullota miedolla lämmöllä, kunnes se on läpikuultavaa. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa, kunnes viini on imeytynyt riisiin.


Lisää punajuuriraaste ja sekoittele. Lisäile kuumaa kasvislientä pari desilitraa kerrallaan ja sekoittele välillä.

Risotto on valmis noin 25 minuutissa, kun kaikki neste on imeytynyt riisiin. Poista lopuksi valkosipulinkynnet ja sekoita kevyesti joukkoon parmesaaniraaste.

Sanna on omistanut kirjansa näin:


Mummulleni Hilja Björnille, jolla oli aina purkki punajuuriviipaleita kylmässä.

Me omistamme nyt tämän innostavan ruokakirjan itsellemme, ystävillemme, tyttärillemme…ja pidämme visusti vaarin, että meillä on tarjolla pöydässämme vaikka punajuuri-vuohenjuustolasagnea, mutta kylmässä aina myös se maaginen purkki punajuuria, sillä koskaan ei voi tietää, milloin sille tulee kova tarve.

*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

Ruokareseptit Leena Lumissa

44 kommenttia:

  1. Tuo kirja on varmaan tehty minua varten, sillä rakastan punajuurta, kaikessa muodossa, jopa raakana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, minulla sama!

      Nyt tiedän, mitä tuonkin sinulle, jos ja kun...;-)

      Poista
  2. Oi minäkin rakastan punjuurta! Harmi vain että muu perhe ei ole siihen yhtä ihastunut kuin minä... mutta tuota Risotto Rosaa on pakko kokeilla, sanoo The Family mitä hyvänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, meillä minä syön yksin Janssonin kiusausta;-)

      Kokeile tuota Risotto Rosaa, minä taidan taas säilöä...

      Poista
    2. Kokeilen varmasti! Osaatko muuten sanoa, voiko valkkarin korvata kuivalla siiderillä? Alkoon on niin pitkä matka...

      Poista
    3. Minä uskoisin, että voi. Olen kuullut monen käyttävän siideriä ruoanlaittoon...ja sehän on vain niin pieni määrä. Osta valkkaria kellariin tai jääkaappiin kierrekorkilla. Meidän suosikki on nyt Adobe, jossa hinta/laatusuhde kohdillaan. Kun hemmottelen itseäni joku ihana Chablis, mutta ei sitä ruokaan;-)

      Jos pidät risotoista, niin huomaa, että olen tehnyt myös ruokakirjan Risotto. Löytyy mm. palkin kohdasta Ruokakirjat Leena Lumissa.

      Poista
  3. Meillä syödään myös mielellään punajuuriruokia;)))

    Kiitos tästä kirjaesittelystä ja ruokaohjeista, Leena-IhaNainen.<333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, minusta tuntuu, että monet ovat unohtaneet koko punajuuren, paitsi jouluna. Meillä myös on aina punajuuri mukana kuvioissa ja etikkapunajuuria on aina kylmässä.

      Ole hyvä, Aili-Ihanainen!

      Poista
  4. Punajuuri herkkujuuri, hieno juttu että vihdoinkin punajuuri saa oman kirjan. Hyviä ohjeita poimit, kiitos. Itsehän käytän paljon punajuurta. Piiras on hyvää ja sienten ja tämän punaisen herkun liitto on myös kielen vievä, niin ja aurajuusto... Olen muuten joskus kokeillut tuoremehuakin.
    Heleätä ja herkullista helluntaita ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, rakastaisit tätä kirjaa. Kiva kuulla, että sientenkin kanssa. Kirjassa on ohje Punajuurijäätelöä, kantarelleja ja friteerattua vuohenjuustoa. Ja sitten Punainen voimajuoma.

      Minä änkeän aurajuustoa melkein kaikkiin ruokiin. Tapa tuli ja jäi siitä, kun Meri oli allerginen 16 vuotta viljoille, niin saostin kaiken auralla.

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  5. Minunki intohimo on punajuuret. Kokeile suraavaa ohjetta on tosi hyvä minusta.
    300g hapankaalia purista käsin liika neste pois.
    Lisää sekaan rasiallinen punjuurisalaattia (majoneesilla)
    raastettua piparjuurta putkilosta n. 10 cm
    3-5 valkosipulinkynttä
    1 rkl maissiöljyä ja 1tl balsiminoetikkaa
    Silputtua purjoa n. 10 cm pätkästä
    Säilytä jääkaapissa on hyvää n. viikon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkis, oi kiitos! Mieheni tulee tätä suorastaan anomaan, sillä hänelle hapankaali on iso herkku. Sinussa on ruokabloggaajan kykyjä!

      Poista
    2. Rakastan aitoja makuja ja terveellisyyttä. Aina kun joku reseptiä tarvitsee kyllä minulta löytyy. Hapankaali on ainoa ruoka joka hoitaa vatsaa sisältäpäin. Oppi-isäni oli professori Rautavaara. Hän hoiti vatsahaavaakin hapankaalilla. Sota aikana ei venäläiset kurjuuden ja ruokapulan aikana olisi selvinneet ilman hapankaalia. Sisältää vain hyviä aineita ja paljon C-vitamiinia.

      Poista
    3. Minäkin rakastan aitoja makuja, mutta koska olen niin hyvän perään, en aina syö niin terveellisesti kuin pitäisi.

      Professori Rautavaara oli monessa viisas. Kiitos hänen, sain 16 vuotta vilja&kananmuna-allergiasta kärsivän tyttäreni ihon psyymään kunnossa ja tuki se muutenkin eli meillä oli mustikkaa muodossa tai toisessa joka päivä. Se on atooppiselle iholle kultaa!

      Mieheni siis saakoon hapankaalinsa;-)

      Poista
  6. Oi punajuuria! Tykkään just sellaisista pienistä makeista.. ja myönnän että tasan ensimmäistä kertaa tuli mieleeni että mähän voisin vaikka itse kasvattaa ja säilöä niitä...! Olen kaiketi niin tottunut ostamaan kaiken kaupasta valmiina että kaikkiin uusiin juttuihin tarvitaan iso oivallus.. Siis KIITOS tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin: Oi punajuuria! Minua ei saisi jättää niiden pienten ja pyöreiden kanssa yksin...,sillä voin olla hillitön.

      Olen pitänyt yli kaksikymmentä vuotta kasvimaata, joten aika aikansa kutakin: Siinä on nyt kukkiva hedelmäpuutarha. Nyt on sun vuoro perustaa kasvimaa ja alkaa viljellä mm. punajuuria. Laita sipulia myös ja tilliä.

      Ole hyvä!

      Poista
  7. Minäkin rakastan punajuurta ja ilokseni myös kuusivuotias A pitää sitä suurena herkkunaan. Katselin tätä kirjaa Gummeruksen kuvastosta, houkuttelevan oloinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tämä on äärettömän tyylikkäästi tehty, sen lisäksi, että on täynnä asiaa. Sannalla on silmää taitolle.

      Hanki tämä ja anna sitten tuliaisina vaikka äidillesi, joka loihtii takuulla punajuuresta mitä vain, mutta saa tästä uusia vinkkejä. Kaunis lahjakirja!

      Poista
  8. Nyt tuli (punajuuren)nälkä! :-)

    VastaaPoista
  9. Oi, tämä kirja pitää saada! Jos ei omaksi, niin ainakin luettavaksi. Rakastan punajuuria! Ihana huomata, että täällä niin moni muukin ilmottautuu punajuuren ystäväksi, sillä minä tunne yllättävän paljon ihmisiä jotka eivät ole koskaan tehneet punajuuresta mitään, tuntevat vain etikkapunajuuret(hyviä nekin!).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, tämä kirja avaa hirveän helposti etenkin tuon kreikkalaisen punajuurisalaatin sekä punajuurihillon. Sitten voi alkaa kokeilla noita ruokia...

      Minusta tuntuu, että punajuuri on eräänlainen himojuures!

      Poista
  10. Nyt tuli hieno kirja luettavaksi. Punajuuri on suosikkini. Tuollaista ounajuurihilloa pitäisi loppukesällä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma, nyt näitä tekemään, sitten kuvaat ja viet ruokablogiisi. Punajuuri tuntuu kinnostavan...tässä on mukana selvästi intohimoa.

      Poista
  11. Punajuuret ovat suurta herkkuani ! Yksi hyvä ohje on Antti Vahteran punajuuri-pestolasagne ja toinen punajuuri-aura -salaatti, namnam. Pakko katsastaa tämän kirjan ohjeet, nuo suolaan upotetut punajuuret vuohenjuuston kera kuulostavat aivan taivaallisilta !

    Hyvää loppuviikkoa sinne !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, mitä meiltä naisilta puuttuu, kun himoamme punajuuria;-)

      Uskon, että tässä olisi sinulle uusiakin ohjeita. Aurajuusto ja ¨punajuuri: Yes! Tuo suolaan upotettu punajuuri kannessa saa jo rauhaset eloon...

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  12. Harventaminen on vanhanaikaista omassa pikku puutarhassa, nykyään kylvetään harvaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, niin...sinä et tuhlaa siementäkään! Tämäkin kuuluisi sinne nuukusnurkkaan.

      Poista
    2. En vain minä, uudet ohjeet uusissa kirjoissa hylkää ne vanhat suurmaatilojen ohjeet.... Ei sovi pieneen hyvilapuutarhaan.

      Poista
    3. P.S.
      Toivottavastitässä kirjassa neuvotaan että tuoreet punajuurin naatit hyvin sopii soppiin ja muihin ruokiin.

      Poista
  13. PUnajuuri on ihanaa! Tykkään siitä etenkin raakana,mutta tänään näin täkäläisen blogituttavani blogissa ohjeen,jossa punajuurta oli valmistettu Hasselbackan perunoiden tapaan,välissä Camembertia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, se on! Aaaah, mistä sinä nyt puhutkaan, joudut kohta valmistamaan tuota minulle;-)

      Poista
  14. Täällä se postaus,Mirjamin blogista,englanniksi


    http://www.israelikitchen.com/whats-cooking-for-shabbos-and-yom-tov/hasselback-beets-stuffed-with-camembert-recipe/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hasselback-beets-stuffed-with-camembert-recipe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, opettele sinä tuo tai käännä se minulle. Syy: En ole ehtinyt edes meilata, koska...kerron sitten.

      Arvaa uuvuttiko muutama päivä amerikanenglantia, kuin John Wayne puhuisi kuuma peruna suussa-) Ja nyt on menossa taas jotain...

      Poista
  15. Se oli aina painajainen, kun koulussa oli borskeittopäivä. Siitä kai jäi inhoni punajuuria kohtaan. Lapsena minä söin niitä suoraan liemestä sellaisenaan. Tykkäsin niin kovasti. Borskeitto pilasi koko jutun:(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, voi kun minä juuri ajattelin, että tätä himoavat kaikki naiset;-) Mikä tuhma borskeitto!

      Poista
  16. Ah, minä vihasin punajuuria lapsena ja edelleen suhtaudun aika karsastaen kaikkeen etikkaiseen säilöttyyn, mutta tuoreesta punajuuresta tekisin vaikka mitä ja söisin vaikka päivittäin. <3 Ajattelin vähän hankkia tämän kirjan itsekin, ja tuota risottoa voisin tehdä vaikka viikonloppuna. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan päinvastoin kuin minulla, sillä olen aina pitänyt punajuuresta etikalla tai ilman. Todellakin: Hanki tämä kirja, lupaan, että pidät.

      Herkullista viikonloppua kera Risotto Rosan & co!

      Poista
  17. Ah ihana punajuuri. Sitä kyllä soisi ihmisten käyttävän enemmän, sillä on niin monia hyviä ominaisuuksia.

    Hienoa, että tällainen kirja on kirjoitettu. Punajuuresta on niin moneksi.

    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, juuri niin: ihana! Punajuuri taitaa saada tämän teoksen myötä revanssin.

      Mihin vain tämä juures taipuu.

      Kiitos samoin sinulle! Laventeli uupuu vielä, joten...

      Poista
  18. Ah, punajuuri on mun suurta herkkua. Silloin palsta-aikoihin se kasvoi aina mahtavasti ja teki paljon satoa. Syön sitä ihan miten vaan, mutta ei sitä voi mittaamattomasti hotkia ;-)

    Mies tekee superhyvää punajuurisosekeittoa, mutta vain ruinaamalla sitä saa talvisin. Minä pilkon sitä kuorineen joskus himoissani leivinparperille, laitan öljyä ja suolaa päälle ja heitän uuniin. Ihan kuin karkkia, nam!

    Ihanan kirjan laitoit jakoon. Tuli niin punajuurimaisen hyvä olo =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, punajuurta ei saakaan syödä koko ajan ja vain sitä;-)

      Ah, sun mies on sitten taikaa! En tajua, miksi minulle tuli nyt mieleen vuokraussuhteet...siis kyseessä ihan punajuurisosekeitto;-)

      Minusta tuntuu, että tämä kirja on syntynyt huutavaan tarpeeseen. Tarpeet pitää tyydyttää. Punajuurikirjatarpeetkin. Etenkin.

      Poista


  19. Vehreä tonnikala-raejuustosalaatti ruokaohjeita

    Ainekset 1 tlk tonnikalaa vedessä 200 g/purkki raejuustoa (rasvaa max 1.5) puolikas iso paprika (tai yksi pieni) 1 keräsalaatti 1 suolakurkku 1/2 pieni Sipuli mustapippuria tuoretta persiljaa Ohjeet Sekoita tonnikala ja raejuusto. Mausta seos mustapippurilla ja persiljalla. Jätä hetkeksi maustumaan. Pilko sillä aikaa sipuli, paprika, salaatti ja suolakurkku. Sekoita ainekset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, kiitos. Takuulla herkkua.

      Olen koostamassa reseptejä, mutta taitaa mennä melkein juhannukseen, sillä pitää saada ensin yksi tietty kuva...Sen jälkeen reseptit löytyvät yhden kuvan alta sivupalkista ja sitten vain kuvaa klikataan ja...

      Poista