tiistai 18. marraskuuta 2014

Sinikka Piippo: Mielen ruokaa - Ravinnon vaikutus muistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon

Elämässämme on jotain, mihin voimme vaikuttaa todella paljon ja se on terveytemme! Olen jo hyvin nuoresta uskonut, että ihminen on juuri sitä mitä hän syö, mutta nautiskeluun taipuvaisena olen luovinut elämässäni napaten alan teoksista mielestäni parhaat tärpit. Erityisen altis olen vitamiini- ja hivenainetiedolle ja sehän liittyy ravitsemukseemme, joten luen kaikki ne ravitsemusoppaat, joista katson voivani ammentaa jotain uutta. En pidä terveysterrorismista, vaan mielestäni ruoasta tulee saada myös nauttia. Harva siihen enää kykenee, sillä niin paljon alati ilmestyvä uusi tieto tuo tuskaa ja yleinen terveysodote asettaa meille monenlaisia mittamalleja, joihin meidän pitäisi mahtua eli nauti siinä sitten! Oijoi, voi siinä nauttia, kun muistaa leikkiä viikonloppuna ruhtinasta vaikka lohella lisukkeineen, mutta viikolla pitää salaattipäivän tai kaksi ja yksi päivä voi olla vaikka puuropäivä suomalaisilla marjoilla. Pakko lisätä, että meillä varsin terveellisen ruoan lisäksi nautitaan myös purkista vitamiineja ja hivenaineita sekä tyrnin siemenöljyä, joiden kaikkien optimaaliset määrät olen tarkistanut sisätautien erikoislääkäriltä.

Kasvitieteen professori Sinikka Piipon viimeisin teos Mielen ruokaa – Ravinnon vaikutus muistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon (Minerva 2014) ei mitenkään olisi voinut jäädä minulta väliin, sillä pidän kovasti Piipon combosta, jossa tutkijan tieteellinen tarkkuus yhdistyy ihan maanläheiseen asenteeseen siitä, mitä tarvitsemme ravinnoksemme voidaksemme elää mahdollisimman terveen ja hyvän elämän. Nyt liikumme mielen alueella, joten Piippo ei toista niitä asioita, joista on jo kertonut kirjoissan Suomalaiset marjat, Elinvoimaa mausteista ja Puhdasta ravintoa. Toisaalta noissa edellä mainituissa kirjoissakin on paljon mieleen vaikuttavia ainesosia, joten ne ovat tässä mukana, mutta lyhyemmin. Panostan nyt lisäkiinnostukseenne ja kerron, että kiitos Piipon kirjan Puhdasta ravintoa, selätin erään sairauden sekä yllätin lääkärini huippuhyvällä HDL-arvolla. Nyt saan koko ajan tarjota capresen ohjetta omille lääkäreilleni hammaslääkäristä gynekologiin!

Tämä Mielen ruokaa ei suinkaan keskity pelkkään mieleen, sillä edelleen tämän kirjan avulla voimme ehkä välttää diabeteksen, liikalihavuuden, sydän- ja verisuonitaudit, ennenaikaisen vanhenemisen, verenpaineen, korkean kolestrolin, tulehdukset, entysyymiaineenvaihdunnan häiriöt, Parkinsonin taudin, vatsavaivat, mutta myös Alzheimerin taudin, muut muistisairaudet, stressin, masennuksen, haluttomuuden, ahdistuksen, uupumuksen ja monia, monia muita. Kirjassa esitellään monia kasveja, mausteita yms. joita voimme käyttää ja onnekseni löysin sieltä suursuosikkejani, joita voin nyt helposti lisätä ruokavaliooni. Kaikkea ei kuitenkaan saada vain ruoasta, vaikka vieläkin joku niin väittää, mutta katsokaa väittäjää: Onko hän onnistunut malli omasta elämänvalinnastaan. Porfessori Piippo myöntääkin, että:

Katson, että ravinnon lisäksi tarvitsemme myös tiettyjä lisäravinteita. Emme pysty elämään stressittömässä ympäristössä ja perimästäme vapaana. Myös maaperä on aikojen kuluessa köyhtynyt ja myrkyttynyt, eikä kasvien ja eläinten ravinto enää kykene tarjoamaan kaikkia aineosia, joita hyvinvointiin tarvitaan.

Hyvinvointia voi olla vaikka minttu, joka torjuu masennusta ja alakuloa

tai oregano, joka torjuu tulehduksia ja saattaa tätä kautta vaikuttaa ehkäisevästi jopa Alzheimerin tautiin!

Mielen ruokaa esipuheessa Sinikka Piippo kertoo oman äitinsä Alzheimerista ja jälleen saamme hämmästyä, miten nopeasti ja salakavalasti tuo tauti iskee liikunnalliseen henkilöön, joka tunsi ruoanlaiton ammatilaisena terveellisen ruoan salat ja joka vielä 60 –vuotiaana arvioitiin terveystarkastuksessa 40-vuotiaan veroiseksi. Piipon äiti kuitenkin menehtyi 88 vuoden iässä yksitoista vuotta Alzheimeria sairastettuaan: Tytär on omistanut tämän kirjan äidilleen. Piippo mainitsee ne seikat, jotka saattoivat vaikuttaa äidin sairauteen, mutta varmuuttahan tuskin on vielä kenelläkään, vaikka Alzheimer on yksi tutkituimmista sairauksista. Vara ei kuitenkaan venettä kaada, joten yhdyn tähän professori Piipon lausumaan:

Muistimme toiminta nivoutuu tiukasti yhteen mielemme muun tilan kanssa. Muistia ja siihen vaikuttavia seikkoja ei voi käsitellä erillään muusta psyykeestä. Samoin mieleen ja muistin vaikuttavat olennaisesti muut sairaudet, varsinkin diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet. Siksi tämä kirja kertoo ravinnosta ja aineista, jotka vaikuttavat mieleen ja osittain myös kehoon kokonaisvaltaisesti, ei vain muistiin.

Olemme siis mieltä myöten sitä, mitä syömme!

Tämä lautasmalli voidaan nauttia vaikka lauantai-illan huumassa elokuvan ja punaviinilasillisen kera. Juuston rasva parantaa hedelmien ja marjojen ainesosien hyötykäyttöä. Ja hyvinkin voi olla niin, että lautasella on juuri oikeita ravintoaineita ehkäisemään Alzheimerin tautia, jota Suomessa sairastaa noin 70 000 – 100 000 henkilöä. Yhteensä kaikkia muistisairauksia potee yli 250 000 ihmistä. Piipon kirjassa on hyvin antoisa kirjoitus muistisairauksista.

Mustikkaa, mansikkaa, tyrniä, tomaattia ja monta muuta tärkeää käsitellään jälleen, mutta tässä meille ruusujuuri, josta minä en ole tietänyt juurikaan mitään:

Ruusujuuren mainitaan torjuvan masennusta paremmin kuin mikään muu adaptogeeni. Kirjassa sivulla 67 selvitetään, mikä on adaptogeeni. Ruusujuuri mm. edistää kilpirauhasen toimintaa lievässä vajaatoiminnassa, parantaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä, auttaa stressin hallintaan ja masennukseen, ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, Parkinsonin tautia, diabetestä ja auttaa painonhallinnassa. Se myös suojelee sydäntä ja maksaa, alentaa kolestrolia ja parantaa immuniteettia sekä hidastaa vanhenemista.

Ikä on mielen valtaa aineesta.
Jollet välitä, se ei vaikuta.

- Mark Twain -

Piipon kirja on runsaudensarvi, joka käsittelee mm. adaptogeenit (kts. edellä), hyvät rasvat, muistia parantavat marjat, muistia parantavat mausteet (sahrami ja basilika mukana eli suosikkini!), terveyttä edistävät vihannekset (mm. palsternakka ja parsa), hermoston välittäjäaineita lisäävät ruoat, entryymiruoat (papaija), virkistävät juomat ja lisäravinteet. Professorimme muistaa myös suositella

kahvia ja suklaakakkua mielen piristykseksi! Kahvista on kirjoitus, jonka toivon saavuttavan myös heidät, jotka löytävät kahvista nyt vain sen hyvät puolet, sillä tiedän henkilöitä, joiden pitäisi tehdä sama kuin minä: Kahvia, oikein hyvää kahvia, iso mukillinen vain aamuisin, ei ollenkaan iltapäivisin eikä etenkään iltaisin, jos vaivana on levottomuutta, unettomuutta ja jopa paniikkikohtauksia. Mikään ei voita Robert’sin suklaakahvia kera Hesarin aamulla ja sen jälkeen kahvia ei tee enää mieli kun siihen on tottunut. Iltapäivällä sitten brittiläinen teehetki, johon valitettavasti haluan muutaman keksin. Nyt suosikkimme on ruis-kaura-omena-kaneli –keksi, joiden makua juuri ihastelimme.

Erityisen ilahtunut olin papaijatietoiskusta. Papaija on yksi terveellisistä suosikeistani ja nyt sain runsaasti lisätietoa. Kaiken lisäksi olen kiitos Tiian siirtynyt Yotuel-hammastahnaan, jonka teho perustuu papaijasta saatavaan papaiini-entsyymiin ja koivusta saatavaan ksylitoliin.

Kannattaa ottaa relasti: Mikä vaurioittaa verisuonia ja sydäntä, vahingoittaa myös aivoja, mutta mikään ei vahingoita aivoja stressiä pahemmin.

Mitä sitten minulle jäi tästä kirjasta käteen, on se, että luen tätä aina uudelleen ja uudelleen. Suosittelen!


*****

50 kommenttia:

  1. Tää kirja vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että mun täytyy kyllä varata tää heti kirjastosta... Mulle lisää vinkkejä elämäntaparemonttiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarooma. sun kannattaa saman tien lainata myös Puhdasta ravintoa, sillä tuon kirjan nimi ei ole ihan sitä, mitä kirja sisältää.

      1) Vitamiinit optimaalisin annostuksin, D:tä voi ottaa 50 MIKROgrammaa ja sitten muut siihen päälle

      2) salaattipäivä kerran viikossa, suosittelen tuota capresea ja sen kanssa uunituoretta patonkia (sitä Fazerin paistovalmista;)

      3) kalaruokia aina kun vain mahdollista

      4) puuropäivä viikossa

      5) ei tupakointia

      6) Kävelyä reippaasti 5 x 5 km/ viikko (voi vaihtaa omaan muuhun lajiin, jos siltä tuntuu eli pitää tehdä, mistä tykkää)

      7) riittävästi unta

      8) sopivasti kaakaota (sitä aikuisten vähäsokerista) tai suklaata

      9) joogaa, jos se vain kiinnostaa

      10) hyvien asioiden listaamista

      11) uenlmointia

      12) villasukat

      13) joku pieni hemmottelujuttu itselle, vaikka joku ihana ihovoide tms.

      14) kirjat

      15) hyvät ystävät

      16) leffat

      17) kahvia vain kohtuudella, samoin kokista ja alkoholia

      18) lue rakkausrunoja

      19) kuuntele Adelea

      20) Muista että olet oman elämäsi tähti!

      <3

      Poista
  2. Piristävä juttu! Hedelmät noissa kuvissa niin herkullisen värisiä että teki mieli ruveta maalaamaan niitä, syömisen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, välillä PinterestKIN vie aikaani ja törmäsin siellä maalaukseen papaijasta, lohkotusta, aika upeaa. Kiitos <3

      Poista
  3. Piipon kirjat ovat kyllä hyviä. Niitä lukee ihan mielellään ja välillä voi vain kerrata haluamansa kohdat :)

    Hyvä vinkki joulupukille!

    Mukavaa loppuviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, kiva kuulla. Minä luen näitä aina uudestaan ja uudestaan. Vetelen kyllä surutta myös stabilolla;)

      Just niin!

      Kiitos samoin sinulle <3

      Poista
  4. Leena vaihdoitko oikeasti Yotueliin, mahtavaa. Mitä tykkäät? Kun sitä alkaa käyttämään, ei ole paluuta. Ja suu voi hyvin. Pesen pari kertaa viikossa sillä syväpuhdistavalla Elmexillä ja muutoin Yotuelilla, pelittää hyvin.

    Allekirjoitan kahvi-ja teekirjoituksesi täysin. Vain aamukahvi, joka on suurinta herkkua. Robertsin suklaakahvi aah, nuuhkin aina sitä pussiakin. <3 Mikä tuoksu, kuin paraskin parfyymi. Palataan niihin sähköposteihinkin vielä. Pää on niin sekaisin tästä aikaerosta, voi mahoton. Kirjakin vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja onpa kaunis kansi. <3

    Halit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, täysin! Vein kolme muuta ja erilaista tahnaa vierasvessaan;) Käytän nyt toistaiseksi vain sitä Yotuelia. Tuntuu hyvältä. Myös R. pitää.

      Ilman sitä ei pääse liikkeelle, mutta mulle kelpaa vain se Robertsin suklaakahvi ja siksi muualla, kuten reissussa, nautin aamuisin vaan teetä kera kunnon aamiaisen. Sen tuoksu on unelmaa <3 ja maku vieläkin enempi.

      Juu, sitten kun on aikaa ja rauhaa. Olen tämän kirjan jälkeen lukemassa jotain mitä en aikonut periaateellisista syistä eli sotakirjaa, mutta olin heti koukussa ja viime yönäkin meni vähän myöhään. Rauhoitu nyt hetkeksi: Kai luit tarkkaan tuon stressikohdan;) Tässä minäkin paras sanomaan...Minusta tässä on paras kansi Piipon kirjoista: Se on tuo sinisen ja ruskean taivaassa solmittu liitto, kuten eräs stailaaja minulle kerran sanoi.

      Halit<3

      Poista
  5. Varmasti hyviä neuvoja ja paljon samoja, mitä on muissakin ravinto-oppaissa, mutta yksi kohta kuuulostaa liioittelulta, se että oikein syömällä voisi välttää sellaisia tauteja kuten Parkinson ja Alzheimer. Voi vaikuttaa ehkäisevästi, mutta ei välttää eli estää. Jos se olisi näin, niin silloin huono syöminen johtaisi näihin tauteihin ja ihminen voisi aina syyttää itseään sairauksistaan. Monet saiarudet ovat niin paljon geeneissä, että oikein elämällä voi vaikuttaa kyllä, mutta vain osittain.

    Hyvä lista sinulla tuossa vastauksessasi Kataroomalle! Kannatan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, no eihän Piippo ainakaan mitään ehdottomasti väitä, vaan usein on sanat 'ehkä' ja 'saattaa'. Toisaalta hän on äitinsä sairauden eli Alzheimerin takia nyt tehnyt aika paljon tutkimusta, joten jos sinulta liikenee energiaa, lue ihmeessä ja onhan tässä joka sivulla jotain, mikä auttaa johonkin. Kun luin Puhdasta ravintoa kirjasta, mitä yksi marjalajike auttaa, aloitin sen syömisen joka päivä kesken erikoistutkimusten ja vaiva oli ohi ennen kuin sain tulokset, jotka olivat kaikki erinomaiset. Arvaappa vaan, kiinnostiko mun erikoislääkäriä tuo asia...ja kerroin, mistä hän löytää siitä lisäinfoa.

      Sekin on jo paljon jos voi ehkäisevästi välttää jonkun sairauden. Kun äiti sairastui lymfoomaan ja se oli vaikea ja ikä korkea, hän selvisi niistä hoidoistakin, vaikka lääkäritkin jo epäilivät korkean iän takia. Arvelemme tietävämme, mistä lymfooma on perua, ei mistään, mitä syödään, mutta se, miksi äiti selvisi tuosta ja nyt on taas kovassa kunnossa ja 87 vee, hän syö jokaikinen päivä jotain kotimaisia marjoja...ja rakastaa ruisleipää. Oletko muuten koskaan törmännyt prof. Cedercreutzin tutkimuksiin ruisleivän rintasyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta. Ruisleipäähän ei syödä esim. Ranskassa ja siellä rintasyöpään sairastuminen on todella runsasta. Yhdestä asiastahan ei voi olla kyse, mutta panee miettimään.

      Minulle sanoi melanoomani leikannut lääkäri, että meissä kaikissa on syöpäsoluja, mutta jotkut asiat sitten kuin laukaisevat ne. Se voi olla vaikkaa stressi, tai lapsena usein auringossa poltettu iho, tai tupakointi tai mitä vain maan ja taivaan väliltä. Onneksi voimme edes osittain vaikuttaa, mutta kyllä sekin on tärkeää, että nauttii elämästä. Kukaan ei voine sanoa, etteikö sekin olisi terveellistä.

      Kiitos <3 Tein sellaisen pikaisen, jota on helppo noudattaa ja tuo aika hyvin ainakin minulle riittää, mutta liikunta vaihtuu tietty talvella hiihtoon, jos kelit sallivat ja suvella on sitä puutarhailua ja uintia.

      Poista
    2. PS. Rintasyöpään kuolee Ranskassa nainen joka tunti. Ja ravinnolla voimme ehkäistä syöpää 20 prosentin verran. Tieto löytyy täältä http://leenalumi.blogspot.fi/2012/03/syotko-riskiruokaa-syopalaakarin.html

      Poista
    3. No, onneksi minä olen koko elämäni nakertanut ruisleipää ja jatkan yhä. Lapsena meillä oli maalaistalossa ruisreikäleipiä orressa. Kun ne kuivuivat, isoisäni vuoli niistä höylällä kiharia lastuja, joita me lapset napostelimme. Liikaa voita taisi kyllä tulla "naksun" päälle. ;)
      Mutta voihan siellä Ranskassa olla jokin muukin tekijä, mikä aiheuttaa rintasyöpää. Naiset eivät ainakaan imetä suuressa määrin.

      Niin, muu ei kiinnittänyt huomiotani kuin tuo verbi, "vältellä tautia" kuulostaisi jo paremmalta kuin "välttää tauti", koska muutkin tekijät sairastuttavat kuin ravinto.

      Sitäpaitsi nämä ravintosuosituksetkin vaihtuvat, samoin kuin lisäravinto ja -vitamiinisuositukset. Joku käskee syömään kourallisen lisäravinteita, mutta useimmat ravintotutkijat varoittavat niistä. Ne saattavat jopa ruokia syöpää. Muistathan mäkikuisman? Yhteen aikaan sitä piti muka syödä masennuksen ehkäisyyn ja sitten alkoi tulla varoituksia, kasvi onkin vaarallinen.

      Itse syön ymmärtääkseni aikalailla "oikein". Minun ei edes tee mieli mässäillä, joten en joudu koskaan ns. kieltäytymään. Silti minulla on esim. huonot nivelet, mikä on meidän suvussa. Isällä oli nivelrikkoa lähes kaikkialla, tädilläni paha reuma, siskolla ranteet sökönä (saa sytostaatteja ja biologisia lääkkeitä niihin), minulla on lonkassa keinonivel ja sormet vääntyneet kuin vanhuksella. Kaikenmaailman lisäravinteilla, kukonhelttauutteilla yms rahastetaan nivelpotilaita, mutta yleensä vain leikkaus auttaa.

      Toin nyt tähän tällaisen skeptisemmän näkökulman. Tietenkin ravinto on tärkeä asia. Olen viime aikoina laittanut hyviä soppia Béliveauan ja Gingrasin kirjan ohjeilla. Aion tutustua Piipon kirjoihin. Kiitos ansiokkaasta esittelystä, Leena!

      Poista
    4. Marjatta, ruisleipä on parhautta. Iltaisin hapankorppuja sängyssä;)

      Varmaan onkin. Jos se on imettämättömyys, minä olen sitten potentiaalinen rintasyöpätapaus. Imettämättömyys ei aina johdu synnyttäneestä äidistä, vaan jopa oma lääkäri voi katsoa, että juuri synnyttäneen, jolla on peräkkäin monta rintatulehdusta ja yli 40 asteen kuume, on lakattava yrittämästä. Näin avoimesti en tykkää avata privaattielämääni, mutta halusin avaruutta tähänkin asiaan, kun siitä voi joku muukin kärsiä ja vaieta.

      Sehän on minun innostunutta tekstiäni;) Laitoin siihen nyt eteen ehkä, ettei kukaan syytä minua vääristelystä. Kukin tulee autuaaksi uskollaan vitamiineihin tms. Valinta on vapaa.

      Sepä tässä onkin. On vaikea pysyä perässä, enkä minäkään usko kaikkea, sillä samassakin terveyslehdessä voi löytyä ihan ristiriitaisia tietoja. Markkinavoimat jylläävät tälläkin alalla ja isosti. Muistan mäkikuisman, mutta en itse sitä ole käyttänyt. Itse käytän vain apteekin vitamiineja ja osaan laskea optimaaliset arvot ja sen lisäksi luontaistuotteista käytän vain tyrninsiemenöljyä ja yhtä niveljuttua.

      Varmaan syötkin etkä sorru herkutteluun kuten minä;) Minulla on monta ystävää, joilla on nivelvaivoja, He käyttävät särkylääkkeitä, käyvät välillä kortisonipistoksilla yms ja usein valvovat yöt. Ihmettelen aina, miksi he eivät käytä nivelvalmisteita. Minä sain niistä avun puutarhatyön oikeaan polveeni aihettamaan lievään nivelrikkoon. Oli jopa jo lepäsärkyä, mutta nyt se on ohi. Pitää välttää vain hyppäämisiä, mutta voin kävellä vaikka maapallon ympäri. C-vitamiini myös tukee rustoa, joten sitä aina nivelongelmissa lisää kera jonkun nivelvalmisteen ja tietysti D:tä ja kalkkia. Ystävältäni otettiin just reumakokeet hirveiden yösärkyjen takia, mutta ei ollut reumaa. Yksi paketti oikeaa niveltuotetta yllä mainituilla lisillä voisi tuoda ison avun...Kun luin jutun, että missään muussa maassa kuin Suomessa ei leikata niin paljon niveliä alta 70 -vuotiailta, päätin itse hoitaa tämän homman kotiin ja hyvin toimii. Liikunta on siis ihan must tuon kaiken päälle. Kävely, uinti, hiihto, pyöräily...

      Se on ihan oikein ja piristävää. Kiitos! Lueppa vaikka tuota Puhdasta ravintoa tämän lisäksi ja Suomalaiset marjat ovat olleet hyvin suosittu! Minä sain siitä oikein herätyksen;) Kiitos ja ole hyvä <3

      Poista
    5. Sama juttu, imetykset jäivät lyhyeen, ja pelotteluista huolimatta pojat ovat olleet hyvin terveitä tähän asti, kun nyt eivät sitten saisi noita nivelvaivoja. Kyllä ne on varmaan hyvin monet syyt ja yhteisvaikutukset, jotka johtavat syöpiin Se on monesti sattuman kauppaa. Kauheinta on minusta olleet ne psykologiset selitykset, joita yhteen aikaan harrastettiin, että tyyppi A, murehtija saa sen varmasti jne. Taas voisin ottaa esimerkiksi itseni, positiivinen, reipas ja iloinen kuin peipponen ja eikös vain syöpä iskenyt. Ja melanoomakin iskee monesti varjopaikkoihin ihmisessä, tummaihoisilla jalkapohjiin, vaikka aurinkoa syytetään.

      Ne nivelvalmisteet auttavat aikansa, vähäsen, ehkä. Minäkin laitan tuon "ehkä", koska voihan ne joillakin auttaakin, maksavat ainakin maltaita. Minä pystyin elämään jotenkin pilatesjumpan avulla, jolla rakennettiin lihaksista keskivartaloon korsettia tukemaan huonoa lonkkaniveltä. Minulla oli kymmenen vuotta pahenevia vaivoja lonkassa, mutta työterveyslääkäri ei ottanut kuuleviin korviinsa, koska olin muka liian nuori ja hoikka nivelvaivaiseksi. Mies sanoi, että et laita huulipunaa etkä hymyile ja vitsaile lääkärillä, ole surkea. Yksityinen lääkäri, kun hoksasin lopulta mennä yksityiselle, laittoi äkkiä leikkaukseen. Luu oli jo niin kulunut, että piti tukea ruuveilla. Nyt on uusi rusto muovista ja hyvä nivelpallo keramiikkaa sekä lonkkaluun sisällä titaanikiila. Ei kipuja, toimii loistavasti. Jos rusto on todella lähtenyt häviämään, niin sitä ei pysäytä mikään.

      Poista
    6. Marjatta, mutta meillä toisella ei mitään allergioita ja toisella kaikki. Tosin eri isät;) Ystäväni juuri nyt käy kokeissa ja pelkää perineensä suvun reuman...

      Minäkin ostin sen A-tyyppi kirjan ja muistaakseni tuo juttu tuli esille just silloin kun melanoomani todettiin. Se oli kyllä yhtä botaskaa, vaikka minut on edellen ihan helppo vakuuttaa siitä, että olen A. Nyt löysin onneksi ihanat Teddy-lankani ja alan kutoa jotain: Se vie levottomuutta. Olen lukenut, että miehet rakastavat katsoa kutovaa naista, se rauhoittaa heitäkin;)

      Well...minulla oli hirveä 10 vuoden stressi ennen mun melanooman puhkeamista, mutta toisaalta, olen lapsena polttanut ihoni useasti auringossa. Vasta melanooman jälkeen minusta tuli viisas, joka istuu varjossa ja suojakertoimet ovat kovat. Kävin muuten just plastiiikkakirurgilla, kun yksi luomi näytti...Siitä tulee sitten vastaus, mutta todennäköisesti hyvänlaatuinen.

      Kuule, kun sitä Zinaxinia vielä sai, se auttoi 100 prosenttisesti. Miksi ihmeessä se katosi. Siinä oli yksi muu ainesosa, mitä ei löydy mistään muusta valmisteesta, mutta en muista sitä enää ulkoa. No, ostin sitten ihan sokkona muuta ja se auttaa, mutta meni pari viikkoa ennen kuin huomasin mitään apua. Nyt on hyvä. Ja ei maksa paljon mitään! Voiko tässä nyt mainostaa, että käytän Bio-Nivel Plus-tuotetta ja kukkaro kestää tuon.

      Sama vika täällä, että kun vain vitsailen ja olen vimpan päälle laitettuna, minulta jää kaikki vaivat huomaamatta. Mutta kai huomaat, että tässä on selvästi farssin ainesta. Olipas sun mies hoksaava!

      Tuo on tosi, että jos rusto on hävinnyi, sitä ei palauta muu kuin tekonivelleikkaus. Minulla on vain oikeassa polvessa joku madaltuma, mutta pahinta oli se leposärky joka on nyt onneksi poissa. Äitini naapurille tehtiin sama leikkaus kuin sinulle ja hän on niin onnessaan kun voi sienestää ja puutarhailla ja kaikkea.

      Marjatta, sitten kun meitä ei enää ole, koko maailma saa lukea, mitä tänäänkin on pähkäilty Bodomin surmista imetykseen ja lonkkaleikkaukseen, mutta emmehän me voi olla jälkeä jättämättä: Se olisi vähän kuin unohtaisi laittaa huulipunan <3

      Poista
    7. Jes, juuri niin Leena, pähkäily on ihanaa. ;)

      Niin, sitten vielä sekin, että syöpä pahalainen kehittyy jopa kymmeniä vuosia. Ei se auta, että nyt olen "seestynyt vanhus". On minullakin ollut kauhun aikoja ja tylsyyden & kaipuun aikoja ja vaikka mitä. Silloin ne sairaudet ovat saattaneet saada otteen.
      No, ei se mitään. Eletään tätä päivää niin hyvin kuin mahdollista ja nautitaan elämästä!

      Poista
    8. Marjatta, jaettua kokemusta <3

      Tiedän. Sen muistaa erityisen hyvin melanooman kohdalla. Ei auta nyt pikaseestyminen, ei. No minulla oli yksi 10 vuoden rankka jakso ja siitä varmaan kannan seurauksia lopun ikääni. Minäkään en jaksa paljoa enää taakse katsoa, yritän elää hetkessä ja olla läsnä. Tehdään niin ja otetaan irti ilonpisaroita, sitä myöten kuin niitä satelee: Elämä on myös kaunis, siinä on paljon, josta voi ilahtua ja onneksi nauttimista ei ole kielletty. M.O.T

      <3

      Poista
  6. Kiitos tästä vinkistä! Aihe kiinnostaa minua todella paljon.

    VastaaPoista
  7. Taas kirja johon on "pakko" tutustua tarkemmin. Käynkin katsomassa kirjaston sivuilta joko on täällä! Kiitos tästä!

    Papaijaa ei tahdo täältä saada ainakaan kunnollista, mutta onneksi on on niin paljon monta muuta hyvää tekevää, puhtaat kotimaiset marjat ja kasvikset, kala.. listaa voi jatkaa vaikka kuinka paljon...
    Ja on se suklaakahvi niin hyvää ja tumma suklaa.
    Totta on miten paljon ravinto voi auttaa jo puhjenneisiin sairauksiinkin. nostan esimerkiksi entisen työkaverini joka sairastaa MS-tautia. Kun hän vaihtoi ruokavalionsa kasvisvoittoiseksi ym, sairaus on pysynyt kurissa.

    Hyvää keskiviikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, minä en tätä ohittaisi ja Suomalaiset marjat olet ehkä jo lukenutkin. Puhdasta ravintoa räjäytti tajuntani ja tämä nyt antaa minulle uutta kiinnostavaa, joka tukee aikaisempaa. Ole hyvä<3

      Tärkientä ovat varmasti juuri meidän kotimaiset marjamme, tomaatti, hedelmät ja kasvikset sekä kala, Elimistö tarvitsee suklaata tai kaakaota. Siitä on enemmän Piipon kirjassa Puhdasta ravintoa.

      Hyvin kiinnostavaa! MS-tautia on erittäin monentasoista ja sen kanssa voi selvitä vaikka kuinka pitkään tai sitten ei, riiippuu tapauksesta. Minä en osaa suositella itse tuota kasvisrokavaliota, mutta onneksi en ole lääkäri. Jos itse lopettaisin lihan, valitsisin lakto-ovo-vegetaarisen ruokavalion, jossa kala on mukana. Jos näet jossain Seura-lehden, lue 36/2014 Jenni Haukion kolumni Oikeus mielipteeseen, jossa hän tuo esiin näkemyksensä mm. tuotantoeläinten pidosta etenkin nyt parsinavetoista, joita Suomessa on paljon, mutta joiden rakentaminen on jo Ruotsissa ja Norjassa kielletty. Siinä hän myös kertoo lopettaneensa punaisen lihan syönnin ja sitten vähän muutakin kiinnostavaa. Katsoin kerran yhdestä kirjata, taisi olla Vitamiinit, se norjalaisen lääkärin kirja, että jokaisen pitäisi syödä veriryhmänsä mukaan ja minulle tuli just tuo, että punaista lihaa pitäisi välttää. No, sehän ei olekaan koskaan kovasti maistunut. Gulassia teen joskus talvella ja R:n mieliksi grillaamme pari kertaa suvessa pihvit, mutta minä syön silloinkin pääasiassa muuta. Elimistö tietää, mitä se tarvitsee ja mitä ei, jos sitä vain kuuntelee. Ikävä juttu, että mun elimistö ei tajua, että keksit eivät ole terveellisiä edes iltapäiväteellä;)

      Kiitos samoin sinulle ♥

      Poista
  8. Olen nyt inhottava. Nainen on kasvitieteen professori, eikä Pubmedistä löydy häneltä ainoatakaan ravitsemusta koskevaa tutkimusta, eikä myöskään Alzheimerin tautiin liittyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi, niin...sitä hän on. Kirjan takakannesta: FT Sinikka Piippo on Helsingin yliopiston kasvititeen professori. Hän on kirjoittanut noin 260 tieteellistä ja populaarista artikkelia ja julkaisua.

      Lukijalla on mielestäni oltava myös oma vastuunsa, sillä eihän kai kukaan uskoa kaikke mitä lukee, mutta minä ihan tavallisena sekasyöjänä olen saanut paljon apua Piipon kirjoista. Olen tehnyt niide pohjalta sekä ruokavalioni fiilausta että saanut ihan konkreettisesti avun yhteen sairauteeni, joka ei ollut uskon asia ja toisaalta, en tosiaankaan olisi voinut uskoa, mitä tapahtuu kun alkaa nauttia tomaatti-mozzarellasalaattia kaksi kertaa viikossa. HDL:ni on nyt melkein paras mitä voi olla. Aina olen syönyt tomaatteja, mutta nyt mukaan tulivat myös sitten basilika, oliviiöljy, mustapippuri ja tuo mozzarella, joka tehostaa hyötykäyttöä.

      Oletkos vilkaissut yhtäkään hänen kirjoistaan. Paljon sellaista hyvin tarkkaa tieteellistä faktaa, jotka tavallinen lukija voi tietysti ohittaa ja ne onkin pääsääntöisesti laitettu tietoiskuihin nimellä Aineosat ja kirjojen lopussa on todella kattavaa lähdeaineistoa maailmankattavine tutkimustietoineen eli kyllä hän perehtynyt on. Onhan minuakin lääkärit luulleet ravitsemustiedon maisteriksi;) Ei se vain nauta, että nautiskelija minussa voi hyvin. Eivät edes Piipon kirjat saa minusta malvan syöjää, mutta otan niistä tärpit.

      Alzheimerista on varmasti tullut Piipolle äitinsä siihen kuoltua missio, jonka ymmärän oikein hyvin. Lainaappa kirja ja lue se Alzheimer-osuus.

      Et ollut inhottava;) Saa olla eri mieltä. Minäkin olen monesta, esim. siitä, että nyt joku poliitikko Orpo yrittää saada ajettua läpi lakia, että Suomessa saataisin taas alkaa tappaa susia, vaikka niitä on koko maassa vain noin 150.

      Poista
  9. Sain juuri tuon kirjan, mutta olen ehtinyt vasta silmäillä sitä. Pidän Piipon tavasta selittää mitkä ovat kunkin ravintoaineen vaikuttavat aineosat. Ravinnolla on vaikutusta terveyteen ja jaksamiseen ja stressi taitaa olla aikakautemme pahimpia terveysriskejä. Ruokapöytään on tarjolla paljon ravintoköyhää materiaalia, jonka pitkäaikaisvaikutukset varmasti näkyvät terveystilastoissa. Valitsemalla puhdasta ja ravintorikasta ruokaa voimme vaikuttaa paljon hyvinvointiimme. Uskon, että hyvä ravinto auttaa myös mielialaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, hyvä sinä! Sama täällä, tuo tarkkuus minua kiehtoo. Ainoa, mikä mättää minua aina näissä tervesykirjoissa, on tuo vihreän teen ylistys. Pitäisi muistaa mainita, että siinä on paljon enemmän parkkihappoja, kuin mustassa teessä. Esim. minulta on vihreä tee kielletty erään sairauden takia! Ikävä, että minulla ei ole tuosta mustaa paperilla...

      Se on se hemmetin stressi. Se ja istuminen tappavat. Kala vaikuttaa mielialaan kuin lääke eli on oivaa ruokaa ympäri vuoden myös mielialan kohottajana. Ja muutenkin.

      Puhtatuteen emme voi aina vaikuttaa ja hieman minua hirvittää oma sienihulluuteni, kun on ihmisiä, jotka eivät syö sieniä vain siksi, että sanovat niiden keräävän kaikki ympäristön myrkyt. Mutta eihän täällä voi elää, jos ei tee jotain omien makuhermojensa mukaan;)



      Poista
  10. Ravinnolla ja terveellisillä elämäntavoilla voi todella vaikuttaa elämänlaatuunsa ja toimintakykyynsä paljon.
    Hienoa Leena, että olet nostanut Sinikka Piipon uusimman teoksen arvosteluun. Hän on yksi näitä älykkäitä tutkijoitamme, joka on samalla viisas ja sydämellinen ihminen. Kunnioitan hänen ehtymätöntä jaksamistaan ja jakamistaan mielenkiintoisten tutkimusaiheiden äärellä.
    Nostit tuon ruusujuuren esille. Kilpirauhassairausten hoito jakaa nyt vahvasti ihmisiä. Hyvä tietää, että ainakin lievemmissä vajaatoiminta-tapauksissa kannattaa kokeilla tuota ruusujuurta. Ystäväni B valmistaa Lapissa kasvatetusta ruusujuuresta uutteita.
    Kiitos Pietilän Joulukirjasta! Hain sen eilen postista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, samaa mieltä.

      Olen lukenut häneltä kaikki ja tuonut myös blogiini. Kiitos <3 Minäkin pidän hänen tyylistään, vaikka arvaan, että hän elää juuri kuten opettaa, minä en aina pysty. Olen perso herkuille, en karkille tai limppareille, vaan suklaalle ja teekekseille. Minä haluan häneltä lisää!

      Olen nyt testauttanut itseni neljä kertaa yksityisesti neljän vuoden aikana ja aina vain arvo on hyvä. Tunnen kaksi rouvaa, joilta vei viisi testiä ja viisi vuotta saada apua vajaatoimintaan. Minun arvoni oli parantunut, mitä jaksan ihmetellä, mutta ajattelinkin tehdä mitä vain jaksaakseni, nyt ihan itse. Ilman lääkkeitä. Tai eidhän tyroksiini ole lääke, vaan elimistlön oma aine. Sinullahan on hyvät suhteet...hienoa.

      Ole hyvä <3

      Poista
  11. Minusta tuolla ruusujuurella on vähän samanlainen mainostuskampanja menossa kuin aikanaan mäkikuismalla, joka sitten kiellettiin. Ajoittain keksitään aina uusi ihmelääke väsymykseen ja kaikkiin mahdollisiiin vaivoihin. Epäilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, ihan tosi. Tässä kirjassa se oli vain yksi tuote monen muun joukossa, mutta minulle uutta. Kun minä väsyn ja se on aina Suomen huhtikuussa, käytän kuurin Upiqinon Q30 kapseleita. Pakko ottaa aamulla, sillä jos otan illalla, en saa edes unta.Jos vaikutus on lumevaikutusta, en välitä, sillä pääasia, että se auttaa. Toisaalta upiqinon on joku entsyymi tms. joka alkaa vähetä elimistössä jo 25 vuoden iästä. Jos kaikkeen uskoo, mitä myydään, se on iso raha, mutta voihan sitä vaikka viisivuotisvälein otattaa itsestään verikokeet ja tsekata arvot. Elimistökin joskus kuin huutaa jotain eli itse ilmaisee tarpeensa. Minulla se on usein kala ja aina tomaatti.

      Tässä on pakko pitää järki mukana <3

      Poista
  12. Leena mahtavuus, blogissani on sinulle jotain. <3 http://minakokeski-ikainen.blogspot.fi/2014/11/inspiraatiohaaste-kolme-inspiroivaa.html

    VastaaPoista
  13. Tuo sinun 20 kohdan listasi oli kuin omani =) Tilaankin joulupukilta tämän Piipon kirjan (vaikka siipalle). Alzheimer käväisi meidänkin luonamme ja jos siltä voi syömällä hyvin välttyä, niin olisi todella hienoa.

    Papaijaa en ole paljoakaan syönyt, en tiedä miksi. Nyt käyn ostamassa sellaisen kotiin. Vai onko nyt hyvä papaija-aika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, se on se nopea vakiversio;) Ei siitä varmaan ihan jotain syömällä selviä, mutta VOIHAN ravinto, oikea tai väärä, vaikuttaa tuohonkin sairauteen noin 20 prosentin verran TAI SITTEN EI, mutta kirjassa on aika paljon muutakin Alzheimerin taudista ja mitkä siihen voisivat vaikuttaa.

      Siirryn nyt sähköpostille....;)

      <3

      Poista
  14. Minullahan on ,kiitos sinun,Piipon marjakirja,joka on niin hyvä.Ja tämä uusi kirja kuulostaa hurjan mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä!
    Alzheimeria on meidänkin suvussa;sitä oli isoäidillä ja nyt tädilläni.Papaijasta en tykkää ihan sellaisenaan,mutta se on ihanaa smoothieissa ,muiden hedelmien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, eikö sinulla ole myös se Piipon Elinvoimaa mausteista? Tämä on, tämä on.

      No makuja on joka lähtöön;) Minä laitan papaijaa ihan hirmuisesti hedelmäsalaattiin, mutta eikö tuo kuva olekin herkullinen. Löysin Pinterestistä jopa maalauksen halkaistusta papaijasta.

      Poista
  15. Kiitos Leena taasen hienosta postauksesta. Meillä kapteeni on paljon kiinnostuneempi ruuan vaikutuksesta terveyteen kuin minä. Johtunee siitä, että hän on elämässään joutunut enemmän käsittelemään asiaa oman terveytensä vuoksi. Niinpä luentinkin tämän hänellä. Mielenkiinnolla luki ja arvaas mitä sanoi: "No niin, sitähän minäkin olen sanonut!" Ja tänään me sitten söimme Mozarella-salaattia. Ehkä minä vielä opin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulia, ole hyvä <3 Sinullahan on sitten hyvät oltavat,)

      Vinkki ja seltiys, miksi syömme sitä mozzarella-tomaattisalaattia kaksi kertaa viikossa: Teen sitä ison annoksen ja säilytämme sen lopun sitten kannen alla kellarissa, minusta jääkaappi on liian kylmä aina tomaatille, mutta sekin hätätilassa käy. Seuraavan päivänä kaadan hela hoidon läviköstä, sillä nestettä on kertynyt, mutta terveellinen oliiviöljy on takuulla imeytynyt ainesosiin. Sitten jos edellispäivänä juttu on nautittu vaikka patongin ja punaviinilasillisen kera pääruoaksi, nyt sen voi syödä jonkun muun ruoan alkupalana, tai jos haluaa, iltapalana silleen, mutta maistuu herkulta aina punaviinin kanssa. Käytän siihen ripauksen sormisuolaa, sillä olen huomannut, että minun verenpaineeni ei suolasta hetkahda vaan siitä, mitä tapahtuu;) Siis muista hyvä oliiviöljy! Nauttimisiin <3

      Poista
  16. Tuo kirjahan pitää ostaa. Vielä varmaan ehtii auttaa itseään oikeilla valinnoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, aina ehtii, ajatellaan niin <3 Et kadu tuota ostopäätöstä;)

      Poista
  17. Minulla on Sinikka Piipon ja Ulla Salon kirja Mielen ja rakkauden kasvit. Se oli varsin kiehtovaa luettavaa, sillä lääkekasvit ovat kiinnostaneet minua jo alle kymmenvuotiaasta ja olen niistä lukenut tuhansia sivuja. Silti kirjasta oppi monenlaista uutta. Se oli kyllä aika huonosti kirjoitettu ja olisi kaivannut kovasti kustannustoimittajaa. Kirjassa oli jonkin verran asiavirheitä, anglismeja ja jopa virkkeitä, joissa ei ollut mitään tolkkua.

    "Juuston rasva parantaa hedelmien ja marjojen ainesosien hyötykäyttöä." Rasva parantaa joidenkin ruoan ainesosien imeytymistä, mutta huonona puolena maidon kaseiini, joka on oikein tiivistettynä juustoon, on todellinen antiravinne, joka estää tutkimusten mukaan mm. mustikoiden flavonoidien imeytymistä. (Plus kalsiumhan estää monien muiden tärkeiden mineraalien imeytymistä.) Jos kirjassa on annettu tuollainen ohje, niin se on kyllä todella paha virhe. Maitotuotteiden käyttö samalla aterialla terveellisten kasvisten, hedelmien tai marjojen kanssa on minusta vähän kuin heittäisi näitä ihania raaka-aineita roskiin. Onneksi on cashewjuusto, joka on yhtä hyvää eikä tuhoa terveyttä, ei oman eikä ammun. :->

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, minulla on kaikki Piipon kirjat ja mitä hyötyä niistä onkaan ollut. Minua on jo varhaisteinistä kiinnostanut kaikki mikä koskee vitamiineja ha hivenaineita samaan aikaan kun keräilin tuplaten kasveja, mitä koulussa piti, mutta minulla nämä kaksi asiaa eivät kohdanneet eli ne olivat omissa lokeroissaan sarjassa intohimot: kirjat, kasvit, 'olet mitä syöt'.

      Minusta kaikki neljä Piipon kirjaa on kustannustoimitettu äärettömän hyvin enkä löytänyt mitään huomautettavaa eli mikä ilo ja hyöty.

      Voi olla Maija, mutta tulin just viikon ruokaostoksilla ja mukana tuli NELJÄ juustoa, kaikki eri käyttöön. Mozzarella tietysti tomaatti-mozzarellasalaattiin, homejuusto lauantai-illan huumaan etc. Kävin eräästä syystä viime kesänä läpi sisätautien erikoislääkärillä kaikki mahdolliset testit ja kaikki oli hänestä niin testituloksissani kuin syömisissäni ok, myönsin myös teekeksit, joissa on transrasvaa, mutta koska syön jogurttia (laaktoositonta) mansikoilla joka aamu sekä paljon juustoa, kalsiusmääräni pudotettiin 800 mg:sta 400 mg:aan. Muistan aina ottaa sen pakollisen purkista otettavan kalsiumin erillään muista vitamiineista. Tuon lauseen taisin ottaa suoraan kirjasta lautaskuvan alta eli se on kuvateksti. Pähkinät ovat terveellisiä, mutta minä olen allerginen ainakin juuri cashew-pähkinälle, vaikka tuo kuulostaakin tosi herkulliselta. Manteleita meillä on aina itselle tarjolla ja oraville ja linnuille tein juuri kookoshasselpähkinäkakun.

      Kiitos mielipiteestäsi <3

      Poista
    2. Mielipidehän se ei ollut, että maito estää monien hyvien aineiden imeytymistä, vaikka Piippo väittääkin toisin - no, ottaen huomioon hänen toisen kirjansa asiavirheiden määrän, ei yllätä.

      Nyt olen törmännyt joihinkin tuosta kirjasta tehtyihin lehtijuttuihin ja hän esittää kyllä aivan käsittämättömiä väitteitä, mm. että viikuna on hyväksi huuliherpekselle koska siinä on hyvä "lysiini/arginiinisuhde". Ei siitä suhteesta ole mitään hyötyä, kun viikunoissa ei ole tarpeeksi sitä lysiiniä että siitä olisi hyötyä. Lääketiedekirjoittajana suututtaa moinen naistenlehtihöpötiede.

      Harmillista, että otat hänen kirjojensa väitteet nähtävästi täytenä totena. (Sisätautien lääkäriltä en myöskään ottaisi ravitsemusneuvoja, ainakaan Suomessa, missä lääkärit eivät tiedä ravitsemuksesta yleensä hölkäsen pöläystä.)

      Poista
    3. Maija, ymmärsin.

      Minulle ei juuri nyt tule muuta kuin Hesari, sillä sain tarpeeksin lehtiin ilmestyniestä turkismainoksista, mutta tilaamisen sijasta, ostan nyt silloin tällöin just minua kiinnostavan lehden. Samalla tavalla minua ärsyttävät väitteet kasvisuruokavalion terveellisyydestä, kun olen lähipiirissä kokenut ihan päinvastaista. Mutta en minä siitä suutu. Onneksi sain vakaan syöpää sairastuneen ystäväni syömään loppuvuotensa kalaa. Siihen asti hän vain kasviksia, ituja etc.etc.

      Mija, älä harmistu, sillä vastuu on aina lukijalla ja kuka on sanonut, että minä otan ne kaikki in facto? Minähän olen sanonut näiden kirjojen yhteydessä, että ikäänkuin poimit sieltä just ne jutut, jotka tarvitsen. Ja haluan säilyttää myös hiukan prvaattielämääni, enkä siksi tuo blogiini, mistä juuri minä sain avun vaivaani, jonka tutkimuskierre olisi jatkunut vaikka kuinka eli ne kaikki lisätutkimukset voitiin lopetttaa. Mutta sen olen kertonut, että kun Piippo julisti tomaatti-mozzarellasalaatin maailman terveellisimmäksi salaatiksi, me aloimme sitä syödä kaksi kertaa viikossa ja nyt on kaksi, joilla on huimasti hyvää HDL-kolestrolia ja kohta saamme lisää näytettä, sillä monet ystävämme seuraavat meitä tässä.

      Sitten vielä haluan sanoa D-vitamiinista. Minulla oli ennen kuin aloin nauttia D-vitamiinia 50 mikrogrammaa vuorokaudessa NELJÄ kertaa vuodessa sinuitti ja aina antibioottikuuri. Nyt olen ollut yli kolme vuotta ilman flunssaa, samoin aikuinen tyttäremme, mieheni ja iäkäs äitini. Tosin tuon tiedon kaivoin, en muista mistä, mutta HUIPPU sisätautilääkärini vahvisti, että olen valinnut just oikein. Maija, tiedän, että sinulla on omat kokemuksesi, mutta niin on minullakin syövästä alkaen ja kun näen huippulääkärin, tunnistan hänet. Muut kierrän kaukaa, jos vain suinkin voin. Tämä lääkärin oli hyvin kiinnostunut kaikesta mitä syön ja siinä käytiin tosiaankin läpi KAIKKI.

      On monta asiaa, joita edes Piippo ei saa minua tekemään, mutta enhän minä voi vastata niiden oikeellisuudesta. Minä vain sattumalta pidän Piipon kiihkottomasta tyylistä.

      Poista
  18. Tietysti, mutta moni urheilevä tervettä elämää elävää tuttua alle viiskymppistä miestä saaneet sydänkohtauksen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, olen kuullut miesten sanovan, myös urheilevien, että ikävuodet 40-50 ovat ns. pikakuoleman vuodet. Silloin meiltäkin lähtenyt moni terveellistä elämää elänyt tuttu ja ystävä. Myöhemmin sitten muuta...

      Poista
  19. Mulla on yksi ruokakirja nimeltään Mieliruokaa, hyvän olon reseptejä. Alkuperäinen nimi on The Kitchen Shrink. Kyllä tuo suomalainen nimi on niin paljon mainiompi.;)

    Olen lukenut Sinikka Piipolta nuo Suomalaiset marjat ja Puhdasta ravintoa ja tykkäsin kummastakin. Eikä haittais vaikka olis omassa hyllyssäkin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, ehdottomasti;)

      Ne molemmat ovat tosi, tosi antavia, olen saanut niistä niin paljon, että en sanotuksi saa. No, nuohan ovat juuri sellaisia kirjoja, joihin haluaa aina palata uudelleen verestämään muistiaan ns.

      Poista
  20. Sinikka Piippo on kyllä aivan mahtava tyyppi, jos näin voi sanoa :) Olen ollut Frantsilassa hänen luennoillaan ja kirjahyllystäni löytyy kaikki mahdolliset hänen kirjoittamat kirjat!
    Voisin ylistää häntä vaikka kuinka, hän on kävelevä tietosanakirja :)
    Ja todellakin kannattaa lukea hänen kirjojaan ja napata sieltä itselle sopivat vinkit ja pikkuhiljaa muuttaa elämäntapojaan, jos siihen on tarvetta...
    tai sitten vain lisätä yrttejä, marjoja jne jokapäiväiseen ruokailuun!

    Ja nyt lähden katsastamaan mistä saan itselleni tämän uusimman teoksen.

    Kiitos Leena kirjan esittelystä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuitiina, samaa mieltä. Voi, minä en ole ollut hänen luennoillaan, mutta len lukenut hänestä ja taidan omistaa kaikki hänen kirjoittamansa kirjat.

      Hänen tietomääränsä on mieletön. Ihailen!

      Tarvetta aina löytyy. Olen nautiseklija, joten minusta ei saa pelkkää salaatinsyöjää, mutta monta asia on meillä muuttunt ja sitä myöten arvoni ovat kaikki parantuneet alkaen Piipon Suomalaiset marjat kirjasta. Katsoin labrojani 10 vuoden ja viiden vuoden takaa ja nyt uusinta: Samaksi ei voi uskoa kymmen vuoden takaiseen, vaikka painoa onkin tullut tämän liian istumisen myötä lisää, niin terveys silti parempi.

      Meillä on niin paljon lisätty marjoja ja yrttejä sekä oliiviöljyä (,joka tosin hiukan nostaa painoa, mutta on terveellistä), että ei tosikaan. Kotimaista tomaattia olen syönyt aina paljon vuodet ympäriinsä ja siinä en katso hintaa.

      Ellet löydä, niin annan toivoa: Siitä on tulossa uusi painos viikolla 50. Kirja on ilmeisen suosittu ja hyvä niin. Tosin voihan sitä jossain liikkeissä vielä olla, mutta siis jouluksi tulee lisää.

      Ole hyvä ja mukavaa viikonloppua <3

      Poista