sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Ranska Leena Lumissa!


Aloin ajatella blogini kirjoja maittain tässä joku aika sitten ja hämmästyin, miten olin saanut jonkin verran kokoon ranskalaisia teoksia ja osa niistä niin tärkeitä, että kantavat tarinaa. Tämän Alvar Aallon kotisaarellamme sijaitsevan huvilan kuvan alla tarjoan kollaaseissa muutamaa lukuun ottamatta ranskalaiset kirjani blogiajaltani. Samalla salaisuuden itsestäni, sillä olen heikkona ranskalaisiin elokuviin ja musiikkiin, vaikka en ole kieltä lukenutkaan. Ehkä parempikin näin. Kiitos ihanille kääntäjille♥ Meillä on muuten sekin outo juttu, että jos minä saan valita joululeffan se on Une conte de Noël.

Kirjat eivät ole kronologisessa järjestyksessä. Näette ne paremmin kun klikkaatte kuvaa suuremmaksi. Saatan sanoa jostakin kirjasta...jotakin.


Joka aamu kun tulen tähän toimisto/kirjastooni, näen ensimmäiseksi Camille Claudelin katseen. En voi ikinä unohtaa, miten kirja minuun vaikutti. En tietenkään voi tuon katseen alla unohtaa, mikä on naistaiteilijan kohtalo, jos hänen taitonsa uhmaa miehen kykyä olla parempi. Ja sitten Charles Baudelairen Pahan kukat. Onneksi Antti Nylen on tehnyt niistä upean käännöksen ja olen saanut olla häntä livestikin kuulemassa. 

Molemmat Pierre Lemaitret tässä ovat hyviä, mutta Näkemiin taivaassa on huomisen klassikko! Olen lukenut paljon Simone de Beauvoiria, mutta paljon ennen blogiani. Hyvä kun Erottamattomat edes. Baudelairen runot ovat enemmän. Diane Ducretin Diktaattorien naiset täytti joitain aukkoja natsiherrojen naisten henkilökuvissa. Kansi ei olisi voinut olla paremmin valittu. Kirja erittäin hyvä!


Saatoin aloittaa blogini Samarkandilla! Durasia olen lukenut enemmänkin ja Lemaitre jälleen♥

Delphine de Viganin Yötä ei voi vastustaa on yksi blogini parhaita teoksia ja kirjoittajan äidin järkyttävä elämäkerta. Varokaa mitä toivotte! Älkää ikinä toivoko äitiä tai isoäitiä, joka tekee spagaatin vielä seitsemänkymmenvuotiaana! Emmanuelle Pirotten kirja ei ole tässä ihan oikeassa kohdassa, mutta minulle se on. Pirotte on belgialainen, ranskaksi kirjoittava henkilö. Kirjan tapahtumat teoksessa Vielä tänään olemme elossa, sijoittuvat Rasnkan ja Belgian rajalle. Kirja on palkittu nimenomaan Ranskassa. Tätä lukiessa muistin Alexandre Dumasin Monte-Criston kreivin, joka oli ihan pakko lukea useasti! Vanessa Springoran Suostumus vetää hiljaiseksi samalla kun sydän huutaa lujaa.


Ranskalaiset tekevät Christiestäkin kiinnostavamman! Tässä dekkarikuningatarta ei säästellä, vaan kaikki kerrotaan miten se tapahtui. Agatha Christie Arvoituksellinen elämä. Muriel Barberyn Siilin eleganssi oli sekä bloggaajien että lukijoiden suosikki. Jos haluatte lukea jotain melkein rajan yli vievää, lukekaa molemmat Philippe Claudelin teokset.
 

Tässä on sekä kepeää, tragediaa: Nojoud!, että David Khayatin Syötkö riskiruokaa? Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista  Tästä kirjasta on nyt ollut kiinnostunut yli 40 500 lukijaa! 

Pierre Lemaitre: Kyykäärme (Le serpent mujuscule, MinervaCrime 2022, suomennos Kaila Holma)Tässä nämä. Määrä olisi ollut paljon suurempi, jos olisin ottanut listalle kaikki ranskaksi kirjoitetut kirjat mukaan. Niitä on paljon. Ja siitä on kauan kun luin Victor Hugon Kurjat! Se oli joskus vuonna koivu ja tähti...Nyt on kuitenkin ranskalaiskirjailijoiden vuoro♥


Säätiedotus lupaa kylmenevää, mutta uskon, että vielä hetkeksi saamme palata syksyyn. Mikä voittaakaan pitkän, lumoavan syksyn♥ 

Ai miksikö en lukenut ranskaa, vain ostin mielettömästi teininä ranskankielistä musiikkia. Olisi ollut liian raskas kielitarjotin englanti, saksa, ruotsi ja vielä silloin käsittämätön pitkä fysiikka ja kemia. Tosin en ole edes varma, tarjosiko Porin Suomalainen Yhteiskoulu jo silloin muuta kuin pitkä matikkalinja ja reaali, jossa ranskaa ei ehkä olisi ollutkaan...Niin tai näin, kaikki meni hyvin päin!

Mukavaa tulevaa viikkoa kaikin kivoin maustein♥

Love
Leena Lumi

alempi kuva Paula Ritanen-Närhi

16 kommenttia:

 1. Hieno kirjalista, ja kiva idea esitellä kirjoja maitten perusteella ❤️Minulla oli lyhyt ranska lukiossa, ja aivan ihana ja persoonallinen ranskan opettaja, jonka ansiosta oli kiva opiskella kieltä. Muistan kun Kanadan Montrealista kotoisin oleva poikaystävä tykkäsi ranskan aksentistani😁Kaunista tulevaa viikkoa Leena❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Kunpa tätä ehtisi/jaksaisi enemmänkin, mutta Ranska oli jotenkin kiinnostava kohde nyt.Jael,opit oikein aksentinkin miellyttääksesi :) Siskoni luki myös lyhyen ranskan ja sanoi, että ei enää osaa, kun ei käytä.

   Kiitos samoin sinulle♥ Olen niin jännittynyt, että niskakin kuin tulessa. Teimme pitkän metsälenkin, enkä saanutkaan yhtä juttua sauvoilla tehtyä, kun sattui. Huomenna alkaa niskajumppa 30x30x30.

   ♥♥

   Poista
 2. Hieno lista! Siilin eleganssi teki aikanaan vaikutuksen. Oletko koskaan lukenut Anna Gavaldaa? Luin häneltä Viiniä keittiössä, joka oli yhtä aikaa kepeä ja syvällinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, kiitos♥ Mahtaako kukaan sen lukenut voida unohtaa. Erikoista oli, että kun näin siitä tehdyn elokuvan, portinvartijarouva oli aivan kuin olin hänet mielessäni kuvitellut. Muistaisin yrittäneeni jotain Gavaldaa, enkä syttynyt. Myös Moriarty osaa olla sekä kepeä, että syvällinen.

   ♥♥

   Poista
 3. Hyvä idea koota kirjoja maittain. Englantilainen ja amerikkalainen kirja sekä skandinaavit ovat niin voimakkaasti esillä, että monet muut maat jäävät helposti varjoon.

  Hieno kattaus ranskalaisia kirjoja. Osa on jo luettu, mutta löytyi myös mielenkiintoisia teoksia tutustuttavaksi. Ranskalaisia klassikoita tuli luettua jo teininä, Maupassantin novelleihin palaan silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, tämä oli kivaa itsellekin. Näin on.

   Kiitos♥ Sama minulla, ne klassikot luettiin teiniaikaan.

   ♥♥

   Poista
 4. Monta ihanaa luettua kirjaa, ja monta ennen lukematonta! Kiitos vinkeistä ja hyvää alkanutta viikkoa 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat, ole hyvä ja kiitos samoin♥

   Poista
 5. Kiitos hienosta postauksesta. Muutaman kirjan olen lukenut listaltasi. Muriel Barberyn Siilin eleganssi on sydämellinen ja koskettava kirja, yksi lemppareistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ole hyvä♥ Muutaman...:) Se oli tapaus!

   ♥♥

   Poista
 6. Tuli halu lukea monta noista uudestaan. Koulussa valitsin ranskan sijaan lyhyen venäjän. Vähän on tullut myöhemmin opeteltua ranskaakin, etten tule ihan myydyksi ranskanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, minä olen lukenut osan kahteen kertaan. Oijoi, minä siellä tulisin myydyksi. Meillä tapahtui siellä lyhyessä ajassa paljon, joten käänsimme auton kohti Sveitsiä! Haluan yleensä osata sen maan kieltä, jossa olen. Lyhyt saksani riittää jo siihen, että Itävalta tuntuu kivalta, sinne vain. Tosin Krakova teki tähän poikkeuksen eli pisteet sinne ilman puolan kielen taiitoakin.

   ♥♥

   Poista
 7. Olipa siinä paljon ranskalaista kirjallisuutta! Kiitos kun jaoit näitä. En ole tainnut lukea noista mitään. Nuorena luin kyllä Marguerite Durasia, mutta tuota kuvassa näkyvää kirjaa en ainakaan muista. Siilin eleganssin lukemista olen monesti harkinnut, joten pitäisi kyllä lukea se, kun sitä on niin paljon kehuttukin.

  Minäkin olen ollut suuri Ranska-fani varsinkin nuorempana ja toki vähän vieläkin. Luin myös ranskaa koulussa, ja se on kyllä aivan ihana kieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarikas elämäni, kiitos♥ Ole hyvä♥ Ihan tosi...No, lueppa vaikka Yötä ei voi vastustaa, Näkemiin taivaassa, Vielä tänään olemme elossa, Camille Claudel ja Diktaattorien naiset. Minäkin olen lukenut Durasilta enemmän.

   Minä en turistikohteena, vaikka sitäkin on tehty, mutta se kaikki muu. Sitä varmaan pitää käyttää ettei katoa. Sisareni sanoi, että ei muista siitä enää paljoakaan.

   ♥♥

   Poista
 8. Oi, Ranska ❤❤❤ Sydämessäni on oma pieni sopukka Ranskalle. Jospa joskus uskaltautuisin lukemaan jotain ranskaksi. Hidasta se varmasti olisi, mutta... takuulla ihanaa! Ranskan kieli on jäänyt vähälle käytölle ja kyllä se vain unohtuu hiljalleen jos ei asialle tee jotain.

  Listallasi on tuttuja ranskalaishelmiä, Siilin eleganssi, Silmukka ja Tyrskyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, hyvänen aika sentään, ihan ranskan kielen taitaja♥ Jos kuulen kadulla ranskaa, on kuin olisin jäänyt jostain paitsi. Taitaa olla sen verran vaativa, että pitää oikein pitää yllä. Minulle lyhyt saksa palautuu tilanteissa helposti.

   Kaikki nuo kovasti pidettyjä minullakin♥ Vahva suositus Delphine de Viganin kirjalle Yötä ei voi vastustaa♥ Entäs Suostumus...

   ♥♥

   Poista