sunnuntai 11. maaliskuuta 2012
SYÖTKÖ RISKIRUOKAA - SYÖPÄLÄÄKÄRIN PALJASTUKSIA RUOAN TERVEYSVAIKUTUKSISTA
Sain luettua David Khayatin Syötkö riskiruokaa – Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista (Le Vrai Régime Anticancer, Gummerus 2012, suomennos Mikko Valtasaari) ja täytyy myöntää, että olen ollut kirjan ylitsevirtaavasta tiedon tulvasta niin ähkyssä, että olen tuskalla pohtinut, miten referoida tätä jättämättä pois todellista vaikutelmaa, jonka perusteella lukija voisi päätellä, onko juuri tämä kirja hänen kiinnostuksensa kohde. Yrittänyttä ei laiteta!
Tämä kirja keskittyy ruokaan ja siihen, miten välttämällä tiettyjä ruoka-aineita ja taas syömällä toisia, voidaan ehkäistä syöpää, joissakin tilanteissa jopa parantaa sitä lääkehoidon ohella ja onpa luku myös siitä, mitä syöpäpotilaan pitäisi nauttia lisäravinteina, että hän selviäisi sytostaattihoidoista mahdollisimman hyvin. Vaikka kirjan aikana voi tuntua siltä, että Khayat ja lukuisat runsaan otannan testit sekä taulukot puhuvat vankkumatonta kieltään, niin kirjan lopussa Khayat kuitenkin toteaa, että:
Jos meillä aikuisilla on toiveita pienentää hyvällä ruokavaliolla ja liikunnalla syövän riskiä ja pahimmassa tapauksessa edes viivyttää sen ilmaantumista, tuo toive on perusteltu vain tietyssä määrin – ei läheskään sataprosenttisesti.
Edellä mainitun Khayat perustaa siihen, että syöpä aiheutuu usein siitä, mitä olemme syöneet ja juoneet tai miten olemme muuten eläneet noin parikymmentä vuotta sitten. Syöpä jaksaa odottaa! Sairastuin itse melanoomaan 30–vuotiaana, mutta lapselliset ruskettamisvuoteni elin varhaisteininä. Nyt kartan aurinkoa kuin ruttoa ja iho kiittää. D-vitamiinin nautin purkista.
Tämä kirja oli minullekin haastava, vaikka olen harrastanut ravitsemustiedettä jo vuosikymmeniä. Eräs lääkäri luuli minua ravitsemustieteen maisteriksi…Nämä asiat ovat kiinnostavia! Siis kirja vilisee termistöä, joka on tuttua hänelle, jota aihe kiinnostaa, mutta noviisi saa apua kirjan lopusta, jossa on selittävä sanasto. Tämä on siis tietokirja, jonka on kirjoittanut syöpälääkärinä 30 vuotta toiminut Khayat apunaan huippuluokan ravintotieteilijä Nathalie Hutter-Lardeau. Tohtorimme juoksuttaa esiin valtaisia tutkimuksia ja tilastoja ympäri maailmaa, mutta David on ranskalainen ja kirjan alkuun onkin syöpäepidemiologian professori Lyly Teppo kirjoittanut luvun Suomalaiselle lukijalle. Syöpä on kuitenkin syöpä eikä tunnusta maiden rajoja, mutta maantieteellisessä esiintyvyydessä löytyy suuriakin heilahteluja, joista tunnetuin lienee japanilaisten rintasyövän harvinaisuus, joka kuitenkin kumoutuu näiden muuttaessa Yhdysvaltoihin. Syytä etsittäessä vastaus löytyi ravinnosta. Ravinnon vaikutus syöpäriskiin on kaksikymmentä prosenttia, kun vaikkapa perinnöllisten tekijöiden vaikutus on vain viisi prosenttia. Tämän takia ei ole yhdentekevää, mitä me syömme ja juomme.
Länsimaissa syöpään sairastuu joka kolmas ihminen. Syöpä tappaa enemmän ihmisiä kuin aids, tuberkuloosi ja malaria yhteensä. Ranskassa rintasyöpä vaatii yhden potilaan hengen joka tunti. Syöpä on ollut maan yleisin kuolemansyy neljä vuotta. Siihen menehtyy eurooppalaisista joka kolmas. Suomessa syöpä on peruskuolemansyy joka viidennessä tapauksessa.
Kirjan alussa on pitkä ja perusteellinen luku siitä, mitä syöpä on, mutta meitä kiinnostaakin nyt ’syöpä lautasellamme’. Ensimmäinen asia, jonka aivan erikseen Khayat tuo esiin on kurkuma mauste, jonka on todettu ehkäisevän mahasyöpää, mutta se on vain nyanssi ja meidän on päästävä laajemmalle…
Käymme läpi laajan luvun kera taulukoin ja nimi on Kala – terveellistä vai vaarallista? Vastaus on: Sekä että. Saamme nähdäksemme laajan taulukon eri kalalajien jäämistä aina arseenista lyijyyn. Ja saamme todeta, että juuri ne terveellisimmät eli omega-3-rasvahappoja sisältävät kalat ovat usein saastuneimpia…No, pitäisikö kalan syönti sitten lopettaa ja mitä tekee tohtorimme? Ei pidä lopettaa ja tohtorimmekin syö kalaa. Kalasta saadaan fosforia, jodia, fluoria, sinkkiä, kuparia seleeniä, rautaa sekä B- ja D-vitamiineja. Kalan jälkeen käsittelemme lihan ja Khayat on ehdottomasti sitä mieltä, että punaisen lihan vaino on täysin perusteetonta ja hänellä on tutkimuksia mielipiteensä tueksi. Maitotuotteista ja munista opimme sen, että kananmunia saa syödä niin paljon kuin haluaa ellei kolestroli ole kohonnut. Saamme myös lukea, että prebiootit ja probiootit ovat avaintekijöitä yhä yleistyvän paksusuolen syövän ehkäisyssä. Tässä kohtaa suosimme maa-artisokkaa, valkosipulia, banaania, sipulia, sikuria, ohraa ja parsaa. Luvussa Hedelmät ja vihannekset nämä elintarvikkeet lajitellaan väreittäin ja kerrotaan mitä hyötyä mistäkin vihanneksesta tai hedelmästä on.
Nyt jos olette olleet tarkkana, olette huomanneet, että yksi tuote on jo ylitse muiden ellei sinulla ole kolestrolia ja nyt tulee toinen ja se on tomaatti. Punainen väri on peräisin lykopeenista ja se on voimakas antioksidantti. Lykopeeni, jota on etenkin tomaatissa runsaasti, ehkäisee eturauhassyöpää jopa 30 prosentilla. Se saattaa myös pienentää riskiä sairastua mm. suu, ruokatorvi-, maha- ja keuhkosyöpään. Tomaatista tehdyissä valmisteissa on usein enemmän lykopeenia kuin tuoreessa tomaatissa! Siis laittakaa lisäaineetonta ketsuppia tai tomaattimurskaa minne ikinä keksitte sitä tunkea!
Ja sitten tuleekin se asia, mikä minua on mietityttänyt jo kauan ja hartaasti. Olen lapsuudessani tottunut siihen, että kaikki paistettiin paistinpannulla. Kun perustin oman kodin jätin paistamisen pois, sillä minusta mikään ei ole niin karsinogeenista kuin paistettu ruoka. Toinen vaistoni koskee suolaa, sillä tunnen intohimoisia kasvissyöjiä, jotka rakastavat suolaa ja heistä intohimoisin ei enää ole joukossamme. Mutta myös karjalaiset himoavat suolaa. Jos suolaa ei ole tarpeeksi äitini mielestä, hän toteaa: "Tämä on tuimaa." Olen tottunut kotona suolaiseen ruokaan, mutta nyt olen opetellut maustamaan yrteillä ja pippureilla ilman suolaa. Jo kauan on tunnettu se tosiasia, että ’kalarannikolla’, jossa kalaa graavataan, esiintyy paljon vatsasyöpää, mutta uskon, että myös paksusuolen syöpää tutkittaessa törmätään vielä suolaan. Kalan graavaaminen ei tarkoita kuin heikkivainaan hyppysellistä suolaa ja sama määrä sokeria…Siis tuo paistaminen:
Hong Kongin kiinalaisnaisilla on rasituksenaan maailman suurimpiin kuuluva keuhkosyöpäsairastuvuus. Ovatko nämä epäonniset kiinattaret jonkin kirouksen uhreja, kun heillä on kimpussaan tuo pelottava vitsaus, vaikka useimmat heistä eivät ole koskaan koskeneetkaan tupakkaan?
Selitys on vokkipannussa ja syöpävaarallisissa paistoöljyissä. Ja sitten seuraakin pitkä luku rasvoista ja syövästä, jossa ensin todetaan, että kaikki öljyt ovat lähes sataprosenttista rasvaa, joten niitä pitää kuluttaa kohtuudella, sillä myös liikapaino on syöpäriski. Öljyt myös härskiintyvät helposti, jolloin ne alkavat tuottaa syöpää aiheuttavaa rasvaperoksidia. Ja kolmanneksi öljy on kuumennettuna syöpäpommi, josta löytyy puolensataa ihmiselle hengenvaarallista ja syövälle altistavaa ainetta.
Yksi yllättävä valopilkku on se, että tohtorimme sallii sokerin, kunhan makean nauttija ei päästä itseään lihomaan! Mikään tutkimus ei kuulemma ole todistanut sokerin vaikuttavan syövän syntyyn. Myös punaviini saa armon kohtuullisesti käytettynä, mutta ehdottomasti paras juoma on granaattiomenan mehu, ei vesi, jossa on usein monenlaisia kemikaaleja. Granaattiomenan mehu sekä kahvi, ovat monissa tutkimuksissa suorastaan ehkäisseet rintasyöpää.
Kirjan yksi tärkeimmistä ja minulle kiinnostavimmasta aiheista on Ravinteet ja ravintolisät. Ko. luvussa on muuten myös erinomainen kirjoitus Ravintolisät syöpähoidon tukena. Kunpa tämä luku olisi ollut tiedossani, kun äitini oli rankoissa sytostaattihoidoissa, sillä hoidot ovat sekä elimistöä että psyykettä rasittavia ja niihin kyllä löytyy apua.
Ravintolisistä selkeimmin syöpää estävä vaikutus näyttää olevan seleenillä ja kalsiumilla.
Liikunta on oma asiansa ja käy aivan selväksi, että lihoa ei saa! Painoindeksi ei saa olla yli 25!
Ja sitten kirja alkaakin tarjota sitä, mitä kaikki ovat odottaneet eli selkeitä ohjeita ja suosituksia, miten ehkäistä syöpää. Niitä tulee monelta kantilta tarkasteltuna ja saamme jopa pitkän listan elintarvikkeista täydennettynä hyöty- ja riskitekijäinfolla sekä syövänehkäisykyvyllä. Vaikkapa näin: Voisarvet/tyydyttyneitä rasvoja/voi nauttia; suola/osatekijänä tietyissä vatsasyövissä/käytä maltillisesti; perunat/hitaita hiilihydraatteja ja C-vitamiinia/hyvä; paprika/bioflavonoideja/erittäin hyvä; porkkanamehu/beetakaroteenia/huono; riisi/hitaita hiilihydraatteja/hyvä; riista/vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja/erittäin hyvä; mannasuuromot/proteiineja ja hitaita hiilihydraatteja/hyvä; luumu/monia polyfenoleja/hyvä; kananliha/vähän rasvoja/hyvä; katkaravut/niukasti jäämiä ja rasvaa/hyvä; ketsuppi/lykopeenia/hyvä etc.
Huomasittehan tuon beetakaroteenin! Älkää tehkö sitä virhettä, jonka minä olen ihosyövän uusiutumisen pelossa tehnyt eli olen syönyt ns. aurinkokapseleita, jotka todellakin antavat iholle kestoa olla auringossa, mutta voi tulla pää vetävän käteen, sillä monissa tutkimuksissa A-vitamiinin esiaste on aiheuttanut syöpää. Kirjassa paljon tästä asiasta.
Minua jäi mietityttämään syvästi tuo kypsennystapa-asia, sillä olen intohimoinen vokkaaja kuin myös grillaaja. Sainkin kuitenkin ainakin grillaukseen armahduksen, sillä jos käyttää grillipannua eikä grillattava ruoka ole tulen kanssa yhteydessä, ei liene mitään vaaraa. Silti muistelen, miten lapsena mökillä grillattiin niin, että verkoilla saamamme kalat olivat siinä pienessä pallogrillissä yhteydessä hehkuviin hiiliiin….
Nyt minun pitää palkita hänet, joka on näin pitkälle jaksanut ja mietin, että annanko Syövän vastustajan muistilistan, Kymmenen kartettavaa vai…Tässä Kymmenen parasta: granaattiomenan mehu, kurkuma, vihreä tee, viini, seleeni, tomaatit, kuidut, sipuli ja valkosipuli, kversetiini (tätä on kapriksessa, lipstikassa, kaakaossa ja väkevissä pippureissa) ja liikunta.
Siis anteeksi nyt tämä pituus, mutta tämä on niiiin äärettömän kiinnostava kirja! Kolmesataa sivua neuvoja miten voi välttää syövän, mutta silti muistaa myös nauttia elämästä, sillä tyytymätön persoonallisuus on kuin kutsu syövälle!
***
Koska kiinnostus tähän kirjaan on kova, lainaan tähän vielä pari sitaattia kirjan lopusta, mutta ymmärtäkää, että vain kirjan lukeminen tuo kaiken esille. Minähän poimin ne asiat, jotka minua kiinnostivat. Tässä vielä Khayat:
Ruokavaliotamme ei enää määrää historiamme perintö vaan mainonta ja elintarviketeollisuus.
Olen kertonut, miten syöpäriskiä voi pienentää ja mikä sitä luultavasti suurentaa. Uskalsin myös paljastaa elintarvikkeistamme joitakin epämiellyttäviä tosiasioita ja kyseenalaistaa ravintosuosituksia, jotka ehkä olitte ottaneet täydestä.
*****
Ehkä haluat lukea myös Parantavien ruokien opas
*****
Tämän kirjan on lisäkseni lukenut ainakin Ina
*****
Terveys-ja hyvinvointikirjat Leena Lumissa
PS. Koska tätä kirjaa koskevaa juttua luetaan yllättävän paljon, niin kerron, että sairastuin suvella 2016 uudestaan melanoomaan vuosikymmenien jälkeen: Heikossa hapessa, mutta hengissä! Jatkan toipilaana...
Olen nyt lukenut tätä tekstiäni ja koska en ole ottanut aurinkoa ja korkeat suojakertoimet ovat käytössä, ihmettelen, ennustinko tässä kirjoituksessa tulevan...Toisaalta ihon muisti on pitkä, eikä kukaan meitä lapsina varoittanut auringosta, ei ollut puhetta suojakertoinvoiteista ja ihon palaminen oli penskoilla ihan tavallista, ei sitä kukaan ihmetellyt. Oliko suojakertoinvoiteita edes Suomessa...en muista milloin ne tulivat. Ensimmäisen melanoomani aikana olin polttanut vielä ihoni Sveitsin alpeilla kahtena vuonna ja siellä taisin ostaa jotain upeaa Widmeriä kaupasta. Nythän Widmerin tuotteet, muutkin kuin aurinkovoiteet ovat olleet Suomessa myynnissä jo kauan. Sarjasta löytyy erittäin tehokkaita UVA ja UPV -suojia
Takana on tosi rankka välisarjan kesä, mutta loppu hyvin: Tähdet, tähdet...Onko tämä tottakaan! Kuvista näkee, että olen sokissa: Meni kaksi viikkoa sekä minulta että mieheltäni tajuta, että se menikin nyt näin...
Olen puhunut muutamien muidenkin kuin hoitooni osallistuneiden lääkärien kanssa syövästä ja kiinnnostava oli erään muun kuin syöpäalan lääkärin sanoma, että 'syöpäsolut eivät elä rasvassa, ne eivät lisäänny, jos elimistössä on rasvaa, mutta sokerista ne oikein villiintyvät'. En ota vastuuta asian oikeellisuudesta, mutta varmaan se tarkoittaa kohtuutta sokerissa ja rasvassa pääasiassa hyviä rasvoja eli kyllä nyt lotraan oliviiöljyllä. Oivariinikaan ei ole pannassa ja siihen siirtyi miehenikin. Ellei tehdä maailman terveellisintä salaattia, pilkomme monta tomaattia joka päivä, sitten ripaus eli vähän sormisuolaa, mustapippuria ja päälle oliiviöljyä. Hyvästi vain ihanat kotelomekkoni! Tätä menoa en niihin tule mahtumaan, mutta olen sentään hengissä!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Aivan upea bloggaus tärkeästä aiheesta.
VastaaPoistaHyviä vinkkejä. Itse en ole lainkaan asiantuntija, mutta olen koittanut syödä kohtuullisesti en siis liikaa mitään yksittäistä ruoka-aineita.
Hyvä pointti on myös nostamasi "Painoindeksi ei saa olla yli 25!" lisäisin siihen myös kuitenkin että painoindeksin on syytä olla yli 18,5 ottaen huomioon myös ruumiinrakenteen , joka periytyy, itse olen varsin lyhyt, joten painoindeksini on liki 23, vaikka urheilen säännöllisesti ja syön "normaalisti"
Olipa mielenkiintoinen teksti, kiitos kun jaksoit referoida meille!
VastaaPoistaItsellani kiinnostus tuppaa lopahtamaan, jos kirja on taynna sanoja ja termeja joita en taysin ymmarra - ja minulle juuri tuo ravintotiede on sellaista. Sen sijaan selkeita listoja rakastan yli kaiken :))
Taytyy viela lukea tama koko homma oikein ajatuksen kanssa... Ja sitten huomenna ostamaan tomaatteja ja granaattiomenan mehua!
No joo, jaksoin lukea, vaikka yleensä en halua lukea tämäntyylisiä kirjoja, koska sen jälkeen tuntuu, että ei voi olla elossa enää kovinkaan kauan...
VastaaPoistaMutta viimeinen listaus sulla olikin lohduttava: kurkumaa, tomaattia, valkosipulia ja sipulia meilä syödään joka päivä =) Uskallan jatkaa eteenpäin.
Suola on siitä jännä, että meillä sitä käytetään aika paljon nykyisin. Mies lisää omaan annokseen, ja se on nyt vasta kuullut, että suola ei ole hyväksi!
Itse olen elänyt Pohjois-Karjala-projektin aikana Pohjois-Karjalassa, ja jos kuvittelenkin laittavani johonkin rasvaa, kuulen kotitalousopeni olkapäällä kiljumassa, että EI RASVAA!
Itse uskon siihen, että kun syö mahdollisimman luonnollista ruokaa ja läheltä tulevaa, niin se on parasta!
Kiitos tästä Leena! Teos vaikuttaa tosi kiinnostavalta ja kuvailit sitä mainiosti!Se mitä syömme ja elämäntapamme muutenkin merkitsevät epäilemättä paljon terveydellemme.Tästä tekee mieli kyllä lukea lisääkin. Tulen varmasti hankkimaan teoksen käsiini.
VastaaPoistaJa hei, uskon kyllä, että kävisit varsin vakuuttavasti useammankin alan maisterista! Näin oikein sieluni silmin tuon kuvailemasi tilanteen... Jotkut meistä ovat oikeita renessanssi-ihmisiä!:D
Jokke, olet tehnyt sitten kaiken oikein, sillä kautta kirjan tulee myös sitä, että pitäisi vaihdella eikä jämähtää yhteen, kaikkia kohtuudella etc.
VastaaPoistaPainoindeksi 24,9 on vielä oikein hyvä etnekin jos otetaan ikä huomioon. Minulla on nyt ensimmäisen kerran tässä ongelmaa kiitos koiran nivelrikon. Ennen teimme kolmen tunnin lenkin noutajan kanssa joka päivä...MM-juoksuun valmentautuvan mieheni painoindeksi on varmaan 21,5. Hän syö yhtä paljon tai yhtä suurella halulla kuin minä, mutta selvästkin nyt kuluttaa kaiken mitä syö. Minulle tulee askeleita joka päivään noin 17 000, mutta...nyt se ei tunnu riittävän.
Ja kiitos!
Karoliina, ole hyvä. Tämä kirja on TÄYNNÄ listoja, enhän voinut niitä kaikkia laittaa;-)
VastaaPoistaMinä olen koko ikäni ollut jotenkin hulluna tomaatteihin. Suvella pöydällä on aina kulho, jossa kotimaisia luomukirsikkatomaatteja ja napsin niitä kuin karkkeja. Talviaikaan en tykkää ostaa niitä kaukaa tuotettuja tomaatteja, mutta melekin joka ruokaan saan ängettyä tomaattimurskaa tai ketsuppia tai molempia. Yrtin hakea kaupasta jo la tuota granaattiomenan mehua, mutta en löytänyt...
Tästä oli hiukan vaikea kirjoittaa, kun piti valita mitä jättää pois...Niin paljon kiinnostavaa.
Mari, mikään muu ei ole varma kuin kuolema. Minäkin olen nyt kohta kuollut, sillä olen syönyt niitä beetakaroteenikapseleita, kun on pakko olla suvella tällä blondin iholla, jossa vielä punatukkaisen pigmenttiä ja tehdä puutaratöitä. Kun lukisit tämän kirjan ja mitä niistä sanotaan...A-vitamiinin kanssa on vähän sama juttu.
VastaaPoistaMinäkin totuin kotona runsaaseen suolaan, mutta sitten minulla todettiin perinnöllinen verenpaine ja suola loppui siihen - varuilta. Tunkeen kaikkeen ruokaan Provencale Herbs eli kuivattua yrttisekoitusta tai sitten pippureita, valkosipulia ja nykyään pestolla vetelen kalat...
No, meillä on nyt aina voita, mutta en minä sitä leivälle laita. Leivontaan ja ruokiin. Pelkään nykyään todella noita öljyjen kuumentamisia, sillä olen lukenut tuosta aika paljon.
Viimeinen lauseesi on kuin minun mottoni. Missä teen poikkeuksen? Joskus munakoisossa.
Kiitos, Leena! Todella mielenkiintoinen ja tärkeä postaus. Tämän kun saisi tiivistettynä keittiön seinälle :-)!
VastaaPoistaKiitos todellakin pitkästä ja perusteellisesta postauksesta! Vaikuttaa todella tärkeältä kirjalta. Jotkut asiat, kuten tomaatin lykopeenit ovatkin tuttuja meill Välimeren ruokavaliota noudattaville, mutta tuo porkkana oli uutta tietoa. Itse syön keskimäärin porkkanan päivässä, missäköhän menee raja...?
VastaaPoistaAinakin vihreä tee, tomaatti, sipuli, valkosipuli ja liikunta ovat jo kunnossa, muita pitää vielä vähän petrata... :)
Porkkana
PoistaTutkimuksissa on käytetty synteettistä beetacaroteenia ja silläkin on ollut huono vaikutus vain tupakoitsijoiden keuhkosyöpään. Eturauhassyöpää sekin on estänyt. Yleensä synteettisillä antioksidanteilla ei ole samaa vaikutusta, kuin luonnollisilla. Tämä koskee myös E-vitamiinia.
Porkkanassa on paljon eri antioksidantteja, jotka estävät syövän syntyä.
http://www.chrisbeatcancer.com/ann-cameron-cured-her-cancer-with-carrot-juice/
Eli voisi olla jopa tehokasta joihinkin syöpiin. Porkkanamehun tulee olla pastoroimatonta ja mieluiten itsetehyä tuoreista porkkanoista.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
PoistaAki, poistin vahingossa kahteen kertaan avaamani kommenttisi, siksi poistin toisen.
PoistaMuistan tuon tupakoitsijoita koskeneen tutkimuksen, sillä ystäväni oli mukana siinä sairaanhoitajan roolissa. Sehän piti keskeyttää.
Nyt voit olla alan ihminen tai sitten et, mutta koska sairastuin viime suvena toisen kerran melanoomaan ja olen luomublondina noita 'aurinkokapseleita' syönyt, ettei iho palaisi puutarhaillessa, niin olen nyt lukenut käytännössä kaiken mitä asiasta voi irti saada ja marraskuussa vien tämän asian onkologilleni, kun on seuranta. Olen lukenut, että sieltä täältä on alkanut tihkua varoituksia juuri koskien beetakaroteenia ja E:tä. Mutta porkkanoita voi syödä niin paljon kuin pystyy. Porkkanasta siis samaa mieltä kanssasi, mutta pidän enemmän tomaatista ja se on ainakin tämän kirjan tekijän listalla yksi kymmenestä kovimmasta syövän torjujasta. Lisäksi nautin nyt kurkumaa ja inkivääriä kapselina, sillä kurkuma on niin sanomattoman pahaa, ei mitään sahramia.
Mehän ollaan samaa mieltä ja toivon, että en ole antanut väärää käsitystä, sillä tarkoitan todellakin synteettistä beetakaroteenia.
Paljastan nyt sen verran, että sain vinkin noista aurinkokapseleiden vaaroista vielä paljon tuon keuhkosyöpätutkimuksen jälkeen eli erään lentäjän puoliso kertoi, että siellä, ammattilentäjien lääkärien piirissä, oli varoitettu noista kapseleista. Heillähän on tiettävästi tehostetut lääkäriseurannat ja viimeisin tieto.
Kiitos myös linkistä. Luen kaiken mitä pystyn aihetta sivuten ja olen aina sanonut, että me olemme mitä syömme, mutta sitten ollaan aika hukassa, sillä syöpä leviää koko ajan ja myös nuorilla ihmisillä. Ymmärrän, että ihon muisti on pitkä, ja eihän kukaan aikanaan varoittanut rannikollakaan, mökillä, vesillä, että pitää käyttää aurinkosuojavoiteita...Oliko niitä edes! Bikiniraidat piti saada ja voi että nyt kaduttaa!
Kurkumaa ja inkivääriä, tomaattia ja valkosipulia, ihoon totaalisuojakerroin voide Widmeriltä ja pitkät alppimatkat vasta syyslokakuulla, sillä sillä vielä keväällä 2013 sain ihan Salzburgin kaduilla liikaa aurinkoa kasvoilleni, minkä tosin huomasin vasta valokuvista. Viisaat istuvat varjossa ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Kiitos sinulle tarkentavasta kommentista!
Karin Havupuu-uutejuoma puuttuu listasta. Sillähän moni on väittänyt selättäneensä syövän. Tulee vain melko kalliiksi juoda pullo päivässä.
PoistaTästä taitaa olla jäljitelmiäkin, mutta ne tuskin ovat alkuperäisen veroisia.
Mitä tulee E-vitamiiniin niin niiden eri tyyppejä on 8. Koska synteettisessä on vain alpha tyyppiä niin se on haitallista pienentäessään gamma tyypin pitoisuutta veressä. Gamma-typpi on kuitenkin mahdollisesti terveydelle tärkeämpi kuin alpha.
Sokeria kyllä varoisin. Sillä on niin monia haittavaikutuksia terveyteen verisuonia ja immuunipuolustusta myöten.
Yksi vältettävä on myös kevytjuomien Aspartaami.
http://www.elinahytonen.fi/2013/01/uusimpien-tutkimusten-mukaan-aspartaami-tekee-sairaaksi/
En tiedä miten hyvin linkin tiedot vastaavat alkuperäistekstiä ja onko aivan kaikki totta, mutta varmuuden vuoksi en käytä mitään mikä sisältää e951:tä.
Aki, se voi johtua siitä, että tämän kirjan kirjoittanut syöpälääkäri on ranskalainen. Siellä sairastuu, oliko se nyt joka minuutti nainen rintasyöpään tms.eli kirjoittaja haluaa korostaa, miten moni kohtaa elämässään syövän ja toiset montakin kertaa. Mutta: Hän tarjoaa myös nykytiedossa olevia keinoja yrittää välttää syöpä.
PoistaMinä taas olen juuri saanut kuulla eräästä, jolla täydellinen ravintomuutos ja todella korkea mikrogramma-annos D:tä teki ihmeitä...Kaikki hoidot oli jo lopetettu, joten ei ollut mitään menetettävää.
Minä en uskalla enää syödä E-vitamiinia erikseen! Monivitamiinissa sitä on ja se saa nyt luvan riittää. D:tä otan amerikkalaisella suosituksella eli vaihdellen 50-100 mikrogrammaa, joka on ihan turvallista.
En muuten kyllä ole tiennyt, että E-vitamiineja on noin montaa eri tyyppiä, vaikka luen paljon, olen aina lukenut, terveysfaktaa.
Olen samaa mieltä sokerista. Sain tänä kesänä kuulla, että syöpäsout oikein riehaantuvat sokerista, mutta jos syö paljon rasvaista ruokaa, syöpäsolut eivät voi käyttää rasvaa lisääntymiseen ja ne kuolevat pois! Siinä tämä ranskalainen tohtorimme taitaa nyt olla eri junassa...
Oi, etkö ole nähnyt juttuani Valitusta Valiosta! Googlaa se, sillä siinä jaksan jankuttaa tuota aspartamiinia, kun sitä löysin vieläkin Valion uutuustuotteesta ja Itävallassa esimerkiksi se on kielletty myrkkynä.
Ei vara venettä eikä miestä/naista kaada. Olen selvittänyt auki noita koodeja, joiden taakse piilotetaan milloin mitäkin. Nykyisin minulla on kauppaan lähtiessä lukulasit mukana ja luen kaikki tuoteselosteet.Kiitos taas linkistä, luen sen huomenna, sillä päivä on ollut pitkä ja vielä aion lukeakin. Ja huomenna sitten alan selvittää mitä on e951!
Aki, tässä se Valitusta Valiosta: http://leenalumi.blogspot.fi/2017/01/valitusta-valiosta.html
PoistaAuts, kyllä elämä on vaarallista....
VastaaPoistaTaatusti sillä on suuri merkitys (moneenkin asiaan), mitä suuhun laitamme - sen kun vaan muistaisi. Joskus mietin sitä, kuinka epäterveellisesti loppuviimein syön, mutta niin se vaan menee aina samaa rataa... Ja nyt elämäntaparemonttiin, mars! Nyt heti!
Mielenkiintoista tekstiä kirjoittelit.
Paula, olen aika-ajoin tehnyt itselleni 'terveys-listoja' seinälle. Kyllä minulle tästä tuli taas monta juttua...äsken laskin taskulaskimella, että saan varmasti riittävästi seleeniä.Ja kallis loota beetakaroteenia lentää roskiin..Ole hyvä ja mukavaa alkavaa viikkoa!
VastaaPoistaMinuakin kiinnostaa tällaiset asiat! Pitää katsoa jos kirjastossa törmäisi tuohon kirjaan. Lykopeenista kuulinkin yhdestä BBC:n dokumentista, siinä koehenkilöt söivät muuten tomaattipyreetä ja sen todettiin suojaavan auringolta! En kyllä muista paljon sitä piti syödä päivässä. Mutta tosiaan siitä jäi mieleen että "tiivistettyjä" tomaattivalmisteita on hyvä syödä, vaikka ensin tulisi mieleen että tuore on parempi.
VastaaPoistaVera, ole hyvä. Hassuinta oli todellakin se, että jo nauttimalla vaikka porkkanamehua liikaa, se ei enää ollut hyväksi. Yksi tai kaksi porkkanaa ei takuulla tee mitään. Lapsena meille syötettiin aina porkkanaraastetta, jossa oli joukossa vaikka ananasta. Ananas muuten on terveellistä, mutta ei porkkanat isoissa määrin. Ennen vaikka mansikoita, joka onkin paljon enemmän kuin vain herkullinen marja.
VastaaPoistaEhkä niin sinulla on ja minulla tuo öljyssä vokkaus...
Tiina, nyt on su ilta ja loppuelämän ensimmäinen päivä voi olla huomenna! Aloitetaan se Uusi Uljas Elämä nyt eikä joskus. Siis kirja ei kieltänyt makealla herkuttelua, jos vain paino on kohdillaan. Taitaa alkaa minulla taas se, että yksi herkkupäivä viikossa...ja tietysti se on lauantai. Ihan kuin lasten karkkipäivä;-)
VastaaPoistaKiitos! Yritän herätellä tässä samalla itseäni...
Kiitos tästä postauksesta! Erittäin mielenkiintoinen ja samalla hyvin tärkeä koko aihe. Ja hyvä kuulla, että kasvis jota mussutan päivittäin mieluiten tosi paljon, eli tomaatti, on pelkkää hyvää.
VastaaPoistaFcookie, siis minua onnistaa, jos tomaatti suojaa auringolta. Syön kesällä niin paljon tomaattia, että sillä ei ole mitään määrää ja koko talven sitä tomaattimurskaa ja ketsuppia vaikka missä ruoassa. Pyreetä en ole ohjeissani tarvinnut...vielä. Siis tiivistetty on tomaatissa aina tuoretta parempi!
VastaaPoistaJa kiinnitäppä myös huomiota luteiiniin. Syön sitä nyt tablettina, jossa mukana seleeni, sinkki ja E-vitamiini: Silmät kiittää! Saan samalla sen seleenilisän, jota monivitamiinin lisäksi katson tarvitsevani.
Mustikkatyttö, ei ollut tarkoitus sinua ohittaa...liika näytön katsominen tekee usein tätä.
VastaaPoistaNiin...varmaan olen joku sellainen, joka löytäessään elämänsä aiheen, jumittuu siihen. Olen jotenkin ollut näistä aina kiinnostunut, mutta se ei ole aina tarkoittanut tiukkaa soveltamista omaan elämään, sillä nautiskelija minussa on niin vahva.
Minä olen melkein varma, että hankit tämän kirjan. Yksi outo juttu siinä on. Se on kohdassa, jossa puhutaan papilloomaviruksesta ja mistä sen saa...En tajua, miksi kaikissa ruokaohjeissa vieläkään sitä öljyä kehoitetaan kuumentamaan, kun se ei ole terveellistä. Oi, kaikki haudutettavat uuniruoat alkavat tuntua unelmalta...paitsi, että vokaten saa niin nopeasti hyvää ja vaihtelevaa...
Huh,onpa siinä paljon tietoa.Minä olen menettänyt syövälle lähisukua niin paljon,että olen monta vuotta ja katsonut syömisiäni.En kyllä ole tuon lääkärin kanssa samaa mieltä ainakaan punaisen lihan suhteen....Meillä täällä muuten on kehitetty lykopeenitomaatti,jossa lykopeeniä on kolminkertaisesti normaaleihin tomaatteihin verrattuna.
VastaaPoistaJael, ja tässä on vain murto-osa. Geeniperimä vaikuttaa vain viisi prosenttia. Tupakka vaikuttaa 39 ja ravitno 20 prosenttia. Ilmansaasteet viisi. Siitä punaisesta lihasta oli paljon, mutta siinä oli myös tutkimuksia, jossa osoitettiin, ettei se lisännyt yhtään syöpää, kun se valmsitettiin oikein. Siinä oli muutama juttu...Sen sijaa vaalea liha oli täysin pois mistään epäilyksestä eli esim. kana. Minua vaivaa tuo, kun söisin niin paljon ja aina kalaa ja nyt pitäisi sitten aina tietää, mistä kala tulee, mitä siinä on ja paljonko. Tätä kalarajoitusta en niele, en.
VastaaPoistaOnko se lykopeenitomaatti sitten geenimmuunneltu? Kolminkertaisesti lykopeenia saa kun syö ketsuppia tai pyreetä.
Kiitos postauksestasi!
VastaaPoistaEnsimmäiseksi on nyt sitten hilattava tuota painoindeksiä alemmaksi.
Ja toiseksi tuota suolaa on nyt sitten korvattava enemmän yrteillä.
Siinä ne tärkeimmät - loppu on hienosäätöä.
Upeaa uutta viikkoa Sinulle!
Voi miten monimutkaista. Tahtoisinpa 24/7 ravintoterapeutin viereeni kertomaan mitä kannattaa suuhun laittaa.
VastaaPoistaMuistan joskus 80-luvun lopulla, kun tuli oikein vitamiinibuumi, ja apteekit ja luontaiskaupat esittelivät innolla mm. beetakarotiinivalmisteita. Yksi esittelijä oikein hermostui, kun sanoin etten tarvitse, kun laitan porkkanamehua itse; hän siihen, että sun tarvitsee syödä puoli kiloa että saat tarpeeksi. Ja minähän laitoin ahkerasti porkkanamehua ja söin vielä sen kuidunkin kostutettuna, joka lingosta ulos tuli. Olin oikein terveysintoilija (kävin elävän ravinnon kurssit ja muut), ja myöhemmin onkin todettu ettei beetakaroteeni olekaan niin terveellistä vaan päinvastoin kuten sinäkin kerroit.
VastaaPoistaKaiketi hyvä muistaa monipuolisuus, vaihtelevuus, sillä tämän päivän terveysruoka voi olla huomisen myrkky.
Hapankaalia vetelen kyllä melkein joka aterian aluksi, varmaan kohta tulee tutkimus ettei sitä saa syödä kuin harvoin. Mainitsemistasi sipulia, vihreää teetä, tomaattia ja valkosipulia tulee myös popsittua harva se päivä. Niistä taitaa olla jo pidemmältä ajalta tutkimuksia, että ovat hyväksi.
Luin jostain ettei kalaakaan esim. lohta saisi paistaa liian kuumalla. Millä lukemasi syöpälääkäri suositteli paistamaan, jos öljyt ovat paistettuna pahaksi? Välttämään ylipäänsäkö paistettua ruokaa? Kääk...
Silti, nautitaan maukkaasta ruoasta ja ruokien väreistä! Nuppi kireänä tuskin saa extra-pitkää ikää ja varsinkaan tyytyväistä ja iloista elämää, jota me kaikki kai kuitenkin haluamme.
Sanna.
Vaikka pitkä olikin, niin oli mielenkiintoinen :)
VastaaPoistaKorjattavaa olisi vaikka kuink, sen tiedän, mutta lohduttaa edes se, että suolan käyttö on minimissään....mutta esimerkiksi monen kehumaa vihreää teetä en siedä!
Kahvia kohtuudella, lisää tomaattia ja kalaa, kaipa sillä hengissä pysyy.
Kunnes kuolee... :)
Hei Leena, oli todella mielenkiintoinen postaus. Syöpä on minunkin perheessäni jo kahdesti käynyt. Tomaatin lykopeeni on jo tuttu. Tomaattia poskeen ja lenkille. Tuo kirja täytyykin heti käydä hankkimassa. Kiitos!
VastaaPoistaKiitos kun jaksoit referoida! Mielenkiintoinen juttu, kyllä sitä vaan on syödessä monta juttua muistettavana...
VastaaPoistaSe piti vielä nostaa tuosta kala-asiasta esiin, että luin vähän aikaa sitten, että kaupoissa useimmiten tarjouksessa myytävällä pussilohella ei ole mitään tekemistä niiden ravintoarvojen kanssa, mitä lohelle noin yleensä ilmoitetaan. Eli kalassakaan ei ratkaise vain laji vaan laatu, norjalaisessa lohessa on toisinaan vain haitat eikä hyviä puolia ollenkaan.
Teemalta tuli vuosi sitten dokumenttiohjelma, jossa kerrottiin, ettei Intiassa jollain alueella väestöllä olisi syöpää juuri lainkaan ja väitettiin sen johtuvan säännöllisestä kurkuman syönnistä. Aloin oitis itsekin lisätä kurkumaa melkein kaikkeen ruokaan, mutta muut syömämiehet meillä kyllästyivät kokeiluuni. Itse suosin edelleen kurkumaa ruuissani. Se värjää paistilihat omituisen vihertävän keltaiseksi eikä maistu paljon miltään, mutta terveys ennen kaikkea.
VastaaPoistaLapsena pursottelin ketsuppia jopa puuroon, koska se maistui niin hyvältä. Painoni nousi vuodessa 30 kilosta 35 kiloon. Koulun punnituksessa opettaja tiedusteli selitystä painonnousuun ja ilmoitin syöneeni ketsuppia!
Irene, minulla on sellainen mammuttipurkki Herbes de Provence eli kun laittaa sitä, sipulia ja valkosipulia, saa makua ilman suolaakin. Hiukan suolaa tarvitsevat kaikki, mutta saahan sitä väistämättä muista elintarvikkeista ja käytänhän minäkin toisiin ruokiin liemikuutioita eli siinhän sitä, suolaa.
VastaaPoistaPaino onkin isompi asia tällaiselle kuin minä, joka olen perso herkuille...Kohta kiinnitän taas askelmittarin ja illalla luen lukemat.
Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!
Ahmu, ei näitä ole pakko miettiä. Parempi olla onellinen ja huoleton. Minäkin olen aina näistä lukenut ja nyt olen nauttinut kahta syöpäpommia jo vuosia...luullen hoitavani terveyttä.
VastaaPoistaSanna, tuon beetakaroteeni tutkimuksen olisi pitänyt olla minulle tuttu, sillä ystäväni, joka on sairaanhoitaja osallistui siihen Suomen tutkimukseen. Sen nimi oli SETTI ja se tehtiin tupakoiville miehille tai muuten savulle altistuville. Sitä ennen oli USAssa tehty vastaava tutkimus Caret, jossa otanta oli 18 000 henkilöä. Koe piti keskyettää, sillä muutkin syövät kuin keuhkosyöpä lisääntyivät ja kaiken huipuksi tuli sydän- ja verisuonitauteja LISÄÄ.
VastaaPoistaNöitä tutkimuksia oli monta, mutta niissä todettiin, että jo 30 mg:n annos beetacaroteenia nosti keuhkosyöpäriskä 28 prosentilla.
Minua kannaltani ikävintä on, että olen nauttinut tuota beetacaroteenia vuosia juuri ehkäistäkseni uutta melanoomaa, sillä enhän voi olla suvella vain sisällä. Kuitenkin Ranskassa tehty SUVIMAX testi, johon osallistui 13 017 aikuista miestä ja naista, toi naisilla esiin ihosyövän lisääntymisen! Miehillä tuli mm. eturahassyöpää etc.
Ja sitten tuo lohi, jota syömme kahdesti viikossa...
Niin, ei saa paistaa pannulla, mutta voi hauduttaa uunissa tai grillillä käyttäen grillipannua. Siihen ei välttämättä tarvitse lisätä rasvaa ainakaan jos käyttää teflonvälineitä, mutta teflonin pinnan pitää olla ehjä.
Mieheni on ilmeisesti ryhtymässä tuohon hapankaaliin. Hänelle se on nyt sellainen terveyden kutsu...
Toki nautimme ruoasta! Minä olen armoton kokki ja rakastan hyvää ruokaa. Kuten Jokke tuolla alussa sanoi, ei mitään yksittäistä ruoka-ainetta pitäisi syödä kohtuuttomasti vaan vaihdellen ja ehkä se vaihtelu ruoassa virkistääkin. Minä aion ostaa yhä enemmän kallista kotimaita luomua, vaikka hinnat hirvittävätkin. Muistetaan kuitenkin kaikki, mikä liittyy tomaattiin;-)
Leena, hyvä ja aiheellinen kirjoitus! Kiitos!
VastaaPoistaEnsiksi täytyy ihailla askeltesi määrää ja toiseksi, että jaksoit lukea tuollaisen kirjan kokonaisuudessaan ja vielä tehdä siitä meille noin hienon referenssin.
Tuo kala on nykyään hieman ongelmallinen syötävä. Tsernobylin jäljiltä meillä on järvikaloissa vielä niin paljon jäämiä, ettei niitä saisi syödä monena päivänä viikossa. Silti toisaalta ilmassa on saasteita varmasti monin verroin enemmän, kaikesta vaan ei aina kerrota meille tavallisille tallaajille:) Toisaalta Mökkikunnassamme olen pannut merkille, että 2-3 viimeisen vuoden aikana naava puissa on lisääntynyt valtavasti. Sehän katosi tyystin tässä välillä ja se jos mikään on hyvän, puhtaan ilman merkki.
Norjan lohen on sanottu sisältävän eniten antibiootteja ja muita jäämiä.Sitä en osta kaupasta ollenkaan.
Meillä kyllä on syöty silloin tällöin kotimaista kalaa sukulaisen kalastamana ja kesällä on varmasti katiskat järvessä.
Näissäkin asioissa varmasti kohtuus on se avainsana, toinen on lähiruoka ja luomu sekä muutenkin terveelliset elämäntavat ( riittävä uni, positiivinen elämänasenne ja liikunta) Meissä jokaisessahan on syöpäsoluja, mutta monesti pelkkä stressikin toimii syövän puhkeamisen alullepanijana.
Nyt on hyvä aika toteuttaa oma ruokaremontti, kun kesällä saa niin paljon tuoretta ravintoa luonnosta ja omasta maasta:) Omat tomaatit on niiiiiin hyvä.
Tuosta porkkanasta on kanssa monia tutkimuksia. Pääasiassa tutkimukset ovat puoltaneet porkkanan syöntiä.
"Porkkanoiden ja muiden alfakaroteenia sisältävien vihannesten ja hedelmien syöminen auttaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan elämään pitemmän elämän. Alfakaroteeni-antioksidanttia on etenkin oransseissa ja keltaisissa, mutta myös vihreissä vihanneksissa ja hedelmissä."
"Karotenoidien haitallisuus
A-vitamiinin esiasteiden, karotenoidien runsaskaan nauttiminen ei yleensä elimistössä johda A-vitamiinimyrkytykseen, koska elimistössä karotenoidien muuttuminen A-vitamiiniksi on säädeltyä A-vitamiinitilan mukaan. Sen sijaan tupakoivilla miehillä annetun beetakaroteenilisän on todettu lisäävän keuhkosyövän riskiä (ks. syöpä). Yli 30 mg/vrk karotenoideja lisää plasman karotenoidipitoisuutta ja aiheuttaa ihon keltaisuutta."
Tutkimuksissa mainitaan, että purkista nautittu A- vitamiini on monin verroin vaarallisempaa, mutta silloinkin puhutaan yliannostuksesta.
Ota näistä sitten selvää... Syödään kohtuudella ja pyritään valmistamaan ruoka puhtaista raaka-aineista.
Meillä kyllä käytetään voita, mutta teen siitä voi- kylmäpuristettu öljy- vesi seoksen, johon lisään jotain hyvää yrttiä mitä kotona sattuu oleen.
Nyt kyllä tuli pitkä vuodatus, mutta haittaaks se:)
Mukavaa uutta viikkoa♥
Pepi, sama asenne täällä, sillä me olemme jo menetettyjä tapauksia;-) Lohduta itseäsi sillä, että mitä olen seurannut terveyslehtiä, niin tee kuin tee on terveydeksi. Yksi ainoa teelaatu mainittiin viimeksi lukemassani terveyslehdessä, josta on haittaa, mutta se oli niin harvinainen, että tuskin siihen edes törmäämme. Juon kahvia vain yhden ison mukillisen päivässä eli aamulla, muuten minusta on tullut oikein teesieppo.
VastaaPoistaVoit myös lohduttaa itseäsi sillä, että se olen MINÄ, joka olen uuden melanooman pelossa niitä beetacarotenkapseleita napsinut joka suvi...
Rakastakaamme tomaatteja 4-ever!
Maiju, siis lohduttaudu sillä, että geneettisen syövän osus on vain 5 prosenttia, vaikka se ei tietenkään lohduta, jos syöpä tulee. Minä en ole syöpäsukua, mutta minulla on ollut jo melanooma, samoin äidilläni se sekä myös lymfooma, joista kummastakin hän selvisi. Olemme vaaleita ja innokkaita puutarhanpitäjiä. Nyt sitten vain kovemmat suojakertoimet peliin.
VastaaPoistaHanki ihmeessä tämä kirja, mutta muista nauttia elämästä!
Kiitos Leena, me nautimme mieheni kanssa täysillä arvot kohdallaan. Kiitos kun tulit lukijakseni Matka Männikölle!
PoistaMaiju, niin sitä pitää! No tulin, kun siellä oli näkyvissä ruokaa...;-) Ja perehdy ajalla, mitä muuta vielä. Nyt täytyy jo lähteä koiruuden kanssa pihahommiin. Aurinkoista päivää sinulle!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTessa, ole hyvä.
VastaaPoistaKun muutimme meren rannalta tänne Keski-Suomeen jouduin niin heikkoon kalatilanteeseen, että syömme melkein vain tuota Norjan lohta eli olen käytännössä jo kuollut, tai sitten kuhaa, jota on vaikeampi saada. Joulukalatkin haimme kotipitäjästäni, että saimme siikaa! Jos palaamme rannikolle, se on meren ja sen antimien takia!
Auinkoista päivää sinulle!
Ketjukolaaja, waude sinä! Nyt alankin seurata sinun terveyttäsi;-) Lumimies nyt vaatii, että kurkuma tulee taloon. Joten väristä viis, se tulee. Olen menettänyt syövälle lähiaikoina muutaman läheisen ystävän, joilla hyvin terveet elintavat ja toinen intohimoinen kasvissyöjä etc.
VastaaPoistaKyllä minä otan ne viisi ylimääräistä kiloa ennen kuin syövän eli ruuttaan esim. kaikkiin keittoihin ketsuppia, no en kantarellikeittoon;-) ja saatan lisätä myös purkin tomaattimurkskaa sekä keittoihin että pataruokiin.
Nyt kadun, että kielsin lapsia purskuttamasta perunamuussin päälle ketsuppia...
Mitäs me kurkumistit;-)
Hanne, ne askeleet tulevat kuin itsestään, mutta ei liikunta laihduta, mutta kun se kumminkin polttaa energiaa niin...
VastaaPoistaTämä kirja vei muutaman viikon, sillä en halua yöllä lukea syövästä. Ja minullehan tämä oli oikein sokkia...
Hanne, meilläkin on naava lisääntynyt saarellamme. Ilmansaasteet vaikuttavat 5 prosentilla syöpärekistereissä.
Kala on meille iso ongelma, sillä Keski-Suomen kalataronta ei ole niin monipuolista kuin oli Luvialla. Katso yllä eli jos muutamme takaisin meren rannalle, se on meren ja sen antimien takia. Me todella, todella pidämme kalasta paljon.
Kohtuus, luomu ja uni. Viimeinen korjaantuu minulla vain jos lopetan lukemisen.
hanki tämä kirja ja katso kymmenien tuhansien ihmisten tutkimukset beetacaroteenista niin USAssa, Ranskassa kuin Suomessa. Porilainen sairaanhoitajaystäväni oli mukana tuossa Suomen kokeilussa, joka jouduttiin keskeyttämään. Nämä 'porkkanatestit' ovat aiheuttaneet keuhko-, eturauhas- ja rintasyöpää sekä lisäksi sydän. ja verisuonitauteja. Ilmeisesti luottomyyjäni oli oikeassa, kun hän sanoi,e ttä älä osta näitä beetakaroteenikapseleita, älä edes juo porkkanamehua. 30 mg vuorokaudessa on se riskiraja, jolla syöpä lisäänty 28 prosenttia. Hanki tämä kirja! Tästä asiasta on ollut monissa terveyslehdissäkin ja kukaan ei enää todellakaan kehoita ylittämään beetavaroteenissa tai A-vitamiinissa noita rajoja. Minä voin elää ilman porkkanaa hyvin ja jos jossain ruoassa on porkkanoita, ei se ylitä näitä raja-arvoja. Pitää muistaa kohtuus eikä ajatella, että kun ahmin kilokaupalla porkkanaa olen oikein terve.
Hanne, huomaa nyt sitten se,e ttä ne ttkimukset olivat ALUNPERIN tupakoiville miehille, mutta niitä lisättiin, kun haluttiin tietää enemmän. Kyllä minä en enää nauti edes 20 mg beetakaroteenia per vrk ja lasken myös A-vitamiinin tarkkaan. Ilman sitä ei voi olla, mutta pitää osata laskea ne määrät.Toisaalta tämä on vapaa maa ja saa syödä kaikkea niin paljon kuin sielu sietää. Minullakin on 20 vuotta vanha kauneuskirja, jossa oikein kehoitetaan juomaan porkkanamehua, mutta enpä nyt sitä teekkään, sillä olen jo ylikylklästetty beetacaroteenilla, jonka uuden pakakuksen heitän tänään roskiin.
Pitkä ja paneutunut eli innokas on aina paras!
Kiitos sinulle ja minä lähden nyt pihalle hommiin ja askelmittari raksuttaa....Aurinkoista päivää sinulle!
Mielenkiintoinen postaus kiinnostavasta asiasta! Siis perunakin on hyvä asia, jos oikein ymmärsin, puhumattakaan tomaatista. Nyt vain tomaatin siemeniä itämään! Jo aikaisemmin olen jostain napannut tuon tiedon ketchupin terveellisyydestä. Ja että kahvikin käy terveellisestä juomasta, se on meikälle ilouutinen, tietenkin kohtuudella nautittuna.
VastaaPoistaKohtuus kaikessa on hyvä perussääntö. Ja tärkeää muistaa se liikunta. Askelmittarit eivät vain minulla pysy ehjänä jostain syystä. On vain luotettava omaan tuntuman siitä, koska on liikkunut tarpeeksi. Hyötyliikuntaakaan ei pitäisi unohtaa, vaikka se ei niin galamouriselta tuntuisikaan. Kiva postaus.
Sirkka, eikö vain. Peruna ja viljat ovat hyvä! Suomeen mahtuu vain yksi 'totuus' kerrallaan, joten on hyvä saada uutta näkökantaa ja faktatutkimksilla.
VastaaPoistaAskelmittarien kestävyys on syvältä eli ne hajoavat tosi helposti. Nyt minussa on kiinni se jonkin aikaa eli vertailen päiviä, jolloin teen 'vain' puutarha- ja pihatöitä niihin päiviin, jolloin käyn kunnon lenkillä.
Minusta tntuu, että minun pitäisi lisätä tohtorilta vielä sitaatti tai kaksi...
Kohtuus kaikessa on aina hyvä neuvo!
Kiitos ja mukavaa päivää sinulle, Sirkka!
Mielenkiintoinen kirja. Itsekin olen lukenut ja tutkinut paljon ravintojuttuja, pitkän ajan .
VastaaPoistaSit minä uskon vielä ruoan ja veden siunaamisen merkitykseen, kiitollisuuteen.
Olen aikuisiällä syönyt terveellisesti. Viimeaikoina nautiskelen liian usein namusia.
kiitos upeasta postauksestasi!
Hanne, sama täällä, mutta miten valitettavaa, että vain osa niistä on muuttunut teoiksi. Yksi on varma: Minulta ei puutostatautia voi löytyä, sillä olen taskulaskinmella laskenut kaikki vitamiinit ja hivenaineet, mitä pitää nauttia suht terveellsien ruoan LISÄKSI.
VastaaPoistaKiitosllisuus ei voi olla kuin hyväksi. Tyytymättömyys jopa sairastuttaa.
Minäkin olen aikuisiällä syönyt terveellisemmin kuin lapsena. Paljon vähemmän suolaa, ei mielellään paistettuja ruokia ja paljon enemmän hedelmiä ja kasviksia.
Hannele, meneppä nyt kauppaan ja osta Leafin karkkipussi, jossa lukee Suklaarae. Ne ovat kuin pikkulinnun munia. Osta varuilta kaksi pussia ja sitten kippaat ne kauniiseen kulhoon niin, että Pilkku ei ylety ja maistat sieltä yhden...;-) Olen jo kolme kertaa ostanut taloon näitä pääsiäismunia, mutta aina ne ovat loppu. En millään tajua, kuka kumma niitä oikein ahnehtii...Taas pitää ostaa uudet Suklaarae-pussit.
Ole hyvä!
Suola on hyvä juttu, mutta vain hyvälaatuinen suola!
VastaaPoistaRuokasuolassa on 2 mineraalia - sama koskee esim. Pansuolaa - ja jotkut puhuvatkin siitä myrkkynä, teollisuusjätteenä.
Toista on puhdistamaton merisuola ja ruususuola, joissa on yli 80 mineraalia!
Hoo Moilanen, olet oikeassa. Minä olenkin ajatellut seuraavaksi keskittyä ruususuolaan. Meillä käytetään kalan graavaamiseen merisuolaa, mutta se pyyhitään pois jo puolen tunnin jälkeen. Ei siis mitään suolakalaa.
VastaaPoistaEikös viikonloppuna ollut Hesarissa juttua, että maantiesuolaa oli myyty jossain maassa ruokasuolana ja meni aikansa ihan täydestä. Sisälsi vaikka mitä myrkkyjä.
Kiitos tästä vinkistä! Laitan viikonlopun ostoslistalle ruususuolaa ja toivon, että sitä löytyy meidän kättymästämme tavaratalosta. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!
Ei ole lykopeenitomaatti geenimuunneltu vaan eri tavalla risteytetty.Täällähän ollaan hyviä keksimään uusia lajikkeita ja ensi viikolla olen menossa kuuntelemaan paikan päälle miten se toimii:)
VastaaPoistaJael, sehän on kiinnostavaa! Olisipa kasvihuone...
VastaaPoistaSyöpätohtorimme puhuu myös geemimuuntelusta,mutta hän ei sitä vastusta.
Toivon, että kukaan ei ikinä keksi, että liika tomaatin syöminen on vaarallista;-)
PS. Ja ota kamera mukaan sekä muistiinpanovälineet. Postaat sitten sen tapahtuman,kiitos!
VastaaPoistaVoih, täällä Chilessä kaikki ruoka on hyvin suolaista ja minäkin olen tottunut huomattavasti suurempaan suolan käyttöön kuin Suomessa ennen :( Mutta jotain hyvääkin: Täällä syödään todella paljon tomaatteja ja ne ovat halpoja! Onneksi katkaravut pääsivät hyväksyttyjen listalle. Olen hulluna niihin. Mutta ikävää kuulla, että graavilohi tai siis sen suola lisää mahasyöpäriskiä. Rakastan cevicheä, enkä voi enää elää ilman sitä ja siinä on ehkä 1000 kertaa enemmän suolaa kuin graavilohessa, joka myös on intohimoni.
VastaaPoistaOlet pyytänyt minua kirjoittamaan naisen asemasta Chilessä. Tiistaina tulee rankka juttu siihen liittyen. Samaan linkitin myös aikaisemman postaukseni naisen asemasta Chilessä. Et ole tainnut huomata sitä. Lähetin sinulle viestin ennen kuin julkaisin sen, mutta viesti ei koskaan ilmeisesti tullut sinulle asti.
Näissä ruokasuosituksissa pieni ihminen on melko avuton. Helposti menee ainakin vanhalla käsitteet sekaisin.
VastaaPoistaKaikille on kuitenkin yhteistä se, että lihoa ei saisi ja liikkua pitäisi.
Kiinnostavia asioita esittelemäsi syöpätohtori tuo esille.
Mia, olen muutaman kerran nähnyt kartan siitä, missä mahasyöpää on eniten ja kyllä se sijoittuu tuonne graavikalan rannikolle ja etenkin Lounais-Suomeen. Mutta eihän kukaan enää tee suolakaraa, vaan merisuolan annetaan olla siinä siian tai lohen fileellä puolituntia ja se hippunen sokeria mukana. Me syömme graavikalaa suvella mielettömästi uusien perunoiden kanssa sekä koko jouluajan. Katkarapusalaattia teemme suvella kerran viikossa, mutta syömme myös tomaatteja reippaasti. Ei tässä kukaan voi ruveta ihan puhdasoppisesti elämään ja lopultakaan, kun viimeiselle viivalle tullaan, kuka tietää,mistä kaikesta YHTEENSÄ vaikka syöpä alkaa. Stressillä on oma osuutensa etc.
VastaaPoistaMitään vietiä en ole sinulta saanut. Face on nykyään niin sekava, että saisi hävitä koko systeemi maanpäältä ja...Kiinnostava aihe. Tulen heti kun ehdin. Kiitos vinkistä!
Unelma, mutta tohtorimme sanoo monisivuisesti sen, mitä lyhyesti lainaan tuohon loppuun, eli katso ympärillesi, millä oma sukusi ja muu ympäristösi on elänyt ja selvinnyt satoja tai tuhansia vuosia eli historian perintö ja valitse lähituotantoa sekä käytä tervettä järkeä. Ja tietysti, että vaihdellaan reippaasti ravintoaineita, eikä nautita mahdottomasti vain yhtä tai muutamaa. Näin eläen riskin pitäisi minimoitua, mutta emmehän kukaan voi elää täysin optimaalisesti.
VastaaPoistaNo juu, onhan tässä monta veret seisauttavaa juttua...
Leena, kävin heti eilen ostamassa markkinoilta kaksi kiloa tomaatteja. :-)
PoistaMikään ei voita tomaattia terveellisyydessä, mutta sipulit ovat myös kova juttu. Ja arvaan, että sait edullisesti. Ostimme kotimme perheeltä, jolla on yksi asunto sielläpäin ja olen kuullut hintatason lempeydestä.
PoistaAh, odotan kotimaisia luomukirsikkatomaatteja! Kunpa olisi kasvihuone...
Leena, kiitos tästä kirjoituksesta. Nämä asiat tietää, mutta unohtaa tai ennemminkin laiskistuu. Granaattiomena ja ketsuppi.:)
VastaaPoistaAnna, siitähän varmaan onkin kysymys. Soitin tästä kirjasta äidillenikin ja hän totesi heti,että pitää syödä kaikkea vain kohtuudella. Niinpä...
PoistaEtsin kaupasta granaattiomena mehua, mutta en löytänyt - vielä. Ketsuppia menee paljon ja kirsikkatomaatteja.
Kiitos!
Blogiasi lukiessa tulee aina valoisalle mielelle. Tomaatti ihanainen, ja tuo syöpäasiakin aivan liian tuttu oamssakin maailmassa, on jo vähän alistunut. Mutta tomaattia syödään ja on ihanaa, kun missä muodossa tahansa se on hyvästä. Täytyy lisätä kuten myös vihreän teen käyttöä.
VastaaPoistaSorvatar, minä taas olen luullut, että tämä syöpäaihe saattoi monesta tuntua synkältä. Kiitos.
PoistaOlen pitänyt lapsesta asti tomaateista ja tosiaankin, tomaattimurskaa ja ketsuppia tungen moniin, moniin ruokiin.
Ei varmaan ole enää ketään, jolle syöpä ei olisi tuttu juttu. Ympärilläni on ollut nyt muutaman vuoden oikein syöpäkehä. Toivottavasti helpottaa, sillä menetin mm. kaksi ystävääni, jotka lähtivät hyvin nopeasti. Kunpa saisi vihreän teen maistumaan...
Granaattiomenia kuitenkin saa. Niitä on hauskaa syödä, kunhan ensin malttaa poimia säteilevät marjaset kuoren sisältä.
VastaaPoistaAnna, nyt luen rivien välistä, että sitä mehua ei Suomesta sitten löydy...
PoistaSain eilen jonkun puutarhaliikkeen mainoksen, jossa myydään mesimarjan taimia. Taidanpa tilata, sillä siinä lapsuuteni marja. Se kuulemma estää kaikkia vatsan haitallisia tekijöitä lisääntymästä eli siis tuo harvinainen herkku olisikin kuin vatsalääkettä.
"Mikään tutkimus ei kuulemma ole todistanut sokerin vaikuttavan syövän syntyyn."
VastaaPoistaHetkinen... eikö nimenomaan glukoosi ole kasvainten ravintoa. Eli hiilihydraatteja tulisi siis välttää, koska se hajoaa mm. glukoosiksi. Ainakin sokeria siis kannattaisi vältellä, jos on syöpädiagnoosi? Kenties ei vaikuta syövän syntyyn, mutta "auttaa" syöpäsoluja kasvamaan ja leviämään. Vastikään on tehty tutkimus, jossa todetaan: antioksidanteilla ehkäistään aideenvaihduntastressiä ja glukoosin estolla poistetaan ravinto syöpäsolulta. Eli syövän leviäminen ja jopa syöpäsolujen tuhoaminen olisi näin mahdollista. Normaali terve solu ei sokerin puutteeseen kuole, mutta syöpäsolulle saattaa kuulemma käydä niin. Siis ei sokerille ja ainakin nopeille hiilihydraateille ja sitten nimenomaan erilaisia antioksidantteja, jotka ehkäisevät syövän leviämistä, koska suojaavat terveitä soluja hapettumiselta eli siltä stressiltä joka voi muuntaa solun syöpäsoluksi. Myös antioksidanteilla saattaa olla syöpäsoluja tuhoavia ominaisuuksia, koska eivät siis ole normaaleja soluja joilla on tietty tehtävä elimistössä. Syöpäsolujen aineenvaihduntakaan ei siis ole ihan normaali, joten ravinnolla on mahdollista ehkäistä ja joissakin tapauksissa jopa poistaa syöpäsoluja. Ja ravinnolla on mahdollista myös auttaa elimistön omaa puolustusta, jotka tastelevat epänormaaleja soluja vastaan.
Muuten, ilmeisesti lähes kaikilla ihmisillä muodostuu ja ON syöpäsoluja ja kasvaimia iän myötä, joillakin ne vain sitten alkavat muttua kasvaimiksi ja levitä.
Syöpää on entistä enemmän ja ihmiset länsimaissa ovat entistä lihavampia. Tämä korreloisi sen kanssa, että lihottava sokeri antaa vauhtia myös kasvainten ja syöpäsolujen kasvulle.
Että miettikää tuota glukoosia.
Anonyymi, niin tässä on ja miehellä on 30 vuoden tilastot käytössään...
PoistaMinä olen itse päätynyt siihen, että en paljon ruoan kanssa ronklaa, kerta ei ole pakko. Tyttärelläni oli vaikea vilja- ja kananmuna-allergia 16 vuotiaaksi asti. Sisi ruoan kanssa 'leikkiminen' ei ole minua. Mutta. Koska nyt on vyötäröllä ylimääräiset viisi kiloa, miksei sekin voisi jakaantua tasaisesti!, niin olen ryhtymässä helmikuulla sokerilakkoon. Inhoan sanaa dieetti, mutta kokeilen kerran vielä tätä ihmekkuuriani.
Kannatan lopullisia ratkaisuja, joita voi jatkaa koko elämän ja siinä ajattelen, että aikuisillakin pitäisi olla karkkipäivä eli yhtenä päivänä viikossa sitä oikein herkkuherkkua, vaikka jäätelöä tai marjarahkaa, muuten ei. En ikinä jättäisi ruista pois ruoastani, mutta venhän osuutta voi aina vähentää. Sokeri on valkoinen kuolema, sanoo lääkärini, ja olen samaa mieltä, mutta myös herkkujen perään.
Syövässä on yksi toinekin puoli kuin ravinto. Kun itse sairastuin melanoomaan sain lääkärikseni miehen, joka tutki juuri syöävän puhkeamista. Minulle tehtiin stressitesti edelliseltä 10 vuodelta ja sen mukaan minun pitäisi olla kuollut- Silloin. Siis stressi voi laukaista syövän. Meissä kaikissahan on syöpäsoluja, ne vain odottavat jotain. Ehkä sokeria, ehkä jotain pahaa virustulehdusta, ehkä kovaa stressiä, tupakkaa, liikaa viinaa tms.
Juutuin kolmanneksi viimeiseen kappaleeseesi, joka on niin totta. Meissä kaikissa on syöpäsoluja.
Olen lukenut myös kirjan Parantavein ruokien opas, läydät sen blogistani hakukoneella tai netin kautta googlettamalla. Tekijä on James A. Duke.
Kun äitini sairastui 80 -vuotiaana lymfoomaan, minun annettiin ymmärtää, että hän ei enää selviä rankoista hoidoista. Hän selvisi. Maamantaina hän täytti 85 vuotta ja oli sitä juhlimassa kyläläisiä paossa Helsingissä. Kävelee monta kilometriä päivässä, lukee kaikkia lehtiä, katsoo monia tv-ohjelmia, ja nauttii herkuista kuten pullasta paljon, mutta syö myös joka päivä suomalaisia marjoja. Hänellä on nyt vielä leskenäkin 2 pakastinta ja oma puutarha, jonka hoitaa ihan yksin. Suosittelen Piipon Suomalaiset marjat -kirjaa myös.
Glukoosia kannattaa aina miettiä.
Kannattaisi lukea maailman johtavan syöpätutkijan, Montrealin yliopiston syöpätutkimuslaitoksen johtajan, professori Richard Beliveaun maailmanlaajuiset bestseller-teokset "Ruokavalio ja syöpä" ja "Terveyskeittokirja - Syövän ehkäisy ja hoito ruokavalion avulla".
VastaaPoistahttp://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511213733
http://www.suomalainen.com/fi/Terveyskeittokirja-sku-P9789511237501
Näistä saa viimeisimmät tutkimustulokset ravinnon merkityksestä syövän ehkäisyssä ja hoidossa.
Anonyymi, kiitos tiedosta, jonka olisit varmaan voinut antaa ihan nimelläkin.
PoistaLuen kaiken syövästä, sillä yli 80 vuotias äitini selätti vaikean lymfooman ja selvisi rankoista hoidoista.
Olen itse enemmän herkku- kuin terveystietoinen, jos ruuasta puhutaan, mutta lukenut kaiken, mitä lääkärit maailmalla kertovat vitamiineista ja hivenaineista. Tai no...me syömme kyllä merikalaa kahdesti viikossa, tomaatteja joka päivä, valkosipulia on ruuassa kuin ruuassa ja...
Nimelläni ei ole merkitystä tässä asiassa.
PoistaItse olen sairastunut aggressiiviseen syöpään jo 35-vuotiaana ja käynyt läpi kaikki mahdolliset hoidot.
Siitä lähtien olen omistanut elämäni syövän tutkimiselle ja ihmisten valistamiselle.
Oheisessa linkissä vielä professori Beliveaun suositukset syöpää ehkäisevien ruoka-aineiden päivittäisestä nauttimisesta. Näitä pitäisi siis jokaisen syödä tämä määrä päivittäin saadakseen mahdollisimman hyvän suojan syöpää vastaan:
http://www.cfp.ca/content/53/11/1905/F2.large.jpg
Tuo ohjeessa mainittu "cup" on 2,5 dl, joten "1/2 cup" on 1,25 dl.
Ja tästä linkistä pääsee tutustumaan tarkemmin professori Beliveaun tutkimusryhmien uraauurtavaan tutkimustyöhön:
http://www.richardbeliveau.org
Ei tokikaan, mutta se olisi aika kohteliasta, sillä minun nimeni on tiedossa ja on outoa keskutella tuntemattoman kanssa.
PoistaKiitos linkeistä. Käyn lukemassa niitä, kun ensin tästä kaikesta toivun, mitä meillä kotona taphatui perjantaina...
Hyvää vointia ja vuoden jatkoa!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos tästä avartavasta Blogi-kirjoituksesta. Etsin hulluna tietoa, että voisin selättää sairauteni. Kirjastossa minulle on varattu kirja: "Tahdomme Elää Terveinä"? Oletko lukenut sen?
VastaaPoistaHyvää ja kaunista kesää, toivottaa:
Oda
Tšupukka, ole hyvä. Minäkin olen nyt ollut juuri tällä viikolla erikoislääkärillä yhdestä jutusta, mutta se ilm. ei pahanlaatuista, labarat näyttävät lopun. Aion laittaa nyt kaiken remontiin: poistan stressin, alan syödä myös lounaat, en istu kerrallaan tuntia vähempää, kävelen vieläkin enemmän, poistan kaikki keinotekoista makeutusainetta sisältävät ravinnostani etc. etc. Ja nyt luen Paula Heinosen kirjaa Vihdoin hyvä olo - Suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Luen siis vain itselleni tätä, en blogiini, mutta tässä hyvä kirjavinkki.
PoistaMainitsemaasi kirjaa en ole lukenut ja tässä kirjojen meressä ajan löytäminen sille on toistaiseksi vaikeaa. Stressin poisto elämästä tarkoittaa kunnon yöunia ja se taas sitä, että on luettava vähemmän.
Muuten, mitä yllä mainitsen 'aurinkokapseleista' kumotaan Flylien kirjassa Vitamiinit, jonka luin blogiini vähän aikaa sitten. Niitä voi käyttää, jos niiden kanssa käyttää kirjassa mainitun määrän C-vitamiinia.
Jos sinulla on aikaa, lue myös Flytlien kirja Vitamiinit. Ihmettelen vain sitä, miten vähän hän antaa painoarvoa D:lle, kun itse selvisin sen avulla sinuiittikierteestä ja nyt tsekkasin oikein asiantuntijalta, että 50 mikrogramama D:tä on turvallinen ja hyvä määrä käytettäväksi. En ole kolmeen vuoteen ollut flunssassa kun ennen olin monta kertaa vuodessa!
Toivottavasti kaikki menee sinulle parhain päin. Kiitos samoin sinulle!
Korjaus: En istua tuntia ENEMPÄÄ;)
PoistaMiten liikunta ehkäisee syöpää?
VastaaPoistaAnonyymi, sitä sinun varmaan pitää kysyä joltain lääkäriltä. Yleisestihän se mainitaan usein yhtenä keinona ehkäistä syöpää. Paraneehan siinä ainakin vastuskyky, aineenvaihdunta etc. En ole saanut lääketieteellistä koulutusta, listasin vain tuohon, mitä kirjoittaja oli maininnut.
PoistaHetkinen, beetakarotiinia on myös paprikassa, joka tuossa on mainittu olevan hyväksi. Onko varma ettei tuo porkkanansyöntikielto ole virhe?
VastaaPoistaAnonyymi, jos tuo beetakaroteeni nimenomaan kiinostaa, niin etsippä käsiisi myös tänä vuonna ilmestynyt kirja Vitamiinit, jonka löydät oikeasta sivupalkistani. Siinä 40 vuotta praktiikkaa tenyt norjalainen lääkäri puuttuu juuri tähän asiaan. Ja sattuu nyt olemaan niin, että asia koski mutkan kautta juuri minua: Minulla on ollut melanooma, enkä ikinä enää ottamalla ota aurinkoa, mutta iso puutarha vaatii osansa. Minun pitäisi syödä niitä beetakaroteenikapsleita suviaikaan, mutta en ole tuon kohun takia enää uskaltanut. Flytlie todistaa, että nuo syöpäkokeet, joissa Suomikin oli mukana ja jotka jouduttiin sitten keskeyttämään, olisivat antaneet aivan eri tuloksen, jos mukana olisi ollut lisäksi vaikka 500 mg C:tä. Nyt siis minä olen taas koekaniini eli nautin beetakaroteenia ja C:tä...Beetakaroteenia on kai eniten porkkanoissa ja sen jälkeen beetakaroteenikapseleissa tai toisinpäin.
PoistaMikä koekaniini... Syötkö siis beetakaroteenia ja C-vitamiinia? Tuolla ylhäällä kerroit, että beetakaroteeni lens roskiin.
VastaaPoistaKerrotko vielä pitääkö tuo kurkuma olla vaikeasti löydettävää tuoretta, vai käykö markettien kurkumajauhe
Kiitos
Anonyymi, (voisit muuten kirjoittaa ihan nimelläsi, kiitos), nyt syön koko kesän betakaroteenia 1 kaps/vrk ja sen kanssa 500 mg C/vrk. Uskon nyt siis Vitamiinit kirjaan, kunnes joku muu taas muuta todistaa.
PoistaOlin kaksi kesää käyttämättä beetakaroteenia, siis kapseleina, sillä siitä tuli varoitusta sieltä sun täältä.
Itse ostin kurkumajauhetta ja sen annostelu oli muistaakseni 1 tl/per vaikka lihapata. Ei sen tarvitse tuoretta olla. Tänään just puhuimme mieheni kanssa, että kurkuma saisi maistua paremmalta eli jo yksi tl maistuu aika vahvasti - minusta, mutta voihan sitä laittaa vähemmänkin. Parempi vähä kuin ei ollenkaan. Miksi herkullinen sahrami ei voisi olla yhtä paljon syövältä suojaavaa...Minulta on tulossa blogiini suomalaisen tutkijan kirja, jossa käsitellään mm, kurkumaa ja montaa muuta asiaa juuri terveyden kannalta eli pysy linjoilla, jos kiinnostaa.
Muista myös tomaatin syövältä suojaava vaikutus ja se, että ketsuppi imeytyy jopa tuoretta tomaattia paremmin...Tosin itse syön kautta vuoden kotimaisia tomaatteja, mutta sen päälle toki käytän moneen ruokaan ketsuppia.
Nämä ovat kiinnostavia aiheita. Tämä kirja on kohta blogini eniten luettu teos.
Internetiin ei suositella laittamaan omaa nimeä.
VastaaPoistaKiitos vastauksista. Olen joskus keittänyt kotimaisia tomaatteja murskaksi. On äärettömän helppoa, ja juuri nyt ne on halpoja ja maukkaita. Jos vain olisi iso pata niin tekisin koko talveksi. Säilyyhän se lasipurkissa. Ulkomaalaiset jäämätomaatit ja varsinkin mistä lie tuotu ketsuppi ei innosta jatkuvaan käyttöön
Anonyymi, ihan tosi...On blogeja, joissa anonyymien kommentteja ei julkaista, mutta minä julkaisen, jos ollaan asiassa. Asiaa kirjoittavat käyttävät usein nimeään ja anonyymeiltä tulee vaikka mitä, jonka olen yli neljän blogivuoden aikana kokenut.
PoistaOle hyvä. Tiedän, että monet tekevät tuota omatekoista tomaattimurskaa ja sehän on takuulla terveellistä ja jos omaan makuun sopiin, siihen voisi pudottaa vaikka muutaman pilkotun valkosipulin kynnen. Ostan usein valmista tomaattimurskaa liharuokiin ja aina valkosipulilla. Syöväntorjujat TOP10:ssä oli myös valkosipuli.
Olen kyllä intohimoinen säilöjä ja omistan vielä kellarinkin joten aivan jo näen ne tomaattimurskapurkit siellä hyllyillä...Lasipurkkeihin ehdottomasti;) En käytä edes salaatissa ulkomaisia tomaatteja, mutta käytämme ketsppia, Heinzia, joka lupaa olla lisäaineeton ja kumma kyllä myös monet lääkärit nyt suosittelevat ketsuppia, joten saan katua, että kielsin poikaani tunkemasta ketsuppia jopa perunamuussiin;)
Itse olen koukussa pastaruokiin, joten ketsuppia en voi välttää, mutta olen koukussa moneen muuhunkin, joista kai suklaata voisi vähentää, mutta paprikat voin pitää;)
Heippa Leena, Löysin Kurkuman luennolla Syöpä ja Ravinto. Sen käyttö on mulla vielä hakusessa mutta eiköpähän se tästä. Jos sinulla on hyviä neuvoja tuon mausteen suhteen otan ilolla neuvot vastaan. Sen opin, että kurkuma tarvitsee kaverikseen mustapippuria jotta se imeytyisi elimistööni. Huomenna minulla on taas kontrolli Naistenklinikalla ja jälkiruuaksi hammaslääkäri. Minua pelottaa, mutta yritän olla urhoollinen pieni tinasotamies. Kaunista syksyä sinulle, Leena.
VastaaPoistaHei Tšupukka! Taisin mainita sen kurkuman jo tämän kirjan yhteydessä. Myös Sinikka Piippo tuo kurkuman esille kirjassaan Puhdasta ravintoa, josta minä löysin yhden ihan muun jutun yhteen mun vaivaani, jonka kanssa oli käynyt kalliit labrat: Mansikat! Siitä hetkestä kun luin Piipon kirjan, olen joka päivä syönyt kotimaista mansikkaa, mutta vaikka yksi pakstin laitettiin pelkkää mansikkaa, on kaikki loppu jo joulusta...;)
PoistaKurkumasta sen verran, että se on siis 10 johtavan syövän torjujan listalla. Ostimme sitä jauhettuna purkin ja sitä olisi tarkoitus lisätä valmistusvaiheessa ruokaan, mitä se sitten onkin, lihapataa, kasvisvokkia, kantarellimuhennos, suppismunakasta tms., mutta se on niin hirveän pahaa, että minä en pysty sitä syömään. Laitoin isoon lihapataan viime talvena vain 1 tl kohti pata ja sen pitäisi riittää, mutta maistoin sen siitäkin! Onni on sinun, jos totut sen makuun. Käytä sitä vaikka vain puoli teelusikallista ruokaa, pataa, keittoa tms kohden. Kunpa kurkuma maistuisi sahramillta...
Siis onhan sulla tämän kirjan lista niistä syöväntorjujista: Granaattiomenan mehu, kurkuma, vihreä tee, viini, seleeni (olen aina ajatellut, että minulla on tästä puutosta, mutta nyt käytän lisänä), tomaatit/ tämä on minusta tärkein ja herkullisin ja ketsuppi ja tomaattimurska imeytyvät jopa tuoretta tomaattia paremmin: Puhdasta ravintoa kirjassaan Piippo mainitsee maailman terveellisemmäksi salaatiksi tomaatti-mozzarellasalaatin eli capresen ja meillä on sitä kahtena päivänä viikossa ja just tunti sitten söimme;), kuidut, sipuli ja valkosipuli: tuplaan kaikissa ruokaohjeissa valökosipulin määrän, kvertseeni, jota on kapriskessa, listikassa, KAAKAOSSA ja väkevissä pippureissa, liikunta.
Minulla on ollut melanooma, mutta lääkärini katsoi, että vaikka olen luomublondi ja nuorena otin liikaa aurinkoa, niin stressi sen laukaisi. Stressi voi aiheuttaa ihan mitä vain.
Monet ravintoaineet tarvitsevat kumppaneita. Kuten tämän kirjan jutussa varoitin beetakaroteenista, niin Flytlie kirjassaan Vitamiinit, todistaa, että siitä ei ole haittaa, jos ottaa sen kanssa C-vitamiinia. Siis tänäkin kesänä oli lyhyt jakso jolloin uskalsin/olin pakotettu tuota beetakaroteenia nauttimaan, mutta otin sen kanssa 500 mg C:tä.
Labrakokeeni tulivat ja ne olivat melkein loistavat...Minulla oli kyllä kaksikn juttua joita epäilin, mutta ehkä se, että syön KOTIMAISTA TOMAATTIA PALJON YMPÄRI VUODEN ja lykkään ruokaan kuin ruokaan ketsuppia tai tomaattimurskaa, auttaa joihinkin asioihin sitten.
Tuohon capreseen tulee muuten reippaasti mustapippuria. Piipolta on ilmestynyt myös maustekirja ja se löytyy blogistani. Elinvoimaa mausteista taisi olla sen nimi...
Toivon niin, että sinulla menee kaikki huomenna hyvin. Minäkin pelkäisin...Kesällä kun silmän lasiainen irtosi, melkein kuolin...hyvä että pysyin kasassa silmälääkärille asti.
Jos se kurkuma ei maistu sille, panosta noihin muihin, kuten vaikka kaakaoon, tomaattiin kaikissa muodoissa ja valkosipuliin. Ja lue ihmeessä Piipon kirja Puhdasta ravintoa. Olen nyt kerännyt kaikki terveyskirjani makuuhuoneen kirjahyllyyn ja yritän pääasiassa löytää sieltä ne tienviitat, joiden mukaan suunnistaa tässä alati muuttuvan tiedon maailmassa, jossa terveys on kuitenkin se kaikkein tärkein tekijä.
Kiitos samoin sinulle Urhoollinen Pieni Tinasotamies ja tähdet tuikkikoon syksyssäsi♥
Wow, kiitos taas Leena pitkästä ja ajatuksia herättävästä vastauksestasi. Paljonhan siellä oli jo tuttua asiaa. Naistenklinikalla sanoivat, että laittavat minut leikkausjonoon, mutta... jaahas se oli maailman lyhin leikkausjono, soittivat Naistenklinikalta kun odottelin hammaslääkärin vastaanotolla vuoroani, että mut operoidaan kuuden viikon sisällä?!? Tarvitseeko tästä huolestua? Nää! Eräs nainen sanoi minulle tänään Hakaniemessä, että olen niin hyvännäköinen jotta tuskin olen sairas. Pidin siitä. :)
VastaaPoistaPalataan asiaan.
Tšupukka, ole hyvä. No varmaan tuttua asiaa, mutta kun näitä ymmärtää keskenään puhua, jostain löytyy sitten aina joku uusi tiedonmurunen.
PoistaNo hyvä että olit hammaslääkärissä. Hampaat ja niiden kunto ratkaisevat monta asiaa ja niiden on olta primakunnossa, kun menee leikkaukseen.
Yksi lääkäri luuli, että olen terveystieodn maisteri;) Minua vain kiinnostavat nämä asiat, mutta olen silti suorittaja ja stressaaja, vaikka ihan tasan tiedän, että stressi on pahinta kaikesta. Koita nyt levitoida itsesi hyvään vireeseen ja kaikkeen auttaa aina pitkät kävelyt raikkaassa ilmassa ja riittävä yöuni.
Tarvitseeko mistään huolestua, sillä mitä se auttaa;) Minun silmääni ei auttanut yhtään, että olin niin hermona, että tuskin pystyin kävelemään sinne vastaanottohuoneeseen. Lakkasin hengittämästä eli melkein jo hyperventiloin, sillä odoitin kuulevani, että sokeudun. Lääkäri huomasi ja sitten ensin tehtiin vähän hengitysharjoituksia...
Minulla oli yhdestä syystä tänä vuonna sisätautilääkäri ja minä tietty epäilin pahinta. Hän katseli minua ja pyysi kävelemään ja seisomaan ja menemään kyykkyyn ja sanoi sitten, että 'ei mitään vakavaa, mutta otetaan nyt nämä labrat kerran haluat.' Hän sanoi, että jos on vaikka vatsasyöpä tai paksusuolen syöpä, ei HEHKU kuin minä. En hehku aina, enkä jaksa aina, kukapa jaksaisi. En ole yhtään halaustyyppiä, mutta nyt minä virtuaalihalaan sinua♥
Voit olla varma, että täällä mää sua odotan...;)
Vau! Miten upea blogi! Kiitos. Tuli ihana ähky, kun löysin tämän ihan vahingossa. Upeaa tekstiä ja ohjeita. Vieressä olevat kirjat ovat lähes kaikki mielikirjojani ja siis myös lukenut. Ostamaan tomaatteja, joita olen aina rakastanut... Ja unohdan porkkanat kauppaan. Luulin sitä porkkanamehua terveelliseksi. Mitenhän paljon olen sitä rutistanut lingossani, voihan harmi. Itseltä leikattu viime vuoden marraskuussa oikea rinta ja tyhjätty kainalo. Vasta nyt ehtii sieluraapu elämääni mukaan. Tassutohtori tiibetinspanieli-Nupun turkkiin olen itkuni itkenyt, ja peittojen ja tyynyjen mutkiin. Kiitos vielä kerran upeasta blogistasi. Jatkathan. Sinussa sitä riittää energiaa ja valoa.
VastaaPoistaTarja, kiitos ja ole hyvä. Maailman terveellisin salaatti on tämä http://leenalumi.blogspot.fi/2012/08/tomaatti-mozzarellasalaattia-ja.html Se todistetaan professori Piipon kirjassa Puhdasta ravintoa. Meillä on capresea nykyään melkein joka päivä. Ellei satu olemaan mozzzarellaa tai se ei maistu aina, teen muuten samoin, mutta pikon tomaatit pienemmiksi ja kutsutan sitä vain tomaattisalsaksia. Siihen voi lisätä vaikka punasipulia, jos siltä tuntuu. Oma hyvä kolestrolini on nyt niin korkealla, että olen pyynnöstä tämän salaatin kertonut jo neljälle lääkärille;)
PoistaMinä en erityisesti pidä porkkanoista, ehkä niitä tuputettiin lapsena liikaa. Sen sijaan teen munakoisovuokaa, joka on oikein herkkuani ja sen ohje löytyy Ruokareseptit Leena Lumissa
No se ei ainakaan paljon käytettynä ihan sitä ole.
Juuri nyt tiedän niin monta rintasyöpään sairastunutta kuin myös leikattua, että en ikinä ennen. Syön itse estrogeenia, joten pelottaa, mutta yritän unohtaa pelon, ettei elämä jää elämättä. Saanko olla utelias ja kysyä, että söitkö hormoneja? Nimittäin nyt on niin, että yksikään rintasyöpään sairastuneista tutuistani ei ole nauttinut vaihdevuosihormoneja vaikka oma miesgynekologini väittää hormonien lisäävän rintasyöpäriskiä. Gynekologi Maija Kajan sen sijaan katsoo olevan ihan väärin, että naisen täytyy elää ilman estrogeenia...Häneltä on blogissani tosi hyvä kirja eli Kuumat aallot. Ja löysithän varmasti kirjan Rinnat...
Sinähän olet reipas! Niin muutkin tuntemani rintasyöpään sairastuneet. Minä en sitä olisi, sillä yksi syöpä olisi jo saanut riittää eli melanooma. Sairastuin siihen 30-vuotiaana ja mikä ihme sattuma: Siihen aikaan porkkanaa mainostettiin ihmetuotteena ja söin niitä ihan väkisin tai sitten niistä tehtyjä tabletteja eli panee miettimään. En ota enää ikinä aurinkoa ja van joskus laitan babyporkkanoita jonkun talvimurekkeen oheen eli se on mieheni tekemää lihamureketta hänen salaisella ohjeellaan, jonka minä saan koristella;)
Oi, tassutohtorit ovat maailman parhaita! Omani lähti melkein 15 -vuotiaana runsas vuosi sitten tammikuun 11. päivänä ja senkään takia en selviäsi syövästä, kun minulla ei ole nyt tassutohtoria. Koiruutemme oli niin perhesidonnainen, että emme voineet matkustaa minnekään ilman, että hoitaja asui meillä matkamme ajan eli ei ihan helppoa. Meillä on silti ovi raollaan uudella tassutohtorille, kun aika on. Äidillänikin oli tiibetinspanieli, joka eli hyvin pitkään ja äitini selvisi lymfoomasta yli 80-vuotiaana ja on nyt voimissaan kuin olisi 60-vuotias!
Itse asiassa minulla ei ole niin paljon energiaa, miltä näyttää. Mietin koko ajan lopetanko vai otanko parin-kolmen kuukauden loman, sillä oma tahtini hirivittää minua ja vie aikaa kunon unilta ja kuntoilulta. Tämän sinä kuulet nyt sitten ensimmäisenä! Mutta en ole vielä tehnyt päätöstä, joten en tee siitä mitään juttua ennen kuin olen itse sinut asian kanssa.
Haluan niin hirveästi olla valonkantaja, että saatan kadottaa oman tähteni;)
Kaikkea hyvää sinulle ja ihanaa kuulla, että olet paremmalla puolella. Nyt sitten vain sitä tomaattia ja myös valkosipulia jos se sinulle maistuu. Ja ota myös mieli mukaan, sillä on aivan aliarvioitua, miten paljon hyvä mieli auttaa toipumisessa. Ellet halua syödä suklaata, minäkin yritä vierottua, salli itsellesi mukillinen kaakaota päivässä. Käytän itse sitä Van Houtenkin aikuisten kaakaota, jossa on matala laktoosi ja hyvin vähän sokeria. Yksi pussi sekoitetaan kuumaan mukiin ja siinä se on: Herkku ja mielen lääke. Yksi pussi muumimukiin, isoon KoKoon laitan kaksi pussia ja sitten nukun kuin vauva eli nautin tuon mieluusti illalla.
♥♥♥
PS. Otin nämä kuvat tiistaina, torstaina 10.11. julkaisin ja en vielä silloin tiennyt, että suuriruhtinatar Olga nukahtaa pois pe klo 18.25 eli seuraavana päivänä. Vuosi on liian lyhyt aika tälle surutyölle, sillä en ole kenenkään kanssa ikinä ollut tunneissa yhtä paljon kuin Olgan kanssa. Olga oli niin paljon, että mikään ei riitä sitä kertomaan. Vain koira on täysin uskollinen, hyvä ja pyyteetön. Vain hän on ikuisesti Unforgettable. Onneksi mieheni jakaa nämä tunnot. Hän taas on syntynyt koirakuiskaajaksi ja hän oli Olgan maailmankaikkeus, minä olin kävelevä ravintola ja sataprosenttinen korvke, jos Perheen Järki oli reissussa,
PoistaSiis tässä: http://leenalumi.blogspot.fi/2013/01/viikonloppuun-sinisin-savyin.html