Launtai on erinomainen kirja, mutta se on myös viikon paras päivä. Milloin muulloin muka tuntuu siltä, että elämä vain antaa eikä ota mitään. Silloin voi käydä kaupoilla tai ei, silloin syödään todella hyvin, silloin usein saunotaan, joskus ei, silloin on se sininen hämärä, josta Launtain neurokirurgi Henry Perowne vaimoineen tiesi, mihin tuon ajan käyttää, silloin odottaa lauantai-illan huuma eli leffa ja homejuustot kera viinin. Silloin voi huoleti valvoa, jos haluaa, sillä tiedossa on aamu, jolloin saa nukkua pitkään...
Muistakaame pikkulintuja! Jos olet aloittanut lintjen talvisyötön älä vain lopeta, sillä jo päivänkin paussi voi koitua niiden kohtaloksi. Pihapiirimme linnut ovat paikkalintuja, joten ne ovat täysin sen ruokintapaikan varassa, johon ovat talven alussa tottuneet. Jos olet kotoa poissa, pyydä naapua täydentämään ruokintalautojen eväitä. Ja linnut kiittävät: Suvella lintuset ovat puutarhurin ylimpiä ystäviä syöden puutarhan kasveja haittaavia hyönteisiä ja mikä ilo niiden ympärivuorokautinen konsertti onkaan!
Ylemmässä kuvassa näkyy Pekka Mäkisen ottama tundraurpiaisen kuva. Alemmassa myös hänen kuvansa, mutta nyt emme enää ole varmoja, onko kyseessä tundra-vai 'tavallinen' urpiainen, sillä urpiaisilla on kuulemma isot erot naaraiden ja koiraiden väreissä. Suloisia kuitenkin!
Ja nyt sitten peukut pystyyn, että huomenna on puolilta päivin alle -15 astetta, sillä eräs hurmaava silkkiturpa odottaa minua. Mitään kuvia ei ole tulossa, sillä talviratsastus maastossa on laji, joka ei ole mitään kouluratsastusta. Ostin talviratsastushousut ja näytän niissä ja toppatakissa ihan kuu-ukolta, mutta tunnen olevani lumikuningatar saadessani vaeltaa lumisessa metsässä hurmaavan Hrönnin kanssa. Oi, launtai on aina lupausta täynnä!
Hurmioitunutta viikonloppua teille kaikille!
Love
Leena Lumi
Englishman In New York
*****
PS. Uskokaa tai älkää, minä olen kutonut/neulonut tuon Hrönnin talviloimen...
PPS. Aivan hurmaava urpiaiskuva löytyy Tiitsalta sekä monta eri postauksista Iinekseltä
perjantai 8. helmikuuta 2013
torstai 7. helmikuuta 2013
Ystävänpäiväkakkua, whoopies-sydämiä ja Valentine vaahtokarkkeja
Koska en ole innokas leipoja, saatte nyt poimia tämän vadelmaisen ystävänpäiväkakun valmistusohjeen Sarpun blogista ja
näiden whoopies-sydänten ohjeen Baijerin Marialta.
Ja vielä Sarpulta nämä Valentine vaahtokarkit.
Ystävänpäivä on minusta ihan kiva juttu. Aiheessa on kaikki kohdillaan. Alankin nyt kirjoitella muutamia kortteja, sillä olen niin oldfashioned girl...
Torstai on toivoa täynnä! Kiitos Sarppu&Maria♥
Love
Leena
näiden whoopies-sydänten ohjeen Baijerin Marialta.
Ja vielä Sarpulta nämä Valentine vaahtokarkit.
Ystävänpäivä on minusta ihan kiva juttu. Aiheessa on kaikki kohdillaan. Alankin nyt kirjoitella muutamia kortteja, sillä olen niin oldfashioned girl...
Torstai on toivoa täynnä! Kiitos Sarppu&Maria♥
Love
Leena
Kuhaa punajuurella eli paistettua kuhaa "grenobloise"
Tämä ohje on neljälle ja kaksihan syö siitä sitten parikin päivää:
1-2 kypsää punajuurta
4 nahallista kuhafilettä
100 g normaalisuolaista voita
1 rkl kaprista
2 rkl kuorittua, paahdettua ja murskattua mantelia
1 sitruuna
2 rkl leikattua ruohosipulia
2 rkl leikattua lehtipersiljaa
1 rkl leikattua tilliä
suolaa
valkopippuria
Aloita kuutioimalla kuoritut punajuuret pieniksi kuutioiksi. Sulata voi paistinpannulla ja paista kuhafileet melkein kypsiksi. Varo ettei kala kypsy liikaa. Nosta kuhafileet pois pannulta. Lisää pilkottu punajuuri, kaprikset ja murskatut mantelit paistinpannulle. Purista joukkoon sitruunan mehu ja sitruunankuoriraastetta. Viimeistele annos leikatuilla yrteillä ja mausta suolala sekä valkopippurilla.
Koska olen ruuanlaitossa aika itsevarma, enkä yleensä mittaile mitään, en hätkähtänyt, vaikka emme löytäneet kummastakaan marketistamme kaprista. Sen sijaan leikkasin yrttejä, kaikkia kolmea, täydet ruukulliset. Mantelien murskaaminen oli todellinen nautinto, sillä sain tyttäreltäni joululahjaksi taiteilijan suunnitteleman morttelin, jossa luonnonvalkoista ja meidän keittiökaapistojen salvian vihreää.
R. katseli siinä, touhusi apuna ja oli sitä mieltä, että annos on liian pieni, sillä syömme sunnuntaina vain brunssin ja sitten hämärän pudotessa kunnon ateria. Hän teki oheen peruna-palsternakkamuhennosta, mutta minulle tulikin mieleen syödessä, koska punajuuret olivat niin herkulliset, että seuraavalla kerralla tuplaan punajuurien määrän, jolloin lisuke ei ole ainainen peruna. Minä en väheksy perunaa, mutta vaihtelu virkistää.
Kala kannattaa suolata ja valkopippuria vain heikkivainaan hyppysellinen ettei kuhan hieno maku peity. Meillä on nykyään pöydässä aina sormisuolaa, joten se kuka haluaa suolata enemmän, voi sen tehdä. Tuoreet yrtit ja punajuuren maku kyllä olivat aika huimat vähälläkin suolalla.
Tähän ruokaan Savoyn sommelier suosittelee chardonnay-valkoviiniä esimerkiksi Ranskan Burgundista. Meillä oli alsacelaista kuivaa valkkaria ja hyvin toimi.
Guten Appetit!
Leena Lumi
keskiviikko 6. helmikuuta 2013
Siilin eleganssi - tänään Teemalla
Oi, mihin joutuisinkaan ilman Helsingin Sanomia! En tietäisi mistään mitään...Tietenkin olen eniten koukussa kulttuuriin ja Leena Virtasen jutut luen aina. Tänään Virtanen kirjoittaa melkein sivun jutussaan Arkifilosofian elegantti oppitunti, elokuvasta, joka perustuu Muriel Barberyn kirjaan Siilin eleganssi (Gummerus 2009). Kirja oli aikanaan kova kirjablogisuosikki ja siitä tuntuivat kirjoittavan ja pitävän melkein kaikki. Tänään klo 21.45 Teema näyttää uusintana kirjan pohjalta tehdyn elokuvan.
Kun itse luin kirjan, innostuin niin, että katsoin elokuvan filmitrailerin ja miten ihmeellistä, näyttelijä Josiane Balasko oli aivan kuin olin Renéen kuvitellut olevankin. Hellänkarhea salafilosfi, joka tiesi ja näki paljon enemmän kuin halusi edes paljastaa.
Näin Leena Virtanen Renéestä:
Kun näkökulma vaihtuu Renéehen, elokuva muuttuu astetta raskaammaksi ja samalla kypsemmäksi. Renée on yksinäinen viisikymppinen leski ja omien sanojensa mukaan hiljainen, mitätön, harvoin ystävällinen mutta aina kohtelias, toisin sanoen consiergen arkkityyppi: "ruma, vanha ja äreä nainen, joka katsoo lakkaamatta televisiota". Asukkaat eivät edes tiedä hänen nimeään, vaikka kohtaavat hänet monta kertaa päivässä. Portinvartija-piikki osuu epäilemättä pariisilaisiin, jotka tuntevat traditionaalisen ammattikunnan - ja omat asenteensa - perin juurin.
Ja minä:
Pariisilaisen kerrostalon koppavassa pienoismaailmassa kukaan ei katso Renéetä silmiin, joten miksi he voisivatkaan huomata, että ovenvartija on aivan muuta kuin prototyyppi. He eivät näe, että Renéellä on taito verhota silmänsä tyhmiksi, he eivät huomaa, että ovenvartijakopin etuhuoneessa rahvaan ohjelmia pauhaavaa televisiota ei katso kukaan, he eivät näe, mitä Renée kantaa läpinäkyvässä ruokakassissaan itselleen, sillä rahvaan ruoan alle on piilotettu hienointa pateeta ja muu on vain hämäystä. Renéen kakkostelevisio on takimmaisessa huoneessa ja siellä tämä leski putoaa oopperan hurmioon tai katselee ohjelmia, jotka on kohdennettu vain älymystölle.
Tämä (kirja) antaa syrjityille itsetuntoa ja ylpeitä se kolauttaa.
Mitä muuta kirjoitin, löytyy täältä ja täältä
Pari otantaa Siilin eleganssista:
Taide on tunnetta, jota halu ei hillitse.
Minä humahdan masennuksen alhoon ääntä nopeammin.
Minä katson häntä. Ja minä heittäydyn tummiin, syviin, kylmiin, ihaniin vesiin, joissa aikaa ei ole.
Niin näkymätön kuin ikuisuus onkin, me katselemme sitä.
Suosittelen Leena Virtasen arvostelun, ihanan kirjan ja filmitrailerin perusteella.
Love
Leena Lumi
Kun itse luin kirjan, innostuin niin, että katsoin elokuvan filmitrailerin ja miten ihmeellistä, näyttelijä Josiane Balasko oli aivan kuin olin Renéen kuvitellut olevankin. Hellänkarhea salafilosfi, joka tiesi ja näki paljon enemmän kuin halusi edes paljastaa.
Näin Leena Virtanen Renéestä:
Kun näkökulma vaihtuu Renéehen, elokuva muuttuu astetta raskaammaksi ja samalla kypsemmäksi. Renée on yksinäinen viisikymppinen leski ja omien sanojensa mukaan hiljainen, mitätön, harvoin ystävällinen mutta aina kohtelias, toisin sanoen consiergen arkkityyppi: "ruma, vanha ja äreä nainen, joka katsoo lakkaamatta televisiota". Asukkaat eivät edes tiedä hänen nimeään, vaikka kohtaavat hänet monta kertaa päivässä. Portinvartija-piikki osuu epäilemättä pariisilaisiin, jotka tuntevat traditionaalisen ammattikunnan - ja omat asenteensa - perin juurin.
Ja minä:
Pariisilaisen kerrostalon koppavassa pienoismaailmassa kukaan ei katso Renéetä silmiin, joten miksi he voisivatkaan huomata, että ovenvartija on aivan muuta kuin prototyyppi. He eivät näe, että Renéellä on taito verhota silmänsä tyhmiksi, he eivät huomaa, että ovenvartijakopin etuhuoneessa rahvaan ohjelmia pauhaavaa televisiota ei katso kukaan, he eivät näe, mitä Renée kantaa läpinäkyvässä ruokakassissaan itselleen, sillä rahvaan ruoan alle on piilotettu hienointa pateeta ja muu on vain hämäystä. Renéen kakkostelevisio on takimmaisessa huoneessa ja siellä tämä leski putoaa oopperan hurmioon tai katselee ohjelmia, jotka on kohdennettu vain älymystölle.
Tämä (kirja) antaa syrjityille itsetuntoa ja ylpeitä se kolauttaa.
Mitä muuta kirjoitin, löytyy täältä ja täältä
Pari otantaa Siilin eleganssista:
Taide on tunnetta, jota halu ei hillitse.
Minä humahdan masennuksen alhoon ääntä nopeammin.
Minä katson häntä. Ja minä heittäydyn tummiin, syviin, kylmiin, ihaniin vesiin, joissa aikaa ei ole.
Niin näkymätön kuin ikuisuus onkin, me katselemme sitä.
Suosittelen Leena Virtasen arvostelun, ihanan kirjan ja filmitrailerin perusteella.
Love
Leena Lumi
tiistai 5. helmikuuta 2013
Ian McEwan: Makeannälkä
NIMENI ON
SERENA FROME (lausutaan siten että se rimmaa sanan plume kanssa), ja yli neljäkymmentä
vuotta sitten Britannian turvallisuuspalvelu lähetti minut suorittamaan
salaista tehtävää. Se ei onnistunut. Palvelukseen astumisestani ei mennyt kuin
puolitoista vuotta, kun sain potkut häpäistyäni itseni ja saatettuani
rakastajani tuhoon, olkoonkin että hän sai osittain syyttää siitä myös itseään.
Näin alkaa
Ian McEwanin kirja Makeannälkä (Sweet Tooth, Otava 2012, suomennos Juhani
Lindholm). Kirja nuoresta naisesta, joka omaksi harmikseen on matemaattisesti
lahjakas, mutta haluaisi lukemaan kirjallisuutta. Tämä ei taas sovi Serenan
äidille, Piispan rouvalle, jonka mielestä kirjallisuus saattaisi Serenan himpun verran häntä itseään paremmin
koulutetuksi kotirouvaksi. Matematiikasta tulee Serenan oppiaine, mutta
lukutahti on entinen eli ainakin kolme romaania viikossa. Serena on todellinen
pikalukija ja ehtii kaiken ohessa pelata tennistä, saada rakastajan, Jeremyn,
jolla on liian teräväsärmäinen häpyluu, mikä asia hoituu taitellulla
pyyhkeellä, kuin erota tästä ja jatkaa Jeremyn historianopettajan Tony
Canningin kanssa, jolloin alkaa Serenan valmennus paitsi rakkauden myös
kirjallisuuden saloihin ja sitä kautta turvallisuuspalvelun leipiin.
Näin
kerrottuna tarinassa on sitä kiehtovuutta, johon Ian McEwanin siihen lisäämät
tuhat tai satatuhatta sanaa toisivat sille vain lisäarvoa ellei McEwan ensimmäisen
kerran minun tietooni, olisi ottanut mukaan liikaa henkilöitä, liikaa
organisaatioiden nimiä ja tietysti mielettömät määrät erilaisia kylmän sodan
aikaisia uhkia ja kaksoisagentteja, koodinimiä etc. Jos pysyy jotenkin juonessa
kiinni siihen asti, kun Serena tuo säätiölle neljännen kirjailijan, Tom Haleyn,
ja saa tämän ottamaan vastaan Freedom Internationalin apurahan, saattaa selvitä
lopusta, sillä nyt on pari, jota seurata. Paitsi, että kerronta oli paikoin
puuduttavaa, sai ihmetellä sen repaleisuutta. Koukitaan politiikkaa,
kirjallisuutta, ihmisten yksityiselämää, CIA:ta, erilaisia lehtijuttuja, monia ’70
–luvun tapahtumia ja paljon, paljon muuta. Olin kuin vieraassa maassa, sillä
löysin ihailemani Ian McEwanin ’äänen’ vain novelleissa, joita Haley antoi
Serenalle luettavaksi. Neljä novellia, joissa McEwan näyttää, miten helppo
hänen olisi ollut kirjoittaa kirja kustakin. Haleyn novellit elämän
mielettömistä sattumista, jotka voivat muuttaa kenen tahansa kohtalon aivan
ällistyttäväksi. Vaikkapa tarina Edmundista, joka tuuraa sairastunutta
identtistä kaksoisveljeään, kirkkoherraa, sunnuntaina, jolloin piispa on
seuraamassa toimitusta. Edmund onnistuu tietenkin liian hyvin ja mikä vahinko,
että kolmannen penkkirivin päässä virsikirjapinon vieressä istuu nainen, jonka
nimi on Jean Alise…
Novellia
lukeva Serena ajattelee:
Edmund toi
mieleeni Maxin, ja Jeremyn. Ja kaikkein eniten Tonyn. Nuo älykkäät, amoraaliset,
kekseliäät, turmiolliset miehet, määrätietoiset, itsekkäät, tunnesuhteissaan
viileät, viileän viehättävät. Luulen, että he vetivät minua puoleensa enemmän
kuin rakkaus Jeesukseen.
Elämä on
usein kuin Ian McEwanin kirjoissa, sillä eilen tilasin ajan lakimiehelle ja
tänään sain pienen haastattelupyynnön taholta, joka liittyy juristeihin. Asian kiinnostavuutta
lisää, että kysely koski Ian McEwania ja erityisesti hänen kirjaansa Lauantai,
jota pidän ihan McEwanin kolmen kärjessä. Asian outoa tunnetta, sitä McEwanin
sattumanvaraisuutta, kuvasi vielä se, että saman tunnin aikana istuin
Makeannälkä edessäni ja mietin, miten kertoisin teille kirjasta, josta Guardian
sanoo:
”Merkittävä,
kaunis romaani, monikerroksinen kuin maatuskanukke.”
En perusta
maatuskanukeista, mutta perustan sitäkin enemmän Ian McEwanista. Olenhan jopa
kieltänyt antamasta mitään negatiivista kommenttia hänestä blogiini ja tässä
minä nyt sitten itse moitin herra Kirjailijaa. Makeannälkä on hyvä nimi
kirjalle, mutta se antaa odottaa aivan jotain muuta kuin tiedustelupalvelun
salaista tehtävää. Onneksi jo vuorokausi on tehnyt tehtävänsä: Sekamelska
asettuu ja kaiken joukosta erottuu nuoren naisen kasvukertomus ja tosirakkaus.
Nyt
Makeannälkä ei saa lopettaa tätä juttua vaan minun mielipiteeni kirjailija Ian
McEwanista:
Ian McEwan
on maailman paras ihmismielen mustien syvyyksien naaraaja, psykologisen
vaikuttamisen maestro joka harrastaa mustaa huumoria, osaa nostattaa kauhua
usein edes ketään murhaamatta, paitsi Vieraan turvassa, ja kaiken huipuksi
rakentaa niin uskottavia nais- ja mieskuvia, että heihin samaistuu. He ovat
kuka tahansa meistä. Liikuttaviakin sekasortoisuudessaan tai siinä, mitä
sekasortoa ympäröivä maailma heidän eteensä tuo. Pidin kovasti Lauantain
neurokirurgi Henry Perownesta, joka oli tilannenopea (huomasi rikollisen
mystisen sairauden) ja valmis tositoimiinkin, mutta toisaalta ehdottomasti
tiesi, miten avioparin on parasta viettää talvisen lauantai-iltapäivän hämärään
kallistuvat tunnit.
Ian McEwanilta olen saanut itseeni varman
tiedon siitä, että kenelle tahansa meistä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Koko
elämä on musta komedia, josta ihailemani brittikirjailija kertoo niin ylittämättömällä tyylillä, että on vaikea tajuta, miksi
hän ei ole vieläkään saanut kirjallisuuden Nobelia!
*****
Tämän kirjan ovat lisäkseni lukeneet myös Sonja Sanna ja Mari A
*****
*****
Tämän kirjan ovat lisäkseni lukeneet myös Sonja Sanna ja Mari A
*****
maanantai 4. helmikuuta 2013
Hyvän mielen lähteillä...aina uudestaan
1) Yksi elämäni rikkaus ovat taide ja taiteilevat ystäväni. Tämä Hannen voimaoranssiperhonen on nyt juuri tarpeeseen. Huomatkaa kuvan lumi...Toinen taiteileva voimaystäväni on Jael, jonka Madonnan kaikki muistanevat...
2) Ilman puutarhaa olisin vajaa. Puutarhassa taivas on kattona ja mitään rajaa ei ole sillä, miten paljon luovutta voi purkaa omaan salaiseen puutarhaansa. Täältä löydät siitä enemmän.
3) ...mutta todellinen bensani tulee meidän pienestä perheestä. Tytär Meri on elämäni aurinko, kuu ja tähdet, R. kumppani kaikessa!, mies joka osaa syöttää viistopalloja ja pitää kiinnostukseni yllä. Luulen, että tasoitukseni on hyvä;-) Kuvassa kuuntelemme Bessun puhetta R:n synttäreillä.
4) Tässä sisareni suosikkiharrastuksessaan eli seurustelemassa karhun kanssa. Jos Merja alkaisi vaikka virkata, hämmästyisin...;-)
5) Elän myös elokuvista ja niinpä talviaikaan meillä lauantai-illanhuuma tarkoittaa useimmiten tätä:
Meillä on vain yksi televisio ja se sijaitsee alakerran takkahuoneessa, joka on kodikas talvikauden pesä akkujen lataamiseen.
6) Rrrrrakastan talvea ja on ihanaa saada asua maassa, jossa sataa lunta...taivaan timantteja.
7) Ehdoton hyvän mielen lähde on myöskin hyvä ruoka, niin sen valmistaminen kuin etenkin myös siitä nauttiminen. Kuvassa herkullinen zarzuela
8) Kirjat ovat ilma, jota hengitän...
9) Koirat ovat aina olleet osa minua, elämäni pyyteettömimmät kumppanit, unforgettable 4-ever...
10) Vesi on elementti, josta en halua asua kaukana. Olen aina asunut likellä vettä, järveä tai merta, mutta merelle olen menettänyt sieluni. Meri ja koko luonto eläimineen ovat asioita, joille olen täydesti omistautunut.
Sain Annikalta haasteen kertoa 10 hyvän mielen lähdettäni. Kiitos♥Tämä on toinen kerta, kun tämän teen. Se varhempi löytyy täältä
Tässä helmikuun kevennyksessä pitää haastaa vähintäin viisi muuta ja sitten kertoa se heille. Haastan:
Hannen Virtauksesta
Jaelin Appelsiinipuun alta
Minttulin Minttulin kuvailuista
Birgitan blogista Skool ja kulaus
Katja/Lumiomenan
Marken Marken maailmasta
Opuscolon kirjasta kirjaan
Pionin Anun puutarhasta
2) Ilman puutarhaa olisin vajaa. Puutarhassa taivas on kattona ja mitään rajaa ei ole sillä, miten paljon luovutta voi purkaa omaan salaiseen puutarhaansa. Täältä löydät siitä enemmän.
3) ...mutta todellinen bensani tulee meidän pienestä perheestä. Tytär Meri on elämäni aurinko, kuu ja tähdet, R. kumppani kaikessa!, mies joka osaa syöttää viistopalloja ja pitää kiinnostukseni yllä. Luulen, että tasoitukseni on hyvä;-) Kuvassa kuuntelemme Bessun puhetta R:n synttäreillä.
4) Tässä sisareni suosikkiharrastuksessaan eli seurustelemassa karhun kanssa. Jos Merja alkaisi vaikka virkata, hämmästyisin...;-)
5) Elän myös elokuvista ja niinpä talviaikaan meillä lauantai-illanhuuma tarkoittaa useimmiten tätä:
Meillä on vain yksi televisio ja se sijaitsee alakerran takkahuoneessa, joka on kodikas talvikauden pesä akkujen lataamiseen.
6) Rrrrrakastan talvea ja on ihanaa saada asua maassa, jossa sataa lunta...taivaan timantteja.
7) Ehdoton hyvän mielen lähde on myöskin hyvä ruoka, niin sen valmistaminen kuin etenkin myös siitä nauttiminen. Kuvassa herkullinen zarzuela
8) Kirjat ovat ilma, jota hengitän...
10) Vesi on elementti, josta en halua asua kaukana. Olen aina asunut likellä vettä, järveä tai merta, mutta merelle olen menettänyt sieluni. Meri ja koko luonto eläimineen ovat asioita, joille olen täydesti omistautunut.
Sain Annikalta haasteen kertoa 10 hyvän mielen lähdettäni. Kiitos♥Tämä on toinen kerta, kun tämän teen. Se varhempi löytyy täältä
Tässä helmikuun kevennyksessä pitää haastaa vähintäin viisi muuta ja sitten kertoa se heille. Haastan:
Hannen Virtauksesta
Jaelin Appelsiinipuun alta
Minttulin Minttulin kuvailuista
Birgitan blogista Skool ja kulaus
Katja/Lumiomenan
Marken Marken maailmasta
Opuscolon kirjasta kirjaan
Pionin Anun puutarhasta
Ja nyt keventelemään...
Love
Leena Lumi
lauantai 2. helmikuuta 2013
Leena Lumin synttäriarvonta 2013
Yllättäen huomasin, että olen kirjoittanut Leena Lumia jo neljä vuotta. Vuodet tulevat täyteen ystävänpäivänä, joka niin sopiikin tähän harrastukseen, jonka yksi antoisa puoli ovat samanhenkiset ystävät. Juhlan kunniaksi pidämme synttäriarvonnan, joka alkaa tänään ja päättyy ke 13.2. klo 18. Tulokset ilmoitan ystävänpäivän aikana. Onnettarena toimii Lumimies.
Arvontaan voi osallistua jokainen lukijakseni kirjautunut tai kirjautuva. Kommentista saa yhden arvan ja linkittämisestä toisen. Linkittää voi myös fb-sivulla. Muistakaa ilmoittaa, monellako olette mukana. Linkittämiseen voi käyttää yllä olevaa kollaasikuvaa tai alla olevaa yksittäiskuvaa:
Tämäkin on yksi kuvamahdollisuus ja ihan harjukaupunkilainen juttu:
Palkintona on kirjoja, joista viisi ensimmäiseksi tullutta saa valita voittajajärjestyksessä yhden kirjan. Kirjalista on jo nyt aika muhkea, mutta saattaa kasvaa vieläkin. Anonyyminä ei voi osallistua, joten ellei ole blogia, on yhteystiedot ilmoitettava. Pidättehän huolen, että seuraatte arvonnan tulosta ettei palkintojono 'seiso'.
Kirjat ovat uusia ja vain yhteen kertaan luettuja, joten jos itseä ei kiinnosta, voi antaa lahjaksi, tuliaiseksi tai muuten vain. Kirjat ovat kuin kukat, ne sopivat aina!
Huomatkaa, että minulla on kommenttivalvonta, joten kommenttinne näkyvät vasta, kun olen koneella. Ne eivät ole kadonneet...
Iloista arvontamieltä kaikille ja kiitos, että olette ilahduttaneet minua jo neljä vuotta♥
Arnaud Delmonte&David Batty: Tumman suklaan herkut - 80 vastustamatonta ohjetta Tämän ostin ihan teille: Ihana!
Virpi Kurjenlento, Sami Repo: Suomalaista voimaruokaa Vuoden 2011 paras ruokakirja Suomessa!
Juha-Pekka Koskinen&Miranda Koskinen: Hallava hevonen ♥♥♥♥♥
Riitta Tiitu: Wanilla Brocante Chic
Ilona Pietiläinen: Koti lehvistön varjossa - Rintamiestalon uusi elämä
Tanja Lintula: Huomenna rakastan vähemmän
Puutarhamaailma 2012
Ruediger Schache: Sydänmagneetti - Vetovoiman salaisuus 1759 on jo ollut kiinnostunut tästä!
Joanne Harris: Persikoiden aikaan
Tapani Heinonen: Reunalla Rohkea!
J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa // VARATTU!
Tess Gerritsen: Eloonjäänyt // VARATTU!
Lisa Lemke: Grillatun kera - Kastikkeet, lisukkeet, salaatit ja jälkiruoat
Majgull Axelsson: Kuparienkeli
Kirsi Tuominen, Olavi Niemi: Maanpeitekasvit - Luo vehreä pihapiiri Puutarhakirjasuosikki, josta on ollut kiinnostunut jo 2458 lukijaa!// VARATTU!
Raili Mikkanen, Laura Valojärvi: Mennään sirkukseen
Alex Capus: Léon ja Louise
Kristiina Halkola: Jos rakastat
Tee itse - Terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
Max Manner: Vapauttaja
Graham Moore: Kuolema Sherlock-seurassa
Asko Jaakonaho: Onnemme tiellä
Jennifer Lee Carrell: Shakespearen salaisuus
Paulo Coelho: Brida
Pia Juul: Hallandin murha
Kim Edwards: Unien järvi
Ilona Pietiläinen: Talven taikaa - 100 ideaa valkoisesta rintamamiestalosta sisustusunelmia lumen valossa!
Philippa Gregory: Punainen kuningatar
Anne Holt: Julkkismurhat
Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat // VARATTU!
Karin Slaughter: Pettävä hiljaisuus
Aravind Adiga: Viimeinen mies
Denise Mina: Yksin yössä
Ilona Pietiläinen: Villa Charme - tuunaa ja kaunista kotiasi
Philippa Gregory: Valkoinen kuningatar
Sam Wasson: Auringonnousu Manhattanilla - Audrey Hepburn ja elokuvien moderni nainen
Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa
Markku Envall: Jäät lähtevät
Rauha S. Virtanen: Seljan Tuli ja Lumi
Mauri Leivo: Kuikka - alkulintu
Mia Vänskä: Musta kuu
Erityistä:
Leila Nuikki: Unen kelluva silta - Ahdistuksesta luovuuteen Pitkän harkinnan jälkeen haluan tälle uskomattomalle kirjalle uuden, arvostavan kodin. Kertomus ehkä Suomen kuuluisimman japanilaisen puutarhan synnystä.// VARATTU!
Andrea Maria Schenkel: Bunkkeri
Karin Slaughter: Kivun jäljet
Colin Duriez: Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
Ruediger Schache: Sydämen viisaus
Saila Routio: Puutarha laatikoissa
Leena Lumi
PS. Lumikukka, älä 'osallistu' enää;-) Olet ollut jo aikaa sitten mukana. Ilmoita vain yhteystietosi. Osallistujia on niin paljon, että kommentit menevät kahdelle sivulle. En ymmärrä, miksi sinä et näe niitä...
Arvontaan voi osallistua jokainen lukijakseni kirjautunut tai kirjautuva. Kommentista saa yhden arvan ja linkittämisestä toisen. Linkittää voi myös fb-sivulla. Muistakaa ilmoittaa, monellako olette mukana. Linkittämiseen voi käyttää yllä olevaa kollaasikuvaa tai alla olevaa yksittäiskuvaa:
Tämäkin on yksi kuvamahdollisuus ja ihan harjukaupunkilainen juttu:
Palkintona on kirjoja, joista viisi ensimmäiseksi tullutta saa valita voittajajärjestyksessä yhden kirjan. Kirjalista on jo nyt aika muhkea, mutta saattaa kasvaa vieläkin. Anonyyminä ei voi osallistua, joten ellei ole blogia, on yhteystiedot ilmoitettava. Pidättehän huolen, että seuraatte arvonnan tulosta ettei palkintojono 'seiso'.
Kirjat ovat uusia ja vain yhteen kertaan luettuja, joten jos itseä ei kiinnosta, voi antaa lahjaksi, tuliaiseksi tai muuten vain. Kirjat ovat kuin kukat, ne sopivat aina!
Huomatkaa, että minulla on kommenttivalvonta, joten kommenttinne näkyvät vasta, kun olen koneella. Ne eivät ole kadonneet...
Iloista arvontamieltä kaikille ja kiitos, että olette ilahduttaneet minua jo neljä vuotta♥
Arnaud Delmonte&David Batty: Tumman suklaan herkut - 80 vastustamatonta ohjetta Tämän ostin ihan teille: Ihana!
Virpi Kurjenlento, Sami Repo: Suomalaista voimaruokaa Vuoden 2011 paras ruokakirja Suomessa!
Juha-Pekka Koskinen&Miranda Koskinen: Hallava hevonen ♥♥♥♥♥
Riitta Tiitu: Wanilla Brocante Chic
Ilona Pietiläinen: Koti lehvistön varjossa - Rintamiestalon uusi elämä
Tanja Lintula: Huomenna rakastan vähemmän
Puutarhamaailma 2012
Ruediger Schache: Sydänmagneetti - Vetovoiman salaisuus 1759 on jo ollut kiinnostunut tästä!
Joanne Harris: Persikoiden aikaan
Tapani Heinonen: Reunalla Rohkea!
J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa // VARATTU!
Tess Gerritsen: Eloonjäänyt // VARATTU!
Lisa Lemke: Grillatun kera - Kastikkeet, lisukkeet, salaatit ja jälkiruoat
Majgull Axelsson: Kuparienkeli
Kirsi Tuominen, Olavi Niemi: Maanpeitekasvit - Luo vehreä pihapiiri Puutarhakirjasuosikki, josta on ollut kiinnostunut jo 2458 lukijaa!// VARATTU!
Raili Mikkanen, Laura Valojärvi: Mennään sirkukseen
Alex Capus: Léon ja Louise
Kristiina Halkola: Jos rakastat
Tee itse - Terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
Max Manner: Vapauttaja
Graham Moore: Kuolema Sherlock-seurassa
Asko Jaakonaho: Onnemme tiellä
Jennifer Lee Carrell: Shakespearen salaisuus
Paulo Coelho: Brida
Pia Juul: Hallandin murha
Kim Edwards: Unien järvi
Ilona Pietiläinen: Talven taikaa - 100 ideaa valkoisesta rintamamiestalosta sisustusunelmia lumen valossa!
Philippa Gregory: Punainen kuningatar
Anne Holt: Julkkismurhat
Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat // VARATTU!
Karin Slaughter: Pettävä hiljaisuus
Aravind Adiga: Viimeinen mies
Denise Mina: Yksin yössä
Ilona Pietiläinen: Villa Charme - tuunaa ja kaunista kotiasi
Philippa Gregory: Valkoinen kuningatar
Sam Wasson: Auringonnousu Manhattanilla - Audrey Hepburn ja elokuvien moderni nainen
Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa
Markku Envall: Jäät lähtevät
Rauha S. Virtanen: Seljan Tuli ja Lumi
Mauri Leivo: Kuikka - alkulintu
Mia Vänskä: Musta kuu
Erityistä:
Leila Nuikki: Unen kelluva silta - Ahdistuksesta luovuuteen Pitkän harkinnan jälkeen haluan tälle uskomattomalle kirjalle uuden, arvostavan kodin. Kertomus ehkä Suomen kuuluisimman japanilaisen puutarhan synnystä.// VARATTU!
Andrea Maria Schenkel: Bunkkeri
Karin Slaughter: Kivun jäljet
Colin Duriez: Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
Ruediger Schache: Sydämen viisaus
Saila Routio: Puutarha laatikoissa
Leena Lumi
PS. Lumikukka, älä 'osallistu' enää;-) Olet ollut jo aikaa sitten mukana. Ilmoita vain yhteystietosi. Osallistujia on niin paljon, että kommentit menevät kahdelle sivulle. En ymmärrä, miksi sinä et näe niitä...
Voin kaivata -
Voin kaivata sinua, tiedätkö sen...
Kuin kaari on ruumiini hämärissä,
se on kireä, kuuma, on näännyksissä -
ja sentään, jos tulisit, tiedän sen,
vain kiveä kättesi alla ma oisin:
kovaa, kuollutta, jäykkää ja ynseää,
ja jos pirstoisit mun - sinun pirstovan soisin! -
siruiks löisit mun, siru jokainen
yhä kiveä on ja kiveksi jää!
Ja puhua voin, voin puhua sulle:
jään viereesi sanoja vilkkaita virkkain,
ja jos kuuntelet, vaieta äkkiä voin
ja hymyillen nähdä, kun tavoitat suotta
minun sanaini mieltä kuin parvia sirkkain:
oi, kaikki ne käsistäs hyppivät pois,
vaikk' haroisit, miettisit tuhannen vuotta!
Ja katsoa voin sua, silmin kirkkain,
ja jos huomaat sen, minä katson pois,
kuin sinua ollenkaan ei ois...
Voin kaivata! Kaivata, kaivata voin!
- Aila Meriluoto -
Lasimaalaus (WSOY 1951)
*****
How Can We Hang On To A Dream
Kuin kaari on ruumiini hämärissä,
se on kireä, kuuma, on näännyksissä -
ja sentään, jos tulisit, tiedän sen,
vain kiveä kättesi alla ma oisin:
kovaa, kuollutta, jäykkää ja ynseää,
ja jos pirstoisit mun - sinun pirstovan soisin! -
siruiks löisit mun, siru jokainen
yhä kiveä on ja kiveksi jää!
Ja puhua voin, voin puhua sulle:
jään viereesi sanoja vilkkaita virkkain,
ja jos kuuntelet, vaieta äkkiä voin
ja hymyillen nähdä, kun tavoitat suotta
minun sanaini mieltä kuin parvia sirkkain:
oi, kaikki ne käsistäs hyppivät pois,
vaikk' haroisit, miettisit tuhannen vuotta!
Ja katsoa voin sua, silmin kirkkain,
ja jos huomaat sen, minä katson pois,
kuin sinua ollenkaan ei ois...
Voin kaivata! Kaivata, kaivata voin!
- Aila Meriluoto -
Lasimaalaus (WSOY 1951)
*****
How Can We Hang On To A Dream
perjantai 1. helmikuuta 2013
Leena Lumin valinnat Blogistanian Globalia 2012
Valintani Blogistanian Globalia 2012 ovat:
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi (The Stranger's Child, Otava 2012, suomennos Markku Päkkilä)/3
Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi (The Sense of an Ending, WSOY 2012, suomennos Kersti Juva)/2
Herman Koch: Illallinen (Het diner, Siltala 2012, suomennos Sanna van Leeuwen)/ 1
Leena Lumi
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi (The Stranger's Child, Otava 2012, suomennos Markku Päkkilä)/3
Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi (The Sense of an Ending, WSOY 2012, suomennos Kersti Juva)/2
Herman Koch: Illallinen (Het diner, Siltala 2012, suomennos Sanna van Leeuwen)/ 1
Leena Lumi
keskiviikko 30. tammikuuta 2013
Broilerherkku slaavilaisittain
Sain monipuolisesti Venäjää tuntevalta ystävältäni reseptin slaavilaiseen kanapataan, joka on herkullisuuden ja helppouden huippu. Teimme tämän ihan saadun ohjeen mukaan eli käytimme valmiiksi marinoituja luisia rintapaloja, joita meillä oli kuusi. Seuraavalla kerralla vaihdamme vain sen, että käytämme luuttomia rintapaloja, sillä osasta löytyi pienen pieniä luunsiruja, jotka voivat olla ikävä juttu kenelle vain, mutta etenkin lapsi voi syödä niin, että ei osaa varoa. Silloin käytämme kahdeksan rintapalaa, josta syö jo kokonainen perhe hyvin tai kaksi aikuista muutamia päiviä. Ohje tulee nyt juuri kuten olen sen saanut:
6 muhkeaa valmiiksi marinoitua kananrintapalaa
4 paprikaa, yksi jokaista väriä
2 prk smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 pkt Aura-sinihomejuustoa
Rintapalat paistetaan kevyesti pannulla ja ladellaan voideltuun uunivuokaan. Päälle silputaan neljä parpikaa, eri väriä, joka vasta onkin kaunis näky. Sitten murustellaan pinnalle paketillinen sinihomejuustoa, joka meillä on Aura Gold, 125 grammaa.
Sitten sekoitetaan kaksi purkkia smetanaa ja kaksi dl kermaa. Kaadetaan seos kanan, paprikoiden ja murustellun juuston päälle. Uuniin muhimaan n. 150 asteen lämpöön pariksi tunniksi. Kypsyysasteen voi helposti todeta siitä, kun erottelee lihat luista ennen tarjolle laittamista.
Minä pidin ensimmäisen tunnin 150 astetta ja sitten seuraavan 125 astetta ja sain silläkin kypsäksi. Vuoka oli uunissa ilman kantta ja paprikat säilyivät värikkäinä, eivätkä mustuneet. Kuvat eivät tee herkulle oikeutta!
Oheen arborio-riisiä, jonka keitimme kasvisliemessä. Ja tietenkin tomaatti-mozzarellasalaattia, sillä minulla edelleenikin basilika kasvaa kaapinalusvalon alla ja ainakin Mestarin Herkussa Jyväskylässä on uskomattoman hyviä kotimaisia tomaatteja. Teen salaattia aika reippaasti, sillä se on sitten minulla maanantaipäivän lounas.
"A vot", sanoi ystäväni ja minä kiitän.
Juomaksi vesi tai mukava punaviini, sellainen 'talon viini'.
Guten Appetit!
Leena Lumi
Vinkki: Jos on lapsiruokailijoita pöydässä, on helpompaa tehdä tämä slaavilainen broilerherkku kananpojan fileepihvistä, näin välttyy mahdollisilta luusirpaleilta, joita voi joskus olla rintaluiden poistamisen jälkeenkin, onneksi tosi harvoin. Kannattaa pitää huoli, että nestettä on niin, että kun tekee isoista luisista rintapaloista, liha muhii kermassa ja smetanassa. Apua!, tämä vain on niin hyvää...
Tässä lapsiystävällinen versio ja muutenkin huoleton, sillä mietin vähän aikaa, mitä tekisin ruoaksi viikonlopuksi, että ehtisi myös ulkoilla. Ostin kaksi pakettia jyväbroilerin basilika-tomaatti fileepihviä (2x450 g eli 8 filettä), laktoositonta kuohukermaa (purkki 3,3), josta ei käyttänyt ihan kaikkea ja pikkupurkin smetanaa, yhden sinihomejuuston ja ison, punaisen paprikan. Fileet vain vuokaan, päälle pilkotut paprikanpalaset, murusteltu sinihomejuusto sekä smetana-kermaseos. Uuniin n. 1,5 tunniksi noin 150 astetta ja siinä se sitten on. Lautaselle vielä arborio -riisiä ja siitä vain nauttimaan. Tuoretta pöydässä on meillä kaiken aikaa minitarhaterttutomaateja, joita voi napsia tuosta vain ja pitää vaikka laiskan kokkipäivän salaattina.
Ruokareseptit Leena Lumissa
maanantai 28. tammikuuta 2013
Michael Cunningham: Koti maailman laidalla
Ehkä
kaikkein parasta oli että pilvessä suoriuduin kaikesta Nedin kanssa. Ruoho
herpaannutti minut, joten jos Ned painoi suunsa omaani vasten tai silitti minua
kovakouraisesti, menin mukaan raukeassa, soljuvassa tilassa joka poikkesi
tykkänään siitä mitä olin joskus tarkoittanut kiihottumisella. Yhdyntä oli aina
saanut minussa aikaan möyryävää sisäistä kiristymistä, joka muuttui nopeasti
mielihyvästä pakokauhuksi ja pakokauhusta piinaksi, niin että kun Ned ähersi kohti
päätepistettä, minä makasin hänen allaan hermostuneena ja vihaisena ja sanoin
ääneti: ”Lopeta, lopeta, lopeta.” Nyt kykenin suomaan Nedille raukeutta, joka
ei sisältänyt suoranaista nautintoa eikä tuskaa vaan ennemminkin puhtaasti
kutkuttavan aistimuksen, joka oli…Tässä oli Ned ja tässä olin minä, nainen joka
pystyi yllättämään itsensä. (Alice)
Michael
Cunninghamin kirja Koti maailman laidalla (A Home at the End of the World,
Gummerus 2001, suomennos Marja Alopaeus) löysi minut erään arvion kautta. Tiesin
heti, että tässä on kirja juuri minulle. Etiäiseni osuivat niin oikeaan, että
ajattelin olla jopa kirjoittamatta tästä mitään, pitää vain itselläni. En voi
uskoa, että naputan tämän lauseen: Koti maailman laidalla on yhtä hyvä kuin
Cunninghamin Tunnit ja ehdottomasti miellyttävämpi kuin tyylillisesti taidokas,
mutta suppeanäkökulmainen Illan tullen.
Tiedätte,
mitä olen mieltä Julian Barnesin kirjasta Kuin jokin päättyisi. Tässä on jotain
samaa muussakin kuin ajassa jossa liikutaan. Kummassakin kirjassa käsitellään,
mitä oli tapahtunut ’60 luvulla, kun oli vapaa rakkaus, ruoho, Vietnamin sota,
kommuuniasuminen, The Doors ja se tietty tunne, että rakkaus ja raivo voittavat
kaiken ja nyt elää sukupolvi, joka muuttaa maailmaa. Muistakaamme kuitenkin,
kuten Barneskin huomautti, että kun puhumme kuusikymmenlukulaisista, se on venyvä
käsite: se mikä jo tapahtui USAssa, rantautui Eurooppaan vähän jälkijunassa ja
niinpä eurooppalaisen hippiliikkeen kiihkeimmät vuodet saattoivatkin olla
vaikka ’69-’73. Tuona ensin mainittuna vuonna kuitenkin oli Woodstockin
ikimuistoinen konsertti ja sen rytmit heijastuvat tähänkin tarinaan…
Yhdysvaltojen
merkittävimpiin kirjailijoihin kuuluvan Michael Cunninghamin teos Koti maailman
laidalla kertoo kahdesta pojasta Jonathanista ja Bobbysta, jotka ovat ystäviä
jo lapsesta ja asuvat Clevelandissa. Molemmille pojille sattuu perheessä iso
tragedia, mutta keskiöön nousee eittämättä poikien välinen ystävyys ja se, että
Bobby on kuin syntynyt orpopersoonaksi, ikuiseksi kodin ja perheen kaipaajaksi. Voisi sanoa toisten kotiin tunkeutujaksi, sillä hän löytää mukavan turvapesän Jonathanin kotoa, jossa on aina siistiä ja äiti,
Alice, joka tekee uskomattomia kulinaarisia luomuksia ja on vielä kaiken
lisäksi rento ja mukava. Alice, joka kävelee mustanpunaisten tulppaanien ohi,
antaa kätensä liukua päärynäpuun kaarnalla, ravistaa muutaman valkoisen
kukan hiuksiinsa ja haaveilee vielä kerran asuvansa talossa, josta näkyy vesi.
Kun Jonathan
muuttaa New Yorkiin, Bobby pesiytyy kuin käenpoikanen Alicen ja Nedin asuntoon ja etenkin keittiöön, alkaen opetella ruoanlaiton saloja. Jonathan puolestaan asuu yhdessä Claren, vapaan
rakkauden papittaren kanssa, mutta seurustelee miehen kanssa, jota ei rakasta,
jonka kanssa hänellä ei ole oikeastaan mitään puhumista, mutta Erichin hellä
kyvykkyys yllätti hänet ja sai jatkamaan seksuaalisesti antoisaa
suhdetta. Nedin sairastuttua, Alice ja Ned muuttavat lääkärin kehotuksesta
kuivempaan ilmastoon ja Alice, joka kaipasi vesinäköalaa saakin katsella
jatkossa Arizonan autiomaan kuivuutta. Bobby siirtyy nyt asumaan Jonathanin ja
Claren luokse, jossa jollain tavalla alkaa kaikki, vaikka pohja on luotu jo
poikien '60-luvun lapsuudessa. Nyt lukija viimeistään sulautuu aikakauden fiiliksiin,
sillä Cunningham ei kaihda olla tuomatta esiin mieletöntä määrää tuonaikaisia
kuuluisia muusikkoja, vapaamielistä kommuuniasumista ja tietynlaista
irrallisuutta, jossa kuin kaikki olisi ollut mahdollista, vaikka se olikin sitä
vain useimpien mielissä. Eniten hukassa on Jonathan, joka tuskailee, miksi hän
ei pysty rakentamaan itselleen elämää. Hän on kuin alituisessa vapaassa
pudotuksessa silloin tällöin hetkellisesti kuvitellen löytäneensä kiinnekohdan,
kunnes sekin hetki on mennyt ohitse. Jollain oudolla tavalla kirjan kaikki
kertojat lukuun ottamatta Alicea ovat eksyksissä. Alice on kirjan kiinnostava selviytyjä, kuin autiomaan leguaani, joka hautautuu hiekkaan, kunnes polttavin
kuumuus on ohitse. Kunnes pahin on ohitse.
Kirjailijana Cunningham joko hakee itseään tai on tarkoituksella tehnyt kirjasta koosten
henkilöiden omia kertomuksia, jotka leijuvat päräkkäin, risteävät sattumoisin, mutta ehdottomasti kaihtavat koskettamista, kiinnittymistä, kiintymistä. Jonathanin irrallisuus onkin heidän
yhteisöllinen irrallisuutensa ja mistä sen nimittäjä sitten löytyykään. Tuskin
edes Woodstockista!
Lukija sekä
kokee tyydytystä että olisi kaivannut irrallisten lankojen solmimista. Ehkä
kaiken nimittäjä onkin Alice, mutta sinne asti meidän ei anneta nähdä., sillä
”We are stardust, we are golden, and we’ve got to get
ourselves back to the garden.”
*****
“Joskus,
hyvin harvoin ilmestyy romaani, joka on kauneudessaan ja
herkkävaistoisuudessaan niin lumoava, että lukija ahmaisee sen lähes kokonaan
isoina ahnaina suupaloina ja tuntee jälkeenpäin avartuneensa ja tulleensa
ravituksi ääriään myöten niin että melkein kivistää. Sellainen kirja on Michael
Cunninghamin Koti maailman laidalla. (San Diego Tribune)
*****
sunnuntai 27. tammikuuta 2013
Sinä et koskaan saa niin hellyyttä...
Sinä et koskaan saa niin hellyyttä
et koskaan niin kuin lumisateelta
tuhansia tuhansia hetkituhansia
- Mirkka Rekola -
Runot 1954-1978 (WSOY 1979)
kuva Tuure
et koskaan niin kuin lumisateelta
tuhansia tuhansia hetkituhansia
- Mirkka Rekola -
Runot 1954-1978 (WSOY 1979)
kuva Tuure
perjantai 25. tammikuuta 2013
Anna Kareninaa, runoja, mustikkaskonsseja...
Viikko oli silläkin tavalla erikoinen, että ilmestyi Paperilyhtyjä - Runoilijoiden antologia, josta Hannele Eväsoja sanoo näin:
"Tämä on tietääksemme ensimmäinen sosiaalisen median runoantologia."
Aivan kuulen, miten historian siivet havisevat...
Ellette vielä ole käyneet katsomassa 13. filmatisointia Anna Kareninasta, menkää ihmeessä. Alussa järkytyin, sillä ohjaustyö oli aika erikoista, mutta siinä vaiheessa kun Anna ja Vronski tanssivat ensimmäinen huumavan valssinsa unohdin kaiken muun...Upea, upea elokuva ja jälleen Keira on niin antautunut esittämälleen roolihahmolle, että...
Sarppu blogista Tyrniä ja tyrskyjä yrittää tehdä minusta leipojaa, vaikka olen sielultani ruuanlaittaja. Nyt on menossa leipomusprojekti, jonka julkaisen, jos teos ja kuvat onnistuvat. Yrittänyttä ei laiteta ja perästä kuuluu. Ehkä.
Jos pakastimesi kaipaa vielä tyhjennystä, tarjoaa Sarppu tänään mustikkaisia skonsseja, josta yllä herkkumestarin kuva. Meillä mustikat ovat loppuneet jo viime viikolla, sillä satakuntalaisuus istuu sitkeässä ja minä aina sitä kuningatarkiisseliä...siis vadelmista ja mustikoista.
Viikko oli sikälikin huimaava, että ehdin tehdä Matkalla huipulle, josta jo nyt tammikuussa saan etiäisiä, että kyseessä on vuoden ruokakirja.
Noin viikon päästä avaan blogini 4-vuotissynttäri&ystävänpäivä-arvonnan, joten kirjoja luvassa. Neljä vuotta! On kuin se olisi ollut eilen, kun R. huusi: "Leena, tule katsomaan, minä avasin sinulle blogin." Ja minä siihen: "Kuuna kullanvalkeana en moiseen ryhdy!" Härältä se 'ei' tulee niin liukkaasti, mutta siitä kuluu yleensä noin sekunnin tuhannesosa, kun kaikki on jo toisin. Ennen puoltayötä taisi olla jo jokunen teksti valmiina ja tässä sitä on menty jo vuosia usein täysiä päiviä tehden...
Nyt lähden lenkille, sillä herkkumestarin kokkailut aiheuttavat sen ongelman, että en suvella mahdu ihaniin mekkoihini ellen nyt sauvakävele ja hiihdä yhtä intohimoisesti kuin nautin kulinaarisia luomuksia.
Lumoavaa, lumista viikonloppua kaikille!
Love
Leena Lumi
Stand By Me
torstai 24. tammikuuta 2013
Matkalla huipulle
Vuonna 1937
Helsingin Sanomat kirjoitti jutussaan Ravintolaviihtyisyyttä Helsingin kattojen
yllä:
”A. Ahlströmin
Osakeyhtiön uudessa komeassa suurtalossa Etelä-Esplanadin ja Kasarmikadun
kulmauksessa avataan tänään uusin ensiluokan ravintola Savoy, josta kaikesta päätellen
tulee muodostumaan pääkaupunkilaisten ja turistien suosima lepohetkenvietto- ja
kohtauspaikka.”
Uskallan
sanoa, että edessäni on nyt historiallinen kirja, Antti Uusitalon, Kari Aihisen
ja Sami Revon huikea yhteistyö Matkalla huipulle (en route to perfection,
Paasilinna 2013). Kirja juhlistaa Savoyn 75-vuotista juhlavuotta, Suomen
ensimmäisen design-ravintolan tyylikkään herkullista onnistumista kaikellaan.
Kirjan teksti on Uusitalon, ruokareseptit Aihisen ja kuvitus Revon.
Ravintolan
historian siivissä havisevat sellaiset nimet kuin taiteen mesenaatti Maire
Gullichsen sekä arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto. Nimet ovat minulle hyvinkin
tuttuja, joten saamme kuin pienen tuulahduksen myös Porista. Aaltojen
kädenjälki näkyy salin kauniissa klassisessa sisustuksessa, joka on säilytetty
ennallaan. Tässä kohtaa pahoittelen, että sisämiljöökuva puuttuu, sillä kun
sain kuvia valokuvaaja Sami Revolta, juuri tämä kuva ei jostain syystä vain
auennut. Kerron kuitenkin, että Savoyn
avajaispäivänä jokaiselle pöydälle asetettiin kuuluisa Alvar Aallon maljakko,
joka oli Aallon kilpailutyö Karhula-Iittala lasitehtaan suunnittelukilpailuun.
Monet ehkä tietävätkin, että maljakon työnimi oli Eskimåkvinnans skinnbyxa eli
eskimonaisen nahkahousut. Selityksen nimelle saatte lukea kirjasta Matkalla
huipulle;-) Se mikä minut heti valloitti oli Maire Gullichsenille niin
tyypillinen kukkatoivomus eli että Savoyn sali sisustettaisiin vain valkoisilla
kukilla. Koska olen kotoisin Mairen nurkilta ja asun nyt Alvar Aallon huvilasaarella, tiedän, miten minimalistisia
olivat ystävien Maire ja Alvar ajatukset kukkien lajeista ja väreistä.
Savoyn
menestysreseptiä ovat menneisyyden vaaliminen taidokkaassa kontaktissa nykypäivään.
Matkalla huipulle–kirjasta saamme lukea, miten entinen jääkiekkopelaaja Kari
Aihinen johtaa ravintolatiimiään kuin aikanaan joukkuettaan kapteenina.
Tiimihengen pitää olla vahva ja sen pitää näkyä ulospäin monella tapaa. On
osattu säilyttää klassiset vorschmack ja marskin kuha menussa, mutta
toimintatapa on ympäristöä ajatteleva ja lähituotantoa suosiva. Tästä kirja
kertoo paljonkin.
Kaikki alkaa
leivästä ja leipä leivotaan speltti–eli alkuvehnästä, jossa jyvän kova kuori kätkee
sisäänsä tavallista vehnää kuitu- ja proteiinipitoisuudeltaan korkeamman
alkion. Tarjolla on myös tummaa mallasleipää, jonka päälle sipaistaan
Suonenjoella kirnuttavaa luomuvoita. Leipuri saapuu ravintolaan jo aamuvarhain
ja kirja aivan palvoo leipää niin tekstillään kuin Sami Revon kuvilla. En voi
olla mainitsematta, että aperatiivin seuraksi illallisvieraille tarjotaan
ohutta ruislastua, joka on leivottu Kerimäellä.
Suurena
kala- ja äyriäisruokien ystävänä oli kuin seikkailu lukea, mistä merenantimet
tulevat ravintolaan ja pääosin lähituotantoa nekin ja raaka-aineiksi ei
hyväksytä uhanalaisia kaloja. Keittiöpäällikkö Aihinen liputtaa suomalaiselle
jokiravulle ja muikunmädille. Merkittävässä roolissa on myös silakka, josta
sain minäkin länsirannikolla jo nuorena kuulla: ”Hyvä vaimo muistaa vähintään
sata erilaista silakkareseptiä.” Nyt tarjoamme kuitenkin paahdettua
piikkikampelaa ja fenkolia:
Haudutettu
fenkoli
2 fenkolia
2 dl
valkoviiniä
1-2 rkl valkoista
balsamiviinietikkaa
2 dl
kasvislientä
50 g
normaalisuolaista voita
1 rkl
paahdettuja fenkolinsiemeniä
1 tähtianis
2 rkl
kirveliä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Piikkikampelat
2 nahallista
piikkikampelaa
1,5 dl
rypsiöljyä
Maldon
suolaa
mustapippuria
Aloita
valmistamalla haudutettu fenkoli. Leikkaa tuore fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja
paahda fenkoleita hetken aikaa kuivalla paistinpannulla. Kiehauta valkoviini ja
etikka kattilassa. Lisää kattilaan kasvisliemi, voi, paahdetut fenkolinsiemenet
ja tähtianis. Kaada mausteliemi paahdettujen fenkolien päälle ja hauduta
kypsiksi. Viimeistele haudutetut fenkolit leikatulla kirvelillä ja
oliiviöljyllä. Mausta lopuksi suolalla sekä pippurilla.
Leikkaa
piikkikampelafileet sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Kuumenna öljy
paistinpannulla ja paahda kampelafileet nahkapuolelta rapeiksi. Käännä fileet
ympäri ja anna kalojen lihapuolen kypsyä vielä hetki. Mausta
piikkikampelafileet suolalla ja mustapippurilla.
Sommelierin
juomasuositus:
Makean
fenkolin ja piikkikampelan kanssa kannattaa tutustua Rhónen tai Provencen
aromikkaisiin ja matalahappoisiin valkoviineihin.
Siis
kirjassa on jokaisen reseptin perässä juomasuositus ja kaikki ohjeet ovat myös
englanniksi.
Lihakin on
lähituotantoa ja esimerkiksi lampaan liha tulee Ahvenanmaalta, jossa lampaat
ovat saaneet elää hyvän elämän saaristossa vapaana.
Ja sitten se
kaikkein vaikuttavin idea Savoysta:
Savoyn
katolla tuotetaan niin oma hunaja, josta on tosi kiinnostava kertomus kuvineen
kirjassa, kuin omat yrtit, salaatit ja kukat. Tämä säästää ympäristöä,
mahdollistaa tuotteiden tuoreuden ja on myös ilo asiakkaille, sillä illallisen
voi aloittaa nauttimalla Helsingin maisemista kattopuutarhassa maistellen
samalla oman puutarhan mintusta valmistettua mojitoa. Yläkuvassa kokki Teppo Säkkinen noutamassa
tuoreita yrttejä keittiöön.
Yllä kuva
haudutetusta kuningasravusta ja puutarhan sadosta.
Koska tiedän
monelle olevan pieni kauhu joutua fine diningin uhriksi eli lautaselle tulee
millin kokoinen annos ruokaa, niin kerron, että nämä ruokalajit tässä ovat
minun valitsemani ja listalta löytyy tuhteja liha-annoksiakin. Kirjassa on
paljon liharuokaohjeita, joista nälkäisinkin saa vatsansa täyteen. Minä vain
olen tällainen kalaruokia suosiva henkilö. Kirjassa on muuten yksi aivan ihana
ohje, jonka aion valmistaa ja sitten kuvata teille eli emme ahmi nyt kaikkea
kerralla.
Ennen
jälkiruokaa sen verran kirjasta, että Matkalla huipulle on minusta todellakin
upea. Se on arvokirja, josta saa hyödyllisiä ruokaohjeita kuten suolattua
meritaimenta suolaheinäpyreellä; sallalaista villiporonfileetä,
kyssäkaalipikkelssiä ja tryffeliä; savusellerikeittoa, karitsanlapaa ja
tryffelimajoneesia; paistettua ahventa, valkoista parsaa ja sahramia; hiillostettua
siikaa, kukkakaalipyreetä ja tillimajoneesia; paistettua kampasimpukkaa ja
kesäkurpitsatortellineja ja montaa, montaa muuta. Kirjan koko on keittiöön
suuri, joten keittokirjatelineelle tämä ei mahdu. Osa teksteistä on painettu
liian tummalle, joten oli hieman vaikea lukea, mutta kaikki reseptit ovat lopussa
valkoisella pohjalla. Sami Revon kuvat ylittävät jälleen kerran kaiken ollen
kuin puhdasta taikuutta. Siis olenhan sanonut: Voisin syödä Revon kuvia! Jos
nyt etsit lahjakirjaa kulinaariselle ystävälle kotimaassa tai ulkomailla, tässä
on täydellinen valinta. Ja olisi aivan huimaa, jos joku lähettäisi tämän
teoksen Silvio Berlusconille ihan huvin vuoksi vain, sillä en usko, että hän
ikinä tajuaa, mikä aarreaitta on suomalainen luonto antimineen ja niiden
tuotteita hyödyntävä keittiö.
Jälkiruoaksi
nautimme marskin marjaleivoksen. Tästä ohjeesta tulee noin 20-25 leivosta:
Mansikkahillo
1 kg
mansikoita
2 dl vettä
500 g
sokeria
23 g
pektiiniä
0,5 dl
mansikkalikööriä
Leivokset
500 g
suolatonta voita
500 g
tomusokeria
9 kananmunaa
500 g
mantelijauhoa
mansikkahilloa
Kinuskikastike
5 dl kermaa
5 dl maitoa
700 g
sokeria
Aloita
valmistamalla mansikkahillo. Kiehauta kattilassa vesi ja puolet sokerista.
Lisää joukkoon puolitetut mansikat ja anna seoksen kiehahtaa. Sekoita 250
grammaa sokeria sekä pektiini keskenään kulhossa ja lisää seos vähitellen
kiehuvan mansikkamassan joukkoon. Keitä hilloa vielä 15 minuuttia miedolla
lämmöllä. Lisää lopuksi mansikkalikööri hillon joukkoon. Mansikkahillon voi
säilöä purkkeihin, joita kannattaa steriloida kuumassa sadan asteen uunissa
tunnin ajan.
Valmista
seuraavaksi kinuskikastike. Laita kerma, maito ja sokeri kattilaan. Keitä
kinuskia miedolla lämmöllä 3-4 tuntia, kunnes kastike on kiiltävän ruskeaa ja
siinä on paksu rakenne.
Valmista
lopuksi leivokset. Laita pehmeä voi ja tomusokeri monitoimikoneen kulhoon ja
vaahdota ilmavaksi vaahdoksi. Kun vaahto on muodostunut lisää seokseen
vuorotellen kanamunia ja mantelijauhoa monitoimikoneen koko ajan käydessä.
Nostele lopuksi vehnäjauhot taikinan joukkoon lastaa apuna käyttäen. Tässä
vaiheessa taikinaa ei pidä sekoittaa liikaa, vain sen verran, että vehnäjauhot
sekoittuvat tasaisesti. Nostele taikina pursotinpussiin ja pursota
leivosmuotteihin. Tee taikinan keskelle pieni kolo ja nosta koloon
mansikkahilloa. Paista leivoksia 190 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes
leivosten pinta on kullanruskea.
Tarjoa
kuumaa kinuskikastiketta uunista nostettujen marjapiiraiden kanssa. Voit myös
tarjota marskin piiraiden rinnalla mieleistäsi jäätelöä.
Sommelierin
juomasuositus:
Marskin
marjaleivos tarjoillaan Savoyssa Koillis-Unkarissa syntyvän makean tokaji-viinin
kanssa. Klassisen tokajin hunajainen makeus ja mehukkuus kruunaavat lämpimän
leivoksen.
Kun nyt
pääsimme Mannerheimiin, niin jotenkin mieleeni tuli suosikkijälkiruokani
mitenkään marskin marjaleivoksia väheksymättä: Romanovin mansikat ehkä löytynee
myös Savoyn menusta…otaksun. Marskihan palveli Nikolai II:n kaartin
pataljoonassa joten minusta pieni ripaus Romanoveja olisi kuin se kruunun
viimeinen timantti upealle Savoylle!
*****
Sami, kiitos kuvista♥
*****
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)