keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Siilin eleganssi - tänään Teemalla

Oi, mihin joutuisinkaan ilman Helsingin Sanomia! En tietäisi mistään mitään...Tietenkin olen eniten koukussa kulttuuriin ja Leena Virtasen jutut luen aina. Tänään Virtanen kirjoittaa melkein sivun jutussaan Arkifilosofian elegantti oppitunti, elokuvasta, joka perustuu Muriel Barberyn kirjaan Siilin eleganssi (Gummerus 2009). Kirja oli aikanaan kova kirjablogisuosikki ja siitä tuntuivat kirjoittavan ja pitävän melkein kaikki. Tänään klo 21.45 Teema näyttää uusintana kirjan pohjalta tehdyn elokuvan.

Kun itse luin kirjan, innostuin niin, että katsoin elokuvan filmitrailerin ja miten ihmeellistä, näyttelijä Josiane Balasko oli aivan kuin olin Renéen kuvitellut olevankin. Hellänkarhea salafilosfi, joka tiesi ja näki paljon enemmän kuin halusi edes paljastaa.

Näin Leena Virtanen Renéestä:

Kun näkökulma vaihtuu Renéehen, elokuva muuttuu astetta raskaammaksi ja samalla kypsemmäksi. Renée on yksinäinen viisikymppinen leski ja omien sanojensa mukaan hiljainen, mitätön, harvoin ystävällinen mutta aina kohtelias, toisin sanoen consiergen arkkityyppi: "ruma, vanha ja äreä nainen, joka katsoo lakkaamatta televisiota". Asukkaat eivät edes tiedä hänen nimeään, vaikka kohtaavat hänet monta kertaa päivässä. Portinvartija-piikki osuu epäilemättä pariisilaisiin, jotka tuntevat traditionaalisen ammattikunnan - ja omat asenteensa - perin juurin.

Ja minä:

Pariisilaisen kerrostalon koppavassa pienoismaailmassa kukaan ei katso Renéetä silmiin, joten miksi he voisivatkaan huomata, että ovenvartija on aivan muuta kuin prototyyppi. He eivät näe, että Renéellä on taito verhota silmänsä tyhmiksi, he eivät huomaa, että ovenvartijakopin etuhuoneessa rahvaan ohjelmia pauhaavaa televisiota ei katso kukaan, he eivät näe, mitä Renée kantaa läpinäkyvässä ruokakassissaan itselleen, sillä rahvaan ruoan alle on piilotettu hienointa pateeta ja muu on vain hämäystä. Renéen kakkostelevisio on takimmaisessa huoneessa ja siellä tämä leski putoaa oopperan hurmioon tai katselee ohjelmia, jotka on kohdennettu vain älymystölle.

Tämä (kirja) antaa syrjityille itsetuntoa ja ylpeitä se kolauttaa.

Mitä muuta kirjoitin, löytyy täältä  ja täältä

Pari otantaa Siilin eleganssista:

Taide on tunnetta, jota halu ei hillitse.

Minä humahdan masennuksen alhoon ääntä nopeammin.

Minä katson häntä. Ja minä heittäydyn tummiin, syviin, kylmiin, ihaniin vesiin, joissa aikaa ei ole.

Niin näkymätön kuin ikuisuus onkin, me katselemme sitä.

Suosittelen Leena Virtasen arvostelun, ihanan kirjan ja filmitrailerin perusteella.

Love
Leena Lumi

49 kommenttia:

 1. Oi,
  tämä täyttyy ehdottomasti laittaa tallennukseen. Siitäkin huolimatta, että ajatus elokuvaversiosta eittämättä jännittää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, hyvä sun on sanoa tallennuksesta...;-) Kun meille hankittiin se Elisan täyspaketti eli isot nopeudet, tallennin ja kotivahdit ja mitä kaikkea, niin kun tallentimen ottaa käyttöön, lähtee ääni televisiosta! Kuulen, miten naurat...Niin, kenellekään muulle ei voi tapahtua tällaista, tiedän sen.

   En osaa yhtään ranskaa, mutta melkein janoan sitä kuunnella...sekin jo riittää tähän eli aion tänään kirjan sijasta katsella televisiota. Tuohon aikaan viikolla yleensä vain luen...

   Muistat varmaan, miten kaikki tätä hehkutimme, eikä ollenkaan suotta: Niin ihana kirja♥

   Poista
 2. Oi kiitos vinkistä. Katsottava on.

  VastaaPoista
 3. Kivaa! huomasin tämän vinkin jo toisesta paikasta (ilman Hesaria ;)
  ja kivaa päästä katsomaan leffa. Kirjana en millään päässyt tätä loppuun, mutta ehkä leffana =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, eikö vain. En millään tajua, miksi et syttynyt kirjalle, mutta enhän itsekään monille, en edes blogihehkutetuille. Toivottavasti elokuva on sitten 'sun juttusi'. Minä aion katsoa ja kuunnella ranskaa...

   Poista
 4. Kiitos vinkistä, olisi muuten jäänyt ohjelma huomaamatta ja tallentamatta.
  Luin tuon kirjan syksyllä ja petyin vähän, koska ystäväni oli hehkuttanut sitä niin paljon, kuitenkin paljastamatta juonta millään tavoin, silti jotenkin odotin jotain toisenlaista.
  Mutta kiva katsoa nyt se elokuvana.:)
  Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamomilla,ole hyvä. Oli tästä sitten jotain hyötyä...

   No, minä odotin siihen vain toisenlaista loppua. Pidin henkilöhahmoista kovasti, he olivat niin jotenkin äärimmäisiä.

   Katsotaan kumpikin ja toivottasti nautimme♥

   Poista
 5. Kiitos, laitan tallennukseen heti! Pidin kirjasta, joten mielenkiinnolla sitten elokuvan pariin vaikka viikonloppuna:)
  Mukavaa päivää:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, ole hyvä. Muistan, että pidit. Sinä voit sitten nauttia tästä vaikka viikonloppuna, katso yllä mun vastaus Ammalle;-)

   Kiitos samoin!

   Poista
 6. Tirsk, mikä ajoitus! Juuri kun -viimein- olen ottamassa teoksen lukuun, se näytetään telkusta. Kirjahan on aina luettava ennen elokuvaa, menee siis ohi tämä minun osalta. T ladatkoon netistä sitten myöhemmin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, samaa minäkin ajattelins sinua koskien;-) Se on kyllä metkaa, miten 'ensin kirja, sitten leffa' pitää paikkansa aina vaan. Minä ajattelin nyt katsoa.

   Poista
 7. Jahas, kake käteen ja tallennukseen :)
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kun muistutit, laitan kuvan nauhalle ja katson sitten jonain toisena iltana!:)))
  Ihanaa keskiviikkoiltaa /- päivää sinulle, Leena-IhaNainen!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, ihminen on käynyt kuussa ja meidän nauhoitus ei pelitä;-) Katso lyhyt selitys Ammalle yllä. Asiasta voisi kirjoittaa vaikka kirjan.

   Ole hyvä. Minusta tuntuu, että pidät tästä elokuvasta.

   Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen!

   Poista
 9. Ah autusta blogimaailmaa! Ilman sinua olisi jäänyt katsomatta. Kiitos siis elokuvavinkistä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, juuri niin. Minäkin intoudun aika-ajoin televio-ohjelmatiedottajaksi;-) Ole hyvä.

   Poista
 10. Huomasin minäkin, että leffa on tulossa tänä iltana. Luin kirjan kahteen kertaan, ja molemmilla kerroilla pidin kirjan kerronnasta ja siitä lämmöstä, jolla kirjailija hahmojaan kuvaa. Ehdottomasti kiinnostava. Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, ihana, ihana kirja. Nimenomaan se lämpö, se tietty lämpö.

   Uskon, että elokuva palvoo kirjaa. Aina niin ei ole. Myös Sovitus ylisti Ian McEwanin samannimistä teosta.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 11. Panin ilolla merkille, etää elokuva tulee tänä iltana! Nautinnollista elokuvailtaa!

  VastaaPoista
 12. Kuopus suositteli minulle tuota kirjaa, mutta en saanut sitä luettua loppuun... Ehkäpä elokuva kolahtaa paremmin! Täytyy laittaa boksille tallennukseen, kun samaan aikaan tulee upea Jonas Gardellin kolmiosaisen sarjan viimeinen osa. (Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin - Torka aldrig tårar utan handskar)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omapäinen arkeilija, minä taas voisin lukea tuon kirjan uudestaankin.

   Tilasin Gardellin kirjan Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin, joten en tietenkään katso sitä ennen kirjaa,joten olen tänään ranskalaisissa tunnelmissa.

   Mukavaa Gardell -iltaa!

   Poista
  2. Oli se koskettava... Surullinen, hieno, paljon ajatuksia herättävä. - Meillä näkyi kirjastossa olevan kirja parhaillaan hankinnassa ja pääsin eka varaajaksi...

   Poista
 13. En ole kirjaa lukenut,kyllä hypistellyt sitä;D
  Elokuva olisi kiva katsoa.Mukavia hetkiä leffan parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, ihan suloinen kirja.

   Kiitos. Mukavaa iltaa sinulle!

   Poista
 14. heippa leena ♥

  juuri olen lukemassa kirjaa, lukenut 70 sivua..
  Luulin, että oisin ehtinyt loppuun enen leffaa..
  odotan innolla leffan alkamista, oikeastaan koko viikon...
  Tuleekohan mun luettua kirja loppuun tän katsomisen jälkeen??
  Voi hyvin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Hanne♥

   No oi ja voi, miltä se kirja tuntuu sitten elokuvan jälkeen...Nautitaan nyt sitten kummatkin kehutusta, ranskalaisten suosikista Josiane Balaskosta, joka esittää Renéetä.

   Niin...sitähän minä tässä juuri ajattelin, että miltä se sitten enää filmin jälkeen tuntuu, kun tiedät, miten kaikki menee. Kuvittele nyt, jo 2 458 on käynyt lukemassa Siilin eleganssista mun blogissa: Kirjasta on taidettu todella pitää!

   Kiitos samoin♥

   Poista
 15. Voih, leffa meni ohi. Seurasin Haapasalon dokumenttia Suomensukuiset 30 päivässä, enkä katsonut ohjelmatietoja eteenpäin vaan uppouduin lukemaan uutta ET-lehteä. Pitää hankkia tämä dvd:nä. Nykyisin minulla on muistilappuja almanakassa tulevista ohjelmista, leffoista...hiipivää dementiaa taidan jo potea (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beate56, tilaa se CDON.COMilta;-) Minä tuhlaan elokuviin...talvella.

   Elokuva oli todella hyvä. Kiinnostava ohjaustyö ja hyvät roolitukset.

   Minä elän vain Post it -lappujen avulla! Niitä on kaikkialla.

   Poista
 16. Olen juuri katsonut elokuvan, sattumalta, en ehtinyt käydä täällä saamassa vinkkiä, mutta kiitos kuitenkin. Onneksi osuin tv:n ääreen, sain nauttia hienon elokuva-aterian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, hyvä juttu. Elokuva oli todella hyvä ja palvoi kirjaa. Jopa R. piti siitä, vaikka ei aina jaa elokuvamakuani. Olen ostanut muutaman Bondin, mutta katsomatta ovat jääneet;-)

   Poista
 17. Heh, minulla sattuu olemaan the kirja tässä vieressäni, mutta huh, tulin lukemaan ihanan postauksesi liian myöhään. Leffa siis tuli jo eilen, äh.

  Nautin noista ovenvartijan kuvauksista mitä tähän pistit, sekä omastasi että Virtasen. Erittäin kiinnostavaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, jos nyt luet kirjaa, ehkä ei olisikaan ollut hyvä nähdä filmiä. Tämä oli jo uusinta, joten tulee takuulla vieläkin uudestaan.

   Niin...ja onko tuo ovenvartijainstituutio vieläkään ohi. Tunnen Ranskaa ja Pariisia huonosti, sillä vain pieniä viivähdyksiä siellä sekä eräs yö maaseudulla, josta tulikin seikkailu...

   Poista
 18. Voi ei! Unohdin katsoa elokuvan, vaikka olin lukenut siitä sekä Hesarista että sinun blogistasi. Minun piti ottaa elokuva talteen digiboksille, mutta illan touhuissa unohdin ja sitten aloin vastaamaan oman blogin kommentteihin jne... Toivottavasti elokuva tulee uusintana tai näkyy Yle Areenan kautta. Pidin Siilin eleganssista kirjana todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, juuri noin minulle käy alvariinsa. Siksi olen alistunut elämään Post it-lappu -elämää. R.:n keino on puhelin, joka piippaa aina kun pitäisi muistaa jotain. Se härveli ottaa minua aivoon, kun se voi muistuttaa liian hyvissä ajoin ja alkaa piipata aamuyöstäkin.

   Eikös sen pitäisi näkyä Yle Areenalla...

   Ihana kirja!

   Poista
 19. Siilin eleganssin luin aikanaan arviointisi perusteella ja pidin siitä. Viime perjantaina ilmestyneestä Hesarin TV-liitteestä luin elokuvasta ja eilen piti sitten katsella.
  Kirjaan nähden elokuvassa oli ehkä eri painotukset tai sitten muistin väärin. Josiane Balasko oli loistava Renee ja elokuva kokonaisuudessaan nautittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, muistan, että pidit kirjasta.

   Me pidimme elokuvasta. Loistava ohjaustyö ja miten hyvät roolitukset. Balasko oli kuin syntynyt Renéeksi.

   Kiva, että pidit. Palomakin oli vaikuttava roolissaan.

   Poista
 20. Huomasin sattumalta mainoksen tästä elokuvasta ja päätin olla katsomatta. Kirja oli niin hyvä ja loppu niin sellainen, etten tässä elämäntilanteessa halunnut sitä katsoa. Meillä itketään nyt muutenkin niin paljon. Mutta piti mun silti kurkata päähenkilöt, näyttivätkö yhtään siltä, kun olin kuvitellut. Ei oikeastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanja, ymmärrän, että halusit säilyttää kirjan ihanan jälkimaun. Loppu on tässä niin väärin, niin väärin!

   Otan osaa♥ Meilläkin on eräs suru nyt...

   Eikö edes Renée...

   Poista
 21. Ja vielä, löysin vasta blogisi ja liityin lukijaksi. Aikamoiseen isoon joukkoon näytin liittyvänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanja, tervetuloa lukijakseni♥

   Rollaa vähän alaspäin ja löydät kohdan, jossa voit osallistua 4-vuotisarvontaani.

   Poista
 22. Joo, osallistuinkin samantien. Saapa nähdä, toimiiko aloittelijan tuuri.

  Ja kiitos osanotosta. Kun suren oikeata ihmistä, en jaksa surra vielä jotain kuvitteellistakin. Toisaalta ei haluta katsella mitään komediaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanja, huomasin. Annatko vielä sinne yhteystietosi, sillä ellei ole blogia, minun on sitten vaikea tavoittaa, jos vaikka onnetar...

   Ole hyvä. Niinpä. Minä huomaan nyt, että haluan lukea vain tietynlaisia kirjoja. Onneksi voin itse valita.

   Jaksamista♥

   Poista
 23. Minä luin tuon arvostelun Hesarista ja innostuin kovasti. Sitten -muka kiireessä- elokuva unohtui ja jäi näkemättä! kyllä harmitti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, se oli niin hyvä,että vaikka R:n ei pitänyt sitä katsoa, hänkin juuttui siihen kiinni;-)

   Poista