Mikä onkaan
kesällä mukavampaa kuin kokoontua yhdessä puutarhaan syömään! Sitä tehdään
isommalla porukalla, vain parhaan ystäväpariskunnan kesken, koko suvun voimin
tai ihan vain kahdestaan. Tilaisuuden tunnelman halutaan olevan rouhean
country, lämpimän cosy ja toivotaan, että myös emäntä ja isäntä ehtivät mukaan
seurusteluun. Tähän tulee avuksi vanha kunnon buffetti!
Lisa Lemken
kirjassa Syödään porukalla (Till sommaren! Mat får många, WSOY 2013, suomennos
Jenna Yli-Knuuttila) porukalla syömisen oivallukset ovat buffetti, etukäteen
valmistelut ja sitten vain paljon ruokaa!
Kirjan ote on rento, iloinen ja runsas. Åsa Dahlgrenin iloiset,
värikkäät kuvat tukevat tyyliä ja ruokakuvien lisäksi on paljon tunnelmakuvia
maisemista, iloisista ruokailijoista aina maaseudun eläimiin.
Jos kirjan
jakaisi teemoilla, ne olisivat Kesän illanistujaiset, Makeaan juhlaan,
Päivälliset koko porukalle, Piknikille, Grilliin, Brunssille, Ruokaa rennosti,
Elegantti citypöytä, Sadonkorjuujuhla.
Parhaat
vinkkini luvussa Lisa selvittää mm. keittiökäsityksiään, kertoo mikä on mise en
place ja kehottaa ehdottomasti käyttämään oikeita posliiniastioita myös
puutarhassa, ei ikinä pahvilautasia. Myös ruoan riittävyyteen kiinnitetään
huomiota ja annetaan runsaasti vinkkejä.
Ruokakuvat
ovat sivun kokoisia ja vastasivulla on paitsi resepti myös Lisan ajatuksia
ruokaehdotuksesta. Tätä kuvaa en voinut ohittaa:
Kyseessä on
Pannacottapiirakka kesän marjojen aikaan. Näyttää niin Kuningatarpannacotalta…Tarjolla
on myös Seljalla kuorrutettu mansikkakakku, jossa kaikki ainekset paitsi
tuoreet mansikat laitetaan kulhoon kerralla ja vatkataan, kunnes kulhossa on
vaalea ja kuohkea taikina. Ja sitten sinne vain upotetaan ne kokonaiset
mansikat. Voiko enää helpommaksi tulla!
Tämä kirja
on myös kasvissyöjän unelmaa, sillä upeita salaatteja ja myös lämpimiä ruokia
ilman lihaa on paljon. Omaksi salaattisuosikikseni tuli Alkukesän salaatti
kukkakaalimurun kera, jossa kohtaavat kuuma ja kylmä, pehmeä ja rapea. Valmistus kestää vain noin kymmenen minuuttia
ja sisältää mm. vihreää parsaa, kurkkua, salaatinlehtiä, punasipulia,
sokeriherneitä, sitruunan kuorta, sormisuolaa, mustapippuria ja tietenkin
kukkakaalimuruja kevyesti paahdettuna. Siihen sitten vain oheen kastiketta oman
maun mukaan.
Sienihulluna
ihastuin Kantarellipestoon, josta Lisa toteaa:
Tähän
maukkaaseen pestoon käytän keltaisia kantarelleja. Kaikenlaisten metsälöytöjen
sekoitus käy kuitenkin yhtä hyvin, kokeile esimerkiksi herkkutatteja,
tapionherkkusieniä, suppilovahverosatsia, torvisieniä tai vaikkapa nuoria
suomukääpiä. Kaada peston pinnalle peittävä kerros oliiviöljyä, jos aiot
säilyttää sitä jääkaapissa. Silloin se säilyy ainakin kymmenen päivää.
Nyt
valmistamme kuitenkin viikonlopuksi Uunipannupiirasta punajuurten, perunoiden
ja vuohenjuuston kera. Tämä on ruoka, josta Lisa mainitsee:
Jos tarjoan
seuraruokaa isommalle joukolle, teen yleensä reilun uunipannupiiraan. Minusta
on nimittäin hauskempaa, rennompaa ja jotenkin mukavasti italialaisemman
ronskia iskeä keskelle pöytää reilunkokoinen uunipannu.
Noin 18
annosta, 20 minuuttia + 2 tuntia
Piirastaikina
210 g
jääkaappikylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
3 dl
grahamjauhoja
210 g
maitorahkaa
1,5 tl
suolaa
1,5 rkl
kylmää vettä
Täyte
900 g
punajuuria
900 g
perunoita, mieluiten jauhoisia
2 isoa
punasipulia
1 rkl suolaa
1 tl
mustapippuria
4 dl
kapriksia
2
rosmariininoksaa
600 g
vuohenjuustoa
9 munaa
4 dl
täysmaitoa
4 dl kermaa
300 g
raastettua cheddaria
Kuutioi
piirastaikinaan tuleva voi. Sekoita nopeasti keskenään voi, jauhot, maitorahka
ja suola – joko monitoimikoneessa tai käsin kulhossa. Lisää lopuksi vesi ja
vaivaa ripeästi notkeaksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna
taikinan levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
Kumoa
taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle, alusta sitä hieman ja kaulitse
noin 3 mm paksuisiksi levyiksi. Lisää tarvittaessa leivinpöydälle enemmän
jauhoja, jotta taikina ei tartu siihen. Vuoraa pienehkö uunipannu taikinalla.
Painele taikina huolellisesti uunipannuun niin, että sitä on myös pannun
reunoilla. Leikkaa tarvittaessa ylimääräiset piirakkataikinareunat pois. Peitä
vuoka muovikelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Laita sillä
aikaa uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota piiras jääkaapista ja poista
muovikelmu. Pistele pohjaa haarukalla, peitä reunat alumiinifoliolla ja
esipaista piirasta uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, tai kunnes pohja on
kypsä ja saanut hieman väriä. Ota piiras uunista ja poista alumiinifolio.
Alenna lämpötila 175 asteeseen.
Kuori
täytteeseen tulevat punajuuret ja perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi
viipaleiksi – etenkin punajuuret, joiden kypsyminen vie kauemmin. Kuori ja viipaloi
punasipulit. Lado perunat, sipulit ja punajuuret kerroksittain piiraskuoreen,
mausta kerrosten välit suolalla ja pippurilla (puolella mausteista). Ripottele
päälle kaprikset ja rosmariininoksista riivityt lehdet sekä murennettu
vuohenjuusto.
Vatkaa
munat, maito ja kerma munamaidoksi ja mausta se lopuilla suolalla ja
pippurilla. Kaada munamaito piiraan päälle ja ripottele pinnalle
cheddarjuustoraaste.
Paista
piirasta uunin keskitasolla 40-45 minuuttia, tai kunnes juurekset tuntuvat
pehmeiltä ja piiras on saanut kauniin värin.
Mitä kirjan
lukuisiin muihin resepteihin tulee, niin itse ihastuin näihin: Parsapiiras
nokkosricottan kera, Leipämunakas viinirypäleiden ja gorgonzolan kera, Selja-omenasilli,
Karamellisoitu sipulitarte sienten ja salvian kera, Kesäsalaatti katkarapujen
ja jalat-alta-vievän-herkullisen dijon-kastikkeen kera,
Kantarelli-chorizo-pecorinopizza, Rapubruschetta kantarellien ja omenan kera
sekä tietysti Uunissa paistetut omenat ja sipulit sweet chili-pekonin kera:
Muutamia
päiviä on jo mennyt puutarhassa ja huomasin esikkojen ja sinivuokkojen lisäksi
raparperin nostavan jo terhakkaasti kasvuaan, joten nautimme nyt jälkiruoaksi
Kylmäkohotetut raparperi-vaniljapullat, joiden yhteydessä Lisa toteaa:
Suurimman
osan siitä, mitä tiedän leivonnaisista ja kakuista, olen oppinut mummultani.
Muun muassa sen, että käyttämällä hänen versiotaan ”kylmäkohotuksesta” ja
rutkasti voita syntyy oikea pullien pulla.
30 pullaa,
30 + 95 minuuttia
Vehnätaikina
175 g voita
9,5-10 dl
vehnäjauhoja (plus hieman jauhoja leivontaan)
50 g hiivaa
2,5 dl
jääkaappikylmää täysmaitoa
1 muna
0,5 dl
kirkasta siirappia tai 70 g sokeria
0,5 tl
suolaa
Täyte
1
vaniljatanko
200 g
raparperia
1 ¼ dl
sokeria
100 g
raastettua mantelimassaa
25 g
huoneenlämpöistä voita
vettä
sokeria
Halkaise
täytteeseen tuleva vaniljatanko pituussuunnassa kahtia, raaputa siemenet irti
ja laita ne ja tanko kattilaan (ei alumiiniseen). Suikaloi raparperit ohuiksi
ja laita ne kattilaan. Kiehauta ja lisää sokeri, kun raparperista alkaa irrota
nestettä. Alenna lämpöä ja anna raparperin kiehua vielä hiljalleen ilman kantta
noin 15 minuuttia.
Ota kattila
liedeltä ja anna hillokkeen jäähtyä hieman. Poista vaniljatanko ja sekoita
joukkoon mantelimassa sekä voi. Sekoita huolellisesti ja siirrä hilloke
syrjään.
Sekoita
taikinaan tuleva voi jauhoihin joko monitoimikoneella tai leivinpöydällä
pilkkomalla se ensin veitsen avulla. Seoksesta on tarkoitus tulla ryynimäinen.
Murenna
hiiva kulhoon ja liota se maitoon. Lisää joukkoon muna, sokeri ja suola ja
sekoita ainekset keskenään.
Vaivaa
jauhoseos ja taikinaneste notkeaksi taikinaksi, mielellään yleiskoneessa noin 5
minuuttia tai käsin kulhossa noin 10 minuuttia.
Kumoa taikina
jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahteen palaan. Alusta toista palaa tovi
ja kaulitse se sitten ohueksi (4-5 mm), 50 x 30 cm:n kokoiseksi
suorakulmaiseksi levyksi. Leikkaa suorakulmiosta 10x10 cm:n ruutuja ja laita
reilu ruokalusikallinen täytettä jokaisen ruudun keskelle. Taita ruudut
kaksinkerroin ja nypi saumat kunnolla umpeen niin, ettei täyte pääse valumaan
ulos. Muotoile nyyteistä pyöreitä pullia ja laita ne pullavuokiin uunipellille
sama alaspäin. Tee samoin toiselle taikinanpalalle.
Kohota
pullat huoneenlämmössä leivinliinan alla kaksinkertaisiksi, noin 1,5 tunnin
ajan. Laita sillä aikaa uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Paista
pullia uunin keskitasolla noin 8 minuuttia ja anna niiden jäähtyä ritilällä
leivinuunin alla. Sivele pullat kevyesti vedellä ja pyörittele ne sokerissa, kun
ne ovat vielä hieman haaleita.
Vinkki:
Muista pakastaa heti jäähtymisen jälkeen pullat, joita ei syödä saman tien.
Siten ne pysyvät mehevinä. Sivele pullat vedellä ja sokeroi ne silloin ennen
tarjoilua.
No voihan Lemke!, sillä tässä on täydellinen ruokakirja kesäkokille. Löysin heti
vähintään kymmenen ohjetta, joita aion kokeilla. Herkullinen, rento lahja
kenelle vain ja etenkin sopiva kesätuliainen suvijuhlien järjestäjille.