tiistai 30. heinäkuuta 2024

Karin Fossum: Kuiskaaja


Ragnan luisevan kalvakka käsi tarttui hetkeksi Sejerin käteen. Komisario kiinnitti huomiota otteesta puuttuvaan voimaan. Vaatimaton puristus oli lämmin ja kuiva, mutta Ragnasta ei paistanut minkäänlaista pelkoa, vaikka tämä painoikin katseensa nopeasti maahan. Kädenpuristus oli ensimmäinen askel kohti väistämätöntä. Kaikkea sitä, mistä pitäisi puhua, mitä pitäisi selittää ja ymmärtää.

Karin Fossumin Konrad Sejer -dekkari Kuiskaaja (Hviskeren, Johnny Kniga 2024, suomennos Tarja Teva) ylitti odotukseni, vaikka kirjahyllystäni löytyykin hänen varhempaa tuotantoaan, mihin verrata. Fossumin kirjojen yhteinen nimittäjä on charmantista Sejeristä huolimatta tai kiitos hänen, ihmismielen sisäisyys. Kuiskaajassa Ragna Riegelin sisäisyydestä tulee tapahtumien syke niin hyvässä kuin pahassa. Minutkin huijattiin uskomaan muuhun toiseuteen, kunnes...

Ragna on katkera ja mielestään osaton vaikka asuu velattomassa omakotitalossa, hänellä on aikuinen poika, joka asuu muualla, kaukana. Rikard Josef kirjoittaa joskus äidilleen, jonka kanssa pyörittelevät menneisyyttään. Rikardin lapsuuden aikoja. Jotenkin kummankin muistot ovat aivan erilaiset. He eivät ole tavanneet vuosikausiin. Kirjeet ja muistot ovat heidän ainoa polku toisiinsa. Ragna tuntee itsensä yksinäiseksi, mutta ei osaa etsiä seuraakaan. Häntä pelottaa toisten tuijotus ja vain pienessä kulmapuodissa hän käy ostamassa ruokansa.

Sitten kaikki muuttuu, kun Ragna alkaa saada uhkausviestejä. Hän järkyttyy ja polttaa ne takassa. Usein joku mies seisoi pimeässä katulyhdyn alla mustissa vaatteissa. Jos hän edes voisi huutaa, mutta hän voi vain kuiskata....Hän kuiskii kaikkialla, myös Sejerin kuulusteluissa. Sejerin mielessäkin alkaa nousta epäilys muusta vaihtoehdosta. Eristä kuin nykyinen oletus. Niin paljon Ragna on yksinäisessä maailmassaan pohtinut.

Kylmäävän hyvin Fossum kasvattaa kauhun painetta ja sen mausteena myös sääliä. Ragnan sisäinen pimeys kaipaa aina vain lunta ja tähtiä. Miten laiha hän onkaan. Seisooko hän paljain jaloin lumessa vain alushame päällään? Tuliko joku ovesta ja uhkasi tappaa hänet? Kirja kiinnostaa varmaan monia, mutta etenkin heihin, jotka uskaltavat sukeltaa pimeään. Syvälle mielen mustimpaan kolkkaan.

Rakas Rikard Josef

Silloin tällöin ohi kulkee pilvi tai joskus lintuaura. Liittyisin mieluusti sellaiseen kokoonpanoon, kolmannelle paikalle vasemmalle. Seuraisin vahvaa johtajaa, joka veisi parven lämpimiin maihin. Sade saisi tulla, Rikard, täytyy vain antaa sataa, muistaa että jokainen pisara joka osuu raskaana iholle, oli kaunis lumikide, muutamaa kilometriä ylempänä, jossa on aina kylmä.

*****

Dekkarit Leena Lumissa

2 kommenttia:

  1. Lukulistalle menee. Fossumilta olen lukenut muutaman dekkarin ja hyväksi havainnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, sama täällä. Harriet Krohnin murha tullut luettua muutamaan kertaankin.

      Poista