torstai 27. kesäkuuta 2019

Pikakurkistus pihalle


Satanut kiitettävästi, minkä näkee päivänliljoista keskipihan valaisimen ympärillä. Oikeassa reunassa köynnöshortensia joka


ensin rakentuu pergolan seinäksi pohjoispäädyssä sekä


kasvaa vieläkin ylemmäksi toiseen kerrokseen muodostaen kukkivaa seinämää kivoilla 'ikkunoilla' ruokakatoksen eli pesämme ympärille. Mukana villiviiniä, mutta vain siihen ei voi tyytyä, sillä se lähtee liikkeelle niin myöhään, kun köynnöshortensia aloittaa jo huhtikuulla.


Köynnöshortensia keskipihan yläosasta. Kallioistutusten läpi kulkee nyt keltainen polku...Kallion reunassa, lintujen kylpyaltaan kohdalla kuunliljoja kera viimeisimmän villityksemme eli kartiomarjakuusi Groeland 'Taxus Media Groeland' tai japaninmarjakuusi Farmen 'Taxus Cuspidata Farmen'...Ostimme useampia samana päivänä ja tämä yksi viihtyy hyvin tässä kalliolta valuvan veden äärellä. Palaan näihin tarkemmin, kunhan saan niihin jotain tolkkua. Tässä kohtaa onkin hyvä mainita, että siilit ovat palanneet: Ne syövät murkinansa tässä murheenkryynissä keltakurjenmiekkojen kohdalla ja jälkkäriksi popsivat sitten kotiloita!


Sinikuunliljat ovat jo valtavan suuria. Tässä kallion murheenkryynissä kukkivat nyt päivänliljojen lisäksi


keltakurjenmiekat ja

kullerot.


Tätä kohti matkalla...eli vielä kiveä syleilevä köynnöshortensia ei ole näin kukkiva. Sen sijaan se on yllättänyt talon eteläpäädyssä, josta otan kuvia heti kun ehdin. Kaikkea ihanaa teille♥

puutarhaterveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhastaNämä pohjoispäädyn kartiovalkokuuset oli lumi painanut aivan haralleen ja kuten tiedämme, sitomisesta nämä 'sokeritopat' eivät pidä. Nyt on kaikki korjaantunut itsestään. Tuo ylempänä oleva on toinen vanhimmista ja suuremmista myös. Tästä kuljen paljon rauniorappusia pitkin alapuutarhaan. Edessä atsalea Northern Hi-Light viimeisenä hyvästelee kukillaan. Äiti ja sisko saapuvat huomemma, ehkä he ehtivät vielä näkemään...

Jos klikkaat kuvaa suuremmaksi näet vasemmalla kaarisiltamme ja puiston penkin, jotka ovat lehtomme alaosaa. Tässä vähän likempää...Köynnöshortensian kukinnot kaartuvat kivasti pohjoispuolelle.Varjoliljat ovat olleet jo tovin auki.Vielä päivä tai pari, niin oikealla aukeavat ne valkoiset, joita on Sissinghurstin linnan valkoisessa puutarhassakin..
.

Melkein sama, mutta vuodelta 2018.
Suvet eivät siskoja keskenään, joten tänä vuonna ei sormustinkukkien merta, mutta onneksi edes joitakin!

20 kommenttia:

 1. Min kävin tarkistamassa omat kasvini ja nyyh, valkovuokko on menehtynyt loman aikana, ei varmaan kestänyt 38C hellettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, eihän valkovuokot nyt enää. Meilläkin niitä oli koko kallionreunus tulvillaan kuin olisi ollut sellainen meidän tyttöaikojen pitsikaulus, mutta ne katosivat suven tullen, palaavat taas ensi keväänä. Nyt samassa paikassa aloittavat kohta 'Sissinghurstin valkoiset horsmat'. Teillä on kyllä järkynttävän kuumaa. Toivon helpotusta!

   Poista
 2. Kylläkesä vain on mukavaa aikaa kaikkine hyttysineen ja mäkäräisineen. Vaikka niitä kyllä vähempikin riittäisi.
  Tästä kesästämme ei nyt onneksi tullut yhtä kuivaa kuin edellisestä, Sadetta tullut pieniä kuuroja senverran ettei jatkuvasti tarvis ole kastella. Kaikki kasvit ovat kovassa kasvussa, monivupotiset kukat rehoittavat voimalla. On tää vaan mahtavaa.
  Hyvää kesän jatkoa sinne saarellenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, totta! Meilläkin nyt ainakin hyttysiä, vaikka yleensä ei ole.

   Onneksi todellakin on satanut just sopivasti. Varjoliljoistakin on osa jo auki...

   Kiitos samoin teille!

   Poista
 3. Kaikkea ihanaa sinulle ja jaksamista puutarhahommiin.

  VastaaPoista
 4. Kuin lumottu puutarha:) Oikein ihanaa kesäkuun loppua Leena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos! Olet vieraillut prime time. Kiitos samoin sinulle Jael♥

   Poista
 5. Kaikkea hyvää Sinulle ja mukavaa kesän jatkoa :)

  Viikonlopputerveisin Suvi

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Hannele, niin ovat. Hieno idea. Valkoisia horsmia odotellessa...:)

   Poista
 7. Niin kaunista, hallittua ja siistiä. Sinulla on ihana puutarha ja piha, se vaatii varmasti paljon työtä, meillä on vain viidakko ja kaksi alkuasukasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irja, ei ihan: Tämä on villin naisen villi puutarha! Sain ystäviltä sellaisen taulunkin lahjaksi. Sormustinkukat ja akileijat kasvavat missä huvittaa ja etupiha yrittää olla niittyä etc. Tuota kallion murheenkryyniä ei kitketä ikinä eikä kastella etc., mutta kyllä silti tunteja, mutta ne ovat kivoja hetkiä. Viime vuoden keväällä tosin en olisi jaksanut aloittaa, mutta onneksi en silloin tiennyt mikä suvi oli vastassa, kun yötkään eivät viilenneet: Kastelimme iltamyöhään uusia istutuksia etenkin. Viidakkomaisuutta minäkin haen kymmenillä kärhöillä, sadoilla saniaisille etc. Mukavaa suven jatkoa teille♥

   Poista
 8. Köynnöshortensia on kyllä kaunis pergolan reunalla. Tuon vieressä on ihanaa aterioida herkkuja, joita loihditte.

  Miksi tuo yksi paikka on "murheenkryyni"? Ei se minun silmääni sellaiselta näytä ja palasivathan siilitkin sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, se on ihastuttava kun kukat nousevat jo yli meidän, jotka istumme terassilla syömässä. Tänäänmm. äiti ja sisko, jotka ovat jo matkalla länsirannikolta kohti saartamme.

   Hyvä kysymys! Siksi, että kun ostimme tämän talon, tuo kohta kasvoi sellaista matalaa keltaista, jonka nimeä en nyt muista. Talon entinen puutarhailija rentoutui iltaisin kitkemällä kasvin välistä rikkaruohoja. Minä halusin lopullisen ratkaisun. Yrtimme vaikka mitä ja kaikki meni pieleen ja usein syystä, että paikka on tosi kostea, joskus melkein sellainen kuin suomätäs, jopa sinisille iiriksille liian kostea. Monet kokeilut tehtiin ja se nimi jäi sitten. Nyt siinä on just ne kasvit, jotka siinä viihtyävät. Oikealla päivänliljat ja kuunliljoja, vasemmalla kuunliljoja ja keltakurenmiekkoja. Voisihan sen nimen muuttaa, mutta usein ne vain jäävät perheeseen elämään. Ilon kryyni!


   Poista
 9. Niin kaunis puutarha teillä, tuolla mieli lepää! <3

  Itsellä mennyt koko alkuvuosi sellaisessa omassa kuplassa, enkä ole juuri ehtinyt lukea kirjoja tai kommentoida mielenkiintoisia juttuja - ei sillä, että siihen velvollisuus olisi, mutta on ollut ikävä esim. tämän blogin pariin. Noh, nyt olen kesälomalla ja otan takaisin "menetettyä" aikaa ja vaan nautin kaikin rinnoin. :) Loppukesästä/alkusyksystä alkaakin sitten uudenlainen arki, sillä odotan esikoistani (siitä tuo alun kupla). <3 :)

  Kesäterveisin Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru, kiitos♥

   Minäkin luen nyt välillä vain itselle ja otan vastaan vieraita, nautin heinäkuun iltoja kohti aina vain enemmän...Oooh, onnea♥♥

   Poista
 10. Köynnöshortensianne on kyllä uskomattoman upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu, kiitos: Niin meistäkin:) Ne kasvavat myös niin leveinä, että ihan joka paikkaan en voi niitä istuttaa. Kohta alkaa rodolannoitus 2 ja se saa riittääkin.

   Poista