tiistai 4. kesäkuuta 2019

Matkailijan Kesäpuodit, Petra Hammesfahr, aamiaisemme, töpötin ja...


Matkailijan Kesäpuodit -lehti osui eilen kaupassa silmiini. Mukavan runsas, mutta silti tyylinsä säilyttävä kansikuva sekä itse lehti. Tässä vinkki Suomessa lomailevalle, joka haluaa myös tehdä löytöjä shoppaillen.


Petra Hammesfahr on tähän suveen asti ollut minulle tuntematon kirjailija. Facebookin Kirjallisuuden ystävissä sain vinkin Pahantekijään. Siitä seurasi into lukea Petraa enemmänkin. Häntä kutsutaan saksalaisen  kirjallisuuden supertähdeksi, joka on kirjoittanut yli kolmekymmentä romaania sekä televisiokäsikirjoituksia. Suomeksi häneltä on kuitenkin suomennettu vain Pahantekijä, Syysuhri ja Uskoton mies. Kustantaja Otava. Kahden ensimmäisen suomentaja on Marja Kyrö ja Uskottoman miehen Anja Meripirtti. Pahantekijä oli aika rankka henkisesti, sillä se kuvaa tragediaa, josta on aiheutunut posttraumaattinen stressi uhrin muistamatta mitä tapahtui. Mieli pirstaloituu. Poliisitutkinta liikkuu Kölnin seudulla ja Münchenissä. Paljon siinä välillä myös, joten monta tuttua paikkaa reissuilta tuli mieleen samoin kuin poliisisarja Derrick. Nyt on Syysuhrista lukematta enää parikymmentä sivua ja tämä on tosi, tosi hyvä jännitysromaani. Joka toinen vuosi syyskuun neljäntenätoista päivänä katoaa nuori nainen...


Aamiainen on osa päivän ravinnosta. Meillä aamiainen on hidas ja se alkaa suklaakahvilla ja kauraleivällä kera Hesarin. Sitten tuleekin jo kulhollinen lisäaineetonta asidofilus+bifido mansikka-vadelmajogurttia, johon lisäämme omia mansikoita ja mustikoita sekä hasselpähkinöitä. Herkullista! Aamiaiselle, joka on melkein jo brunssi, menemme hyvin klo 15 asti, jolloin vasta syömme aterian.


Töpötin on oiva juttu! En mitenkään rakasta tekstailla, mutta aina se on sujunut tuosta vain. Minulla on ihan sirot sormet, mutta kun kännykkä vaihtui älypuhelimeen, osuin aina väärään kohtaan. Kai olin sitten niin tottunut näppäimiin. Jostain saimme tällaisen kynän, jossa on myös ominaisuus tekstailla 'älykköön'. Nyt on varuilta hankittu toinenkin eli tähän helppoon tottu nopeasti. Myydään ihan tavarataloissa siellä missä myydään kyniäkin, jos joku muukin kaipaa. Nimi on 'Touch Pen'.


Linnut laulavat vielä! Otetaan siitä kaikki irti ja nukutaan ikkunat auki, sillä etenkin aamuyön konsertit ovat hurmaavia. Vielä ei putoa hiljaisuus. Meillä on monta pesijää aika liki taloa, joten monipuolisuus on taattu. Suosikkimme on jälleen kirjosieppokoiras, jolla on kaksi pesää huolehdittavana. Kuvassa Pekka Mäkisen kuva punarinnasta, joka on myös viehättävä ja varsin ihmisystävällinen lintu. Käyttäytyy vähän kuin kuukkeli eli oli käynyt naapuriltakin ottamassa jyvää kädestä...

Pakko lukea Syysuhrin loppu nyt, sillä illalla taidan olla koripalloleskenä ja otan silloin jonkun vähemmän jännittävän kirjan. Eilen sain istutettua verenpisarat ruukkuihin eli kävimme kauppapuutarhalla. Nyt tuli mieleeni, että meillä olisi täydellinen paikka vielä yhdelle atsalealle. Älkää naurako, mutta atsaleat ovat vieläkin verkotettuna. Niin paljon herkullisia nuppuja suloisille metsäkauriille...Kun kukat aukeavat, toivottavasti juhannuksena, otamme verkot pois.


Atsaleat ovat aika ihania♥ Lisää täällä ja täällä  Pidän näistä paljon enemmän kuin rodoista, koska saavat lehtiinsä kauniin ruskavärin syksyllä ja sitten pudottavat ne. Kaiken huippu on tietenkin alkusuven kukinta ja nyt niitä nuppuja on ja paljon! Ovat just aikamaisillaan, joten kiva kun nuoretkin näkevät juhannuksena. Nyt kun kävivät laitoin tyttärelle mukaan parit kärhöt, sillä vuosikausien jälkeen Merin siniset alppikärhöt olivat sanoneet itsensä irti jostain syystä. Meillä kukkivat kärhöt koristavat nyt mm. ikivanhoja syyshortensioita, joissa vasta osissa oksia lehtien alkuja. Tämän somistamisen kanssa on oltava tarkkana eli kärhöt vedetään alas, ei kokonaan pois, kun hortensiat pääsevät vauhtiin. Montaa kuivahtanutta pensasta koristavat kärhöt eli näistä on todellista hyötyiloa!

tiistaiterveisin
Leena Lumi

8 kommenttia:

 1. Hyvää kesälukemista!
  Minulla kasvaa atsalea verkon sisällä ympäri vuoden, muuten koko puska syödään matalaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kiva kuulla: Kunpa näitä saisi lisää suomennettuna.

   Kauppapuutarhan myyjä sanoi eilen, että hän on niin monelta kuullut, miten nuo 'bambit' himoitsevat atsalean nuppuja. Kuvittele nyt, niitä oli kaksi pientä nukkasarvista poikaa ja minähän niitä syötän talvella ja aina ovat lähteneet karkuun, kun olen lähestynyt. Nyt lähti vain toinen ja toinen jäi napsimaan atsalean nuppuja. Niin mun eka kerta kun ajan metsäkaurista pihalta pois. Lasken nyt sen päälle, että kun/jos kukkia on riittävästi auki, ne eivät enää tule. Ei täällä muilla verkkoja etupihalla ainakaan kuin meillä...:) Yhtenä vuonna lähdimme äitienpäivänä Luvialle ja oli paljon nuppuja. Kaikista olimme ottaneet verkot pois. Kun palasimme, atsaleat menivät kaikki uusiksi: Se oli kova ja kalliskin opetus. Himoan paitsi kukkaniittyjä nurmikon tilalle, tietysti pelikenttää pitää olla, niin myös kerroksellisuutta ja siihen atsaleat ovat onnenomiaan!

   ♥♥

   Poista
 2. Minulla oli tuollainen töpötin,mutta en ehtinyt sitä edes käyttää kun se hävisi laukustani. PItäiskin ostaa uusi, sillä sormilla kirjoittaessa tulee niin paljon virheitä,etenkin kun kirjoitan liian nopeasti.
  Ihania nuo atsaleasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, minäkin hukkaan kaikenlaista, joten R. on nyt ostanut toisen töpöttimen, mutta se ei ole kauniin pinkki...Tulee ihan sikana virheitä: En tajua, vaikka kuinka kohdistan, se ottaa kirjaimen vierestä:)

   Ne ovat etenkin, kun just kohta aukeavat!

   ♥♥

   Poista
 3. Sain joululahjaksi puhelimen ja kaukaaviisaat lapseni hankkivat varmuuden vuoksi töpöttimen. Olen nakkisorminen ja usein töpöttimellä saan nopeammin tekstin johonkin luettavaan muotoon.
  Puutarhajutuista en ymmärrä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka L., olivatpa he huomaavaisia! Minä kun en edes pidä itseäni nakkisormena, etkä ole kyllä sinäkään. Nyt jaksetaan töpöttää:)

   Äläs ny...

   ♥♥

   Poista
 4. Pahantekijä on huippujännä trilleri. Taidan varata tuon Syysuhrin, koska tunnut pitävän siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, se on. Niin elävästi kuvattu mielen pirstaloituminen, että...

   Syysuhri on minusta jopa Pahantekijää jännittävämpi.

   Uskoton mies saa hetekn odottaa, sillä luen väliin jotain uutta ja ehkä vähän kevyempää:)

   ♥♥

   Poista