keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Joululikööriä kirsikoista

Meillä on jo useamman vuoden hyödynnetty oman hedelmäpuutarhan kirsikoita valmistamalla niistä likööriä jouluksi. Erittäin hyvä tähän on mehukas, mutta hapahko varjomorelli. Muutkin toki käyvät ja itse asiassa mitkä marjat vain, mutta meillä äidistä alkaen kaikkien suosikki on kirsikka.

Tähän on vaikea sanoa mittoja, mutta aineet voin nyt kertoa, koska tästä on kysytty ja etenkin ne, jotka ovat saaneet maistaa. Otetaan puhtaita tölkkejä, mieluiten niitä ranskalaisia, joissa korkki tosiaankin kestää kääntelyn. Kerran viikossa parissa käännän kellarissa 'ylössuiten', että sokerit sulavat ja maut tasaantuvat. 

Kirsikoita kivineen päivineen purkki täyteen ja väleihin hienosokeria. Käytän lisäksi myös aitoa vaniljasokeria, joka tuo suorastaan glamouria herkkuun. Tänä vuonna lisäsin kokeeksi joka toiseen purkkiin desin vadelmia kokeeksi. Kun purkit ovat täynnä päälle kaadetaan alkoholia, joista Leijona on parasta, sillä se ei maistu läpi, vaan antaa tilaa marjojen omalle maulle. Sitten vain kellariin muhimaan kun kannet on suljettu hyvin. Ellei ole kellaria, voi pieniä määriä tehdä jääkapissakin. Viime kuussa pullotimme ensimmäiset kaksi purkkia ja äidille veimme tuttuun tapaan pullotuksen Tapio Wirkkalan pullossa, jossa on punaista lasiakin ja poron kuva. Otimme mukaan testipullon, josta tarjosimme äidille ja niinpä vain oli kuulemma taas parempaa kuin koskaan! Kaksi purkkia on edelleen muhimassa eli siinä jossain joulun alla sitten ne.

Tästä se alkaa. Ensi vuonna kokeilen myös luumuista ja tiedän jo millä mausteilla teen siitä oikein jouluisen makuista. Tämä on kiva tuliainen kauniissa pullossa vietynä ja käy myös dolcesta joulun aikaan, jolloin pääruoka on jo saattanut täyttää liikaakin. Ja ainakin meillä on usein vielä juustotarjotin, joten...Ja väri on ihastuttava!


Luumulikööriä voikin sitten jo nauttia näistä keisarinna Sissin karahvi- ja lasiastiastojäljitelmästä♥ Vihreää lasia ja nuo tinaukset...ihan Birgitan yllyttämänä tuon esille.

Nauttimisiin♥

kirsikkaisin terveisin
Leena Lumi

6 kommenttia:

 1. Nam:) Mulla on mielikuva että olisin teillä maistanut tuota ihanaa likööriäsi:) En ole pitkään aikaan tehnyt likööriä, viimeksi tein taateleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tosiaankin nam! Olisiko joululta säästynyt...Liköörissä on kivaa se, että sitä voi tehdä niin monesta ja esim. tämä on aikuisten oikeasti parempaa kuin mikään kaupan likööri. Viinejä en tekisi, sillä saamme kaupasta niitä ihan hyviä.

   ♥♥

   Poista
 2. Nam,on varmasti hyvää ja jouluista♥ Joskus olen tehnyt vadelmista, maistui se. Mitenhän karpalot toimisi, niitä on pakkasessa liki 10 litraa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, nyt ei maistella ennen joulua:) Herkkua♥ Vadelmien lisäys toi pullon pohjalle siemensakkaa ja siilasimme vanhanajan siivilällä, sillä rautaisella sen ihan puhtaaksi. Niitä siivilöitä, rautaisia myydään edelleen Ikeassa!

   ♥♥

   Poista
 3. Varmasti herkullista talvijuomaa. Nuo sinun lasitkin on niin kauniit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, se on, se on! Ne antavat kirsikan värin hyvin esiin. Nyt sinä tahtomattasi yllytit minut kuvaamaan tuon keisarinna Sissin astiaston, jonka olemme saaneet lahjaksi itävaltalaisilta ystäviltämme.

   ♥♥

   Poista