sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Jonna Vormala: Keitto Keittokirja


Voi miten piristävää oli välillä saada tuoda blogiini ruokakirja. Kerran joku sanoi minulle, että 'ei niitä kukaan lue, kaikki katsovat netistä'. Eipä pidä paikkaansa! Innokkain kokkaaja, nuori nainen, jonka tunnen on suorastaan keittokirjamaanikko ja minulla sama. Ja sitten lehtien reseptit. Jos haluatte ohentua kesäksi, ei kannata lukea uusinta Kotiliettä. Se vaniljainen pulla siinä. Minä ainakin teen sen sekä vielä opettelen cookies kaneli-inkivääri, kun salatun reseptin vihdoin sain.

Jonna Vormalan Keitto Keittokirja (Otava 2022, kuvat Suvi Kesäläinen) on kuten muutkin suosituimmat ruokakirjani selkeä, hyvät kuvat, ei liian paksu ja ohjeita voi soveltaa. Stadin klassikot - Maukkainta retroruokaa on melkein jo puhki ja Risotto -kirjaa odottaa sama kohtalo. Vormalan tyyli on selkeä. Alussa on heti Sisällys, josta löytyy Liemiä&Puljonkeja, Kalaa&Mereneläviä (minun must!), Kasviksia&Pakastevihanneksia, Papuja&Linssejä, Juureksia&Mukuloita, Sieniä&Metsäsieniä sekä Lihaa&Luita.

Vormala kertoo Alkusanoissa, miten hän esitteli kirjaideaansa kustantajalle sanomalla "Make soup sexy again". Houkuttavat vauhditussanat, sillä me tuhma sukupolvi tehtiin kaikesta seksikästä, joten keittoja teemme edelleen. On se hieman anteeksipyytävä Nuukuussoppa, jota on tehtävä 8 litran kattilassa, sillä sitä ystäväni kanssa teimme, kun olimme shoppailleet yli äyräiden. Siitä tuli nopeasti valmista pakastejuuressuikaleilla ja kun mukaan lähti valkosipulinkynsiä ja tomaattikastiketta, oli se kai terveellistäkin. Lykopeeni imeytyy elimistöön purkista nopeammin kuin tuoreista tomaateista, joita tosin meillä on aina. Lapsia emme voineet viittä päivää rangaista äitiensä tekosista, joten he saivat väliin jotain muutakin, mutta me vedeltiin soppaa ja mietittiin, että miten nuukia osaammekaan olla! 

Vormalan kirjassa on lähes 40 hänen omaa suosikkiaan. Minua kiinnosti kovasti Liemessä, sillä kalasoppaani liemen keittäminen on suorastaan taidetta. Sen teen 8 litran kattilassa. Siellä kiehuu vaikka mitä, mutta ei yhtään lisättyä suolaa. Johonkin muuhun liemeen saatan laittaa liemikuution, vaikka tiedän niiden suolaisuudesta. Suviaikaan käytän paljon tuoreita yrttejä, mutta talvella saatan ropauttaa keittoon kuin keittoon Herbes de Provence. Vormala tarjoaa 10 kuumaa vinkkiä liemen keittämiseen, ettekä arvaa, mitä hänen ohjeidensa mukaan voi tehdä itse...

Monen kulttuurin mukaan kanakeitto herättää kuolleetkin ja alussa on kanaliemen ohje. Pakkoa kehua, että en ole ikinä saanut niin hyvää kanakeittoa, kuin poikani tekemä Kantarelli-kanakeitto.


Tämä menee heti kokeiluun. Kuva ei anna itsestään parasta, sillä tämä vuodenaika ja sisäkuvaukset...Vain pekonin jätän pois omista eettisitä syistäni ja saatan hiukan ripauttaa sahramia mukaan. Tästä ne melkein kuolleetkin heräävät. Monessa kulttuurissa on tapana tuoda sairastuneelle ja toipilaalle kanakeittoa.


Koska olen länsirannikolta kotoisin, saan väristyksiä, kun kalasopan liemi on  valkoinen. Sen pitää olla kirkas! Tai meillä tehdään se kuten länsirannikolla, mutta tyttäreni muutettua Lohjalle, kävin nauttimassa kermaista savulohikeittoa Villa Haikarissa ja ihan räjähti, sillä niin hyvää se oli. On siis kalasoppia ja kalasoppia. Olen törmännyt Jonnan lohisoppaan niin monessa paikassa, että tämä on nyt varmaan suosituin tapa tehdä lohisoppa. Jonna itse pitää soppaansa varsin perinteisenä, mutta hänellä on siihen kaksi tosi herkullista lisämaun antajaa: ruskistettu voi ja sitruunamehu. 

Pidän sekä kantarelleista että piparjuuresta, joten tämä Kantarelli-piparjuurikeitto lähtee kokeiluun. Jonna itse kutsuu keittoaan 'aika rakastettavaksi', joten siinä hyvät laatusanat. Kokeillaan!

500 g tuoreita kantarelleja (n.1-1,5 l sieniä)
100 g sipulia
25 g voita
4 timjaminoksaa
7,5 dl kanalientä
200 g piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)
mustapippuria

Päälle:

4 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna

1. Puhdista kantarellit ja paloittele ne hieman pienemmiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Sulata voi kattilassa, lisää timjaminoksat ja sipulit ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää sienet, nosta lämpöä ja jatka paistamista 5 minuuttia.

3.  Kaada kattilaan kanaliemi ja kiehauta. Sekoittele joukkoon piparjuurituorejuusto ja anna poreilla hiljalleen noin 5 minuuttia. Rouhi joukkoon mustapippuria ja tarkista maku.

4.  Hienonna ruohosipuli aivan pieneksi ja raasta tuore piparjuuri hienoksi. Sekoita nämä keskenään ja nostele keittoannoksille runsaasti ruohosipuli-piparjuurisilppua

Kiitos Jonna: Herkullista oli!

*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

2 kommenttia:

  1. Kantarelli-piparjuuri menee täälläkin kokeiluun. Keitot ovat hyviä ja hajamielisen pelastus, sillä ne voi unohtaa porisemaan, vaikkakaan ei määrättömäksi aikaa.
    Minäkin haluan katsoa reseptini paperisilta sivuilta, en mistään netistä kuin äärimmäisessä hätätapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, siinä kaikki herkkua! Näin on ja lisäksi minulla on armeijan vääpelin tapa tehdä keittoja isoissa kattiloissa ja sitten pakastaa: On mistä ottaa.

      Eikö olekin kumma, kun yksi tuttu näin minulle sanoi enkä tunne muita, jotka nauttisivat netistä etsiä reseptejä. Rakastakaamme keittokirjoja ja lehtiä, joissa mahtavia reseptejä♥ Nyt Kotiliesi saa minut leipomaan:)

      ♥♥

      Poista