tiistai 11. huhtikuuta 2023

Lisa Ballantyne: Riittävä epäilys


 Kun aloin lukemaan Lisa Ballantyne Riittävä epäilys (The Innocent One, MinervaCrime, suomennos Päivi Paju) jätin liepeet ja takakansitekstit lukematta. Sain mitä halusinkin, hyytävän sukelluksen tarinaan, jonka alun olin lukenut 2013! 


Syyllisessä murhasta syytetään 11 -vuotiasta Sebastian Crollia, jota avusti asianajaja Daniel Hunter. Syyllinen (The Guilty One, Minerva 2013, suomennos Salla Korpela). Olin vuoden lopussa kuitannut tämän teoksen merkittäväksi dekkariksi.

Riittävä epäilys onkin Syyllisen jatkoa, eikä suotta. Sama epäilys ja sen poistuminen ja taas se, että jokin on ihan pielessä. Kaikki alkaa kun aikuinen, tyylikäs Sebastian soittaa Danielille ja pyytää jälleen tämän apua. En ikinä jättäisi ensin lukematta Syyllistä, sillä se antaa potkua jutun persoonille, joita on kiitettävän harkitusti. Syyllinen on avain, jolla löydät Riittävän epäilyksen ydinmehun, sen väistämättömän...

Olen varsin väsynyt tiiliskiven kokoisiin toiminnallisiin dekkareihin, jotka uuvuttavat lukijansa liialla henkilömäärällä, toiminnallisuudella ja sekavuudella. Melkein kuin olisin lukenut Patricia Highsmithiä! Niin voi nykyään sanoa tosi harvoin.

Mieleeni tuli heti, että tästä uusimmasta tarinaa olisi helppo jatkaa, vaikka joku voi luullakin, että se oli tässä nyt. Minä en usko. Ja toivon että Lisa löytää flow'n rakentaen tarinan trilogiaksi.

*****

Dekkarit Leena Lumissa

4 kommenttia:

 1. Luin tuon Syyllisen joskus kymmenisen vuotta sitten, kun ilmestyi enkuksi. Se on jäänyt mieleen, vaikka kaikkia yksityiskohtia en tarkasti muista. En tiennyt, että sille on tullut jatkoa. Voisipa melkein lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, vaikka ei muista yksityiskohtia, muistaa kannen ja lapsen. En minäkään tiennyt. En lukenut liepeitä, en takakantta, joten yllätyin. Niin kiinnostava, että tästä voisi rakentaa trilogian. En nimittäin usko loppuratkaisun lopullisuuteen. Lue ihmeessä. en usko, että petyt.

   Poista
 2. Lena, noudatin taas suositustasi ja luin tämän. Onneksi olin lukenut Syyllisen ja vielä ihan hiljattain, joten kaikki oli ehkä liiankin hyvin mielessä. Siis kerrottiin juuri lukemani kirjan tapahtumia. No, ei se haitannut ihmeemmin., Yhden virheen tein: Luin tätä kirjaa lukemattomissa pienissä pätkissä johtuen mm,. siitä, että mökillä olo vei tarmoani useisiin asioihin. Hyvä että on sellaisiakin dekkareita, joissa seurataan monia eri juonia eikä vain yhden asian ratkaisemista. Päähenklö Daniel on symppis, joka joutuu hankaliin tilanteisiin. Oli nautittava kirja. Tulisiko vielä kolmaskin osa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erkki, minulla taisi olla enempi väliä, mutta heti olin jatkossa kiinni. Tämä ei ole pätkäkirja eli vedin tämän aika nautinnolla muutamassa illassa ilman mitään katkoksia. Nyt naapurin rouva nauttii kirjasta. Minä pidän tällaisesta, jossa seurataan yhtä tapahtumaa, mutta mahdollisia syyllisiä on enemmän. Erittäin nautittava. Odotan kiihkeästi kolmatta, sillä tähän jäi langanpäitä, jotka kuiskivat, että tarina voisi jatkua. Katson uudesta katalogista.

   Poista